Zdjęcie w tle
Jedzenie

Społeczność

Jedzenie

444

Na obiad zupa Gumbo z kuchni Luizjany. Świetny rozgrzewacz ne tę porę roku. W środku chorizo, krerwetki i tzw "trójca" kuchni Cajun - papryka, cebula i seler naciowy.

#jedzenie #gotujzhejto

62cd727e-3eca-4370-b2a6-7c39b18b1800
ql00

o widzisz, ja ostatnio robiłem jambalaya

Hajt

Fajna zupka ale krewetki drogie

mordaJakZiemniaczek

Robiłem parę razy z przepisu tego gościa.

https://www.youtube.com/watch?v=76JXtB7JFQY

Fajnie się go ogląda, a jak dobrze ogarniesz tą zasmażkę i dostaniesz dobrą, porządnie wędzoną kiełbę, to na prawdę czeka cię coś nowego. Jedyne co, to ten ryż jakoś mi do tego nie pasuje, z chlebkiem też by było dobre

Zaloguj się aby komentować

Fly_agaric

Co uni zrobili tym kalafiorom?

boogie

@suseu to nie jest refaelo, a raczej sernik z cytrynowym nadzieniem.

Zaloguj się aby komentować

Jestem pierwszy do krytykowania Pasibusa. To nie to, co dawniej. Nawet nie chodzi o zmniejszenie rozmiaru burgerów. Chodzi o najważniejszą rzecz w burgerze - mięso. Jakość wyraźnie spadła. Ale muszę przyznać, że Kevin jest bardzo smaczny. Żurawina, masło orzechowe i ciastko korzenne robią robotę. Zdjęcie (lekko) powiązane.

#jedzenie #pasibus #burger #niepopularnaopinia

abb606bb-70ed-407e-b5fd-9c46a49374d7
AlvaroSoler userbar
konto_na_wykop_pl

To ta „kultowa” bułka z kotletem?

Zaloguj się aby komentować

Gdybyś szedł o 5 rano ulicą miasta stołecznego, i zobaczył zapalone światło w oknie, i w tym oknie byś zobaczył faceta świecącego gołą d⁎⁎ą, to co byś pomyślał?


Na pewno byś nie pomyślał że się komuś przyśniła kapusta z grzybami na boczku którą tata mu zrobił niecały miesiąc wcześniej, ale to taką pyszną że aż slinka cieknie na samą myśl, więc wstał, polazł do kuchni, i wlazł na stołek, żeby wyjąć grzyby suszone z szafki, żeby je zamoczyć żeby sobie potem zrobić coś chociaż zbliżonego do tej uczty bogów.


Foto z netu.


#jedzenie #kapustazgrzybami #bekazsiebie #gownowpis #odpierdalanastarosc

739946ab-7e6d-445c-9f85-04cd43685983
Opornik userbar
vredo

@Opornik Ja tam się nie boję, trzeba być jak Patton - największym skurczybykiem na dzielni

Sweet_acc_pr0sa

@Opornik to Warszawa, twój opis brzmi jak standardowa sobota

Felonious_Gru

@Opornik zaraz tam pojadę

Zaloguj się aby komentować

Half_NEET_Half_Amazing

@Spider

ile ma chrzanu w chrzanie?

Zaloguj się aby komentować

Naszła mnie ochota, na tatara...

Problem nr 1.

Nie mam takiego mięsa.


Więc robimy z tego co jest:


Dwie cebulki dymki - pokrojone w kostkę (takie ze szczypiorka, wielkości orzecha włoskiego)


Słuszna garść rukoli - również posiekana


szczypiorek - pokrojony, około tego co zmieści się na 3 łyżkach stołowych


Teraz substytut mięsa z krówki, czyli metka łososiowa. 4 czubate łyżki. To samo w sobie jest już słone, więc uwaga z solą.


Łyżka oliwy z oliwek


Pieprz- 3-4 obroty młynkiem - pół łyżki


Jajko, a raczej żółtko byłoby tu spoko opcją, ale nie dodałem, w sumie wpadłem na to teraz, kiedy to piszę. Jakieś drobne chilli, też by dało radę...


Troszkę tłustego "filmu" to zostawia na ustach, bo i metka tłusta i łyżka oliwy swoje robi (ale za to jak to wszystko skleja). Aczkolwiek eksperyment uważam, za udany. Smak ryby, ze względu że taka metka jest dość delikatna, nie wali w ryj na wstępie... aaaaa i na drugi raz użyję czerwonej cebuli (nawet doda to lepszego odbioru wizualnego). Cebulka ze szczypiorku i szczypiorek, razem tworzą kapitana Odora.


