Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

280

Gotowanie, przepisy i inne takie

Zielczan

@PanNiepoprawny no niezle wygladaja

ErwinoRommelo

ehh burgerkowa olimpiada... ale by takiego chapnol

Zaloguj się aby komentować

Gdyby 5 lat temu ktoś przyszedł do mnie i powiedział mi, że będę do co drugiego dania dodawał seler naciowy, to zapytałbym: kim jesteś i jak się tu dostałeś?





Mam dobry sposób na zakonserwowanie steka ze sklepu, kiedy zbliża się termin ważności, a nie mamy kiedy go porządnie zrobić. Prawie każdy ma taki stojaczek co dają do środka do każdej mikrofalówki. Solimy steka na gotowo i kładziemy na tym stojaku i tak go bez niczego stawiamy w lodówce. Straci sporo wilgoci, więc najlepiej go wtedy zrobić sous vide na 49-50C i zarumienić na koniec. Nie wyjdzie jakoś turbo miękki, ale smak się mega koncentruje.

Przesadziłem, nawet ten czosnek zezarlem...

#jedzenie #gotujzhejto #gotowanie

da88dd3d-2551-44fb-b99a-a110bc6114bf
68654c4d-7e45-4da7-87a3-6a8de42cebab
c5dfc9fd-a946-4334-832f-ca4360c0e5f5
0d020bb1-ddb3-4010-bced-73b9e3d034d3
b4c579e2-8792-4296-96ca-86bb663921af
mordaJakZiemniaczek

Produktu przed wakowaniem nie uwieczniłem niestety

49ee778c-ace0-4cd5-9bc3-062359216c38
0c7443b1-a2f3-42e7-a252-0f97eca56e1c
the_moon

Zamrozic tez można aby dłużej służył

Michumi

@mordaJakZiemniaczek brawo wynalazles 'sezonowanie'

Zaloguj się aby komentować

Zupa-krem z pieczonych białych pomidorów i czosnku. Sa najmniej smaczne i nikt ich nie chce jeść, jak są do wyboru inne. Dorzuciłam jeszcze swoj mrożony bulion warzywny z pieczonych warzyw, ziół i prawdziwków.


EDIT: Mało kwaśna, jak te białe pomidory - są bez smaku, ale dużo i tak jej nie ma, małą nabierkę można zjeść do obiadu.


#pomidory #gotowanie

dae70ebb-babe-42ff-ba3e-dd39ed3227a2
winiucho

@GazelkaFarelka dej troche na posmakowanie

GazelkaFarelka

UPDATE: Z makaronikiem i śmietaną pyszna

Felonious_Gru

@GazelkaFarelka co to jest nabierka?

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Wczorajsza lazania Wyszła spoko, tylko chyba za dużo makaronu, albo za mało przekładki. Dzieci mówiły, że dobre.

@NiebieskiSzpadelNihilizmu w każdym razie min 2 dni będziemy to jedli

@AdelbertVonBimberstein makaron zmiękł dość szybko.


#gotowanie #gotujzhejto

3dc48ec5-b507-4f57-8755-08119125d886
PanNiepoprawny userbar
MementoMori

Polecam bytwanke zamiast blachy. Jak dużo sosu pomidorowego to płatki makaronu same się ugotują, dla zwiększenia ilości polecam wrzucić włoszczyznę do farszu.

Poliszynel

W ostatnim filmiku na YT Makłowicz robił lasagne z krewetkami i rybą. Takiego jeszcze nie robiłem, trzeba będzie spróbować https://youtu.be/GOJNvBM-DIA?si=GincmlkyG3mTBGur&t=1297

nxo

@PanNiepoprawny polecam makaron zastąpić naleśnikami, u mnie się to świetnie sprawdza;)

Zaloguj się aby komentować

AdelbertVonBimberstein

@PanNiepoprawny Podgotowujesz makaron minutkę najpierw czy nie?

NiebieskiSzpadelNihilizmu

I pojutrze mam nadzieję.

@PanNiepoprawny to jeszcze ambicja czy już naiwność?

PanNiepoprawny

@bojowonastawionaowca przeniesiesz do "gotowanie" bo mi wyskoczyła jakaś dziwna społeczność i klepnąłem

Zaloguj się aby komentować

Weathervax

A jakby tam dać bigosu?

ipoqi

Można je popijać

#kefirkrasnystawbojowka

mk-2

@GazelkaFarelka miłością

Zaloguj się aby komentować

Żeby nie było że kuszę przed spaniem to wrzucam teraz wieczorną pickę 😉

Od niecałego miesiąca testuję piec Diavola Pro 3 i nie wiem jak ja wcześniej bez niego żyłam xD oczywiście w zwykłym elektryku przy 250 stopniach da się dobrze zrobić placka, ale nigdy nie osiągnie się efektów jak w piecu który potrafi dobić do 550 🔥 do tego kamień biscotto do którego pizza się nie przykleja a nadmiar mąki po pieczeniu wystarczy strzepnąć miotełką

Wiem że spokojnie da się w nim zrobić neapolitanę, natomiast ja celuję w ulubioną classicę

Wczorajsza picka 65 hydro, mąka Caputo pizzeria, 24h TK, 3h TO, poolish


#pizza #gotujzhejto #diavolapro


W komentarzu wrzucę jeszcze parę innych wypieków

aa0e9a6b-d216-4b1f-af64-f2558c3345a5
d322533c-86b6-4d77-a4fc-924cd7168d22
Trypsyna

