#ciekawostki #jedzenie moj tag: #swiatprzypraw


Dorzucam #zdrowie i #odchudzanie


Kokum and Malabar tamarind


Kokum i tamarynd malabarski należą do rodzaju Garcinia, należącego do rodziny Clusiaceae (Guttiferae, rodzina mangostanowatych). Jest to ważny rodzaj występujący w tropikalnych regionach Azji Południowej, Azji Południowo-Wschodniej i Indonezji. Najsłynniejszym członkiem rodzaju jest mangostan właściwy - G. mangostana, powszechnie znany jako królowa owoców tropikalnych. Kokum (G. indica Choisy) i tamarynd malabarski (G. gummi-gutta (L.) Roxb. (syn. G. cambogia Desr.) dają owoce używane jako przyprawy, a także do produkcji napojów bezalkoholowych i koncentratów.


Zarówno kokum, jak i tamarynd malabarski to wiecznie zielone drzewa osiągające wysokość około 15 m. Występują głównie w Ghatach Zachodnich i przyległych obszarach, w stanach Maharashtra, Karnataka, Kerala i Tamil Nadu w Indiach; uprawia się je również w Indonezji. Kokum i jego produkty są eksportowane do Wielkiej Brytanii, USA, Włoch, Kanady, Australii, Hongkongu i na Bliski Wschód. Zanzibar jest głównym importerem. Ta przyprawa używana komercyjnie to wysuszona, przetworzona skórka owocu. Koncentrat kokum jest przygotowywany z soku ze świeżych, dojrzałych owoców. Wytwarzany jest zarówno sok, jak i syrop (z cukrem). Po wyciśnięciu soku pozostałości skórki wykorzystywane są do wyrobu cukierków. Produkt ten jest uważany za doskonały środek na problemy z nadkwasotą. Olej z nasion jest ekstrahowany przy użyciu standardowej procedury ekstrakcji (tłoczenie, gotowanie) lub ekstrakcji rozpuszczalnikiem.


Przetwarzanie tamaryndowca malabarskiego jest podobne do przetwarzania kokum opisanego powyżej. W tym przypadku owocnia dojrzałego owocu jest cięta na kawałki i suszona na słońcu i/lub wędzona. Syrop i koncentrat są wytwarzane z wysuszonej skórki. Skórka owocu kokum zawiera wielonienasycony pigment fenolowy, garcinol i jego izomer izogarcinol, wraz z kwasem (–)-hydroksycytrynowym (HCA), cyjanidyno-3-glukozydem i cyjanidyno-3-sambibiozydem. Skórka owocu tamaryndowca malabarskiego zawiera izoprenylowane polifenole i camboginol. Emocje dotyczące kokum i tamaryndowca malabarskiego wynikają z występowania HCA, o którym doniesiono, że jest związkiem przeciwotyłościowym. HCA jest w rzeczywistości bardzo rzadki w świecie roślin, ale występuje w kokum i tamaryndowcach malabarskich na poziomie 10–30%. W ostatnich latach na bazie HCA powstało wiele produktów, rzekomo pomagających zrzucić zbędne kilogramy.


HCA jest ekstrahowany z wysuszonej skórki przez ekstrakcję wodną, a następnie traktowany zasadami w celu przekształcenia obecnego laktonu w kwas i wytrącania kwasu przez dodanie chlorku wapnia. HCA jest wytrącany jako sól wapniowa. Oprócz HCA skórka owocu zawiera około 10% kwasu jabłkowego, wraz z mniejszymi ilościami kwasu cytrynowego i winowego. Kokum jest jednym z najbogatszych źródeł naturalnego czerwonego pigmentu, antocyjanu. Skórka kokum zawiera 2–3% antocyjanów, głównie w postaci cyjaniny-3-sambubiozydu i cyjaniny-3-glukozydu. Skórka tamaryndowca malabarskiego zawiera również żółty pigment, garcinol.


WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE


Owoc kokum (G. indica) ma właściwości przeciwszkorbutowe, żółciopędne, chłodzące, przeciwżółciowe, zmiękczające i łagodzące. Wiadomo, że kora ma właściwości ściągające, a olejek jest stosowany w leczeniu czerwonki i biegunki. Jest również stosowany w maściach i balsamach do skóry. Syrop z owocu podaje się w przypadku dolegliwości żółciowych. Skórka (po ekstrakcji soku), po przetworzeniu na cukierki, jest bardzo skutecznym środkiem na problemy z nadkwasotą. Wysuszona skórka ma silną kwasowość, dlatego działa również jako środek antyseptyczny.


