Zamówiłem sobie kilogram koniny. Nigdy nie jadłem. Ciekawe czy będą dobre kabanosy?
#wedzenie #gotujzhejto #jedzenie


Społeczność
Trochę dymu.
Zamówiłem sobie kilogram koniny. Nigdy nie jadłem. Ciekawe czy będą dobre kabanosy?
#wedzenie #gotujzhejto #jedzenie

@Cauliflower nie wolno jesc koni
najlepszy tatar z koniny
ale z takiego mięsa zamawianego przez internet bał bym się zrobić tatara
@Cauliflower super a psinę juz próbowałeś, podobno smalcyk dobry jest.
Zaloguj się aby komentować
Takie tam ostatnio zrobiłem.
#jedzenie #wedzenie

@Cauliflower mmm... wyborcza
@Cauliflower kiełbasę wiem jak zrobić , ale takie cienkie to jak?
@Cauliflower domowego kabanosa to jeszcze nie jadłem. Wygląda pysznie, smacznego!
Zaloguj się aby komentować
Jeszcze troszkę i może coś z tego będzie.
Pierwsze wędzenie w życiu.

mmm smacznej szyneczki życzę.
@Dzika_kaczka_bez_dzioba
trenuj, trenuj
to na święta zrobisz prima sort materiał
poszukaj filmików jak się sznuruje szynki i balerony, stalowy haczyk i za sznurek, siatka to nowomodny wynalazek dla masarzy robiących na odpierdol
Zaloguj się aby komentować
Dziękuje kurierze allegro one będzie jutro kiełbasa wędzona.
#wedzenie

Podzielisz się?:)
Zaloguj się aby komentować
Robisz sausage party?
Zaloguj się aby komentować
Jutro kiełbasę robię i dobrze czuje się człowiek.

kiełbasa z owoców morza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Pan_Czerwony_Pomidor świnia w solance - wszystko się zgadza xD
Piękne zdjęcie
Zaloguj się aby komentować
Teraz pieczenie i koniec.
#wedzenie #jedzenie #gotujzhejto #gotowanie

@Elektryczny_pomidor Gość co zrobił RMBK w domu...
@Elektryczny_pomidor 3.7 not great not terrible
Wygląda jak zabawka Al Kaidy
Zaloguj się aby komentować
Po godzinie wędzenia, zrębka bukowo-olchowa. Jeszcze godzina lub dwie i pieczenie.
#wedzenie #jedzenie #gotujzhejto #gotowanie

@Elektryczny_pomidor Da radę zamówić na Maj mix kiełbas, schabu, karkówki .?
@Elektryczny_pomidor ile to bydle ma długości?
@Elektryczny_pomidor współczuje ze używasz osłonek kolagenowych, są twarde i obrzydliwe, robiłem i ledwo dałem radę zjeść.
Zaloguj się aby komentować
No to suszenie tych kabanosów wieprzowo-wołowych.
#wedzenie #jedzenie #gotujzhejto

Zaloguj się aby komentować
Mialem nie robić kabanosów ale cebulowo-czosnkowe się skończyły. Osłonka kolagenowa 18, 21 i 22.
#wedzenie #jedzzhejto #gotujzhejto

@Elektryczny_pomidor kurna podnosisz poprzeczke na tagu! Wygladaja swietnie.
@Elektryczny_pomidor Coś mi się wydaje, że bardzo lubisz kabanosy. Mnie wysyarczyłyby na poł roku.
@Elektryczny_pomidor Podziel się proszę przepisem. Dzięki!
Zaloguj się aby komentować
Wędzenie zakończone.
#wedliny #wedzenie

@schweppess no elo. U mnie kielbasy:
mysliwska
zywiecka
swojska
Wedzonki:
szynki
schaby
karkowki
boczki
Do tego schab dojrzewajacy
Kiedy ja to zjem xD



@JesteDiplodokie nie próbowałem w takich wedzarkach do tej pory
Nie jestem gejem ale opierodliłbym ci pęto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować
No to i ja próbuję. Szynka gotowa do wędzenia.
#wedliny #wedliniarstwo #wedzenie

@s_____ nie, nigdy się tego nie robiło u mnie w rodzinie
@tatarysh tu robię na oko, dbam o to,by nie palilo się za mocno i co jakiś czas zaglądam,jak wędlina wygląda
Kto raz spróbował wędzenia ten już zawsze będzie się w to bawił
Zaloguj się aby komentować
Mięso na kiełbasę wymieszane, teraz chwila przerwy i nabijam w jelita. A jutro z rana wędzenie.
#wedzenie #gotowanie #zainteresowania #chwalesie

Mam dwa pytania:
Czy po wędzeniu wrzucasz kiełbasę do gara z gorącą wodą?
Czy dodajesz sól peklowaną?
Zaloguj się aby komentować
Robimy dymy. Pogoda idealna,słonecznie i delikatny mróz.

