#jedzenie #ciekawostki #zdrowie

mój tag ==> #swiatprzypraw


Upłynęło nieco wody w Avon odkąd ostatni raz wrzuciłem coś dłuższego o przyprawach, chociaż to też nie wiadomo jak długie nie będzie

2 tygodnie temu przygotowałem do pracy prezentację nt prozdrowotnych właściwości ziół i przypraw. Postanowiłem, że wrzucę je również na Hejto.


Zioła i przyprawy były historycznie używane zarówno ze względów kulinarnych, jak i zdrowotnych. Medycyna ziołowa była praktykowana przez starożytne kultury w Azji, Afryce, Europie i obu Amerykach.

W starożytnym Egipcie papirusy z 1555 r. p.n.e. wspominają o kolendrze, koprze włoskim, jałowcu, kminie, czosnku i tymianku.


W Indiach tradycyjna medycyna, Ayurveda, rozwinęła się ponad 5000 lat temu w Himalajach, a wiedza była przekazywana ustnie, aż została spisana w poezji sanskryckiej – Wedach – około 1500 r. p.n.e. Ayurveda koncentruje się na stosowaniu diety w zapobieganiu chorobom. Przyprawy i zioła są ważnymi składnikami receptur indyjskich systemów medycyny.


W latach 460–377 p.n.e. Hipokrates zaczął zapisywać lecznicze zastosowania ponad 300 ziół i przypraw (w tym czosnku, cynamonu i rozmarynu) w starożytnej Grecji. Około 500 lat później grecki lekarz i botanik Galen opublikował informacje o ponad 600 ziołach wraz z opisem ich zastosowania.


W Chinach dwóm legendarnym cesarzom, Sheng Nong i Huang Di, przypisuje się odkrycie i zapisanie leczniczych właściwości ziół.

Medycyna arabska (500–1300 n.e.) została rozwinięta na podstawie wiedzy Galena. Rozprzestrzenianie się kultury

islamskiej w Afryce Północnej połączyło ich wiedzę z wiedzą z Chin i Indii. W XI wieku wiedza o medycynie arabskiej przedostała się z powrotem do Europy, a w XIII wieku handel z Afryką i Azją przyniósł nowe zioła i przyprawy. W tym

czasie na przykład galangal ( https://pl.wikipedia.org/wiki/Galangal ) nazywano „przyprawą życia”, a czosnek stosowano podczas epidemii dżumy. W rezultacie przyprawy i zioła są od dawna stosowane na całym świecie w leczeniu różnych

dolegliwości.


ZIOŁA I PRZYPRAWY W PROFILAKTYCE NOWOTOROWEJ

Modele in vitro i in vivo wskazują na potencjał ziół i przypraw w prewencji rozwoju raka

Potencjał ten wynika z kilku mechanizmów hamujących mutagenezę i epigenezę DNA


Aktywność i pojemność antyoksydacyjna


Goździk ma najwyższą średnią wartość aktywności antyoksydacyjnej. Ta wartość jest również wysoka w przypadku mięty pieprzowej, cynamonu, oregano, tymianku, szałwia, rozmarynu i szafranu

Goździk, imbir, cynamon, kurkuma, czarny pieprz i kminek wśród przypraw, a oregano, szałwia, mięta pieprzowa, tymianek, rozmaryn, koperek i majeranek wśród ziół, również wykazały się największą pojemnością antyoksydacyjną


Umieściłem poniżej krótkie wyjaśnienie różnicy pomiędzy aktywnością, a pojemnością:


‘’…. Należy od razu zaznaczyć, że aktywność antyoksydacyjna i pojemność antyoksydacyjna to dwa różne pojęcia.

Aktywność antyoksydacyjna jest związana ze stałą szybkości reakcji antyoksydantu z określonym wolnym rodnikiem, podczas gdy pojemność antyoksydacyjna reprezentuje liczbę moli określonego wolnego rodnika, zmiatanego przez pojedynczy antyoksydant obecny w analizowanej mieszaninie.

