W smaku dobry!!
#gotujzhejto #gotowanie #minecraft



Społeczność
Gotowanie, przepisy i inne takie
W smaku dobry!!
#gotujzhejto #gotowanie #minecraft


Dobry, niezasłodki
@Barcol ale czy alkoholu nie czuc?
@Barcol smacznego
Zaloguj się aby komentować
Pierwszy tort w życiu se upiekłem :v
Może będzie smakował lepiej niż wygląda xddd
#gotujzhejto #minecraft #gotowanie

No no widać że jak dla obcego, na odpierdol
Wygląda jak gówno, a smakuje jeszcze lepiej? :P
@Barcol Wygląda jak tort kloc z Minecrafta xD. Podoba mi się ten styl, taki trochę brutalizm.
Zaloguj się aby komentować
Ciasto dyniowe. Jak na mój, odzwyczajony od cukru gust, zbyt słodkie. Rodzina orzekła, że dobre, " nie czuć dyni".
#gotowanie

Zaloguj się aby komentować
Podoba się dla mnie to - tortownica regulowana. Pilotażowo ciasto dyniowe z dyni Hokkaido. Połowa rodziny nie lubi zupy dyniowej, może tak ją zjedzą. Ma ze skórą tyle karotenu, że następnego dnia się sika na pomarańczowo.
#gotowanie

@GazelkaFarelka hokkaido to jednak jest naddynia
Zaloguj się aby komentować
Siatka wykresów trójskładnikowych pokazująca procentowy udział tłuszczu, węglowodanów i białka w różnych przepisach z allrecipes.com, podzielonych według kuchni: włoskiej, kubańskiej, francuskiej, greckiej, libańskiej i japońskiej. Kuchnia włoska nie wykazuje punktów o wysokim poziomie tłuszczu.
Źródło: https://bsky.app/profile/nrennie.bsky.social/post/3lyutrh6hui2m
#gotowanie #dietetyka #wykresy

Ostatnio kupiłem sobie trochę chudego boczku na spróbowanie - zjadłem pół kilo za raz. Czuję się fit.
Zaloguj się aby komentować
#gotujzhejto #grzyby
Flaczki z siedzunia wkrótce.

jedyne flaczki jakie w życiu jadłem to te z siedzunia
Zaloguj się aby komentować
Jak upiec dorsza, żeby byl soczysty, a nie kawałkiem suchego mięsa bez smaku pływającego w nieapetycznej wodzie? Co jakiś czas wpadam na pomysł, że zrobię pieczoną rybę ale nigdy nic dobrego z tego nie wychodzi. Jadam czasami w knajpach zapiekaną z warzywami, to jest dobra.
#gotowanie

@GazelkaFarelka Marynujesz dorsza przed pieczeniem?
Warto też mu zrobić kwadrans leżakowania w zimnej wodzie z dodatkiem octu.
Podobno (jeszcze nie próbowałem) jak najpierw wstawisz same warzywa do piekarnika, a dopiero po jakimś czasie dodasz rybę, to spoko sos wychodzi.
@GazelkaFarelka jak jest dobry dorsz, to gotuję go na parze i jest bardzo smaczny. Trochę sosu sojowego dla smaku.
Z kiepskiego zawsze są wióry i nie jest to kwestia przygotowania.
@GazelkaFarelka Hmm, może upiecz warzywa osobno a dorsza osobno. W smażalniach czasem zawijają w folię alu przyprawiwszy masłem, pewnie żeby nie wysychał.
Zaloguj się aby komentować
Z cyklu #kuchniaconfusion
Robiłem przedwczoraj pierogi. Z serem i rusińskie. Standardowo, robię po raz n-ty, wychodzą dobrze ale nic ciekawego o nich nie powiem. Ale zostało mi sporo farszu, a że nie mogłem zrobić więcej ciasta z powodów okulistyczno-analnych (aka moja d⁎⁎a nie widziała, bym jeszcze godzinę lepił więcej pierogów) to postanowiłem spróbować co można jeszcze innego zrobić
Teraz wiem, że burrito z farszem serowo-ziemniaczanym zupełnie nie smakuje. Ale spróbowałem potem też usmażyć w stylu Syrników (bo w sumie poza ziemniakami to podobnie) i to już wyszło bardzo dobrze. Smażyłem na oleju z płatkami chilli, co też dodało tym "plackom" kopa.
#gotowanie
@Ragnarokk krokiety sobie zrob z tego
@Ragnarokk farsz z ruskich idealnie pasuje jako pasta na kanapki.
@Ragnarokk Naleśniki z farszem z ruskich plus sos czosnkowy to mistrzostwo świata. Polecam z całego serca.
Zaloguj się aby komentować
- To ma być szczawiowa, czy ramen?
- Tak.
#ramen #gotujzhejto

@REXus czyli szczamen?
Chryste panie czy ja widzę jabłko?
Już raz było jedzone?
Zaloguj się aby komentować
#pizza #gotujzhejto #gotowanie #kuchnia
Do tej pory jechałem na polskiej 500, zobaczymy co wyjdzie z tych. Ciekawe czy ta Basia to serio 00 czy 500 w przebraniu. Białka ma 11g czyli tyle co zwykła polska. Ta po lewej 12g czyli też chyba bez rewelacji. Basia 5.89zł a ta włoska 8.29zł. Nasza 500 po 2.99.

@Jim_Morrison Chcesz mi powiedzieć, że "00" to niekoniecznie jest 00? W sumie, na domową pizzę jak sobie robię to zawsze kładłem lachę na to, bo po prostu rośnie i się je XD.
Ja w sumie zawsze 10kg lubella perfecja jak coś, ale kieruje się wyłącznie kwestią hurtowej ceny za kg, także tego.
Zaloguj się aby komentować
Taka tam pizza na gotowym spodzie. Jeszcze potem zrobiłem na tortilli bo się głodomory nie najadły, ale już ich przerosła i Maryś miała do szkoły do śniadaniówki
#dzieci #gotowanie #gotujzhejto #pizza


Zaloguj się aby komentować
#pizza #gotujzhejto #kuchnia #gotowanie
To nie klawiatura taka duża tylko placek mały. Dzisiaj w lekkim blasku słońca jak jakiś superhero.

@Jim_Morrison dodatki już zjadłeś?
Zaloguj się aby komentować
#gotujzhejto #gotowanie #kuchnia
Jak dla mnie to twarda mozzarella jest lepsza od tej płynnej co ją zawsze sprzedają z tą białą kulką.

@Jim_Morrison przecież białą kulkę się wyrzuca - ona działa tak samo jak kulki w puszce Guinnessa i tego się nie spożywa
Jak się daje mozzarellę w kulce, to należy ją pociąć i wrzucić dopiero parę minut przed wyciąganiem pizzy z piekarnika. Inaczej się za bardzo wysuszy
Jaka zgrabna pizzunia
Zaloguj się aby komentować
Co ja odjebałem (° ͜ʖ °)
Mam lenia, więc nawet mi się dzisiaj nie chciało iść do sklepu, obiad powstał z tego co było w lodówce. Przedstawiam kotlety z tuńczyka xD
Posiekana cebulka, czosnek, zmieszane z tuńczykiem z puszki, dwoma jajkami i odrobiną mąki kukurydzianej. W towarzystwie ziemniaczków, korniszonów, oliwek i kefiru.
Kotlet smakuje zaskakująco hmm… aksamitnie. Jest delikatny. W sumie to smaczny ten eksperyment.
#gotujzhejto #jedzenie #gotowanie #ciekawostki




Kurde ale pomysł na obiad dzięki 😍
@Klamra a potem bitwa pod brenną
Zaloguj się aby komentować
Bedzie kurczaczek w sosie na grzybkach od wojka pomidora no i gnocchi. ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)
@Felonious_Gru co tam ?
#gotujzhejto #alenasyfil