Żółta żywica (zwana cambodge) uzyskana z tamaryndowca malabarskiego i innych pokrewnych gatunków, takich jak G. kowa, G. morella itp., jest stosowana w preparatach leczniczych jako skuteczny środek przeczyszczający, a także w medycynie weterynaryjnej.


Ostatnimi czasy zapotrzebowanie na owoce Garcinia i produkty owocowe jako suplement diety w leczeniu problemów związanych z otyłością gwałtownie wzrosło (Książka jest z 2012 roku, na końcu umieszczę krótkie sporostowanie).


Fizjologiczną podstawą działania przeciwotyłościowego jest blokowanie enzymu ATP-cytrynian liazy, biorącego udział w przekształcaniu cukru w glikogen i cholesterol. (–)-HCA blokuje enzym, czyniąc go nieskutecznym, zapobiegając w ten sposób produkcji tłuszczu w organizmie. Wraz z hamowaniem produkcji lipidów, energia jest zużywana do glukoneogenezy, a zwiększona produkcja glikogenu stymuluje glukoreceptory w wątrobie, które wysyła sygnały sytości do mózgu, co z kolei tłumi pragnienie jedzenia.


Oprócz zwiększania produkcji glikogenu, HCA uaktywnia również β-oksydację, dzięki czemu dochodzi do zwiększenia spalania zgromadzonego w organizmie tłuszcz. Ekstrakt z Kokum, podobnie jak czysty HCA, okazał się skuteczny w znacznym zmniejszeniu syntezy tłuszczu w organizmie. Owoce Garcinia obniżają poziom lipidów we krwi, takich jak cholesterol i trójglicerydy, poprzez utlenianie kwasów tłuszczowych w wątrobie dzięki zwiększonej termogenezie. Niektóre z dostępnych na rynku preparatów zawierających HCA lub jego sól wapniową to Citrin, CitriMax, Super CitriMax i APPEsatTM itp. Olej z nasion jest stosowany do przygotowywania maści i czopków. Olej jest również stosowany do stosowania miejscowego w przypadku owrzodzeń lub jako maść do ust.


POKREWNE GATUNKI


Niektóre ważne gatunki pokrewne o właściwościach leczniczych obejmują: G. mangostana, G. cowa, G. morella i G. xanthochymus. G. cowa jest stosowana w medycynie tradycyjnej, a skórka owocu jest używana przez miejscową ludność jako substytut tamaryndowca. Lateks rośliny jest stosowany jako środek przeciwgorączkowy w tajskiej medycynie ludowej. Lateks zawiera kowaninę, kowanol, cowaxantone i norcowaninę; cowanol i cowaxantone wykazują umiarkowaną aktywność przeciwdrobnoustrojową przeciwko pewnym bakteriom. Guma z G. morella jest stosowana jako środek przeczyszczający i przeciwbakteryjny; zawiera morelinę, neomorelinę, β-guttiferynę i α-guttiferynę. G. xanthochymus zawiera ksantochymol i izoksantochymol. Te dwa związki w stosunku 1 : 2 wykazały wysoką cytotoksyczność wobec trzech linii komórek nowotworowych, mianowicie jelita grubego, piersi i wątroby.


ZASTOSOWANIE KULINARNE


Przetworzona skórka kokum i tamaryndowca malabarskiego jest używana jako przyprawa, szczególnie w przygotowywaniu dań rybnych, gdzie nie tylko zastępują tamaryndowiec, ale także dodają unikalnego smaku do rybnego curry. Słynne curry rybne z Goa w Indiach zawdzięcza swój unikalny smak i aromat tej przyprawie. Również na Sri Lance tamaryndowiec malabarski jest szeroko stosowany jako przyprawa i do peklowania ryb. Owoce kokum służą jako aromat i środek zakwaszający. Syrop kokum i kokum sharbat (napój bezalkoholowy) są bardzo popularne w Indiach. Sharbat jest bardzo przyjemnym i orzeźwiającym napojem, szczególnie popularnym w regionie Konkan na zachodnim wybrzeżu Indii. Masło kokum jest często przetwarzane w procesach chemicznych na produkt o właściwościach podobnych do masła kakaowego. Produkt ten jest stosowany w preparatach farmaceutycznych i produktach do pielęgnacji. Masło kokum jest jadalne i cechuje się właściwościami odżywczymi, łagodzącymi, ściągającymi i zmiękczający. Jest również stosowany jako masło cukiernicze, w produkcji świec i w przemyśle mydlanym. Może stanowić źródło do produkcji kwasu stearynowego o wydajności 45,7%. Jest również stosowany do klejenia przędz bawełnianych. Ta żółta żywica, po rozpuszczeniu w terpentynie, tworzy dobry lakier i jest stosowana w produkcji farb naturalnych i w produkcji lakieru.


