Zdjęcie w tle
Wędzenie i wędliny domowe

Społeczność

Wędzenie i wędliny domowe

51

Trochę dymu.

NatenczasWojski

@Cauliflower nie wolno jesc koni

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

najlepszy tatar z koniny


ale z takiego mięsa zamawianego przez internet bał bym się zrobić tatara

Thomash80

@Cauliflower super a psinę juz próbowałeś, podobno smalcyk dobry jest.

Zaloguj się aby komentować

GrindFaterAnona

@Cauliflower mmm... wyborcza

Gilgamesz

@Cauliflower kiełbasę wiem jak zrobić , ale takie cienkie to jak?

Lubiepatrzec

@Cauliflower domowego kabanosa to jeszcze nie jadłem. Wygląda pysznie, smacznego!

Zaloguj się aby komentować

ICD10F20

mmm smacznej szyneczki życzę.

Half_NEET_Half_Amazing

@Dzika_kaczka_bez_dzioba 

trenuj, trenuj

to na święta zrobisz prima sort materiał

jotoslaw

poszukaj filmików jak się sznuruje szynki i balerony, stalowy haczyk i za sznurek, siatka to nowomodny wynalazek dla masarzy robiących na odpierdol

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

yeebhany

kiełbasa z owoców morza ( ͡° ͜ʖ ͡°)

moll

@Pan_Czerwony_Pomidor świnia w solance - wszystko się zgadza xD

Zaloguj się aby komentować

Nemrod

@Elektryczny_pomidor Gość co zrobił RMBK w domu...

Acrivec

@Elektryczny_pomidor 3.7 not great not terrible

4Sfor

Wygląda jak zabawka Al Kaidy

Zaloguj się aby komentować

FulTun

@Elektryczny_pomidor Da radę zamówić na Maj mix kiełbas, schabu, karkówki .?

Utylizejszyn

@Elektryczny_pomidor ile to bydle ma długości?

dildo-vaggins

@Elektryczny_pomidor współczuje ze używasz osłonek kolagenowych, są twarde i obrzydliwe, robiłem i ledwo dałem radę zjeść.

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Mielonkazdzika

@Elektryczny_pomidor kurna podnosisz poprzeczke na tagu! Wygladaja swietnie.

Mr.Mars

@Elektryczny_pomidor Coś mi się wydaje, że bardzo lubisz kabanosy. Mnie wysyarczyłyby na poł roku.

fiveoglock

@Elektryczny_pomidor Podziel się proszę przepisem. Dzięki!

Zaloguj się aby komentować

Pirazy

@schweppess no elo. U mnie kielbasy:

  • mysliwska

  • zywiecka

  • swojska


Wedzonki:

  • szynki

  • schaby

  • karkowki

  • boczki


Do tego schab dojrzewajacy

Kiedy ja to zjem xD

9212b84c-4046-449c-b426-bef8a701c158
334087cf-e8de-4f7f-bb26-57e04b7c9d10
12aae1e5-f5c4-4d55-bba4-28da6d5c2183
schweppess

@JesteDiplodokie nie próbowałem w takich wedzarkach do tej pory

ZohanTSW

Nie jestem gejem ale opierodliłbym ci pęto ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

schweppess

@s_____ nie, nigdy się tego nie robiło u mnie w rodzinie

schweppess

@tatarysh tu robię na oko, dbam o to,by nie palilo się za mocno i co jakiś czas zaglądam,jak wędlina wygląda

666

Kto raz spróbował wędzenia ten już zawsze będzie się w to bawił

Zaloguj się aby komentować

Enzo

Mam dwa pytania:

Czy po wędzeniu wrzucasz kiełbasę do gara z gorącą wodą?

Czy dodajesz sól peklowaną?

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Artic

Wiesz ile toksyn dostaje się do mięsa?

Mowi

@Odpad_selektywny w jakiej temperaturze ten kurczak jest robiony? Czy jesteś pewny, że salmonella się wybije?

