#ciekawostki mój tag: #swiatprzypraw
Dzisiaj o przyprawie, której istnienie trochę mnie zaskoczyło, a mianowicie Mango Ginger.
Mango - zaraz po awokado jest najbardziej nielubianym przeze mnie owocem, więc jakoś nie kusi mnie, zeby tego próbować xP xP
MANGO GINGER
Imbir mango (Curcuma amada L.) to kłączowate, aromatyczne zioło z rodziny imbirowatych, Zingiberaceae. Jest uprawiany w Indiach, Sri Lance i Bangladeszu oraz w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej ze względu na kłącza, które są używane zarówno w świeżej, jak i suszonej formie do przyprawiania marynad i dań, zarówno wegetariańskich jak i mięsnych. Jest ceniony za swoje właściwości lecznicze. Świeżo ścięte kłącze ma smak i kolor mango, stąd też nazwa przyprawy. Imbir mango jest byliną, która rozmnaża się za pomocą kłączy. Roślina osiąga 60–90 cm wysokości; jej liście są długie, ogonkowe i podłużno-lancetowate; kwiaty są białe lub jasnożółte i wyrastają w środku kępy liści. Kłącza mają początkowo gorzki smak, z czasem stają się słodsze, a później kwaśne i aromatyczne. Curcuma amada ma podobny smak i zastosowania do indonezyjskiego gatunku Curcuma mangga.
Badania wykazały zmienność składu chemicznego kłącza mango imbir w zależności od regionu produkcji. Badanie z wykorzystaniem chromatografii GC–MS doprowadziło do zidentyfikowania 26 składników stanowiących prawie 98% całkowitej ilości substancji lotnych. Olejek zawierał dziesięć monoterpenów, trzy węglowodory, cztery utlenione węglowodory, dwa ketony i jeden ester. Dominującymi monoterpenami są kamfora i tymol. Frakcja sekwiterpenowa składała się głównie z węglowodorów, takich jak (Z)-β-farnazen, guaia-6,9-dien, α-pinen i α-longipinen. Składnikiem aromatycznym odpowiedzialnym za smak jest tymol.
Ze względu na obecność kurkuminoidów (kurkumina, desmetoksy kurkumina, demetoksy kurkumina) Mango ginger ma wiele zastosowań terapeutycznych. Wykazano, że kurkumina jest związana z wieloma właściwościami fizjologicznymi i leczniczymi. Jest znana jako środek wiatropędny, wykrztuśny i przeciwgorączkowy, a także może pobudzać apetyt.
Kurkumina wpływa na różne szlaki sygnalizacji komórkowej. Właściwości przeciwnowotworowe kurkuminy przeciwko niektórym typom komórek nowotworowych zostały przetestowane i udowodnione w systemach in vitro. Wykazano, że hamuje ona proliferację komórek raka piersi, jelita grubego, prostaty i raka nerki oraz indukuje apoptozę w wielu komórkach nowotworowych. Stwierdzono również, że zwiększa chemiowrażliwość i radiowrażliwość komórek nowotworowych. Kurkumina jest pomocna w schorzeniach układu sercowo-naczyniowego, takich jak hipercholesterolemia i agregacja płytek krwi: wykazano, że ekstrakt z kłącza ma działanie hipocholesterolemiczne, przeciwzapalne, a wiele innych badań również wskazało, że ekstrakt z imbiru mango ma silne działanie hamujące rozwój bakterii i pleśni. Jest bardzo skuteczny w regeneracji mięśni i gojeniu się ran i jest zalecany do stosowania w reumatyzmie, wstrząsie mózgu i skręceniach. Kurkumina jest również skuteczna w leczeniu stanów zapalnych wątroby i ochronie wątroby przed uszkodzeniami wywołanymi przez alkohol i narkotyki.
W badaniach laboratoryjnych zaobserwowano znaczną redukcję całkowitych lipidów i trójglicerydów w surowicy w wątrobie dorosłych samic szczurów, którym podawano 10% ekstrakt z imbiru mango lub 10% kurkuminy w normalnej diecie lub w diecie hipertriglicerydemicznej na bazie sacharozy. Na koniec, jedną z najbardziej godnych uwagi cech kurkuminy jest jej aktywność przeciwko chorobie Alzheimera.
Kłącze imbiru mango jest popularną przyprawą i warzywem ze względu na swój bogaty smak, który jest opisywany jako słodki z subtelnymi ziemistymi, kwiatowymi, pieprznymi nutami i podobny do surowego mango. Jest pysznym dodatkiem do sałatek i potraw smażonych na patelni. Jest stosowany w kuchniach Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, a także Azji Dalekiego Wschodu, a najczęściej w kuchni tajskiej. W Indiach jest najczęściej stosowany w chutneyach i marynadach. Przygotowuje się go do użytku w kuchni jak świeży imbir. Niektóre z potraw znalezionych na popularnych stronach internetowych z przepisami, w których imbir mango jest używany jako smak i przyprawa to: Kondaikadalai pachadi, sos z mango-imbir, marynowany mango-imbir, grillowany kurczak z patelni z ostrą salsą, piernikowe babeczki z lukrem mango-imbir, gorące grillowane krewetki z sosem mango-imbir, ciasto kuskusowe ze świeżym chutneyem mango-imbir, grillowana tajska sałatka z kurczakiem z imbirem mango, pikantne tofu mango-imbir, sorbet mango-imbir

