#jedzenie

Moje drugie podejście do beef madras. Dodałem 4 łyżeczki sproszkowanej papryki, jest trochę lepszy kolor niż ostatnio, ale kurde dalej trochę kupę przypomina (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻


Pi⁎⁎⁎⁎le, koniec z półśrodkami - do nast. Dodam oleożywice z papryki z roboty i k⁎⁎wa wyjdzie krwistoczerwony !

9afc67a1-ff51-4ef6-b31c-87d699f758a0

Komentarze (17)

AdelbertVonBimberstein

@HolQ jak się sugerujesz zdjęciami z neta to się nie sugeruj bo to nie jest prawdziwe jedzenie. Nie dość, że podbite w obróbce w programie graficznym to jeszcze często niedogotowane bo dobrze ugotowane jedzenie traci część koloru.

HolQ

@AdelbertVonBimberstein jak zamawiałem z knajp z indyjskim zarciem to właśnie był taki ładnie czerwony, więc to nie kwestia zboostowanych zdjęć

AdelbertVonBimberstein

@HolQ dobra hindusi to inny wszechświat jest, oni żyją w innych kolorach.

AdelbertVonBimberstein

@HolQ i do koloru lepsza jest pasta paprykowa niż suszona a najlepsza to jest pasta z pomidorów xD

HolQ

@AdelbertVonBimberstein tyle że trochę wpłynie na smak. Jak dodam oleozywicy to 5 ml uzyskam efekt kilku łyżek przyprawy. Bez wpływu na smak

HolQ

@SUM hmmm dziwne, że tylko z nasion. Do produkcji oleozywic uzywa sie całego owocu, wysuszonego i sproszkowanego

SUM

@HolQ niby daje kolor czerwony bo tak w opisie więc dziwne bo nasiona takie żółtawe


"Co powiedzieli jurorzy Great Taste?

"Cudowny, bordowowiśniowy kolor na tle szafranu. Smak ciepłej papryki rozwija się subtelnie, pozostawiając przyjemny, przyprawowo-drzewny posmak. Już sam olej zainspirował jury do kulinarnych eksperymentów – jego wszechstronność ich zachwyciła.""


https://allegro.pl/oferta/olej-z-nasion-slodkiej-papryki-tloczony-na-zimno-100-ml-17365054263

HolQ

@SUM How Paprika and Oleoresin Spices Are Made


Paprika is obtained from the ripened, ground, and dried fruit pods of the Capsicum annuum species. The Capsicum annuum peppers used for paprika are sweet and mild with little to no capsaicin, which is a heat compound.


The Capsicum annuum plant is grown until its peppers are mature and have ripened to a red color. The fully ripened peppers are picked for paprika to give the spice its signature red color. The pepper seeds are removed, and the fruit pods are dried in the sun or specially constructed dryers. After drying, producers grind peppers into powder.


Oleoresin paprika — or paprika extract — is the oil-soluble extract obtained by extracting lipids and pigments from Capsicum annuum linn or Capsicum frutescens fruits. The oleoresin comprises capsaicin, capsanthin, and capsorubin, giving the product a strong taste and odor. Oleoresin paprika is a natural dye that colors foods a deep red hue.


Tak więc nie wiem co to jest co oni sprzedają może po prostu nazwali to olej z nasion. Cholera wie

SUM

@HolQ Czyli muszę kupić i sprawdzić, ech zero pomocy z żadnej strony xD

HolQ

@SUM jedyne co mi przychodzi na myśl to że nazwali to "olej z nasion papryki", bo to JEST z tych nasion, ale używają tego oleju jako nośnika dla oleozywicy po prostu. Olej z nasion papryki barwiony oleozywica z papryki xD

SUM

@HolQ kupiłem już

HolQ

@SUM daj znaka jak smakuje jak spróbujesz. My przy konsolidacji oleozywic papryki nie smakowaliśmy ich, bo jedyne co jest dla nas istotne to kolor. Aż wezmę i kurde jutro spróbuję, tylko najpierw przeczytam safety data sheet. Jeśli w SDS będzie, że jest drażniący itp to znaczy że chyba mam rację i to co kupiłeś to barwiony oleozywica olej

SUM

@HolQ Kupiłem ten z allegro w wersji łagodnej, będzie super do barwienia kabanosów o ile to to.

HolQ

@paramyksowiroza bo papryka i burak to obok koszenily najpopularniejsze czerwone barwniki naturalne . Nie wiem czy jest różnica jaki zastosujesz w danym prod. Może być kwestia odcienia lub np. stabilności. Lub po prostu ceny

Zaloguj się aby komentować