Zaloguj się aby komentować
dzieje się
#wedzenie #gotujzhejto

Wiesz ile toksyn dostaje się do mięsa?
@Odpad_selektywny w jakiej temperaturze ten kurczak jest robiony? Czy jesteś pewny, że salmonella się wybije?
@Artic no i co? Masz jedno życie i chcesz je przeżyć bez zjedzenia ani jednego wędzonego udka? XD
Zaloguj się aby komentować
Rybka lubi pływać w solance przed wędzeniem.
#wedzenie #jedzenie #gotujzhejto #jedzzhejto #gotowanie

Komentarz usunięty przez moderatora
@Zielonypomidor wygląda trochę jak:

Komentarz usunięty przez moderatora
Zaloguj się aby komentować
Czas zacząć wędzenie , obecnie przy otwartej wędzarni w celu obsuszenia. Za ok godzinkę pozamykam , 3/4 h na zimnym dymie i podpiekanie na sam koniec
#wedzenie #wedlinydomowe #gotujzhejto

Koloru nabierają powoli , cały czas ok 40 stopni

Ale bym wpadł z zimną flaszeczką na degustację
Muszę zrobić kompostownik, dzięki za przypominajkę!
Zaloguj się aby komentować
No i przyszedł termometr.
#wedzenie #serowarstwo
@Odpad_selektywny

@Zielonypomidor Sprawdź jaki ma zasięg i czy przez ściany łapie sygnał. Może też bym sobie kupił?
@s_____ Przez 4 ściany na odległości 20 m jest zasięg. Dalej nie sprawdzam bo do sąsiada musiałbym iść.
Także jestem wstanie uwierzyć w te 90 m na otwartej przestrzeni.
@Zielonypomidor A sprawdzisz dla mnie jeszcze jedno, czy jak straci zasięg, to pokazują się puste pola, czy pokazuje się ciągle ostatni zapis? bo miałem kiedyś taki radiowy,że jak stracił zasięg to pokazywało ostatnią zapamiętaną wartość i było to mylące, bo człowiek myślał że jest zasięg a go nie było.
@Zielonypomidor jakie są te przewody? Jest opcja włożenia sondy na stałe w mięso, które jest w piekarniku? Mialem kiedyś termometr, producent obiecywał że przewód jest odporny na temperatury do 500 stopni, a przy pierwszym pieczeniu przewód się stopił.
@-nvm- Tego jeszcze nie sprawdzałem ale producent zapewnia, że tak. @Odpad_selektywny mi go polecił bo jemu polecił @Felidiusz Przewody wyglądają, że spokojnie piekarnik powinno wytrzymać.
@Zielonypomidor Wszystko pięknie, tylko czemu mnie o tym informujesz?
@Zielonypomidor daj znać jak się sprawuje!
Zaloguj się aby komentować
Również się pochwalę swoim wyrobem, podejście nr 3. do tej kiełbasy, cały czas ulepszam i zmieniam proporcje .
Mięso na kiełbasę 4kg łopatki wieprzowej , 4 kg golonki , 3 kg wołowiny , 1kg słoniny.
Przyprawy: 80 dag młotkowanego pieprzu , 3 dag ziela angielskiego mielonego , kilka lisci laurowych (wyciągam je przed mieleniem mięsa ), 5 główek czosnku , szklanka spirytusu , 160 dag peklosoli. Teraz tydzień będzie się peklować.
#wedzenie #gotujzhejto #wedlinydomowe


Komentarz usunięty
@paulusll Po co aż tydzień peklowania? To będzie jakaś gruba kiełbasa typu krakowska?
@hujto @Zielonypomidor Dzięki spirytusowi robi się krucha , jeszcze pół litra wody gazowanej . Peklowanie podkreśla smak , a jeśli kiełbasa wytrzyma dłużej niż 2 tyg po wędzeniu to fajnie się wysusza. wg przepisu litewska , przepis za 3 razem już ma mało wspólnego z oryginałem;)
@paulusll Ale bez problemu pekluje 2 dni na sucho mięso do kiełbas i pięknie można suszyć o ile dotrwają bo nie będą zjedzone wcześniej. Raz peklowałem 4 dni ale tylko dlatego, że była okropna pogoda i różnicy jakieś wielkiej nie było.
@paulusll
szklanka spirytusu
dla miesa czy kucharza? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować