Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

279

Gotowanie, przepisy i inne takie

Zaloguj się aby komentować

RACO

No no widać że jak dla obcego, na odpierdol

pvintage

Wygląda jak gówno, a smakuje jeszcze lepiej? :P

Catharsis

@Barcol Wygląda jak tort kloc z Minecrafta xD. Podoba mi się ten styl, taki trochę brutalizm.

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Podoba się dla mnie to - tortownica regulowana. Pilotażowo ciasto dyniowe z dyni Hokkaido. Połowa rodziny nie lubi zupy dyniowej, może tak ją zjedzą. Ma ze skórą tyle karotenu, że następnego dnia się sika na pomarańczowo.


#gotowanie

88069239-2669-47ac-a642-eb3dc3d4bde5
Lubiepatrzec

@GazelkaFarelka hokkaido to jednak jest naddynia

Zaloguj się aby komentować

Siatka wykresów trójskładnikowych pokazująca procentowy udział tłuszczu, węglowodanów i białka w różnych przepisach z allrecipes.com, podzielonych według kuchni: włoskiej, kubańskiej, francuskiej, greckiej, libańskiej i japońskiej. Kuchnia włoska nie wykazuje punktów o wysokim poziomie tłuszczu.


Źródło: https://bsky.app/profile/nrennie.bsky.social/post/3lyutrh6hui2m


#gotowanie #dietetyka #wykresy

cb1df7f5-32f1-4821-be77-bd7751512733
eloyard

Ostatnio kupiłem sobie trochę chudego boczku na spróbowanie - zjadłem pół kilo za raz. Czuję się fit.

Zaloguj się aby komentować

voy.Wu

jedyne flaczki jakie w życiu jadłem to te z siedzunia

Zaloguj się aby komentować

Jak upiec dorsza, żeby byl soczysty, a nie kawałkiem suchego mięsa bez smaku pływającego w nieapetycznej wodzie? Co jakiś czas wpadam na pomysł, że zrobię pieczoną rybę ale nigdy nic dobrego z tego nie wychodzi. Jadam czasami w knajpach zapiekaną z warzywami, to jest dobra.


#gotowanie

9e2adec9-ade2-45cc-a5d3-3170430e2804
parabole

@GazelkaFarelka Marynujesz dorsza przed pieczeniem?

Warto też mu zrobić kwadrans leżakowania w zimnej wodzie z dodatkiem octu.

Podobno (jeszcze nie próbowałem) jak najpierw wstawisz same warzywa do piekarnika, a dopiero po jakimś czasie dodasz rybę, to spoko sos wychodzi.

globalbus

@GazelkaFarelka jak jest dobry dorsz, to gotuję go na parze i jest bardzo smaczny. Trochę sosu sojowego dla smaku.

Z kiepskiego zawsze są wióry i nie jest to kwestia przygotowania.

pierdonauta_kosmolony

@GazelkaFarelka Hmm, może upiecz warzywa osobno a dorsza osobno. W smażalniach czasem zawijają w folię alu przyprawiwszy masłem, pewnie żeby nie wysychał.

Zaloguj się aby komentować

Z cyklu #kuchniaconfusion


Robiłem przedwczoraj pierogi. Z serem i rusińskie. Standardowo, robię po raz n-ty, wychodzą dobrze ale nic ciekawego o nich nie powiem. Ale zostało mi sporo farszu, a że nie mogłem zrobić więcej ciasta z powodów okulistyczno-analnych (aka moja d⁎⁎a nie widziała, bym jeszcze godzinę lepił więcej pierogów) to postanowiłem spróbować co można jeszcze innego zrobić


Teraz wiem, że burrito z farszem serowo-ziemniaczanym zupełnie nie smakuje. Ale spróbowałem potem też usmażyć w stylu Syrników (bo w sumie poza ziemniakami to podobnie) i to już wyszło bardzo dobrze. Smażyłem na oleju z płatkami chilli, co też dodało tym "plackom" kopa.


#gotowanie

onlystat

@Ragnarokk krokiety sobie zrob z tego

pigoku

@Ragnarokk farsz z ruskich idealnie pasuje jako pasta na kanapki.

lipa13

@Ragnarokk Naleśniki z farszem z ruskich plus sos czosnkowy to mistrzostwo świata. Polecam z całego serca.

Zaloguj się aby komentować

hapaczuri

Chryste panie czy ja widzę jabłko?

Zaloguj się aby komentować

#pizza #gotujzhejto #gotowanie #kuchnia

Do tej pory jechałem na polskiej 500, zobaczymy co wyjdzie z tych. Ciekawe czy ta Basia to serio 00 czy 500 w przebraniu. Białka ma 11g czyli tyle co zwykła polska. Ta po lewej 12g czyli też chyba bez rewelacji. Basia 5.89zł a ta włoska 8.29zł. Nasza 500 po 2.99.

06f320ef-cc76-4d26-acea-f40befbdd389
wielkaberta

@Jim_Morrison Chcesz mi powiedzieć, że "00" to niekoniecznie jest 00? W sumie, na domową pizzę jak sobie robię to zawsze kładłem lachę na to, bo po prostu rośnie i się je XD.

Ja w sumie zawsze 10kg lubella perfecja jak coś, ale kieruje się wyłącznie kwestią hurtowej ceny za kg, także tego.

Zaloguj się aby komentować

Taka tam pizza na gotowym spodzie. Jeszcze potem zrobiłem na tortilli bo się głodomory nie najadły, ale już ich przerosła i Maryś miała do szkoły do śniadaniówki


#dzieci #gotowanie #gotujzhejto #pizza

faebda88-852f-4001-b232-861121400ccf
PanNiepoprawny userbar

Zaloguj się aby komentować

zjadacz_cebuli

@Jim_Morrison dodatki już zjadłeś?

Zaloguj się aby komentować

PrzylecialWiekszySamolot

@Jim_Morrison przecież białą kulkę się wyrzuca - ona działa tak samo jak kulki w puszce Guinnessa i tego się nie spożywa

k44tajemnicza

Jak się daje mozzarellę w kulce, to należy ją pociąć i wrzucić dopiero parę minut przed wyciąganiem pizzy z piekarnika. Inaczej się za bardzo wysuszy

Shivaa

Jaka zgrabna pizzunia

Zaloguj się aby komentować

Co ja odjebałem (° ͜ʖ °)

Mam lenia, więc nawet mi się dzisiaj nie chciało iść do sklepu, obiad powstał z tego co było w lodówce. Przedstawiam kotlety z tuńczyka xD

Posiekana cebulka, czosnek, zmieszane z tuńczykiem z puszki, dwoma jajkami i odrobiną mąki kukurydzianej. W towarzystwie ziemniaczków, korniszonów, oliwek i kefiru.

Kotlet smakuje zaskakująco hmm… aksamitnie. Jest delikatny. W sumie to smaczny ten eksperyment.

#gotujzhejto #jedzenie #gotowanie #ciekawostki

d603b64d-275c-4e94-b3be-ed23a086444d
07d25b22-3f60-4311-85cb-5b203bdf0c79
5407cf0f-3b4e-4fcc-9569-86bf45cc7292
17fcc69f-500c-41d0-b8df-2ab21ad98431
Sofie

Kurde ale pomysł na obiad dzięki 😍

Felonious_Gru

@Klamra a potem bitwa pod brenną

Zaloguj się aby komentować

Fly_agaric

Robiłbym takie rzeczy cały czas, ale gówniażeria u mnie nie lubi sosu grzybowego...

W kogo to się wdało?

Umypaszka

@ErwinoRommelo xD dobrze że ciocia Moll nie widzi tego blatu, ktoś się tam wyrzygał?

ytilibuuun

Prace nadzoruje francuski kucharz Pierre Dolnic

Zaloguj się aby komentować

AdelbertVonBimberstein

@TheCaptain bardzo ładny pieróg lubię pieroga a najbardziej to co ma w środku

Fly_agaric

Oj, jak dawno domowych ruskich nie jadłem. U mnie wszyscy tylko: z grzybami i kapustą, i z grzybami i kapustą.

