Owoce morza już w lodówce
Wege znajomi będą zachwyceni ze świnki morskiej ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Po raz wtóry karkówka z tego przepisu się szykuje:
https://youtu.be/ERymjLi4QVk?si=5ZqoglGFlNCLrjI-
#bbq #grill #gotujzhejto


Społeczność
Tutaj będą wstawiane dziwne wręcz ohydnie wyglądające jedzenie przygotowane przez was.
Owoce morza już w lodówce
Wege znajomi będą zachwyceni ze świnki morskiej ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Po raz wtóry karkówka z tego przepisu się szykuje:
https://youtu.be/ERymjLi4QVk?si=5ZqoglGFlNCLrjI-
#bbq #grill #gotujzhejto

Zaloguj się aby komentować
Fakty nie teorie.
Toster na 4 tosty nie jest 2 razy lepszy od tostera na 2 tosty tylko jest lepszy zdecydowanie więcej!
4 tosty robi szeregowo, a nie po 2 równolegle i nie musisz do niego wracać w trakcie
6 tostów które wymagają 3 pieczeń i 2 wymian tostów tutaj się robi w 2 i można zrobić nawet 8 w tym samym czasie jak ktoś jest szalony
chciałeś kiedyś zrobić tosty, ale miałeś zwykły toster i 2 to mało, a 4 to ile będzie pierdolenia? poczwórny toster nie ma tego ograniczenia, ciesz się radością z tostów każdego dnia
masz rodzinne czy gości i chcesz zrobić głupie tosty na kolacje czy śniadanie, ile ich będzie spoko 12? powodzenia w pieczeniu tego szeregowo po 2
tosty prawem a nie towarem
Tak serio polecam, najprawdziwsza prawda.
#toster #kuchnia #gotowanie #agd #gotujzhejto