Aktywność antyoksydacyjna jest związana w szczególności z kinetyką reakcji, podczas gdy pojemność antyoksydacyjna jest związana z termodynamiką procesu dotyczącego utleniającej konwersji antyoksydantu i jest powiązana ze stałą równowagi procesu….’’

Czyli tak po polskiemu aktywność oksydacyjna określa jak szybko dana cząsteczka reaguje z wolnym rodnikiem, z kolei pojemność oksydacyjna określa ile wolnych rodników jest ta cząsteczka w stanie usunąć, czyli określa jego siłę


Właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwpasożytnicze

Szacuje się, że liczba zgonów z powodu raka wywołanego przez bakterie, wirusy i pasożyty waha się od 20 do 25% w krajach rozwijających się i od 7 do 10% w krajach rozwiniętych. Zioła i przyprawy, które posiadają działanie przeciwdrobnoustrojowe (szczególnie przeciwko bakteriom Gram-dodatnim), obejmują te zawierające proste fenole i kwasy fenolowe, kumaryny, terpenoidy i alkaloidy. Przyprawy i zioła, które hamują H. pylori, mają potencjał w terapiach przeciwko H. pylori.

Kurkuma, kminek, imbir, chili, ogórecznik, czarnuszka i oregano odgrywają rolę w działaniu bakteriobójczym.


Właściwości przeciwzapalne

Badania sugerują, że około 15% wszystkich nowotworów jest powiązanych z prozapalnymi mediatorami, takimi jak cytokiny, chemokiny, prostaglandyny (PG), tlenek azotu (NO) i leukotrieny, które zakłócają szlaki komunikacyjne w komórkach.

Badania in vitro wskazują, że bioaktywne składniki kilku ziół i przypraw mogą hamować aktywność zapalną. Składniki te, które hamowały ekspresję COX-2 (cyklooksygenazy-2), obejmują kurkuminę, delfinidynę (obficie występującą w granacie) i kwas salicylowy (w chili, papryce, kurkumie i kminie).

NO jest mediatorem zapalnym zaangażowanym w rozwój raka, który jest hamowany przez bioaktywne składniki ziół i przypraw. Stwierdzono, że rozmaryn jest najskuteczniejszy w blokowaniu powstawania NO, a następnie estragon, cynamon, oregano, bazylia, majeranek, ziele angielskie i tymianek. NO jest ściśle powiązany ze szlakiem jądrowego czynnika transkrypcyjnego κB (NF–κB). Kwercetyna, związek bioaktywny występujący w bazylii, kminie i koprze włoskim, kwas ursolowy (występujący w bazylii i rozmarynie), gingerol (imbir), kapsaicyna i kurkumina hamują szlak NF–κB.


Zmiana aktywności enzymów biotransformacyjnych

Enzymy biotransformacyjne, zwane również enzymami ksenobiotycznymi lub enzymami metabolizującymi leki, odgrywają ważną rolę w regulacji toksycznych, mutagennych i nowotworowych efektów chemicznych substancji rakotwórczych.

https://www.news-medical.net/life-sciences/What-are-Cytochrome-P450-Enzymes.aspx

Enzymy fazy I odgrywają ważną rolę w aktywacji prokarcynogenów;

Równie ważne w zapobieganiu chorobom są enzymy fazy II, biorące udział w naturalnym procesie detoksykacji organizmu.

Związki zawarte w czosnku (siarczek diallilu, sulfon diallilu i sulfotlenek diallilu), pieprzu (piperyna), rozmarynie (1,8-cyneol), kurkumie (kurkumina) i cynamonie wydają się wpływać na enzymy fazy I i II. Kolendra, cytral z trawy cytrynowej i mirystycyna z pietruszki zmieniają aktywność enzymów biotransformacyjnych.


Mechanizmy przeciwnowotworowe

Guzogeneza (Tumorigenesis – nie wiem jak to inaczej przetłumaczyć xD), czyli utrata kontrolowanej regulacji wzrostu, jest czynnikiem rozwoju raka.