Zaloguj się aby komentować

Ostatnio na kantynie w pracy do grillowanych kiełbasek dawali kandyzowane dżalapinis. O jezusicku jakie to dobre było. Uznałem, że nie ma bata, trzeba sobie słoik zrobić. Muszą się jeszcze ze 2tygodnie odstać ale jak na pierwsze spróbowanie są bardziej niż zadowalające ( ͡° ͜ʖ ͡°)


O dziwo, największą trudnością było znalezienie w Oslo sklepu, który sprzedawałby jalapeno. Na szczęście udało się w chyba czwartym z kolei azjatycko-imigranckim markecie.


#jedzenie #gotujzhejto

206f943b-2767-496d-af8f-522a70292850
10d32b43-cedd-4b41-bc29-f4ca0f97d94b
dec3390e-29fa-42a0-b14f-584f30590f91
bishop

Mówi się dżalapeno

goroncy_kartofel

@Stashqo przepis pana, potrzebujemy przepis

Zaloguj się aby komentować

Kolejny potężny meal prep, 21 pięknych gołąbków a do tego do wyboru sos pomidorowy z papryką oraz pieczarkowy z borowikami. Nie wiem jak to możliwe, że nie robiłem ich chyba... Nigdy. Raczej wjadą na stałe to rozkladu jazdy.

#gotowanie #jedzenie #gotujzhejto #mealprep

07800101-4593-40c7-ba2f-7c4e2dd9c6a5
cee2e45d-b39d-48f5-a803-34e191cdad82
9c04c5a3-2fa9-4c92-b222-12933dee5ee9

Gołąbki z

237 Głosów
Odwrocuawiacz

Podpowiedz jak to zrobiłeś w sensie ile czasu w piekarniku jaka temp itp.

Zaraz jadę do sklepu

FriendGatherArena

@mordaJakZiemniaczek pieczone? Ciekawe..

Ja kiedys robilem ale byly ch⁎⁎⁎we

Zaloguj się aby komentować

Ślubna moja kochana kupiła patelnię stalową bo naczytała się że najlepsza. I wszystko fajnie, tylko że trzeci dzień z rzędu absolutnie wszystko mam przypalone (╯°□°)╯︵ ┻━┻


  • patelnia wypalona według świętych zasad wypalania i sezonowania patelni stalowych

  • zawsze przed wylaniem tłuszczu rozgrzana

  • tłuszcz przed wyłożeniem produktów na patelnię rozgrzany

A i tak wszystko przywiera sekundę po położeniu.


Co robię nie tak?


#gotujzhejto #kuchnia #gotowanie

Fly_agaric

Kude ja taką kupiłem przypadkiem i jestem bardzo zadowolony. Jajka sadzone się czasem przyczepiają i to mnie dziwi, bo wszystko inne ani trochę. Zrobiłem jak ty i starczyło.

Toarddd

Ale kupiłeś stalową (stal nierdzewna) czy ze stali węgląwej. Tę drugą to się sezonuje i wypala.

Maciek

@Toarddd nierdzewna. Czyli wychodzi na to że wypalając ją na brązowo ją spaliłem i teraz muszę to doczyscic bo to przez to się przypala?

Toarddd

@Maciek A tego to nie wiem, ja nigdy nie używałem z nierdzewki.

Peter_Mountain

@Maciek Próbowałem się przekonać do stalowych i do żeliwnych i tylko się wkurzałem z tym... Ostatecznie kupiłem sobie te "kamienne" i to jest najlepsza warstwa jakiej używałem. Nie tak miękka jak teflon (jedno użycie źle widelca i do widzenia), a jednocześnie nie zawraca d⁎⁎y w kuchni jak te bardziej profesjonalne. Żeliwną mam jedną grillową i do tego celu jest spoko.

Zaloguj się aby komentować

Zielczan

@PanNiepoprawny no niezle wygladaja

ErwinoRommelo

ehh burgerkowa olimpiada... ale by takiego chapnol

Zaloguj się aby komentować