Zaloguj się aby komentować
Szarpana wieprzowina
Zrobiłem w zeszły weekend, żeby ugościć znajomych i byłem tak chwalony, że aż popadłem w samozachwyt i postanowiłem podzielić z Wami
Mięso.
Kupiłem 2 kilogramy łopatki wieprzowej. Karkówka też będzie dobra - kluczem jest użycie jednak troszeczkę tłustszego mięsa w tym daniu. Dokładnie natarłem solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Tak natarte mięso odstawiłem do lodówki na pół godziny z powodu przygotowywania innych rzeczy, ale przy tak bazowym przyprawianiu (sól, pieprz, czosnek) to "leżakowanie" jest raczej niepotrzebne i można przejść z miejsca do następnego etapu. Nie używajcie świeżego czosnku w tym miejscu! Spali się i doda nieprzyjemną gorycz do mięsa! Ja łopatkę miałem w jednym kawałku, który praktycznie sam rozkładał się na mniejsze. Pokroiłem więc te 2 kg na łącznie 5 kawałków, by łatwiej można było z nimi pracować. Zastanawiałem się czy za wszelką cenę nie starać się by były sobie równe i równo się potem gotowały, ale ostatecznie stwierdziłem, że przy slowcooking troszeczkę inny czas dojścia różnych kawałków mięsa, może dać trochę różne wrażenia smakowe, a skoro wszystko potem poszarpiemy i zmieszamy to w sumie może być zaleta a nie wada. Ostatecznie skończyłem z dwoma dużymi, jednym średnim i dwoma mniejszymi kawałkami łopatki.
Na patelni rozlałem 1-2 łyżeczki oliwy, rozgrzałem dobrze całość i zacząłem obsmażać mięso. Nie podam Wam w minutach ile na stronę - chodzi o to by wierzch się zarumienił i ściął. Ważne jest by mięso obsmażyć z KAŻDEJ strony, nie tylko "górę i dół". Jak się delikatnie poprzypala w kilku punktach, to fajnie - będą ziarna troszeczkę innego smaku w końcowym produkcie.
Ja do dalszych etapów używałem Instant Pot Duo w funkcji wolnowaru. Był to mój pierwszy raz z tym urządzeniem więc nie odważyłem się użyć jeszcze go do obsmażania wieprzowiny. Jednak następnym razem spróbuję obsmażyć mięso właśnie w nim i później zdeglasować jakimś alkoholem (burbon?) zmieszanym z sokiem pomarańczowym, powinno to dodać jakieś kolejne nuty do mięsa.
Na dnie naczynia trzeba ułożyć 2-3 cebule pokrojone w grube +- 1,5cm krążki. Ułożymy na nich mięso tak by nie dotykało bezpośrednio dna naczynia podczas powolnego gotowania. Miedzy cebule powrzucałem ze 4-5 rozgniecionych i obranych ząbków czosnku. Całość zalałem sokiem pomarańczowym. W Instant Pot 5,7L użyłem około 200ml soku. Chodzi o to by zalać cebulę tak, by mięso także leżało już w soku ale nie wlewać tam jakiś 2L, bo to nie zupa ani sangria. Do soku dodałem 2 łyżki sosu worcestershire. Następnie przygotowałem mieszankę przypraw. 3 łyżeczki oliwy, 3 łyżeczki soli, 3 łyżeczki świeżo roztartego pieprzu, 3 łyżeczki granulowanego czosnku, 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne. Tą pastą wysmarowałem dokładnie obsmażone mięso. Przy mojej ilości mięsa, pasty okazało się być odrobinę za mało - zastanówcie się nad przeskalowaniem przepisu, albo bądźcie bardzo dokładni w wmasowywaniu przypraw. Przyprawione mięso kładziemy na cebulach, przykrywamy naczynie i włączamy wolnowar. Niestety mój IP nie daje możliwości mieszania programów. Normalnie ustawiłbym 1 godzinę high i 7 low, tutaj dałem 10 low. Myślę, że przesadziłem troszeczkę i 6 mid byłoby nawet lepsze, ale jak wspominałem - to był mój pierwszy raz z InstantPot, a mięso wyszło wyśmienicie.
Sos BBQ
Po zakończonym gotowaniu wyjmujemy delikatnie mięso i odkładamy to pojemnika przykrytego folią aluminiową. Dajemy mięsu trochę "odpocząć" w nadal ciepłej temperaturze.
Po gotowaniu powinniśmy mieć masę płynu w garnku. Za pomocą sitka odłowiłem z niego cebule, czosnek i resztki przypraw. Trochę rozdrobnionej cebuli i czosnku dodałem potem do mięsa jako lekkie uzupełnienie. Natomiast garnek z płynami zacząłem podgrzewać tak by zacząć redukować płyn. Gdy się dobrze podgrzał i zredukował dodałem 2 łyżeczki sosu worcestershire, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu (możecie użyć cukru trzcinowego), 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę octu jabłkowego, sprasowany ząbek czosnku i 4 łyżki ketchupu. To wszystko musicie robić na smak. Pamiętajcie, że wcześniej dodaliśmy sok pomarańczowy, który dał nam słodkość i kwaśność - dlatego miodu i ostu dodawajcie tak by wszystko było zbalansowane. Tak samo z czosnkiem - czosnek był w zalewie oraz w przyprawach, jeżeli płyn, który został po gotowaniu, już jest intensywnie czosnkowy to może zrezygnujcie z dodania kolejnego ząbka, jeśli nie - dodajcie dwa. Pamiętajcie tylko, że to sos BBQ, a nie czosnkowy do kebsa. Na koniec dodałem łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z dwoma łyżkami wody. Całość po zgęstnieniu jeszcze zblendowałem.
Maltretowanie mięsa
Bierzemy dwa widelce i wyżywamy się za wszystko co złe w naszym życiu na tym biednym mięsie. Po rozszarpaniu całość dokładnie mieszamy i dodajemy wspomnianą, pokrojoną cebulę i czosnek, które wyłowiliśmy z płynu. Raz jeszcze mieszamy. Na tym etapie, jeżeli uważacie, że mięso jest trochę suche, można dodać część sosu BBQ by nawilżyć całość.
Surówka
Szarpaną wieprzowinę najlepiej zbalansować jakąś surówką, która doda trochę świeżości i lekkości całemu daniu. Klasycznie jest to coleslav, natomiast ja użyłem przepisu na surówkę do kebaba.
Główkę kapusty pekińskiej poszatkowałem drobno, pokroiłem w drobną kostkę 2 pomidory, jeden ogórek szklarniowy i poszatkowałem pączek kopru oraz 4 ząbki czosnku. Wszystko zmieszałem z 4 łyżkami majonezu, 4 łyżkami śmietany 18% oraz 2 łyżkami octu jabłkowego. Posolić i popieprzyć według uznania, a gotową surówkę odłożyć do lodówki na 10 minut by się "przegryzła".
Podanie
Tutaj nie szalałem. Lecimy klasykiem. Kupiłem kilka ciabat, nakroiłem je w połowie tak by bułka się otwierała, ale nie była przecięta. Zamkniętą bułkę opiekłem na elektrycznym grillu, tak by była ciepła i chrupiąca na zewnątrz. Następnie bułkę otworzyłem i na jej prawą połówkę nalałem sosu BBQ, następnie porcję mięsa, na mięso znów sos, a na koniec warstwę surówki. całość zamknąłem i... bon appetit.
Jak pisałem, znajomi strasznie połechtali mi ego za te kanapeczki z szarpaną, mam nadzieję, że i Wam przepis przypadnie do gustu
#gotujzhejto #gotowanie #szarpanawieprzowina #instantpot #przepisy

