Zdjęcie w tle
Michumi

Michumi

Gruba ryba
  • 514wpisy
  • 6202komentarzy

Byka zrobiłem w loginie ale nie chce mi się zmieniać ;)

Natura sobie nie radzi z suszą

Szparagów nie ma od lokalnego dostawcy susza zabiła trawy bzy i lipy. Już złożyłem wniosek o dodatkową dotacje na wiatrak i fotowoltaiczne ogniwa. Mam ich już 480 m2.

Nie ma szans

#ekologia

spam_only

Ciekaw jestem co mają do powiedzenia na ten temat denialiści klimatyczni, jaka jest przyczyna tak porąbanej pogody i wszechobecnej suszy / braku zimy.

Zaloguj się aby komentować

@AdelbertVonBimberstein zawsze czytam Albert(..)

@Fly_agaric czytam Fly_organic


to takie dwa pierwsze z głowy a jest więcej


Dodam taga bo zaraz ta owca się dowali


#takietam

micks

O kurcze, rzeczywiście!

FriendGatherArena

@Michumi dawaj wiecej! Jak czytasz @MarianoaItaliano ??

wiatrodewsi

@Michumi Ja czytam "Analbert". Jakoś tak najlepiej mi pasuje

Zaloguj się aby komentować

Żabka wprowadziła kiełbaskę grillowaną z bułką w swoim menu.

Dla mnie spoko rzecz bo jeśli chce się coś zjeść na ciepło to ma się do wyboru na szybko w mieście pizze hotdogi i inne mączne rzeczy a ja staram się tego nie jeść na codzień i zazwyczaj kończę z kabanosem w mordzie Na zimno of course.

Co w komentarzach na FB? Wysublimowane podniebienia, elity kulinarne ziemi (tej ziemi), wyrosłe na najdelikatniejszych kawałkach cielęciny, którą w ich domach z miłością przygotowywała mama, dalikatnie i pieczołowicie prażąc na ręcznie rozpalonym ogniu GODZINAMI, osoby elitarne których kubki smakowe wykształcone na zamorskich delikatesach powodują spazmy śmiertelnego obrzydzenia na widok plebejskiej "z psa razem z budą" oraz "całą tablicą mendelejewa" "obrzydliwej kiełby", miotają słusznym gniewem komentując tą kulinarną abominację, z obrzydzeniem wypluwają z siebie żarliwe litanie krytyki w kierunku Żabki, "lepiej ludziom dajcie lepsze wypłatya nie ino roboty dokładacie" - no słusznie! cóż można dodać w dyskusji o kiełbie za 8 pln z pieca Jak się na to natknąłem było 160 komentarzy większość w tym tonie. We wpisie randomowej strony. O kiełbasie

Takie emocje wzbudza w setkach rozsmakowanych elit gastronomicznych.


#jedzenie #fastfood #zabka

Half_NEET_Half_Amazing

to już lepiej iść na orlen na konkreta XXL za 24zl

po takim pół dnia spokoju

goroncy_kartofel

@Michumi bo to zaściankowa polska kiełba, nie może tak być:D za to u niemca na stacji kajzerka z metką i cebulą już jest spoko xD

paramyksowiroza

@Michumi Dwa razy dałem się nabrać na to gorące "jedzenie" z żabki.

No nie, nigdy więcej.

Za pierwszym razem to był jakiś hot-dog. Bułka obrzydliwa w smaku, parówka bez smaku. Nie rozumiem, po co to jeść.


Za drugim razem to była jakaś tortilla z kurczakiem, rzekomo w ziołach, z jakimś serem. Czegoś tak paskudnego dawno nie jadłem. Tortilla miała jakiś chemiczny smak, obecność tego niby "kurczaka" zdradzała tylko faktura, bo smakował zupełnie niczym. Te "zioła" to raczej zmyślone były, bo nie było czuć totalnie niczego.

Ale najbardziej obrzydliwa była jakaś breja w której ten kurczak pływał - smakowało jakby ktoś ukręcił mąkę z wodą i wlał to w tę nieszczęsną tortillę. Dałem psu do powąchania, ale nie chciał. Poszło do śmieci.


Możesz się nabijać z ludzi, którym ten syf nie przypadł do gustu. Ale to nie zmieni faktu, że to po prostu bardzo słabe jedzenie.

Nigdy więcej gorącego jedzenia z żabki...

Zaloguj się aby komentować

Mało tu się gada o #blackmirror a szkoda.

Przynajmniej nie znalazłem za dużo.


Fenomenalny sezon. Hotel Reverie zapadł mi najbardziej w pamięć


#seriale

onlystat

Dwa pierwsze za mna. Reszta sezonu czeka cieprliwie az bede mial czas

wiatraczeg

@Michumi to tak, żebyś zjeby nie dostał, to powiem. O to oglądaj i się ciesz a potem będziesz krytykować xD

Odczuwam_Dysonans

@Michumi też mi się podobało, w sumie cały sezon na plus. Hotel rzeczywiście specyficzny, patrzyłem potem na oceny odcinków to ma najniższą, ale dla mnie całkiem ciekawy i z klimatem.

Zaloguj się aby komentować

Jasny diabeł widziałem dość filmów w życiu jak kończy się dźgnięcie kogoś przez kamizelki kuloodporne

Ten film oglądałem przez palce czekając na tragedię ale przyznaję, zaimponowali mi

No i można było ponapierdzielać CEO bejsbolem



#ciekawostki #heheszki


EDIT: nie wkleił się opis więc kontekst - pracownicy demonstrują skuteczność produktu ich firmy na prezesie. Produkt chroni m.in. przed dźgnięciami.

7b28c8c2-20f2-48e8-8313-fdd4b70ab694
ErwinoRommelo

Dlatego Sw Luigi nam pokazal jak sir zalatwia ceo.

Belzebub

no przez miękkie kamizelki oczywiście ,że nóż przechodzi ale tu jest coś ewidentnie twardego

rith

@Michumi techbros wymyślają zbroję z twardego materiału na nowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Od mojej ostatniej wizyty w kfc na (ha tfu) burgerach, nigdy już nic poza nóżkami nie kupuje.

Lubiłem ten sos Kentucky Gold więc sam go sobie robię.

Do tego polędwiczki z kurczaka panierowane z biedy i gituwa.

Sos: 2 łyżki majonezu, łyżka lub więcej musztardy miodowej, łyżka aromatu dymu. Koniec.

Składamy se burgera lub tortille jakie chcemy, ser cheddar (ja lubię ten chamski topiony) i kfc niepotrzebne


#kuchnia #gotowanie #fastfood

Hajt

U mnie w Radomiu to potrafią zimne wydać, też już nie chodzę:x

hejtooszukuje

@Michumi

przelicz zarobki np. dla początkującego elektryka to 4580$ miesięcznie czyli ponad 17 koła złotówek na rękę

ile bułek zeżresz w stanach za 17 koła? ile bułek zeżresz w polsce za 4koła?

MC Donald usa vs MC Donald Polska

Big Mac

580 cal vs 544 cal

19,99zł vs 19,90zł

McRoyal

520 cal vs 547 cal

24,22zł vs 19,70 zł

Cheeseburger

300 cal vs 306 cal

9,05zł vs 6,90 zł

Hamburger: The Classic McDonald's Burger

250 cal vs 258 cal

8,30 zł vs 6,50 zł

Happy Meal (Hamburger: The Classic McDonald's Burger, World Famous Fries (Kids), 1% Low Fat Milk Jug, Apple SlicesHamburger: The Classic McDonald's Burger, World Famous Fries (Kids), 1% Low Fat Milk Jug, Apple Slices)

475 cal vs brak danych w tabelkac w polsce

przelicz zarobki np. dla początkującego elektryka to 4580$ miesięcznie czyli ponad 17 koła złotówek na rękę

JF_Sebastian

Jaki majonez wariacie??!!??

