No nic, powolutku trzeba wędzarnie wygaszać i pakować się do domu, 8h #wedzenie to i tak długo jak na tak małe szynki.


Społeczność
Trochę dymu.
No nic, powolutku trzeba wędzarnie wygaszać i pakować się do domu, 8h #wedzenie to i tak długo jak na tak małe szynki.

@paulusll Na tym haku to chyba Janosika za żebro powiesili.
@paulusll aż się głodny zrobiłem
@paulusll a i ja sie pochwale co mi tam

Zaloguj się aby komentować
Mężu zamówił sobie polędwiczkę na Wielkanoc, trzeba zacząć robić
#wedlinydomowe #mollgotuje #gotujzhejto

@moll A ja też zamówiłem polędwiczkę na święta tylko wędzoną od rodziców
A nie chcesz drugiego męża? Na boku do karmienia?
@moll Z opisu wynika, że mąż zamówił jedną polędwiczkę.
Drugą z przyjemnością się zaopiekuję.
Zaloguj się aby komentować
Boczek dojrzewał sobie w spiżarni od 18 stycznia.
#wedlinydomowe #kontrolaboczku #gotujzhejto #upomidora


O tak, niedźwiedź Artur to fachowiec jest. Skąd bakterie i jak podwędzałeś?
@SUM Myślę, że przejrzał.
@SUM bardzo ładny boczek
Zaloguj się aby komentować
No to tłusty czwartek
#jedzenie #wedlinydomowe #wedzenie #upomidora

A nie tam jakieś pączki
@SUM na wakacjach miałem piękne widoki, ale ten zapiera dech w piersiach :)
@SUM Fajny patent na wlot dymu w wędzarni. A nie zwykła rura z daszkiem. Zapamiętam, bo będę za jakiś czas sobie budował.
Zaloguj się aby komentować
Wyszło nieźle
#mollgotuje #szynkowar #wedlinydomowe

Konserwa Tyrolska?

Wow. I tak bez masełka ?
@moll Przyzwoicie. Grubość mięska też odpowiednia.
Zaloguj się aby komentować
#wedlinydomowe wyjęte z #szynkowar !
Ma się to oko i tego farta xD 630g mięsa to była ilość na napchanie słoika szynkowarowego oraz słoiczka po pasztecie równo z rantem.
Oba słoiki, spiętrowane także na styk weszły do zaplanowanego gara.
Co poza tym?
Szynkowar fajny, dobrze się napełnia, sprężyna dociskowa jest dość miękka, sama pokrywa plastikowa do parzenia dobrze chwyta sprężynę i nie trzeba się siłować z równym założeniem na słoik. Montaż termometru dobry.
Parzenie, od momentu umieszczenia słoików w garnku do wyjęcia na gotowo, zajęło mi jakieś 1,5h.
Od razu po wyjęciu zdemontowałam sprężynę i plastikową pokrywkę. Po zakręceniu na gorąco zwykłą nakrętką słoikową wieczko się wklęsło.
Smak oceni wykwalifikowany degustator po wystudzeniu produktu
#mollgotuje


Napisałem też fraszkę:
O Ty wyrobie słoikowy,
Od @moll.
Kiedy do jedzenia będziesz już gotowy?
Jestem ch⁎⁎⁎wy we fraszki
@moll
Smak oceni wykwalifikowany degustator po wystudzeniu produktu
No dobra skoro już prosisz to ocenię
@moll Wygląda tak, że da rade zjeść na raz ten słoiczek.
Zaloguj się aby komentować
Będzie mielonka słoikowa z łopatki
Zobaczymy jak sobie ten szklany szynkowar radzi
#wedlinydomowe #mollgotuje

@moll #szynkowar - elita, szanuję!

@moll ale będzie szynka z łopatki
@moll pokazesz ten maly szynkowar? ten duży tez jest dla mnie za duży, szczególnie na testowanie
Zaloguj się aby komentować
Kabanosy były i się zmyły, moja lvl 3 biegając po placu zapytała co ja ciekawego robie. Wyjaśniłem jej, że robie kiełbaski w wędzarni, tu jest ogień tu leci dym i ciepło, gdy skończę będą pyszne kiełbaski. A czy ja mogę spróbować... Kolacja raczej już z głowy dzisiaj, zjadła metr frankfuterek.
#wedzenie #rodzicielstwo

Leci ślinka, zazdro...
@paulusll smacznie wygląda
@paulusll tu sanepid, proszę mi to ładnie zapakować i oddać!
Zaloguj się aby komentować
No i wpadła kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim do #wedzenie do tego frankfurterki

@paulusll daj mi to człowieku
Zaloguj się aby komentować
Ehh, już dwie godziny rozgrzewam wędzarnie i dopiero 60 stopni, gdzie do 120...

Co to za wędzenie przy 120 stopni?
Pieczenie chyba?
Kurczaka będziesz wędził?
Zaloguj się aby komentować
Keto prowiant od mamy, mięso ze świni od wujka. Po lewej jeszcze kaszanka.
Miałam trochę jeszcze surowego mięsa więc przedwczoraj był sos a'la boloński (połowa sosu zamrożona), dziś było risotto z żeberkami, jutro schabowe, w piekarniku piecze się sztuka mięsa na kanapki.
#wedlinydomowe

Polska gurom
Ależ bym wjechał w takie frykasy! Dosłownie jak dzik w żołędzie 🐗
@GazelkaFarelka podaj adres, już jadę po kaszankę
Zaloguj się aby komentować
Jeszcze 2,5 h wędzenia zrebką bukowo olchową, potem pewnie z godzina parzenia. I tak ten czas ucieka.
#wedzenie #gotujzhejto #jedzenie #domowelepsze

@SUM Już uwędzone. Trzeba wyjmować.
Uwielbiam tę zajawkę
@SUM sam stawiałeś wędzarnię czy kupiłeś? niedługo (w ciągu roku jakoś) taki wybór przede mną będzie
Na dziś wędzi brat w beczce po karbidzie
Zaloguj się aby komentować
Kabanosy do paczek degustacyjnych zrobione. Nie są idealne ale kto jest
#upomidora #wedzenie #domowelepsze #jedzenie #gotujzhejto

@chwastyodkuchni dziwne, już dwa tygodnie mija a ja nie mam kolejnej paczki :)
A na poważnie! Jak ktoś będzie miał szansę spróbować to polecam z całego talerza. Są świetne!
Wiadomo, jedzenie ma przede wszystkim smakować, ale jak dla mnie i tak całkiem idealne.
@chwastyodkuchni piękne.
Zaloguj się aby komentować
3 kg na pierwszy test nadziewarki. Lejek fi 10 tylko dokupić i będzie super śmigać.
#wedlinydomowe #gotowanie

@chwastyodkuchni piękne jak konie w galopie!
Zaloguj się aby komentować
Pitolić biedę. xD
Niedługo mikołaj
#wedzenie #wedlinydomowe #gotujzhejto

'gwarantujemy dyskretną przesyłkę'
Ale co to jest
Też ostatnio wydech robiłem, ładny tłumik
Zaloguj się aby komentować
Biednemu to zawsze wiatr w oczy. W dużej nadziewarce pionowej puściło uszczelnienie w połowie roboty. Na nową uszczelkę znając życie będę ze 3 dni czekał. Zrobiłem trzy grubaski do suszenia, coby już nie mrozić mięsa, na małej poziomej. Jednak mieli racje na forum, że łopatka to niezbyt wdzięczna do cienkich wędlin. 🫤
#wedlinydomowe #wedzenie #jedzenie

Mistrz improwizacji
@4Sfor W małej nie zrobię kabanosów bo nie przeciśnie. Ech
Zaloguj się aby komentować
Znalazłam ładny kawałek świni, więc będzie się tydzień marynował i wrzucam w wolnowar.
Robię eksperymenty ze schabem (ma ładny obrost tłuszczem, więc liczę na to, że się nie przesuszy nadmiernie)
#wedlinydomowe #mollgotuje
nie marnuj całego tygodnia, dla mnie to już możesz wrzucać do piekła i rozgrzewać paczkomat
@VonTrupka tak to nie ma! Porządnie ma przejść przyprawami, nawet gorczyca tłuczona wleciała, więc daj mięsku szansę
@moll a ja trochę głodny siedzę bo lodówka prawie pusta, wczoraj byłem zajęty żeby zakupy zrobić. Wołaj co z tego wyjdzie.
@Hoszin to w sobotę dopiero, chcę żeby się porządnie przegryzło
@moll moja karkówka się marynuje w suchej marynacie już druga dobę, a na noc włączę 10h wolnowar... Ale będzie pachnieć rano
Zaloguj się aby komentować
Kolejna dostawa wędlin od mamy.
Ojciec ostatnio #keto świry więc średnio raz na miesiąc mama robi wędliny, to i nam się skapnie.
Krojone na porcje i do zamrażarki.

Komentarz usunięty
@GazelkaFarelka Ty masz dobrze.. Zapytaj może czy by mi też nie wysłała proszę
@GazelkaFarelka czad! Takie mięsko to szacuneczek, jakość życia się poprawiła dobre z 8 lat temu, jak olałem supermarkety i ogarnąłem lokalnych rzeźników, troszkę większy dystans, ale mięsko nieporównywalnie lepsze jakościowo
Smacznego wam ,zazdroszczę!
Zaloguj się aby komentować
Ciekawostka
Rodzima kiełbasa "palcówka" i hiszpańskie chorizo to w zasadzie ta sama kiełbasa. Wystarczy odjąć przyprawy typu majeranek, cząber i zastąpić suszoną papryką (20 g/kg).
#wedzenie #wedlinydomowe #domowewyroby #domowewedliny
znajomy właśnie przysłał z Hiszpani te chorizo(mi nie podchodzi) i FUET ANTARTIDA - ta to za⁎⁎⁎⁎sta w smaku. sama bez niczego można wpierdalać
@SuperSzturmowiec Jest trochę odmian chorizo. Często to jest coś w stylu białej kiełbasy tylko na czerwono.
Ale takie dojrzałe chorizo jest eleganckie.
Fuet to rarytas jak ktoś lubi spleśniałą kiełbasę
@SuperSzturmowiec Ale chleba to weź, bez chleba się nie najesz.
Zaloguj się aby komentować