@Shivaa ale wygląda obłędnie, też się czaje na tego typu piec do pizzy

Poji

@Shivaa mamma mia, i burn the pizza ( ͡° ͜ʖ ͡°)

92a8e2a7-dba0-48c4-a8b2-b2840193957a
Peter_Mountain

@Shivaa Wygląda zacnie! Zastanawiam się czy lepszy niż moje Ferrari, ale jak już mam zmieniać na coś innego to już wolę wywalić kasę na gazówkę w stylu Ooni czy Gozney

Zaloguj się aby komentować

Serniczek bez pieczenia z polewą z białej i mlecznej czekolady :3

Mam nadzieję że będzie zjadliwy bo inwencja twórcza bez przepisu xD

#gotujzhejto #serniczek

695cb189-3045-4ac7-aacb-b142212d93b1
Shivaa

A tak wyglądało na talerzyku 😸

49b29aae-0774-4bbb-8e31-6a60069f0674

Zaloguj się aby komentować

Sezon na "Chcesz cukinię? Nie mam co z niej zrobić" uważam za otwarty. W Dino promka na czerwoną paprykę za ok. 4,50 zł/kg. Swojska cebula, pomidor, marchewka, boczek. Kiełbasa z Wisznic bez konserwantów (mięso, woda, sól, czosnek, przyprawy).


#gotowanie

e3376010-2107-4317-b00c-3d22bb4bcd5a
cebulaZrosolu

@GazelkaFarelka a u mnie chujowo cukinia w tym roku. Po 1 z 6 krzaków żyją 3 a po 2 miałem jak dotąd chyba 4 owoce xD

kubex_to_ja

@GazelkaFarelka koleżanka też nam dwa wielkie kabaczki wcisnęła ostatnio

pawlox

Też będę dziś robił, nigdy nie robiłem z cukinią, ale dostałem i nie mam co z nią zrobić xD

Zaloguj się aby komentować

Harpersy

Nastraszyłeś a jaka picka elegancka wyszła!

Zaloguj się aby komentować

Kto zjada właśnie zrobionego przez siebie Butter Chickena na racuchach, bo ma racuchy a nie chce mu się ryżu gotować? No ja.

Kto uważa, że jest to bardzo fajne połączenie? Też ja. Standardowo - wygląda jak gówno, a smakuje nawet lepiej


To już krok dalej jak Kuchnia Fusion - zdecydowanie weszło już w faze Confusion


#gotowanie #kuchniaconfusion

PaczamTylko

Tacy ludzie przełamują schematy i pchają świat do przodu, tak trzymać

Zaloguj się aby komentować

poprostumort

podczas którego ktoś niemal zginął?

Nazwał krupnioka kaszanką i dostał w łeb hokiem?

Zaloguj się aby komentować

Umypaszka

@ErwinoRommelo przecie eleganckie są

darkonnen

@ErwinoRommelo oj tam zaraz przypaliłeś. są w sam raz

Zaloguj się aby komentować

lukmar

@Barcol u mnie żona wczoraj upiekła, z okazji młodości ;)

3t3r

@Barcol piękny! Smacznego!

1f1fe8bb-2fdc-4bd7-ba05-37adc934ad13
bishop

O, propsuje, baskijski i to bez szczypiorku xd

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Trochę #chwalesie, bo w końcu sobie kupiłem bezprzewodową sondę do smażenia /pieczenia/ gotowania. Czekam teraz na jutro, aż sobie steka zrobię. 😁 #gotowanie

d2050952-5588-4f1f-8edf-a0fb6816c496
Gustawff

W sensie, że to taki zdalny termometr?

eloyard

@razALgul wlazłem we wpis, popatrzyłem zdjęcie jednym okiem na szybko i pomyślałem: nie no, kolejny inkoguto od manata będzie nawijał o tych piórach i tuszach. Całe szczęście nie

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Widzicie te ciemne kropki w serniku? To szczypiorek z serka z ziołami Almette XD tak mi się spieszyło, że zamiast kupić cztery kubełki śmietankowe to kupiłem dwa śmietankowe i dwa ziołowe. A, że miałem ciśnienie na sernik to zrobiłem z tego co było no bo c⁎⁎j, już zapłacone XD I tak powstał pierwszy na świecie sernik z aromatem cebulowym. Mi tam smakuje, żona trochę ze mnie pocisnęła ale też wsuwa do kawy XD


#sernik #gotujzhejto

7129289c-c763-4cba-a494-16dee904f21d
mordaJakZiemniaczek

Codziennie oddalamy się bardziej od Boga...

aarahon

@bishop bardziej od tych ziół martwiłby mnie brak rodzynek...

pingWIN

Wojna między ludźmi jedzącymi sernik z rodzynkami vs bez rodzynek: trwa.


Tymczasem @bishop: Potrzymaj mi szczypiorek ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

korfos

Arbuz smakuje za⁎⁎⁎⁎ście tylko w swojej oryginalnej formie. Wszystko inne smakuje obrzydliwie. Nawet świeży sok jest okropny. Smakuje jak coś wyciśniętego ze szmaty z podłogi. Prawdopodobnie to z wpisu opa smakuje tak samo tylko w formie stałej

kodyak

@korfos arbuza się nie wyciska tylko mieli

Zaloguj się aby komentować