#jedzenie

e1c961e5-8520-455b-90b4-d23e3f12f939

Zaloguj się aby komentować

Gdyby Babcia nie jadła mięsa (° ͜ʖ °) A tak naprawdę to nie. Kotlety mielone zastąpione roślinnymi, zgrillowane w elektrycznym grillu, gotowce z dobrej kalorii. Ziemniaki nie zastąpione, kapusta zasmarzana z grzybami zamiast skwarków czy boczku i kefir na dopchnięcie (° ͜ʖ °)

#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto #ciekawostki

432cb4d1-f376-4de8-b7c2-1ffc5a78ce17
450a0de3-c61d-4691-92ea-3c3cd7e1cac8
b67163ed-2080-4446-8b33-2e5d3d914e6e
Bublik

Składniki:


  • woda

  • teksturowane białko pszenne (25%) (białko pszenne, mąka pszenna)

  • olej rzepakowy

  • mąka słonecznikowa odtłuszczona

  • cebula suszona (2,6%)

  • łupina nasienna babki jajowatej

  • naturalne aromaty

  • ekstrakt przypraw

  • cebula

  • mąka pszenna

  • sól

  • przyprawy

  • sok z buraka w proszku


Składniki burgera wołowego:


  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  • 1 kg wołowiny (polecam antrykot)

  • 1 łyżeczka pikantnej mieszanki przypraw *

  • 1 ząbek czosnku, pokrojony na kawałki

  • 1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny

  • 3 - 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

  • sól

  • 1 żółtko


Sorry ale nie.

t0mek

@Klamra kapusta + kefir? Brzmi jak dobry plan na rozwolnionko.

Capo_di_Sicilia

@Klamra Raz kupiłem z ciekawosci burgery z tej firmy i zdewastowaly moj uklad pokarmowy. Nie dziekuje xD

Zaloguj się aby komentować

Na Gaju we Wrocławiu zrobili takiego Mc'a, z okazji wprowadzenia drwala, a ja zdałem sobię sprawę z tego, że nigdy drwala nie próbowałem. Coś straciłem? Serio pytam, bez podpieprzania, po prostu w Mc Donalds jem tylko jak muszę coś opędzlować na trasie i mam mało czasu.


#mcdonalds #fastfood

d07d4c77-e81c-4562-8686-ea270ef0234d
ZohanTSW

Mi nie smakuje, tłuste i mdłe. Według mnie jest tak słaby, że jego wege wersja jest bardziej smaczna.

AdelbertVonBimberstein

@jaczyliktoo nic nie tracisz. W tej cenie we 20 minut zrobisz sobie burgera z naprawdę dobrej wołowiny z dobrym serem cheddar i jeszcze ci zostanie.

Rmbajlo

McDonald's skończył się jakieś kilka lat temu.

Zaloguj się aby komentować

kopytakonia

Gdzie tu gotowanie jak surowe wszystko

Fly_agaric

Uuu, dziczyzna. Widzę się powodzi - to nie są tanie rzeczy...

walus002

@jxp

Jak się ma w kwestii bezpieczeństwa jedzenie surowej sarniny? Wołowe wiadomo sam jadłem ale nigdy nie słyszałem o sarnie, stąd moje pytanie.

Zaloguj się aby komentować

Dziś zrobiłem leczo. Oczywiście bez mięsa. Zamiast mięsa, wsadziłem borowiki (° ͜ʖ °)

Dobre, aczkolwiek mogłem zrobić bardziej pikantne.

#jedzenie #gotowanie #gotujzhejto #jedzzhejto

ba51b545-4f43-482c-a679-2351313bbef9
6196bc30-1ab2-40c5-8943-3a9100b00b5e
PanNiepoprawny

Mam nadzieję, że dolałeś oleju.

pluszowy_zergling

@Klamra Smacznego! Wygląda apetycznie :-]

Zaloguj się aby komentować

Czy to normalne, że w restauracji kucharz zbiera dym z podpalonej zapałki pod kieliszkiem aby zrobić pokaz podczas podawania dania? Zjadłem kiedyś tatara o zapachu siarkowego dymu i zastanawiam się, czy tak faktycznie można robić?


#pytanie #kuchnia

Szuuz_Ekleer userbar
cododiaska

Kiedyś we Wrocławiu w Sakanie był sushimaster, który w ten sposób przyrządzał łososia. Tylko nie podpalał jak debil zapałki, tylko palnikiem wysuszone wióry z beczki po burbonie czy tam innym trunku. Łosoś chwilę się wędził na zimno w tym dymie (pod szklana kopułą ofkorz) Slodkijezu.mp3 jakie to było dobre.

Cybulion

@Szuuz_Ekleer siarkowego nie slyszalem ale z szyszki czy smoke guna na wiorki z beczki od whisky/wina to jadlem

Zaloguj się aby komentować

Semicolon

No nie wiem, chyba brakuje smietany

Zaloguj się aby komentować

Jeśli nie chcesz sprawić dzieciom SMUTKU na śniadanie,

nie kupuj im płatków Trix. Dzisiaj kupiłem pierwszy i ostatni raz. Niedobre.

#gownowpis #jedzenie #platki #jedzenieopinia

f8e2069b-afcb-4c14-bb02-ed7aeb26894b
AlvaroSoler userbar
AlvaroSoler

Jak już wszyscy zaczęli mówić jakie lubią, to też się podzielę: Gold Flakes, Cocoa Flakes i (jak jeszcze Kellogs był w Polsce) Choco Krispies

b1a5a8e4-58af-4977-96eb-32c780e77ddf
cododiaska

Potwierdzam. Moje grzdyle na to:

fujka!

Zaloguj się aby komentować

jajkosadzone

@Rudolf @maximilianan

Tylko problem taki,ze ludzkie mieso będzie duzo gorszej jakosci- ile osob jest na tyle chorych,ze nie nadawaloby sie na ewentualna podroz do rzezni?

O ilosci przyjmowanych lekow,antybiotykow i innej chemii jakas jestesmy wspolczesnie nafaszerowani nie wspomne.

Zaloguj się aby komentować

bojowonastawionaowca

@Kasjo poproszę o tagi i zdanie relacji z ciągu dalszego

redve

@Kasjo też kiedyś się bawiłem w winiarstwo. Nie mam do tego cierpliwości xD


Amatorsko też kilka lat temu próbowałem przedestylować swój wyrób w garnku.

No i mogę powiedzieć, że proces był ciekawszy od rezultatu który w całości wylałem żeby sie nie zatruć XD

Kasjo

Kurde, fermentacja zatrzymała się na 4blg coś mi od początku ten sok jabłkowy nie pasował, był strasznie słodki i mdły, dodali jakiś słodzików czy inny czort? Przestawiłem w cieplejsze miejsce i będę obserwował przez parę dni, jak nie będzie spadał to do butelek

Zaloguj się aby komentować

PlatynowyBazant20

@razALgul trzeba wypróbować

razALgul

@PlatynowyBazant20 no jestem ciekawy, tego marynowania w piwie i nie pomielonej świni.

PlatynowyBazant20

@razALgul dżem ze świni z aromatem chmielowo-cebulowym w sam raz na kanapki do biura

Zaloguj się aby komentować

Wyrocznia

@SilverMonkey no i za to masz pioruna a nawet dwa.

RACO

Mmmm pieczarki 3 klasy. To i tak zdytnia rozrzutność

Zaloguj się aby komentować

rakokuc

@Onestone to boskie danie wychodzi za⁎⁎⁎⁎ste z każdego rodzaju pieczywa, jaki jestem w stanie sobie wyobrazić. A wyobraźnię mam wyjątkowo kiepską ( ͡° ͜ʖ ͡°)

SuperSzturmowiec

zawsze na zwykłym robie tego sandłicza

wiatraczeg

@Onestone o ty cholero, ja mam cholesterol zbijać, tłuszcze ograniczać!


Ojej, przez przypadek wyciągnąłem opiekacz...

Onestone

@wiatraczeg no u mnie żona przez przypadek wyciągnęła opiekacz ze 4 dni temu. I tak stoi i nikt się nie spieszy, żeby go schować

Zaloguj się aby komentować

GrindFaterAnona

@mordaJakZiemniaczek jak sie robi te sosy wariacie? to zolte to jakis ser?

mordaJakZiemniaczek

@GrindFaterAnona ten "oryginalny", latający po necie przepis na sos do Big Maca to coś w rodzaju 1 część ketchup, 1 musztarda, 1 majonez + trochę octu albo zalewy z ogórków konserwowych, drobno posiekane owe ogórki i trochę drobno posiekanej szalotki + sól, pieprz.

Ja miałem kiszone, więc do ketchup/musztarda/majo light poszło kilka łyżek wody z kiszoków, trochę papryki wędzonej i pieprzu. Dodałbym może odrobinę czosnku granulowanego, jakbym znalazł

Zaloguj się aby komentować