Zaloguj się aby komentować

Nie jadam na co dzień cukru - nic a nic, żadnego dodanego cukru, jeśli jest np w soku pomidorowym lub kefirze naturalnie występujący to tak, słodziki również w napojach zero i dodane do jedzenia np. erytrytol, xylitol. No i w święta nażarłem się słodyczy typu torcik dacquaise (czy jak to się pisze), mazurka na maśle palonym z polewą toffi, sernika na masie mlecznej z maślanym spodem. No pychota wszystko.

A dziś wyjebały mi pryszcze na barkach (nie miałem z rok) i jestem j⁎⁎⁎ną amebą umysłową, jedyne co mogę to spać. Jutro cały dzień postu i wracam do normalnego jedzenia tj białko, tłuszcz i minimum węgli złożonych typu czarny ryż, pieczywo ziarniste (w sensie z dużą ilością ziaren).

Widzę też po stopach, że zalało mnie wodą bo a) mniej jej spożywałem b) mniej się ruszałem

Lubię to żarcie ale dosłownie widzę z dnia na dzień jego negatywne skutki.


Niemniej nie żałuję bo to było taaakie pyszne


#dieta #jedzenie #zdrowie


EDIT: soku jabłkowego nie piję miało być pomidorowym

moll

@Michumi jeśli grzeszysz raz do roku to luz, gorzej jak wpadasz w ciąg potem

AdelbertVonBimberstein

@Michumi to samo u mnie. Już mi pryszcz ja szyi wywalił. Na szczęście nie muli bo byłem biegać a śniadanie dzisiaj twaróg elegancko.

cyber_biker

@Michumi


Ksylitol, popularny zamiennik cukru, może być uważany za bezpieczną alternatywę, ale w nadmiernych ilościach może powodować niepożądane efekty, takie jak biegunka i wzdęcia. Nowsze badania sugerują, że ksylitol może również zwiększać ryzyko zawału serca i udaru.

Zaloguj się aby komentować

Wesołych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego wszystkim zainteresowanym.

Niezainteresowanym dobrego dnia i może coś dobrego wpadnie do ryjca


Wszystkim zdrowia i pięknej wiosennej pogody


#swieta #wielkanoc

czarnanoc

@Michumi Wesołych Świąt 😊

Felonious_Gru

@Michumi i takie coś mi się podoba


Nawzajem

Zaloguj się aby komentować

Alawar

Zamiast dać podobną aktorkę to wsadzili dałuna bez talentu aktorskiego.

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

czasem sobie robię wyzwania hejto i się zastanawiam co odjebałem temu człowiekowi konkretnemu?

może wyśmiewałem jego poglądy? światopogląd? Drwiłem ze zmian klimatycznych (robię to często)? napisałem ha tfu na mordę?

może użyłem słów uznawanych za obelżywe? w stosunku do niego lub jego matki?

sam mam kilka osób na czarnej i za wuja nie pamiętam za co chyba muszę te notatki zacząć robić typu "płaskoziemca" "szur" itp


Generalnie to jednak dobrze że czorna jest

Nie jestem zupa pomidorowa


#wyznaniezdupy

b5bd789c-1a59-4ee6-9e60-74f963e47a8d
bori

@Michumi Też czasem mam tak, że wydaję się być zablokowany u kogoś z kim nigdy nie miałem styczności, a tym bardziej sporu ¯\_(ツ)_/¯

Belzebub

Mam tak samo jak tyyyyy

ipoqi

Napisałem jednemu jakiś żarcik odnośnie jego posta, chłop nie zrozumiał. Nie zrozumiał tak bardzo, że dał mnie na czarno

Zaloguj się aby komentować

sireplama

Żeby było SI, które generowalo by nagie fotki... Ech... Emma Watson... Czemu technologia nie dogania potrzeb ludzkości?!

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Niedawno dowiedziałem się o istnieniu "osobowości" internetowej - Nikado Awokado.

Typ nagrywał/nagrywa(?) filmy jak żre jakieś chore ilości jedzenia czasem z innymi ludźmi. Na fragmentach jakie widziałem jest chorobliwie gruby i zachowuje się jak dekiel. W internetach "troskali" się o jego zdrowie, że niszczy, że umrze, że już umarł.

Podłubałem trochę i okazuje się, że w jakoś 2 lata (mogę się mylić co to tego czasu) typ zarobił na tym ostrożnie szacując 4 miliony dolarów. Żrąc i robiąc z siebie idiotę.

Tak - był gruby

Tak - wyglądał na chorego psychicznie

Nie - nie umarł

Tak - schudł 110kg do dziś

Tak - nagrał awansem X filmów i kiedy ludzi spekulowali kiedy "zdechnie" on już pracował nad sobą

Nie - nie musiał na to zapierdalać 40 lat w fabryce smrodu

Tak - profit bo robił to co 30% amerykańskiego społeczeństwa czyli żarł ale miał z tego 4 bańki

Nie - nie zrobił nikomu krzywdy (chyba że potencjalnym naśladowcom i dzieciom co chcą "być tik tokerami" ale im to raczej rodzice robią krzywdę.

Profit? Pomijając "robienie z siebie debila" (jak Anetka z HR w korpo) to chyba zrealizował niezły plan


#internet #ciekawostki

Fausto

Jego metamorfoza robiła wrażenie, oprócz wyglądu nawet zachowanie mu się zmieniło po schudnięciu

Guma888

Zawsze zaskakiwało mnie ile ludzi chce oglądać ludzi którzy żrą jak świnie w internecie

Zaloguj się aby komentować

Mimo, że po etapie zachwytu nad AI i pisanymi "przez nią" opowiadaniami w stylu Cacao Decomoreno przyszedł etap na drwiny i wyśmiewanie w niektórych światłych kręgach, ja nadal uważam, że AI to jest coś totalnie niesamowitego, co dane nam - akurat nam - było doświadczyć od samego początku. Ludzie z roczników 7x i wyżej do jakichś początków 90 mieli możliwość obcować z technologiami od samego jej praktycznie zarania w znanej nam formie począwszy od komputerów typu Odra, 300 kilogramowych mainfrejmów poprzez 8bitowe maszynki które zawitały pod strzechy aż do półprzemysłowych monstrów do kopania bitkojnów. Wiadomo jak to szło.

Było google i rewolucja w wyszukiwaniu - prostota i skuteczność, która z czasem wyewoluowała w samopożerającego się multi zadaniowego molocha by w obecnych czasach panicznie zacząć ścigać liderów AI będąc zagrożoną przez nowe metody eksploracji zasobów internetu. Możemy lubić lub nie kierunek - oraz źródło - pochodzenia tych danych, możemy mówić, że AI kradnie (google robiło to od dekad choćby za pomocą highlightów i google "tego tam mechanizmu" co pokazywał treść strony bez faktycznego wchodzenia na nią). Można się pluć, że AI robi obrazy z "ukradzionych" człowiekowi dzieł - będzie to prawdą no ale co jest w wielkim kole ewolucji "niekradzione", nieulepszone i niezoptymalizowane? Czym jak nie "kradzieżą" jest inspiracja?

Pomijając cały szum o wyrżnięciu setek tysięcy pracowników różnych zawodów ja widzę jedno tylko zagrożenie w całym tym technologicznym skoku - odcięcie dostępu do niego szaremu człowiekowi. Pamiętajmy że AI jakie znamy i do jakiego mamy dostęp to pewnego rodzaju wstęp czy inwokacja do dzieła pt. SZTUCZNEJ YNTELYGENCYJI TRYUMF A CZŁOWIEKA UPADEK, przynajmniej w kontekście nauczania, zdobywania wiedzy, wykorzystywania jej oraz rozwoju jako takiego. No jak u Zajdla.

Dziś po wrzuceniu w ChatGPt czy GROKa wyników badań (wraz z fotkami usg czy rtg) z narysowaniem tła i kontekstu możemy z BARDZO DUŻYM prawdopodobieństwem na szybko np. potwierdzić swoje przypuszczenia co do stanu zdrowia.

Albo - o! - tak jak chwilę przed tym wysrywem zrobiłem ja, poprosiłem o przepis na dwudaniowy obiad zawierający wszystkie niezbędne makro i mikroskładniki w ilości minimum 30% rws będące częścią zbilansowanej diety.

oczywiście pozostaje jeszcze kwestia wiary w odpowiedzi, tu zdrowy rozsądek nie powinien dać się uśpić nigdy. Przynajmniej na razie.


Przepis poniżej Spytał również czy chcę wersję wege

Pewnie zabraknie jakiejś siarki czy amoniaku no ale już jest solidna baza


Zupa: Krem z soczewicy i marchwi z imbirem

Składniki (na 2 porcje):


  • 100 g czerwonej soczewicy (źródło białka, żelaza, cynku, kwasu foliowego)

  • 2 marchewki (β-karoten, błonnik, witamina A)

  • 1 cebula (witamina C, siarka organiczna)

  • 2 ząbki czosnku (selen, mangan, związki siarkowe)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek (zdrowe tłuszcze)

  • 1 cm świeżego imbiru (działanie przeciwzapalne)

  • 750 ml bulionu warzywnego (niskosodowego)

  • Sól himalajska/potrzebna do smaku

  • Pieprz, kmin rzymski, kurkuma (działanie przeciwutleniające)


Wykonanie:


  1. Na oliwie podsmaż cebulę, czosnek i imbir.

  2. Dodaj pokrojoną marchewkę i chwilę smaż.

  3. Wsyp przepłukaną soczewicę, zalej bulionem.

  4. Gotuj 20 minut aż warzywa będą miękkie.

  5. Zmiksuj blenderem na krem. Dopraw do smaku.


Danie główne: Filet z łososia z kaszą gryczaną, warzywami i sałatką z jarmużu

Pieczony łosoś (ok. 150 g na porcję):


  • Źródło: pełnowartościowe białko, omega-3, witamina D, B12, jod, selen

Przyprawy: sok z cytryny, pieprz, czosnek, odrobina oliwy

Pieczenie: 180°C, 15–20 minut

Kasza gryczana niepalona (50 g suchej):


  • Źródło: magnez, żelazo, błonnik, białko roślinne, witaminy z grupy B

Ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Warzywa gotowane na parze:


  • Brokuł, cukinia, papryka (po 100 g) — witamina C, K, potas, mangan

Sałatka z jarmużu i awokado:


  • 50 g jarmużu (żelazo, wapń, wit. K, C)

  • ½ awokado (potas, zdrowe tłuszcze)

  • Sok z cytryny, łyżeczka oliwy, sezam (wapń, cynk)


Wartości odżywcze w skrócie (dla całości posiłku, 1 osoba):

Składnik% RWS (przybliżone)Białko50%Węglowodany złożone40%Tłuszcze nienasycone35%Błonnik60%Żelazo40%Magnez35%Wapń30–40%Potas50%Cynk40%Selen60%Witaminy A, C, E, K, B12, 


#sztucznainteligencja #technologia #wysryw

jajkosadzone

AI zabierze prace?

Moim zdaniem,mimo wszelkich zalet,AI nie zastapi czlowieka- jest to mocno wyhajpowane,zeby hightechy jeszcze mocniej sie wybijaly na gieldzie.

Michumi

@jajkosadzone ok, nie wszystkie zabierze i część nowych zawodów się pojawi. Rewolucja już jest

hellgihad

@jajkosadzone Nie zabierze tylko już zabiera

Działy sprzedaży są likwidowane bo agent AI podpięty do bazy danych firmy i spięty z mailerem sam odpisuje na zapytania klientów - zamiast X osób siedzi sobie jedna i tylko sprawdza czy czasem nie gada głupot.

Marketingowcy i graficy zaczynają się pocić bo zamiast całych działów, wystarczy kilka modeli i promptów żeby mieć opykane wszystkie social media od Instagrama po LinkedIn, w dodatku dostosowane pod konkretne platformy.

Mało?

Skanowanie i automatyczne sortowanie faktur czy umów z jednoczesnym wyłapywaniem błędów? Nie ma problemu.

Automatyczna ocena CV kandydatów do firmy i rekomendacje kogo zaprosić na rozmowę ? Oczywiście.

Strona internetowa postawiona jednym dobrym promptem? Prosze bardzo.

Przykłady można by mnożyć, a to nadal są jeszcze modele których rzeczywiście musi człowiek jednak pilnować i sprawdzać, no ale poradzi sobie z tym jeden ogarnięty typek tak naprawdę.

maminfoodboga

AI nigdy nie powinno trafić pod strzechy. Dla rządu, większych firm czy czegoś podobnego owszem, nie do domów

Michumi

@maminfoodboga uważam całkiem odwrotnie.

Zaloguj się aby komentować

Nemrod

Można też piorunować ten komentarz, thank you from mountain.

cf648a55-449b-4cb9-819c-db3fb4b46ed9
Michumi

@Nemrod w pizdu wylądował

moll

@Michumi a to dej, bo zbieram

Zaloguj się aby komentować

kodyak

Diabeł tkwi w szczegolach. Z tego co zrozumiałem Apple stworzy fabrykę cyz bardziej centrum serwerowe dla swojego ai.


A tmsc buduje fabrykę ale z tego co wiem to będzie fabryka słabszej technologii i pewnie tylko na rynek amerykański dużo drozszy kosztowo


Czyli tak ale trochę nie a i mowa tu tylko o technologi wysoko wyspecjalizowanej reszta fabryk jak buty ubrania i wszelkie inne w stanach nie powstanie bo to ich zniszczy

100mph

@kodyak tmsc buduje fabryke i stopniowo bedzie uruchamialo linie produkcyjne do 4nm technologii, planowo bodajze do 2030r

kodyak

@100mph to napiszmy jeszcze że tsmc ma już technologie 3nm. Pracują właśnie nad technologia 2nm

Zaloguj się aby komentować

kdjswq25

@Michumi Obniżanie H do poziomu W idzie na pełnej.

Byk

W podstawówce przypalaliśmi się lupami, robiliśmy wojny na haclówy.

cebulaZrosolu

@Michumi nie musiałem mieszkać a internacie, żeby tak robić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Śniło mi się że miałem kopnąć piłkę do nogi i zajebałem przez sen w ścianę

Zerwałem kawałek paznokcia i stluklem palce 2. Nawet nie lubię piłki


#zalesie #sport

onlystat

@Michumi aua, boli od czytania

winiucho

@Michumi dzisiaj do spania ubierz buty, może będzie dogrywka

Cybulion

Lol, ja w nocy wywalilem stolik xd

FriendGatherArena

@Cybulion śniło Ci się, ze należysz do Konfederacji?

Cybulion

@FriendGatherArena obrazowo tlumaczylem mentzenowi co mial zrobic XD

Zaloguj się aby komentować

AdelbertVonBimberstein

@Michumi sam sobie robię z resztek pieczywa. Już kilka lat bułki nie kupiłem.

wiatraczeg

@AdelbertVonBimberstein są jeszcze ludzie kupujący "panko" czyli bułkę tartą ale premium bo 12 zł za pół kilo, to jest rigcz

Michumi

@wiatraczeg ale ja lubię panko bo jest świetna tekstura

Jednak nie kupuje bo za drogie tak jak mówisz

Zaloguj się aby komentować