7Ra

@Artic no i co? Masz jedno życie i chcesz je przeżyć bez zjedzenia ani jednego wędzonego udka? XD

Zaloguj się aby komentować

SpoconaPacha

Komentarz usunięty przez moderatora

Legitymacja-Szkolna

@Zielonypomidor wygląda trochę jak:

a85a0a16-231b-4a00-961d-0f6369661ba4
SpoconaPacha

Komentarz usunięty przez moderatora

Zaloguj się aby komentować

Czas zacząć wędzenie , obecnie przy otwartej wędzarni w celu obsuszenia. Za ok godzinkę pozamykam , 3/4 h na zimnym dymie i podpiekanie na sam koniec Skończyło się na 4 dniach peklowania (temperatura na zewnątrz zbyt wysoka ) Drewno okorowana śliwa i wiśnia .


#wedzenie #wedlinydomowe #gotujzhejto

baa1b259-24d0-49bc-8709-33bc005b5943
paulusll_2

Koloru nabierają powoli , cały czas ok 40 stopni

038442f4-aee4-4240-9823-a63371b7d27f
Thomash80

Ale bym wpadł z zimną flaszeczką na degustację

ruhypnol

Muszę zrobić kompostownik, dzięki za przypominajkę!

Zaloguj się aby komentować

s_____

@Zielonypomidor Sprawdź jaki ma zasięg i czy przez ściany łapie sygnał. Może też bym sobie kupił?

Zielonypomidor

@s_____ Przez 4 ściany na odległości 20 m jest zasięg. Dalej nie sprawdzam bo do sąsiada musiałbym iść.

Także jestem wstanie uwierzyć w te 90 m na otwartej przestrzeni.

s_____

@Zielonypomidor A sprawdzisz dla mnie jeszcze jedno, czy jak straci zasięg, to pokazują się puste pola, czy pokazuje się ciągle ostatni zapis? bo miałem kiedyś taki radiowy,że jak stracił zasięg to pokazywało ostatnią zapamiętaną wartość i było to mylące, bo człowiek myślał że jest zasięg a go nie było.

-nvm-

@Zielonypomidor jakie są te przewody? Jest opcja włożenia sondy na stałe w mięso, które jest w piekarniku? Mialem kiedyś termometr, producent obiecywał że przewód jest odporny na temperatury do 500 stopni, a przy pierwszym pieczeniu przewód się stopił.

Zielonypomidor

@-nvm- Tego jeszcze nie sprawdzałem ale producent zapewnia, że tak. @Odpad_selektywny mi go polecił bo jemu polecił @Felidiusz Przewody wyglądają, że spokojnie piekarnik powinno wytrzymać.

Felidiusz

@Zielonypomidor Wszystko pięknie, tylko czemu mnie o tym informujesz?

Odpad_selektywny

@Zielonypomidor daj znać jak się sprawuje!

Zaloguj się aby komentować

Również się pochwalę swoim wyrobem, podejście nr 3. do tej kiełbasy, cały czas ulepszam i zmieniam proporcje .


Mięso na kiełbasę 4kg łopatki wieprzowej , 4 kg golonki , 3 kg wołowiny , 1kg słoniny.


Przyprawy: 80 dag młotkowanego pieprzu , 3 dag ziela angielskiego mielonego , kilka lisci laurowych (wyciągam je przed mieleniem mięsa ), 5 główek czosnku , szklanka spirytusu , 160 dag peklosoli. Teraz tydzień będzie się peklować.


#wedzenie #gotujzhejto #wedlinydomowe

97d8a82c-ae00-404a-bb67-546e278c54d1
1cd880d4-36de-4eee-8f68-e17394e28ae4
Zielonypomidor

@paulusll Po co aż tydzień peklowania? To będzie jakaś gruba kiełbasa typu krakowska?

paulusll_2

@hujto @Zielonypomidor Dzięki spirytusowi robi się krucha , jeszcze pół litra wody gazowanej . Peklowanie podkreśla smak , a jeśli kiełbasa wytrzyma dłużej niż 2 tyg po wędzeniu to fajnie się wysusza. wg przepisu litewska , przepis za 3 razem już ma mało wspólnego z oryginałem;)

Zielonypomidor

@paulusll Ale bez problemu pekluje 2 dni na sucho mięso do kiełbas i pięknie można suszyć o ile dotrwają bo nie będą zjedzone wcześniej. Raz peklowałem 4 dni ale tylko dlatego, że była okropna pogoda i różnicy jakieś wielkiej nie było.

hujto

@paulusll


szklanka spirytusu


dla miesa czy kucharza? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować