#jedzenie #ciekawostki #zdrowie
mój tag ==> #swiatprzypraw
Upłynęło nieco wody w Avon odkąd ostatni raz wrzuciłem coś dłuższego o przyprawach, chociaż to też nie wiadomo jak długie nie będzie
2 tygodnie temu przygotowałem do pracy prezentację nt prozdrowotnych właściwości ziół i przypraw. Postanowiłem, że wrzucę je również na Hejto.
Zioła i przyprawy były historycznie używane zarówno ze względów kulinarnych, jak i zdrowotnych. Medycyna ziołowa była praktykowana przez starożytne kultury w Azji, Afryce, Europie i obu Amerykach.
W starożytnym Egipcie papirusy z 1555 r. p.n.e. wspominają o kolendrze, koprze włoskim, jałowcu, kminie, czosnku i tymianku.
W Indiach tradycyjna medycyna, Ayurveda, rozwinęła się ponad 5000 lat temu w Himalajach, a wiedza była przekazywana ustnie, aż została spisana w poezji sanskryckiej – Wedach – około 1500 r. p.n.e. Ayurveda koncentruje się na stosowaniu diety w zapobieganiu chorobom. Przyprawy i zioła są ważnymi składnikami receptur indyjskich systemów medycyny.
W latach 460–377 p.n.e. Hipokrates zaczął zapisywać lecznicze zastosowania ponad 300 ziół i przypraw (w tym czosnku, cynamonu i rozmarynu) w starożytnej Grecji. Około 500 lat później grecki lekarz i botanik Galen opublikował informacje o ponad 600 ziołach wraz z opisem ich zastosowania.
W Chinach dwóm legendarnym cesarzom, Sheng Nong i Huang Di, przypisuje się odkrycie i zapisanie leczniczych właściwości ziół.
Medycyna arabska (500–1300 n.e.) została rozwinięta na podstawie wiedzy Galena. Rozprzestrzenianie się kultury
islamskiej w Afryce Północnej połączyło ich wiedzę z wiedzą z Chin i Indii. W XI wieku wiedza o medycynie arabskiej przedostała się z powrotem do Europy, a w XIII wieku handel z Afryką i Azją przyniósł nowe zioła i przyprawy. W tym
czasie na przykład galangal ( https://pl.wikipedia.org/wiki/Galangal ) nazywano „przyprawą życia”, a czosnek stosowano podczas epidemii dżumy. W rezultacie przyprawy i zioła są od dawna stosowane na całym świecie w leczeniu różnych
dolegliwości.
ZIOŁA I PRZYPRAWY W PROFILAKTYCE NOWOTOROWEJ
Modele in vitro i in vivo wskazują na potencjał ziół i przypraw w prewencji rozwoju raka
Potencjał ten wynika z kilku mechanizmów hamujących mutagenezę i epigenezę DNA
Aktywność i pojemność antyoksydacyjna
Goździk ma najwyższą średnią wartość aktywności antyoksydacyjnej. Ta wartość jest również wysoka w przypadku mięty pieprzowej, cynamonu, oregano, tymianku, szałwia, rozmarynu i szafranu
Goździk, imbir, cynamon, kurkuma, czarny pieprz i kminek wśród przypraw, a oregano, szałwia, mięta pieprzowa, tymianek, rozmaryn, koperek i majeranek wśród ziół, również wykazały się największą pojemnością antyoksydacyjną
Umieściłem poniżej krótkie wyjaśnienie różnicy pomiędzy aktywnością, a pojemnością:
‘’…. Należy od razu zaznaczyć, że aktywność antyoksydacyjna i pojemność antyoksydacyjna to dwa różne pojęcia.
Aktywność antyoksydacyjna jest związana ze stałą szybkości reakcji antyoksydantu z określonym wolnym rodnikiem, podczas gdy pojemność antyoksydacyjna reprezentuje liczbę moli określonego wolnego rodnika, zmiatanego przez pojedynczy antyoksydant obecny w analizowanej mieszaninie.
Aktywność antyoksydacyjna jest związana w szczególności z kinetyką reakcji, podczas gdy pojemność antyoksydacyjna jest związana z termodynamiką procesu dotyczącego utleniającej konwersji antyoksydantu i jest powiązana ze stałą równowagi procesu….’’
Czyli tak po polskiemu aktywność oksydacyjna określa jak szybko dana cząsteczka reaguje z wolnym rodnikiem, z kolei pojemność oksydacyjna określa ile wolnych rodników jest ta cząsteczka w stanie usunąć, czyli określa jego siłę
Właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwpasożytnicze
Szacuje się, że liczba zgonów z powodu raka wywołanego przez bakterie, wirusy i pasożyty waha się od 20 do 25% w krajach rozwijających się i od 7 do 10% w krajach rozwiniętych. Zioła i przyprawy, które posiadają działanie przeciwdrobnoustrojowe (szczególnie przeciwko bakteriom Gram-dodatnim), obejmują te zawierające proste fenole i kwasy fenolowe, kumaryny, terpenoidy i alkaloidy. Przyprawy i zioła, które hamują H. pylori, mają potencjał w terapiach przeciwko H. pylori.
Kurkuma, kminek, imbir, chili, ogórecznik, czarnuszka i oregano odgrywają rolę w działaniu bakteriobójczym.
Właściwości przeciwzapalne
Badania sugerują, że około 15% wszystkich nowotworów jest powiązanych z prozapalnymi mediatorami, takimi jak cytokiny, chemokiny, prostaglandyny (PG), tlenek azotu (NO) i leukotrieny, które zakłócają szlaki komunikacyjne w komórkach.
Badania in vitro wskazują, że bioaktywne składniki kilku ziół i przypraw mogą hamować aktywność zapalną. Składniki te, które hamowały ekspresję COX-2 (cyklooksygenazy-2), obejmują kurkuminę, delfinidynę (obficie występującą w granacie) i kwas salicylowy (w chili, papryce, kurkumie i kminie).
NO jest mediatorem zapalnym zaangażowanym w rozwój raka, który jest hamowany przez bioaktywne składniki ziół i przypraw. Stwierdzono, że rozmaryn jest najskuteczniejszy w blokowaniu powstawania NO, a następnie estragon, cynamon, oregano, bazylia, majeranek, ziele angielskie i tymianek. NO jest ściśle powiązany ze szlakiem jądrowego czynnika transkrypcyjnego κB (NF–κB). Kwercetyna, związek bioaktywny występujący w bazylii, kminie i koprze włoskim, kwas ursolowy (występujący w bazylii i rozmarynie), gingerol (imbir), kapsaicyna i kurkumina hamują szlak NF–κB.
Zmiana aktywności enzymów biotransformacyjnych
Enzymy biotransformacyjne, zwane również enzymami ksenobiotycznymi lub enzymami metabolizującymi leki, odgrywają ważną rolę w regulacji toksycznych, mutagennych i nowotworowych efektów chemicznych substancji rakotwórczych.
https://www.news-medical.net/life-sciences/What-are-Cytochrome-P450-Enzymes.aspx
Enzymy fazy I odgrywają ważną rolę w aktywacji prokarcynogenów;
Równie ważne w zapobieganiu chorobom są enzymy fazy II, biorące udział w naturalnym procesie detoksykacji organizmu.
Związki zawarte w czosnku (siarczek diallilu, sulfon diallilu i sulfotlenek diallilu), pieprzu (piperyna), rozmarynie (1,8-cyneol), kurkumie (kurkumina) i cynamonie wydają się wpływać na enzymy fazy I i II. Kolendra, cytral z trawy cytrynowej i mirystycyna z pietruszki zmieniają aktywność enzymów biotransformacyjnych.
Mechanizmy przeciwnowotworowe
Guzogeneza (Tumorigenesis – nie wiem jak to inaczej przetłumaczyć xD), czyli utrata kontrolowanej regulacji wzrostu, jest czynnikiem rozwoju raka.
Kurkumina, kapsaicyna i przyprawy zawierające kwercetynę, takie jak bazylia, kminek, kolendra i koper włoski, hamują ścieżki sygnałowe wzrostu, które są kluczowe w dostarczaniu sygnałów proliferacji do komórek.
Geraniol w trawie cytrynowej, mirystycyna z pietruszki, piperyna lub czarny pieprz oraz olejki eteryczne z tymianku i cynamonu hamują wzrost guza w modelach in vitro i na gryzoniach.
Ekstrakt z rozmarynu ma działanie antyproliferacyjne na komórki ludzkiej białaczki i raka piersi.
Aktywność antymutagenna i apoptotyczna
Hamowanie aktywności mutagenów może być jednym z najważniejszych sposobów zapobiegania inicjacji procesów rakotwórczych. Wyciągi z kminku, kolendry i nasion czarnego pieprzu, sok z kolendry i gorczycy, olejki eteryczne z gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu, selera, ksantoksylum, czarnego pieprzu, kminu, kolendry i eugenolu (w goździkach i kardamonie) hamują mutagenność.
Indukcja apoptozy w komórkach nowotworowych, forma fizjologicznej śmierci w niechcianych lub dysfunkcyjnych komórkach, jest obiecującym podejściem terapeutycznym. Naturalne mediatory apoptozy mogą odgrywać ważną rolę w zapobieganiu nowotworom.
Wykazano, że allicyna indukuje apoptozę kilku ludzkich złośliwych komórek niebiałaczkowych, w tym linii komórkowych raka piersi, pęcherza, jelita grubego, wątroby, prostaty, chłoniaka i nowotworów skóry.
Ajoen hamował proliferację i indukował apoptozę ludzkich komórek białaczkowych.
Cynamaldehyd (cynamon), 1,8-cyneol (liście laurowe i kardamon), diosgenina, protodioscyna (PD), izotiocyjaniany (nasiona gorczycy) i ekstrakt z czosnku są skuteczne w indukowaniu apoptozy komórek w wielu ludzkich komórkach nowotworowych.
Apigenina - flawonoid z pietruszki, selera i sałaty, siarczek diallilu z cebuli i czosnku oraz allicyna z czosnku, a także kurkumina również indukują apoptozę w ludzkich komórkach nowotworowych.
WPŁYW ZIÓŁ I PRZYPRAW NA UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY
Choroby układu sercowo-naczyniowego są spowodowane wieloma czynnikami, takimi jak wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie i zwiększona agregacja płytek krwi. Obniżenie poziomu cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości) jest uważane za ważne dla zmniejszenia ryzyka zawału serca.
Kilka przypraw i ich substancje czynne zostały powiązane z obniżeniem poziomu cholesterolu LDL, w tym czosnek, imbir, trawa cytrynowa, cynamon, kozieradka, cebula, kapsaicyna i kurkumina.
Czosnek został również powiązany z obniżeniem ciśnienia krwi. Istnieją dowody sugerujące, że kurkumina ma potencjał zapobiegania udarom i zmniejszania stanu zapalnego naczyń i skurczu naczyń mózgowych po udarze krwotocznym
WPŁYW NA CUKRZYCĘ
Wiadomo, że przyprawy i zioła łagodzą objawy cukrzycy, opóźniając opróżnianie żołądka, poprawiając wrażliwość na insulinę i wzmacniając obronę antyoksydacyjną.
Nasiona kminu, imbir, musztarda, liście curry, kolendra, kurkumina i kozieradka wykazują się potencjalnymi działaniami hipoglikemicznymi.
Zaobserwowano, że rozmaryn i (w szczególności) cynamon, obniżają poziom glukozy we krwi, chociaż badania z udziałem suplementacji cynamonem u pacjentów z cukrzycą typu 2 dały odmienne wyniki.
Stosowanie cynamonu jako dodatku do leczenia cukrzycy typu 2 jest szczególnie obiecujące, ale podobnie jak w przypadku innych przypraw, potrzebne są dobrze kontrolowane badania kliniczne w celu potwierdzenia ich skuteczności.
REUMATOIDALNE ZAPALENIE STAWÓW I CHOROBA ZWYRODNIENIOWA STAWÓW
Zapalenie odgrywa ważną rolę w różnych chorobach, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów i choroba zwyrodnieniowa stawów.
Dieta bogata w zioła i przyprawy może przyczynić się do zmniejszenia reakcji zapalnej i powiązanych chorób. Zioła i przyprawy, takie jak kurkuma, kurkumina, rozmaryn, mięta zielona i mięta pieprzowa, wywierają działanie przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.
Badania epidemiologiczne wykazały, że populacje spożywające żywność bogatą w polifenole, taką jak imbir, mają mniejszą częstość występowania chorób zapalnych.
Aktywność przeciwzapalna około 30 ekstraktów roślinnych i kilku związków roślinnych sugeruje najwyższy potencjał przeciwzapalny papryczki chili, a następnie roślin takich jak ziele angielskie, bazylia, liście laurowe, czarny pieprz, lukrecja, gałka muszkatołowa, oregano, szałwia i tymianek
OTYŁOŚĆ
Otyłość jest jednym z najpilniejszych problemów zdrowia publicznego na świecie.
Chociaż przyrost masy ciała jest zasadniczo spowodowany brakiem równowagi między energią dostarczaną a wydatkowaną, istnieje kilka czynników, które predysponują jednostki do otyłości. Genetyka, wchłanianie tłuszczu, tempo metabolizmu i apetyt wpływają na przyrost masy ciała.
Zioła i przyprawy mają szereg właściwości, które czynią je potencjalnymi środkami pomagającymi zapobiegać otyłości i ją zwalczać.
Działają poprzez tłumienie apetytu, zmniejszanie wchłaniania tłuszczu i jego odkładania się oraz zwiększanie metabolicznego spalania tłuszczu. Chociaż wyniki przeprowadzonych badań były niejednoznaczne, kwas hydroksycytrynowy (HCA), pochodzący z Garcinia cambogia, pomógł obniżyć masę ciała i zmniejszyć masę tłuszczu u ludzi.
Kapsaicyna, zmniejsza głód i stymuluje termogenezę, a Capsiate (nie mam pojęcia jak to na polski przetłumaczyć, więc macie link do opisu : https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33951968/ ) , nieostry analog kapsaicyny, wydaje się być obiecujący dla osób, nie tolerują ostrego smaku kapsaicyny.
Wykazano, że kozieradka ma działanie hipocholesterolemiczne. Czosnek, imbir i kurkumina wykazały również potencjał obniżania poziomu lipidów u zwierząt doświadczalnych, jak również w badaniach klinicznych. W niedawnym badaniu (z 2011 roku) 30 przypraw poddano badaniu przesiewowemu pod kątem aktywności biologicznej za pomocą kilku biotestów związanych z otyłością. Nasiona sezamu, czerwona papryczka chili, gałka muszkatołowa, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, kurkuma, pimento, kurkuma i czarna cebula zostały zidentyfikowane jako najbardziej obiecujące
UKŁAD POKARMOWY I WŁAŚCIWOŚCI HEPATOPROTEKTYWNE
Rola przypraw takich jak kozieradka, czarny pieprz i mięta pieprzowa w trawieniu jest połączeniem ich wpływu na wydzieliny śliny, pracę żołądka, dróg żółciowych i trzustki oraz końcowe enzymy trawienne obecne na błonie śluzowej jelita cienkiego.
Przyprawy takie jak imbir i kapsaicyna posiadają również potencjalne właściwości przeciwwrzodowe
Choroby wątroby są głównym światowym problemem zdrowotnym, w którym zioła i przyprawy mają potencjalną rolę terapeutyczną. Kilka badań wykazało hepatoprotekcyjne działanie ziół i przypraw takich jak kurkuma (kurkumina), rozmaryn, większy kardamon, oregano, Angelica glauca i Garcinia kola
W badaniach opublikowanych w 2010 Adewusi i Afolayan zidentyfikowali 107 roślin i 58 związków (glikozydy, flawonoidy, triterpeny i związki fenolowe) o działaniu hepatoprotekcyjnym. Przyprawy i zioła o działaniu hepatoprotekcyjnym obejmują seler, kozieradkę, koper włoski, słodką bazylię i kminek.
Olejek eteryczny z kminku wydaje się obiecujący do bezpiecznego stosowania jako środek hepatoprotekcyjny
KORZYŚCI DLA OSÓB Z ZABURZENIAMI NEURODEGENERACYJNYMI
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) około 450 milionów ludzi cierpi na problemy psychiczne, neurologiczne lub behawioralne w pewnym momencie swojego życia. Schorzenia te obejmują padaczkę i chorobę Alzheimera.
W ostatnich latach przeprowadzono szeroko zakrojone badania nad roślinami i ich pochodnymi, które mogą zapewnić nowe alternatywne metody leczenia i podejścia terapeutyczne w przypadku chorób ośrodkowego układu nerwowego. Badania epidemiologiczne wykazały związek między poziomami przeciwutleniaczy, demencją i upośledzeniem funkcji poznawczych. Zioła i przyprawy mogą wpływać na spadek funkcji poznawczych poprzez neuroprotekcyjne działanie przeciwutleniaczy. Chociaż kilka przypraw, takich jak kurkuma, rozmaryn, szałwia, kardamon, cytryna i czosnek, może mieć potencjał zapobiegania i leczenia kilku chorób neurologicznych, szafran był jedną z pierwszych przypraw, które zostały przetestowane jako leczenie łagodnej depresji w badaniach klinicznych. Może mieć również potencjał w leczeniu choroby Alzheimera.
Stwierdzono, że olejek eteryczny z rozmarynu powoduje umiarkowane hamowanie acetylocholiny, co jest uważane za jedną ze strategii leczenia kilku zaburzeń neurologicznych, w tym choroby Alzheimera, otępienia starczego i miastenii. Badania na zwierzętach sugerują, że piperyna może mieć działanie przeciwdepresyjne.
Istnieją również dowody na to, że kurkumina może zmniejszać rozwój i postęp choroby Alzheimera, poprawiając funkcje poznawcze i pamięć.
CHOROBY ZAKAŹNE I PASOŻYTNICZE
Pojawienie się pasożytów odpornych na obecne chemioterapie podkreśla znaczenie roślin, ich ekstraktów i olejków eterycznych jako nowych środków przeciwpasożytniczych. Zioła i przyprawy, które posiadają działanie przeciwdrobnoustrojowe, obejmują te zawierające proste fenole i kwasy fenolowe, kumaryny, terpenoidy i alkaloidy.
Olejki eteryczne ekstrahowane z ziół i przypraw są skuteczniejsze jako środki bakteriobójcze w porównaniu do ich głównych składników, co wskazuje, że w olejkach eterycznych mogą znajdować się nieznane śladowe składniki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym lub mogą występować synergistyczne lub antagonistyczne efekty między wszystkimi połączonymi związkami bioaktywnymi.
Stwierdzono, że olejek czosnkowy ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Olejki z melisy, oregano, cynamonu i tymianku również wykazały aktywność przeciwko więcej niż jednemu pasożytowi. Aktywność przeciwko kokcydiom (pierwotniaki) i wiciowcom wykazały olejki czosnkowe, oregano i cynamonowe. Bazylia i czarnuszka wykazały aktywność przeciwko robakom, podczas gdy afrykański pieprz gwinejski i czosnek były skuteczne przeciwko gatunkom Plasmodium. Olejki eteryczne z goździków i rozmarynu, same w sobie i w połączeniu, wywierały znaczący efekt przeciwdrobnoustrojowy przeciwko Staphylococcus, Escherichia coli i Candida albicans, a ekstrakty metanolowe z liści curry przeciwko Staphylococcus spp.
Kurkumina wykazała potencjał jako środek przeciwgruźliczy, przeciwmalaryczny i przeciwbakteryjny
To by było na tyle…..jak widzicie zioła i przyprawy są spoko ALE….nie powinno się na nie patrzeć jako alternatywę dla nowoczesnych leków. Jak macie raka jelita grubego to raczej lewatywa z kapsaicyny Wam nie pomoże
Koncerny farmaceutyczne unikają szukania naturalnych leków i pozyskiwania ich z natury z powodu kosztów. Screening środowiska w celu znalezienia potencjalnych związków chemicznych jest bardzo kosztowny, a ekstrakcja jest jeszcze bardziej kosztowna i nieefektywna. Podczas zbierania informacji do prezentacji (więc po części do tego wpisu) trafiłem na artykuł nt naturalnych produktów leczniczych. Nie pamiętam dokładnie co to był za organizm ani jaki związek chemiczny ekstrahowali z niego. Pamiętam tylko, że odkryli go w morzu. Substancja miała obiecujące właściwości przeciwnowotworowe. Udało im się uzyskać zawrotne 18 gramów czystego składnika. Do pozyskania tej masy zużyli….. 14 TON biednego zwierzaka/bakterii czy co to tam było.
Mimo wszystko zachęcam Was do przemyśleń i może – patrząc na średnią wieku użytkowników