Zaloguj się aby komentować
Nastepne podejscie do pulled pork.
Marynata 24h na sosie bbq, jesli chodzi o przyprawy to troche tego troche tamtego….
4h na 140 stopni, termobieg on.
Dalem duzo wiecej sosu do marynaty i mniej w pierkarniku z racji tego ze nie bylo lopatki w sklepie to wziolem schab, balem sie ze wyjdzie podeszwa bo to juz nie tak syyyyttyyyyy tlusciutki kawalek.
W smaku duzo lepiej niz na oko. Poprzednia edycja
tu .
I teraz bede ten schab wpierdalal w robo az na miesiac znienawidze pulled pork.
#gotujzhejto


@ErwinoRommelo
wygląda ok.
ale na przyszłość jak nie ma Łopatki to na pulled porka lepiej nadaje się karkówka niż schab.
porpomuje też podlewać piwem w trakcie pieczenia.
pulled pork zawsze mega
Zaloguj się aby komentować
#gotujzhejto #kuchnia #gotowanie #plackiziemniaczane
Jest tu jakiś zboczeniec, który jada te cuda z cukrem? Nie, nie jesteśmy debilami i właśnie, że to sprawdzamy. Ech, kolejni amatorzy się pchają do zabawy.

@Jim_Morrison z cukrem i tylko z tym. Po jakimś czasie doszły ze śmietaną i cukrem.
@Jim_Morrison a ziemniaki na te placki to na tarce scierasz czy w blenderze?
W domu rodzinnym jadalo się że śmietaną i cukrem
Zaloguj się aby komentować
Zapiekanki ze wszystkim z czym się da. Polecam.
#gotujzhejto #gotowanie


@morrowind Jakie pieczywo?
Mmm i z sosem czostkowym
@morrowind zapiekanki na winie.
co się nawinie, to do zapiekanki
Zaloguj się aby komentować
Naleśniki amerykańskie do oceny.
#gotujzhejto #gotowanie

@morrowind jak dasz jednego to 5/5 xD
Dej gryza
@morrowind
ocena: W Y S O K A
Zaloguj się aby komentować
Hejtopizza.
Potem wrzucę więcej zdjęć i opis bo ja robię trochę inaczej niż wszyscy.
#pizza #gotujzhejto


@Opornik no i glodna znowu jestem ;_;
WIdać napracowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Opornik taguj #zapiekanka a nie #pizza
Zaloguj się aby komentować
Dałem z siebie 44% jeszcze tylko cukier puder jak ostygną. Częstujcie się! Za dobrą robotę #hejto na #wosp.
Pół litra kefir.
Mąkę do konsystencj.
Cukier waniliowy, ja nie miałem, to dałem trochę miodu, dwie łyżki cukru i aromat jakiś do ciast, kilka kropel cytryny i pół łyżeczki sody do pieczenia.
Jakbka na plasterki. I ogień.
@lubieplackijohn lubisz placki?
#gotujzhejto #jedzenie #tworczoscwlasna #chwalesie #gownowpis



@rebe-szunis Ciut mniej cukru i będą jaśniejsze. Jak odmiana jabłka?
@rebe-szunis muszem sprobować, pysznie to wygląda!
dziwny ten hummus XD
Zaloguj się aby komentować
Nawet wyszedł na patelni. Miałobyć midiumrer i blisko tego trafilem. Po 2,5 min na stronę, potem 30 sek i grubsze krawędzie po 30 sekund.
Uprzedzając pytania, lubię smażony czosnek do steka, spalony nie bardzo ale też zjadłem.
#gotowanie

Myslalem, ze to brownie 😂
Zaloguj się aby komentować
Ej, polećcie no jakieś fajne przepisy na żarcie, którego można nagotować cały gar i jeść przez kilka dni. Najlepiej coś prostego i ze składników, jakie można kupić w pierwszej lepszej biedrze.
Oprócz:
chili con carne
"chińczyka"
sosu a'la bolognese
leczo
gulaszu
#gotujzhejto #przepisy #gotowanie #jedzenie
@Jakly bigos
piersi z kurczaka w sosie curry
@Jakly zupa tajska
Zaloguj się aby komentować
#gotujzhejto #gotowanie #kuchnia
No, i to jest śniadanie. A wy co, pewnie jakieś moussli, płatki czy inne niezdrowe dewiacje? Nawet mi was nie żal.

a gdzie smietana 12%
Bez sera? Na diecie jesteś?
@Jim_Morrison miażdżyca mówi dzień dobry ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować
Nareszcie dotarł! Przed Państwem airfyer z opcją gryla!
Frytki już zrobione, mimo najpodlejszych, pomarszczonych ziemniaków (tylko takie mam, a chwilowo przez covid nie mogę wybrzydzać) wyszły godnie - chrupiąco na zewnątrz i miękko w środku.
Niestety zjedzone w tempie błyskawicznym nie doczekały zdjęcia [*]
Na drugi rzut korzystając z ciepłego urządzenia poszły zapiekanki - przygotowują się w 3 minuty i nie ma problemu z serem na wierzchu. Smak ok.
Ma kilka ciekawych opcji które na pewno wypróbuje - suszenie owoców, pizza czy wypieki brzmią dziwnie egzotycznie dla takiego kloca xdd
Plus - nie trzeba czyścić całego piekarnika, misa z przygotowanych posiłków ląduje w zmywarce.
Czy polecam? To zależy. Na pewno jeśli ktoś ceni wygodę i szybkość przy małym bałaganie w kuchni to tak. No i koniec zabaw z rozgrzanym olejem xd
Wołam @Felonious_Gru
#gotowanie #gotojzhejto #airfryer


Nie mogłem się powstrzymać przed przeróbką xd
Nareszcie dotarł! Przed Państwem smart c⁎⁎a!
Ruchanko już zrobione, mimo podłego i pomarszczonego k⁎⁎⁎sa (takiego mam) wyszło super - ciepło na zewnątrz i miękko w środku.
Niestety doszedłem w tempie błyskawicznym i nie zrobiłem filmiku.
Na drugi rzut korzystając z ciepłego urządzenia zrobiłem jej minetę. Nie ma problemu z serem na wierzchu. Smak ok.
Ma też kilka ciekawych opcji które na pewno wypróbuję - suszenie pały, serowa pizza czy arabskie gogle brzmią dziwnie egzotycznie dla mnie xd
Plus - nie trzeba czyścić całej zabawki, sperma ląduje w specjalnym pojemniku.
Czy polecam? To zależy. Na pewno jeśli ktoś ceni wygodę i szybkość przy małym bałaganie to tak. No i koniec zabaw z wazeliną xd
Frajer za⁎⁎⁎⁎sty, codziennie na śniadanie odpiekam sobie bułkę z zamrażarki w kilka minut
@ciszej polecam pieczenie brownie i własne beef jerky z airfrajera.
Zaloguj się aby komentować
Dwa ćwierćfunciaki z serem z Angusa chciały się przywitać...
Sto procent #wegetarianizm, bo krówki jadły tylko trawkę zieloną. 🙃👍
#jedzenie #jedzzhejto #hamburger #chwalesie #gownowpis

@rebe-szunis nie znam się, ale mięso z serem(bo z mleka) jest chyba niekoszerne.
Hehe, dał tag "wegtarianizm" do mięsa, ale śmieszne
Koszerne to?
Zaloguj się aby komentować
Jakich ziemniaków i jabłek (jeśli dodajecie) używacie do sałatki warzywnej w UK? Maris Piper się rozpadają, a jabłka Gala są za słodkie i dominują smak sałatki.
#uk #gotujzhejto
Jabłka Granny Smith są lekko kwaśne
@dolitd ogólnie to podstawowy podział ziemniaków dzieli się na klasy A B oraz C + typy pośrednie typu AB albo BC. Do sałatki jarzynowej najlepiej pyrki klasy A albo AB. U nas w UK to będą po prostu salad potatoes w supermarketach ( ͡° ͜ʖ ͡°) Maris Piper i wszelkie inne z czerwona skórka (choć nie wszystkie xD) będą w typach B i BC.
Co do jabłek mamy dość prosto - jedne z najpopularniejszych w sklepach Granny Smith - takie zielone jak z obrazka.
Pytanie gdzie kupujesz - supermarkety czy fruit & veg stalls.
@dolitd kupuję szarą renetę w polskim sklepie a jak nie ma to biorę jabłka granny smith
Zaloguj się aby komentować
Normalnie to zjadł bym z chlebkiem po Bożemu, ale @moderacja_sie_nie_myje narobił mi smaka.
Swoją drogą zabawne - uwielbiam różne egzotyczne kuchnie, chyba niewiele zostało rzeczy których nie próbowałem, ale zawsze wracam do starego dobrego boczusia w pomidorach, z pieczywem.
#gotowanie


Bóg Cię widzi. Pośmiejemy się później
Zaloguj się aby komentować

Czy jedliście kiedyś WAGYU?
Dziś trochę o wyjątkowej wołowinie wagyu - co w niej jest tak wyjątkowego, dlaczego jest tak droga oraz jak najlepiej przygotować z niej steki.
___________________
#topgar - mój tag do obserwowania lub czarnolistowania
Wołam osoby, które wyraziły chęć wołania. Jeśli...
Szybka zupa rybna z Leszcza.
Naszła nas chcica na zupę rybną, ale nie mamy czasu na pitolenie się z krojeniem, robieniem wywaru itd.?
No problem!
Bierzemy tego leszcza (może być inna, akurat trafiłem w promocji), filetujemy go albo i nie, wrzucamy do garnka z liściem laurowym i zielem angielskim, można dorzucić suszonego grzybka albo grzybki starte na proszek (kanie). Gotujemy 15 minut.
Wyjmujemy delikatnie rybę, do gara wrzucamy kilka łyżeczek bulionu w słoiku Winiary (preferuję wołowy ale i drobiowy ujdzie). Są lepsze niż kostki bo nie mają tłuszczy utwardzonych ani soli. Jeżeli lubisz mocny zapach rybny, możesz dodać łyżkę sosu rybnego .
Bierzemy zupę jarzynową Hortex . Otwieramy okno. Wyjmujemy brukselki, wyrzucamy je przez okno, zamykamy okno.
Wrzucamy resztę do gotującej się zupy. Dodajemy pieprz. Jeśli dodałeś sos rybny, nie musisz solić.
Ja jeszcze dorzuciłem torebkę zupy kalafiorowej z koperkiem , ponieważ miałem dużo ryby i użyłem dużego garnka. Dorzuciłem też dwa pokrojone w kostkę ziemniaki. Generalnie koperku nie cierpię, ale do zupy rybnej pasuje.
Gotujemy 15 minut.
W międzyczasie rozbieramy rybę, i odkładamy do miseczki albo pojemnika.
Po ugotowaniu zupy dodajemy śmietankę 12% czy jaką tam lubimy, bo nie mamy czasu pitolić się ze zwykłą śmietaną żeby się "zahartowała".
Nakładamy zupy do miseczki, dokładamy kawałki ryby, posypujemy pietruszką.
Jeśli lubimy bardzo ostre zupy dodajemy sos Sriracha . Jeśli jesteśmy normalni to nie.
Częstą praktyką jest dodać do zupy rybnej w której jest śmietanka kilka kropel cytryny - co kto lubi.
Smacznego!
#ryby #opornikgotuje #gotujzhejto #zupa


ja picce miałem na kolacje
Gotowałeś całe dwa filety czy tylko część?
Zrobiłeś mi smaka na zupę rybną...
Zaloguj się aby komentować
Slodki jezusku, troszke czonsku do maselka i bym ojebal takich z 20
@WalIy jak sie to robi? moczysz chleb w jajku i smażysz?
@WalIy bogol...
Zaloguj się aby komentować
Łamiesz spagetti jak wrzucasz do gara?
#gotowanie #heheszki #spagetti


Op to pedau
Zaloguj się aby komentować