Kurkumina, kapsaicyna i przyprawy zawierające kwercetynę, takie jak bazylia, kminek, kolendra i koper włoski, hamują ścieżki sygnałowe wzrostu, które są kluczowe w dostarczaniu sygnałów proliferacji do komórek.

Geraniol w trawie cytrynowej, mirystycyna z pietruszki, piperyna lub czarny pieprz oraz olejki eteryczne z tymianku i cynamonu hamują wzrost guza w modelach in vitro i na gryzoniach.

Ekstrakt z rozmarynu ma działanie antyproliferacyjne na komórki ludzkiej białaczki i raka piersi.

Aktywność antymutagenna i apoptotyczna

Hamowanie aktywności mutagenów może być jednym z najważniejszych sposobów zapobiegania inicjacji procesów rakotwórczych. Wyciągi z kminku, kolendry i nasion czarnego pieprzu, sok z kolendry i gorczycy, olejki eteryczne z gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu, selera, ksantoksylum, czarnego pieprzu, kminu, kolendry i eugenolu (w goździkach i kardamonie) hamują mutagenność.

Indukcja apoptozy w komórkach nowotworowych, forma fizjologicznej śmierci w niechcianych lub dysfunkcyjnych komórkach, jest obiecującym podejściem terapeutycznym. Naturalne mediatory apoptozy mogą odgrywać ważną rolę w zapobieganiu nowotworom.

Wykazano, że allicyna indukuje apoptozę kilku ludzkich złośliwych komórek niebiałaczkowych, w tym linii komórkowych raka piersi, pęcherza, jelita grubego, wątroby, prostaty, chłoniaka i nowotworów skóry.

Ajoen hamował proliferację i indukował apoptozę ludzkich komórek białaczkowych.

Cynamaldehyd (cynamon), 1,8-cyneol (liście laurowe i kardamon), diosgenina, protodioscyna (PD), izotiocyjaniany (nasiona gorczycy) i ekstrakt z czosnku są skuteczne w indukowaniu apoptozy komórek w wielu ludzkich komórkach nowotworowych.

Apigenina - flawonoid z pietruszki, selera i sałaty, siarczek diallilu z cebuli i czosnku oraz allicyna z czosnku, a także kurkumina również indukują apoptozę w ludzkich komórkach nowotworowych.


WPŁYW ZIÓŁ I PRZYPRAW NA UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY


Choroby układu sercowo-naczyniowego są spowodowane wieloma czynnikami, takimi jak wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie i zwiększona agregacja płytek krwi. Obniżenie poziomu cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości) jest uważane za ważne dla zmniejszenia ryzyka zawału serca.

Kilka przypraw i ich substancje czynne zostały powiązane z obniżeniem poziomu cholesterolu LDL, w tym czosnek, imbir, trawa cytrynowa, cynamon, kozieradka, cebula, kapsaicyna i kurkumina.

Czosnek został również powiązany z obniżeniem ciśnienia krwi. Istnieją dowody sugerujące, że kurkumina ma potencjał zapobiegania udarom i zmniejszania stanu zapalnego naczyń i skurczu naczyń mózgowych po udarze krwotocznym


WPŁYW NA CUKRZYCĘ


Wiadomo, że przyprawy i zioła łagodzą objawy cukrzycy, opóźniając opróżnianie żołądka, poprawiając wrażliwość na insulinę i wzmacniając obronę antyoksydacyjną.

Nasiona kminu, imbir, musztarda, liście curry, kolendra, kurkumina i kozieradka wykazują się potencjalnymi działaniami hipoglikemicznymi.

Zaobserwowano, że rozmaryn i (w szczególności) cynamon, obniżają poziom glukozy we krwi, chociaż badania z udziałem suplementacji cynamonem u pacjentów z cukrzycą typu 2 dały odmienne wyniki.

Stosowanie cynamonu jako dodatku do leczenia cukrzycy typu 2 jest szczególnie obiecujące, ale podobnie jak w przypadku innych przypraw, potrzebne są dobrze kontrolowane badania kliniczne w celu potwierdzenia ich skuteczności.

REUMATOIDALNE ZAPALENIE STAWÓW I CHOROBA ZWYRODNIENIOWA STAWÓW

Zapalenie odgrywa ważną rolę w różnych chorobach, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów i choroba zwyrodnieniowa stawów.

Dieta bogata w zioła i przyprawy może przyczynić się do zmniejszenia reakcji zapalnej i powiązanych chorób. Zioła i przyprawy, takie jak kurkuma, kurkumina, rozmaryn, mięta zielona i mięta pieprzowa, wywierają działanie przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.

Badania epidemiologiczne wykazały, że populacje spożywające żywność bogatą w polifenole, taką jak imbir, mają mniejszą częstość występowania chorób zapalnych.

Aktywność przeciwzapalna około 30 ekstraktów roślinnych i kilku związków roślinnych sugeruje najwyższy potencjał przeciwzapalny papryczki chili, a następnie roślin takich jak ziele angielskie, bazylia, liście laurowe, czarny pieprz, lukrecja, gałka muszkatołowa, oregano, szałwia i tymianek

OTYŁOŚĆ


Otyłość jest jednym z najpilniejszych problemów zdrowia publicznego na świecie.

Chociaż przyrost masy ciała jest zasadniczo spowodowany brakiem równowagi między energią dostarczaną a wydatkowaną, istnieje kilka czynników, które predysponują jednostki do otyłości. Genetyka, wchłanianie tłuszczu, tempo metabolizmu i apetyt wpływają na przyrost masy ciała.

Zioła i przyprawy mają szereg właściwości, które czynią je potencjalnymi środkami pomagającymi zapobiegać otyłości i ją zwalczać.

Działają poprzez tłumienie apetytu, zmniejszanie wchłaniania tłuszczu i jego odkładania się oraz zwiększanie metabolicznego spalania tłuszczu. Chociaż wyniki przeprowadzonych badań były niejednoznaczne, kwas hydroksycytrynowy (HCA), pochodzący z Garcinia cambogia, pomógł obniżyć masę ciała i zmniejszyć masę tłuszczu u ludzi.

Kapsaicyna, zmniejsza głód i stymuluje termogenezę, a Capsiate (nie mam pojęcia jak to na polski przetłumaczyć, więc macie link do opisu : https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33951968/ ) , nieostry analog kapsaicyny, wydaje się być obiecujący dla osób, nie tolerują ostrego smaku kapsaicyny.

Wykazano, że kozieradka ma działanie hipocholesterolemiczne. Czosnek, imbir i kurkumina wykazały również potencjał obniżania poziomu lipidów u zwierząt doświadczalnych, jak również w badaniach klinicznych. W niedawnym badaniu (z 2011 roku) 30 przypraw poddano badaniu przesiewowemu pod kątem aktywności biologicznej za pomocą kilku biotestów związanych z otyłością. Nasiona sezamu, czerwona papryczka chili, gałka muszkatołowa, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, kurkuma, pimento, kurkuma i czarna cebula zostały zidentyfikowane jako najbardziej obiecujące


UKŁAD POKARMOWY I WŁAŚCIWOŚCI HEPATOPROTEKTYWNE

Rola przypraw takich jak kozieradka, czarny pieprz i mięta pieprzowa w trawieniu jest połączeniem ich wpływu na wydzieliny śliny, pracę żołądka, dróg żółciowych i trzustki oraz końcowe enzymy trawienne obecne na błonie śluzowej jelita cienkiego.

