Na obiad zupa Gumbo z kuchni Luizjany. Świetny rozgrzewacz ne tę porę roku. W środku chorizo, krerwetki i tzw "trójca" kuchni Cajun - papryka, cebula i seler naciowy.
#jedzenie #gotujzhejto


Społeczność
Na obiad zupa Gumbo z kuchni Luizjany. Świetny rozgrzewacz ne tę porę roku. W środku chorizo, krerwetki i tzw "trójca" kuchni Cajun - papryka, cebula i seler naciowy.
#jedzenie #gotujzhejto

o widzisz, ja ostatnio robiłem jambalaya
Fajna zupka ale krewetki drogie
Robiłem parę razy z przepisu tego gościa.
https://www.youtube.com/watch?v=76JXtB7JFQY
Fajnie się go ogląda, a jak dobrze ogarniesz tą zasmażkę i dostaniesz dobrą, porządnie wędzoną kiełbę, to na prawdę czeka cię coś nowego. Jedyne co, to ten ryż jakoś mi do tego nie pasuje, z chlebkiem też by było dobre
Zaloguj się aby komentować
czym nadziane?
Co uni zrobili tym kalafiorom?
@suseu to nie jest refaelo, a raczej sernik z cytrynowym nadzieniem.
Zaloguj się aby komentować
Jestem pierwszy do krytykowania Pasibusa. To nie to, co dawniej. Nawet nie chodzi o zmniejszenie rozmiaru burgerów. Chodzi o najważniejszą rzecz w burgerze - mięso. Jakość wyraźnie spadła. Ale muszę przyznać, że Kevin jest bardzo smaczny. Żurawina, masło orzechowe i ciastko korzenne robią robotę. Zdjęcie (lekko) powiązane.
#jedzenie #pasibus #burger #niepopularnaopinia


To ta „kultowa” bułka z kotletem?
Zaloguj się aby komentować
Gdybyś szedł o 5 rano ulicą miasta stołecznego, i zobaczył zapalone światło w oknie, i w tym oknie byś zobaczył faceta świecącego gołą d⁎⁎ą, to co byś pomyślał?
Na pewno byś nie pomyślał że się komuś przyśniła kapusta z grzybami na boczku którą tata mu zrobił niecały miesiąc wcześniej, ale to taką pyszną że aż slinka cieknie na samą myśl, więc wstał, polazł do kuchni, i wlazł na stołek, żeby wyjąć grzyby suszone z szafki, żeby je zamoczyć żeby sobie potem zrobić coś chociaż zbliżonego do tej uczty bogów.
Foto z netu.
#jedzenie #kapustazgrzybami #bekazsiebie #gownowpis #odpierdalanastarosc


@Opornik Ja tam się nie boję, trzeba być jak Patton - największym skurczybykiem na dzielni
@Opornik to Warszawa, twój opis brzmi jak standardowa sobota
@Opornik zaraz tam pojadę
Zaloguj się aby komentować
@Spider
ile ma chrzanu w chrzanie?
Zaloguj się aby komentować
Naszła mnie ochota, na tatara...
Problem nr 1.
Nie mam takiego mięsa.
Więc robimy z tego co jest:
Dwie cebulki dymki - pokrojone w kostkę (takie ze szczypiorka, wielkości orzecha włoskiego)
Słuszna garść rukoli - również posiekana
szczypiorek - pokrojony, około tego co zmieści się na 3 łyżkach stołowych
Teraz substytut mięsa z krówki, czyli metka łososiowa. 4 czubate łyżki. To samo w sobie jest już słone, więc uwaga z solą.
Łyżka oliwy z oliwek
Pieprz- 3-4 obroty młynkiem - pół łyżki
Jajko, a raczej żółtko byłoby tu spoko opcją, ale nie dodałem, w sumie wpadłem na to teraz, kiedy to piszę. Jakieś drobne chilli, też by dało radę...
Troszkę tłustego "filmu" to zostawia na ustach, bo i metka tłusta i łyżka oliwy swoje robi (ale za to jak to wszystko skleja). Aczkolwiek eksperyment uważam, za udany. Smak ryby, ze względu że taka metka jest dość delikatna, nie wali w ryj na wstępie... aaaaa i na drugi raz użyję czerwonej cebuli (nawet doda to lepszego odbioru wizualnego). Cebulka ze szczypiorku i szczypiorek, razem tworzą kapitana Odora.
#jedzenie