Robiłbym takie rzeczy cały czas, ale gówniażeria u mnie nie lubi sosu grzybowego...
W kogo to się wdało?
@ErwinoRommelo xD dobrze że ciocia Moll nie widzi tego blatu, ktoś się tam wyrzygał?
Prace nadzoruje francuski kucharz Pierre Dolnic
Zaloguj się aby komentować
Łap Albercik, dla Ciebie #slowopieroze z twarogiem ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Jedne ruskie, drugie z cieciorką, można się częstować.
#gotowanie #pierogi

@TheCaptain bardzo ładny pieróg lubię pieroga a najbardziej to co ma w środku
#wolnoscdlapierogownahejto
Oj, jak dawno domowych ruskich nie jadłem. U mnie wszyscy tylko: z grzybami i kapustą, i z grzybami i kapustą.
Zaloguj się aby komentować
Ostatnio na kantynie w pracy do grillowanych kiełbasek dawali kandyzowane dżalapinis. O jezusicku jakie to dobre było. Uznałem, że nie ma bata, trzeba sobie słoik zrobić. Muszą się jeszcze ze 2tygodnie odstać ale jak na pierwsze spróbowanie są bardziej niż zadowalające ( ͡° ͜ʖ ͡°)
O dziwo, największą trudnością było znalezienie w Oslo sklepu, który sprzedawałby jalapeno. Na szczęście udało się w chyba czwartym z kolei azjatycko-imigranckim markecie.
#jedzenie #gotujzhejto



Mówi się dżalapeno
@Stashqo ostra kuchnia
@Stashqo przepis pana, potrzebujemy przepis
Zaloguj się aby komentować
Kolejny potężny meal prep, 21 pięknych gołąbków a do tego do wyboru sos pomidorowy z papryką oraz pieczarkowy z borowikami. Nie wiem jak to możliwe, że nie robiłem ich chyba... Nigdy. Raczej wjadą na stałe to rozkladu jazdy.
#gotowanie #jedzenie #gotujzhejto #mealprep



Ze śmietaną.
Podpowiedz jak to zrobiłeś w sensie ile czasu w piekarniku jaka temp itp.
Zaraz jadę do sklepu
@mordaJakZiemniaczek pieczone? Ciekawe..
Ja kiedys robilem ale byly ch⁎⁎⁎we
Zaloguj się aby komentować
Ślubna moja kochana kupiła patelnię stalową bo naczytała się że najlepsza. I wszystko fajnie, tylko że trzeci dzień z rzędu absolutnie wszystko mam przypalone (╯°□°)╯︵ ┻━┻
patelnia wypalona według świętych zasad wypalania i sezonowania patelni stalowych
zawsze przed wylaniem tłuszczu rozgrzana
tłuszcz przed wyłożeniem produktów na patelnię rozgrzany
A i tak wszystko przywiera sekundę po położeniu.
Co robię nie tak?
#gotujzhejto #kuchnia #gotowanie
Kude ja taką kupiłem przypadkiem i jestem bardzo zadowolony. Jajka sadzone się czasem przyczepiają i to mnie dziwi, bo wszystko inne ani trochę. Zrobiłem jak ty i starczyło.
Ale kupiłeś stalową (stal nierdzewna) czy ze stali węgląwej. Tę drugą to się sezonuje i wypala.
@Toarddd nierdzewna. Czyli wychodzi na to że wypalając ją na brązowo ją spaliłem i teraz muszę to doczyscic bo to przez to się przypala?
@Maciek A tego to nie wiem, ja nigdy nie używałem z nierdzewki.
@Maciek Próbowałem się przekonać do stalowych i do żeliwnych i tylko się wkurzałem z tym... Ostatecznie kupiłem sobie te "kamienne" i to jest najlepsza warstwa jakiej używałem. Nie tak miękka jak teflon (jedno użycie źle widelca i do widzenia), a jednocześnie nie zawraca d⁎⁎y w kuchni jak te bardziej profesjonalne. Żeliwną mam jedną grillową i do tego celu jest spoko.
Zaloguj się aby komentować
I tak wczoraj zleciało popołudnie
#grill #burger #jedzenie #gotujzhejto





@PanNiepoprawny no niezle wygladaja
chłop co smaka narobił
ehh burgerkowa olimpiada... ale by takiego chapnol
Zaloguj się aby komentować