Przyprawy takie jak imbir i kapsaicyna posiadają również potencjalne właściwości przeciwwrzodowe

Choroby wątroby są głównym światowym problemem zdrowotnym, w którym zioła i przyprawy mają potencjalną rolę terapeutyczną. Kilka badań wykazało hepatoprotekcyjne działanie ziół i przypraw takich jak kurkuma (kurkumina), rozmaryn, większy kardamon, oregano, Angelica glauca i Garcinia kola

W badaniach opublikowanych w 2010 Adewusi i Afolayan zidentyfikowali 107 roślin i 58 związków (glikozydy, flawonoidy, triterpeny i związki fenolowe) o działaniu hepatoprotekcyjnym. Przyprawy i zioła o działaniu hepatoprotekcyjnym obejmują seler, kozieradkę, koper włoski, słodką bazylię i kminek.

Olejek eteryczny z kminku wydaje się obiecujący do bezpiecznego stosowania jako środek hepatoprotekcyjny

KORZYŚCI DLA OSÓB Z ZABURZENIAMI NEURODEGENERACYJNYMI

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) około 450 milionów ludzi cierpi na problemy psychiczne, neurologiczne lub behawioralne w pewnym momencie swojego życia. Schorzenia te obejmują padaczkę i chorobę Alzheimera.

W ostatnich latach przeprowadzono szeroko zakrojone badania nad roślinami i ich pochodnymi, które mogą zapewnić nowe alternatywne metody leczenia i podejścia terapeutyczne w przypadku chorób ośrodkowego układu nerwowego. Badania epidemiologiczne wykazały związek między poziomami przeciwutleniaczy, demencją i upośledzeniem funkcji poznawczych. Zioła i przyprawy mogą wpływać na spadek funkcji poznawczych poprzez neuroprotekcyjne działanie przeciwutleniaczy. Chociaż kilka przypraw, takich jak kurkuma, rozmaryn, szałwia, kardamon, cytryna i czosnek, może mieć potencjał zapobiegania i leczenia kilku chorób neurologicznych, szafran był jedną z pierwszych przypraw, które zostały przetestowane jako leczenie łagodnej depresji w badaniach klinicznych. Może mieć również potencjał w leczeniu choroby Alzheimera.

Stwierdzono, że olejek eteryczny z rozmarynu powoduje umiarkowane hamowanie acetylocholiny, co jest uważane za jedną ze strategii leczenia kilku zaburzeń neurologicznych, w tym choroby Alzheimera, otępienia starczego i miastenii. Badania na zwierzętach sugerują, że piperyna może mieć działanie przeciwdepresyjne.

Istnieją również dowody na to, że kurkumina może zmniejszać rozwój i postęp choroby Alzheimera, poprawiając funkcje poznawcze i pamięć.

CHOROBY ZAKAŹNE I PASOŻYTNICZE

Pojawienie się pasożytów odpornych na obecne chemioterapie podkreśla znaczenie roślin, ich ekstraktów i olejków eterycznych jako nowych środków przeciwpasożytniczych. Zioła i przyprawy, które posiadają działanie przeciwdrobnoustrojowe, obejmują te zawierające proste fenole i kwasy fenolowe, kumaryny, terpenoidy i alkaloidy.

Olejki eteryczne ekstrahowane z ziół i przypraw są skuteczniejsze jako środki bakteriobójcze w porównaniu do ich głównych składników, co wskazuje, że w olejkach eterycznych mogą znajdować się nieznane śladowe składniki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym lub mogą występować synergistyczne lub antagonistyczne efekty między wszystkimi połączonymi związkami bioaktywnymi.

Stwierdzono, że olejek czosnkowy ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Olejki z melisy, oregano, cynamonu i tymianku również wykazały aktywność przeciwko więcej niż jednemu pasożytowi. Aktywność przeciwko kokcydiom (pierwotniaki) i wiciowcom wykazały olejki czosnkowe, oregano i cynamonowe. Bazylia i czarnuszka wykazały aktywność przeciwko robakom, podczas gdy afrykański pieprz gwinejski i czosnek były skuteczne przeciwko gatunkom Plasmodium. Olejki eteryczne z goździków i rozmarynu, same w sobie i w połączeniu, wywierały znaczący efekt przeciwdrobnoustrojowy przeciwko Staphylococcus, Escherichia coli i Candida albicans, a ekstrakty metanolowe z liści curry przeciwko Staphylococcus spp.

Kurkumina wykazała potencjał jako środek przeciwgruźliczy, przeciwmalaryczny i przeciwbakteryjny


To by było na tyle…..jak widzicie zioła i przyprawy są spoko ALE….nie powinno się na nie patrzeć jako alternatywę dla nowoczesnych leków. Jak macie raka jelita grubego to raczej lewatywa z kapsaicyny Wam nie pomoże . Udział ziół i przypraw w naszej diecie to tylko 0.5-1.0%, w zależności od regionu świata. Zioła i przyprawy mogą pełnić rolę suplementów diety i sub. Wspomagających leczenie, ewentualnie stanowić prekursor do opracowania nowoczesnego leku.


Koncerny farmaceutyczne unikają szukania naturalnych leków i pozyskiwania ich z natury z powodu kosztów. Screening środowiska w celu znalezienia potencjalnych związków chemicznych jest bardzo kosztowny, a ekstrakcja jest jeszcze bardziej kosztowna i nieefektywna. Podczas zbierania informacji do prezentacji (więc po części do tego wpisu) trafiłem na artykuł nt naturalnych produktów leczniczych. Nie pamiętam dokładnie co to był za organizm ani jaki związek chemiczny ekstrahowali z niego. Pamiętam tylko, że odkryli go w morzu. Substancja miała obiecujące właściwości przeciwnowotworowe. Udało im się uzyskać zawrotne 18 gramów czystego składnika. Do pozyskania tej masy zużyli….. 14 TON biednego zwierzaka/bakterii czy co to tam było.


Mimo wszystko zachęcam Was do przemyśleń i może – patrząc na średnią wieku użytkowników zastanowienia się, czy nie byłoby sensowne zastąpienie przynajmniej raz w miesiącu schabowego z ziemniaczkami w niedzielę czymś orientlanym, jak Curry

a57b4d55-ccb9-46c4-9f6e-57aa7eaac32e

Komentarze (43)

SUM

@HolQ Sądzę, że byliby zdrowsi Hindusi gdyby:

  1. Nie myli się w Gangesie i nie pili tej wody

  2. Nie srali odpadami do rzeki

HolQ

@SUM No to na pewno, ale jaki to ma związek z tym co wrzuciłem ? xp

SUM

@HolQ "W Indiach tradycyjna medycyna, Ayurveda, rozwinęła się ponad 5000 lat"

HolQ

@SUM Ale wiesz, że Indie nie od zarania dziejów byly tak zanieczyszczonym krajem prawda?


hodowla, industrializacja, wzrost populacji. To wszystko przyczyniło się do tego jak to wygląda teraz. Ofkrz obrzędy kulturowe też mają znaczenie, ale pozostałe czynniki są dużo ważniejsze


https://digitalcommons.du.edu/irbe/vol1/iss3/39/

https://en.wikipedia.org/wiki/Pollution_of_the_Ganges

Water Pollution In India: An Overview

Most ancient civilizations grew along the banks of rivers. Even today, millions of people all over the world live on the banks of rivers and depend on them for their survival. All of us have seen a river large or small either flowing through our town or somewhere else. Rivers are nothing more than surface water flowing down from a higher altitude to a lower altitude due to the pull of gravity. One river might have its source in a glacier another in a spring or a lake. Rivers carry dissolved minerals organic compounds, small grains of sand gravel and other material as they flow downstream. Rivers begin as small streams which grow wider as smaller streams and rivers join them along their course across the land. Eventually they flow into seas or oceans. Unfortunately most of the world’s major rivers are heavily polluted. The pollution of environment is the gift of the Industrial revolution prior to this the agrarian cultures created significant environment deforestation and overgrazing. The Environmental degradation is a byproduct of modern civilization. Water Pollution is a major global problem which requires on going evaluation and revision of water resource policy at all levels. It has been suggested that water pollution is the leading worldwide cause of deaths and diseases and that it accounts for the deaths of more than 14,000 people daily. An estimated 580 people in India die of water pollution related illness every day.

Digital Commons @ DU
SUM

@HolQ Mieli mniej ludzi wtedy?

SUM

@UmytaPacha Premier Indii coś podobnego pierdolił w wywiadzie który oglądałem.

HolQ

@SUM ''Using impeccably referenced sources, Dyson estimates that Indian population was four to six million about 4000 years ago, growing to 35 million, 187 million, and 389 million at the beginning of the Christian era, 1800, and 1941 respectively. The demographic history of the twentieth century is somewhat better known, but even here, Dyson fills in the gaps with estimates of mortality in the Bengal Famine of 1943–1944 and estimates of the magnitude of migration and mortality associated with partition of India and Pakistan at independence.''


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/padr.12242

SUM

@HolQ "Hamowanie aktywności mutagenów może być jednym z najważniejszych sposobów zapobiegania inicjacji procesów rakotwórczych."


Tak curry dodam popije gangesem i ok.

SUM

@UmytaPacha No looknij na jego włosy.

HolQ

@SUM Ok już kumam o co Ci chodzi. Uraziłem Twój kulinarny patriotyzm sugerując podmianę schaboszczaka na curry. Jedz sobie co chcesz, nie wnikam

SUM

@HolQ Hahha nie, po prostu umarłemu za życia pomoże tyle co kadzidło.

moll

Czyli moje mieszanki ziołowe do praktycznie wszystkiego mają sens!

HolQ

@moll pewnie, że mają sens. Szczególnie jeśli zażywasz je często. A w jakiej formie je bierzesz? Napary ?

moll

@HolQ obiad!


Staram się robić własne mieszanki do marynat i w ogóle przyprawiania potraw.

Nawet jak zajrzysz na bloga, to tam zwykle przyprawy zajmują dość sporo listy składników... Aż mi czasami głupio przy spisywaniu tego

HolQ

@moll też wolę samemu robic mieszanki, Szczególnie jesli przyniose sobie przyprawy z pracy. Mam wtedy pewność co tam jest i jakiej jest jakosci xP. Z resztą jakoś to sprawia większą satysfakcję, niż dodanie gotowego miksu xD xD xD xD

moll

@HolQ ja się nauczyłam kupować większe pąki na allegro. Taniej i mam wrażenie że lepsza jakość niż te małe torebki sklepowe.


Największym szokiem była dla mnie wanilia w laskach z takich zakupów

HolQ

@moll tzn.? Jaka Różnica między laseczkami wanilii w dużych i małych batchach? Ciekawe....

HolQ

@moll chcesz trochę cynamonu? XDxD

b50833fa-b754-4066-b137-94ec38562bce
moll

@HolQ te sklepowe jak kupowałam to na sztuki, bardzo cienkie i po rozkrojeniu za wiele ziarenek nie było. Płacilam bodaj 12zł za sztukę


Na allegro za 4 dychy kupiłam opakowanie chyba 10. Laski były krótsze, ale za to grubsze i nie takie suche(?). Żadnego problemu z rozcięciem, surowca do dalszej obróbki dużo, a resztki laski wrzuciłam w mój słoik na cukier waniliowy i dało to więcej aromatu niż ze sklepowej, którą wykorzystałam do cukru, łącznie z ziarenkami że środka, w pierwszym rzucie "aromatyzowania".

moll

@HolQ kurła, pewnie!

HolQ

@moll ciekawe czy to kwestia jakości czy może miejsca pochodzenia, a moze jeszcze czegos innego....zaraz spróbuję ogarnąć

dadea0a4-c053-42b6-9d43-71b116ccd28a
HolQ

@moll tylko to Cassia a nie cejlonski

moll

@HolQ może pochodzenia. Ten z prymatu czy innego kamisa nie wiem skąd, za to ten z allegro to sprzedawca podawał pochdzenie - Manila? Chyba jakoś tak, musiałabym sprawdzić


A to duża różnica w smaku i właściwościach dla cynamonu?