Zaloguj się aby komentować
Gdyby Babcia nie jadła mięsa (° ͜ʖ °) A tak naprawdę to nie. Kotlety mielone zastąpione roślinnymi, zgrillowane w elektrycznym grillu, gotowce z dobrej kalorii. Ziemniaki nie zastąpione, kapusta zasmarzana z grzybami zamiast skwarków czy boczku i kefir na dopchnięcie (° ͜ʖ °)
#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto #ciekawostki



Składniki:
woda
teksturowane białko pszenne (25%) (białko pszenne, mąka pszenna)
olej rzepakowy
mąka słonecznikowa odtłuszczona
cebula suszona (2,6%)
łupina nasienna babki jajowatej
naturalne aromaty
ekstrakt przypraw
cebula
mąka pszenna
sól
przyprawy
sok z buraka w proszku
Składniki burgera wołowego:
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 kg wołowiny (polecam antrykot)
1 łyżeczka pikantnej mieszanki przypraw *
1 ząbek czosnku, pokrojony na kawałki
1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny
3 - 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól
1 żółtko
Sorry ale nie.
@Klamra kapusta + kefir? Brzmi jak dobry plan na rozwolnionko.
@Klamra Raz kupiłem z ciekawosci burgery z tej firmy i zdewastowaly moj uklad pokarmowy. Nie dziekuje xD
Zaloguj się aby komentować
Na Gaju we Wrocławiu zrobili takiego Mc'a, z okazji wprowadzenia drwala, a ja zdałem sobię sprawę z tego, że nigdy drwala nie próbowałem. Coś straciłem? Serio pytam, bez podpieprzania, po prostu w Mc Donalds jem tylko jak muszę coś opędzlować na trasie i mam mało czasu.
#mcdonalds #fastfood

Mi nie smakuje, tłuste i mdłe. Według mnie jest tak słaby, że jego wege wersja jest bardziej smaczna.
@jaczyliktoo nic nie tracisz. W tej cenie we 20 minut zrobisz sobie burgera z naprawdę dobrej wołowiny z dobrym serem cheddar i jeszcze ci zostanie.
McDonald's skończył się jakieś kilka lat temu.
Zaloguj się aby komentować
Weekendowy tatar z polędwiczki z sarniny.
#gotowanie #jedzenie

Gdzie tu gotowanie jak surowe wszystko
Uuu, dziczyzna. Widzę się powodzi - to nie są tanie rzeczy...
@jxp
Jak się ma w kwestii bezpieczeństwa jedzenie surowej sarniny? Wołowe wiadomo sam jadłem ale nigdy nie słyszałem o sarnie, stąd moje pytanie.
Zaloguj się aby komentować

Prażynki z mięsa karpia i skrobi są zdrowsze niż zwykłe chipsy, mniej kaloryczne, a zawierają kwasy omega 3, minerały i witaminy. Nową przekąskę opracowali naukowcy ZUT z katedry technologii rybnej, roślinnej i gastronomicznej. +Karpioki+ mogą trafić do masowej produkcji.
Prażynki z mięsa karpia,...
Dziś zrobiłem leczo. Oczywiście bez mięsa. Zamiast mięsa, wsadziłem borowiki (° ͜ʖ °)
Dobre, aczkolwiek mogłem zrobić bardziej pikantne.
#jedzenie #gotowanie #gotujzhejto #jedzzhejto


Mam nadzieję, że dolałeś oleju.
chlebka sobie weź
@Klamra Smacznego! Wygląda apetycznie :-]
Zaloguj się aby komentować
Czy to normalne, że w restauracji kucharz zbiera dym z podpalonej zapałki pod kieliszkiem aby zrobić pokaz podczas podawania dania? Zjadłem kiedyś tatara o zapachu siarkowego dymu i zastanawiam się, czy tak faktycznie można robić?
#pytanie #kuchnia

@Szuuz_Ekleer - tatara można wędzić: https://youtu.be/KpLCKUTEuGA
Kiedyś we Wrocławiu w Sakanie był sushimaster, który w ten sposób przyrządzał łososia. Tylko nie podpalał jak debil zapałki, tylko palnikiem wysuszone wióry z beczki po burbonie czy tam innym trunku. Łosoś chwilę się wędził na zimno w tym dymie (pod szklana kopułą ofkorz) Slodkijezu.mp3 jakie to było dobre.
@Szuuz_Ekleer siarkowego nie slyszalem ale z szyszki czy smoke guna na wiorki z beczki od whisky/wina to jadlem
Zaloguj się aby komentować
Kupilem chleb z maslem i cukrem
Mimo ze ten chleb to raczej taka chlka to i tak nostalgia 100%
#jedzenie #nostalgia

No nie wiem, chyba brakuje smietany
Ale chała...
sprzedają gdzieś takie coś?
Zaloguj się aby komentować
Jeśli nie chcesz sprawić dzieciom SMUTKU na śniadanie,
nie kupuj im płatków Trix. Dzisiaj kupiłem pierwszy i ostatni raz. Niedobre.
#gownowpis #jedzenie #platki #jedzenieopinia


Jak już wszyscy zaczęli mówić jakie lubią, to też się podzielę: Gold Flakes, Cocoa Flakes i (jak jeszcze Kellogs był w Polsce) Choco Krispies

Potwierdzam. Moje grzdyle na to:
fujka!
Zaloguj się aby komentować
@Rudolf @maximilianan
Tylko problem taki,ze ludzkie mieso będzie duzo gorszej jakosci- ile osob jest na tyle chorych,ze nie nadawaloby sie na ewentualna podroz do rzezni?
O ilosci przyjmowanych lekow,antybiotykow i innej chemii jakas jestesmy wspolczesnie nafaszerowani nie wspomne.
Zaloguj się aby komentować
#domowepiwo #zainteresowania
Pierwszy w życiu cydr już sobie pyrka od tygodnia, dobrze pójdzie to za tydzień będę butelkował.
Zostawię 5 litrów i dodam trochę chmielu na 3dni zobaczymy co z tego wyjdzie.
@Kasjo poproszę o tagi i zdanie relacji z ciągu dalszego
@Kasjo też kiedyś się bawiłem w winiarstwo. Nie mam do tego cierpliwości xD
Amatorsko też kilka lat temu próbowałem przedestylować swój wyrób w garnku.
No i mogę powiedzieć, że proces był ciekawszy od rezultatu który w całości wylałem żeby sie nie zatruć XD
Kurde, fermentacja zatrzymała się na 4blg coś mi od początku ten sok jabłkowy nie pasował, był strasznie słodki i mdły, dodali jakiś słodzików czy inny czort? Przestawiłem w cieplejsze miejsce i będę obserwował przez parę dni, jak nie będzie spadał to do butelek
Zaloguj się aby komentować
Właśnie sobie zdałem sprawę, że nigdy nie marynowałem mięsa, przed zrobieniem smalcu.
No i ch*j, Kwasior namówił. Nie wiem czy na ten weekend, ale może na następny, zrobię...
#jedzenie #gotowanie #kuchniakwasiora
@razALgul trzeba wypróbować
@PlatynowyBazant20 no jestem ciekawy, tego marynowania w piwie i nie pomielonej świni.
@razALgul dżem ze świni z aromatem chmielowo-cebulowym w sam raz na kanapki do biura
Zaloguj się aby komentować
@SilverMonkey no i za to masz pioruna a nawet dwa.
Mmmm pieczarki 3 klasy. To i tak zdytnia rozrzutność
co to za buła?
Zaloguj się aby komentować
Może i nie ma chleba tostowego, ale i tak są pyszne
#tosty #sniadanie

@Onestone to boskie danie wychodzi za⁎⁎⁎⁎ste z każdego rodzaju pieczywa, jaki jestem w stanie sobie wyobrazić. A wyobraźnię mam wyjątkowo kiepską ( ͡° ͜ʖ ͡°)
zawsze na zwykłym robie tego sandłicza
@Onestone o ty cholero, ja mam cholesterol zbijać, tłuszcze ograniczać!
Ojej, przez przypadek wyciągnąłem opiekacz...
@wiatraczeg no u mnie żona przez przypadek wyciągnęła opiekacz ze 4 dni temu. I tak stoi i nikt się nie spieszy, żeby go schować
Zaloguj się aby komentować
Czasami te tiktokowe wynalazki wychodzą całkiem dobre
Przedstawiam: BigMac Tacos
#jedzenie #foodporn #gotowanie #gotujzhejto



@mordaJakZiemniaczek jak sie robi te sosy wariacie? to zolte to jakis ser?
@GrindFaterAnona ten "oryginalny", latający po necie przepis na sos do Big Maca to coś w rodzaju 1 część ketchup, 1 musztarda, 1 majonez + trochę octu albo zalewy z ogórków konserwowych, drobno posiekane owe ogórki i trochę drobno posiekanej szalotki + sól, pieprz.
Ja miałem kiszone, więc do ketchup/musztarda/majo light poszło kilka łyżek wody z kiszoków, trochę papryki wędzonej i pieprzu. Dodałbym może odrobinę czosnku granulowanego, jakbym znalazł
Zaloguj się aby komentować