Ok to by było na tyle. Chciałem dodać tylko krótkie wyjaśnienie mojego komentarza dotyczącego roku wydania książki. Nie wiem czy spotkaliście sie z reklamami ‘’magicznych’’ herbatek ziołowych i proszków zawierających Garcinie Kambodżę, ktore miały pomóc Wam w schudnięciu. Może część z Was pamięta mój wpis o prozdrowotnych właściwościach przypraw. W tym przypadku jest identycznie, nie ma JEDNOZNACZNYCH dowodów, że to naprawdę działa. Ale nie tylko to jest ważne. Potwierdzono, że nadmierne stosowanie MOŻE USZKODZIĆ WĄTROBĘ.

‘’It is important to note that there are concerns about the risk of hepatotoxicity related to garcinia food supplements from a recent report by the Scientific Committee of the Spanish Agency for Food Safety and Nutrition (AESAN) [82]. As a result of several previous studies [83,84,85], G. gummi-gutta (G. cambogia) and HCA, its main active ingredient, can cause herb-induced hepatotoxicity (HILI) including elevated liver enzyme levels, hepatitis, cholestasis, and jaundice. Furthermore, these acute liver damages are known to persist even after discontinuation of their intake. Although no research results have been reported on the direct association between G. indica and acute liver injury, more scientific and clinical investigations on the effect of G. indica on liver health since G. indica also contain HCA.’’


https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8708457/


Dlatego zanim zaczniecie albo ktoś z Waszych bliskich stwierdzi, że chce użyć wspomagania w próbach schudnięcia warto się 2 razy zastanowić, czy warto.


Było troszkę długie, ale wydaje mi się, że jest to na tyle ciekawa przyprawa/owoc, że warto było przeczytać

f3d87d4b-44ba-46ad-82f0-bda1fbf1b416
94a12ee2-b4de-4e96-8446-0ece3521654d
296039a5-5179-4797-9187-e5d3751ba886

Komentarze (12)

ataxbras

@HolQ Coś mi nie trybi w tym fragmencie:

"Skórka (po ekstrakcji soku), po przetworzeniu na cukierki, jest bardzo skutecznym środkiem na problemy z nadkwasotą. Wysuszona skórka ma silną kwasowość, dlatego działa również jako środek antyseptyczny."

Skórka działą na nadkwasotę, a jednocześnie ma silną kwasowość (zatem niskie pH). Na nadkwasotę działają raczej środki zasadowe.

HolQ

@ataxbras wiem. i nie ogarniam tego, ale tak było w książce. Jak starałem się potwierdzić to z info w sieci to znalazłem mieszane informacje

11d68629-2078-426e-b85b-ef3a53137278
42b34a0f-d437-4045-9f2a-719baaf5542e
82257ded-2f32-4af5-bfed-8b4420a13761
ataxbras

@HolQ Po tym, jeszcze bardziej nie rozumiem. Myślałem, że usunięcie soku obniża pH, tymczasem ostatni screen mówi o piciu soku na nadkwasotę. Możliwe, że właściwości aseptyczne pośrednio wpływają na problemy gastryczne redukująć tym samym nadkwasotę. Ale to dalej niejasne.

ataxbras

@HolQ Może to wyjaśnia cokolwiek: https://scijournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.8684

Buforowanie HCA (to ma sens). No i obniżanie stresu oksydacyjnego ściany żołądka i przełyku: https://scijournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.8684.

HolQ

@ataxbras ooo to teraz rozumiem. Ciekawe kurde. Dzięki

paramyksowiroza

@ataxbras @HolQ A to nie jest podobnie, jak w przypadku cytryny?

O ile dobrze pamiętam, reakcja słabego kwasu (cytrynowego) z mocnym kwasem (kwasem solnym) powoduje rozpad tego pierwszego m.in. na alkalizujące kationy.

ataxbras

@paramyksowiroza Dokładnie tak - buforowanie. Plus wyparcie ilościowe.

ataxbras

@paramyksowiroza To ten mechanizm.

e98c21c2-69a9-4f72-aad4-894719f10534
Fly_agaric

To ten sam Tamarynd, z którego wodę tamaryndową dodaje się do Tom Yum?

Zaloguj się aby komentować