HolQ

@moll "może pochodzenia. Ten z prymatu czy innego kamisa nie wiem skąd, za to ten z allegro to sprzedawca podawał pochdzenie - Manila? Chyba jakoś tak, musiałabym sprawdzić" - poczytałem trochę i masakra nie dziwię się że jest zaraz po Szafranie najdroższe przyprawa. Zależy od dosłownie wszystkiego podgatunek, miejsce uprawy, obróbka (są różnice w tym jak obrabiają w różnych krajach), pogody. Jest zajebiscie duża różnica w zawartości komponentów aromatu pomiędzy uprawami. Jak z Manilli to znalazłem tylko takie coś w Google


Manila jest na Filipinach

6a2b8591-fcbb-438c-a812-a0de35171d1c
HolQ

@moll "A to duża różnica w smaku i właściwościach dla cynamonu?"


Cassia ma bardziej "ostry" aromat. Prawdziwy cynamon jest delikatny i "cieply", slodkawy

3135cc5a-5738-47ea-b58e-5442db2c08db
e05fd3ed-4698-440c-9b1d-36fcb026ea89
moll

@HolQ nie wiem, dawno kupowałam mogłam coś pomieszać xD tamta aukcja już wygasła (ziobro zdziwienia), ale teraz widzę, że ten sklep sprzedaje aktualnie wanilię z Indonezji


Dla mnie liczyło się, czy ma dobre oponie,. bo sam opis to mi za wiele nie powiedział

moll

@HolQ czyli to co masz to ten cynamon sklepowy, bo zwykle on taki bardziej ostry jest

HolQ

@moll zazwyczaj w sklepie kupisz właśnie Cassie. Z tego co pamiętam to chyba nie ma obowiązku pisania na pudełku co to jest

62a00cf0-fda8-470a-b8d7-0eefcf4678c3
moll

@HolQ to by się zgadzało. W Lidlu jak sprzedają korę cynamonu to identyko jak cassia na Twoim zdjęciu

HolQ

@moll tak wygląda cejlonski

64c7b8a2-b371-41be-b440-1315557e43d9
moll

@HolQ to takiego w kawałku nie miałam

HolQ

@moll teraz właśnie pakuje w opakowania próbki gozdzikow, cynamonu, Cassi, gałki muszkatołowej, mace (skorupka z gałki muszkatołowej- uzywa się jej jako tańszego zamiennika właściwej gałki), cardamonu. Porównałem sobie z ciekawości różnice w zapachu cynamonu i Cassi, bo wcześniej miałem okazję wąchać tylko oleozywice i olejki i naprawdę łatwo jest zidentyfikować co jest co. Cynamon - łagodny, "ciepły", slodki. Cassia- świeży, owocowy, trochę ziołowy i intensywny

moll

@HolQ kurła, muszę sprawdzić mój zapas sproszkowanego...

HolQ

@moll u gory to Cassia....ciężko odroznic xP

783b09a4-4287-4ce2-90eb-e708c9fae402
moll

@HolQ zapach bardziej świeży, owocowy, a wygląda tak.

Ten jest z Wietnamu

8d778769-54a3-4847-8fca-b93eaa017d6d
HolQ

@moll "zapach bardziej świeży, owocowy" - na bank Cassia

moll

@HolQ porównując z tym świetnym zdjęciem poglądowym - tak


Muszę poszukać kiedyś specjalnie tego cejlońskiego i porównać.


Ale.fajnie było tak intencjonalnie sztachać się cynamonem i analizować zapach

HolQ

@moll tiaaaaa....mniej fajnie było się sztachać 10 różnymi gozdzikami. Czułem się jak u dentysty

moll

@HolQ goździki lubię, ale jak się nawącham za mocno to niczego innego nie czuję xD

slawek-borowy

tl,dr: należy jeść zioła i przyprawy, ile kto może!

Zaloguj się aby komentować