Zdjęcie w tle

Społeczność

Gotojzhehto

2

Tutaj będą wstawiane dziwne wręcz ohydnie wyglądające jedzenie przygotowane przez was.

Szamka na jutro do pracbazy,

Pseudo kfc z airfryera ( dalej go nie wyczyscilem xdxd) ristotto pieczerkowe i no i marchewka, do wyplaty tydzien wiec trzeba sobie radzic z tym co zostalo w lodowce.

#gotujzhejto
ErwinoRommelo userbar
3088dc06-54cb-45cf-bfa5-2d650599f640

Zaloguj się aby komentować

Od miesiąca jem owsianki na śniadanie. Wszyscy wiedzą, że owsianki można robić na słono?

Serek wiejski, sól, pieprz, ostra papryka. Warzywa według potrzeb.
Cytując klasyka
"Babciu! To jest zajebiste!"
29d8197c-bdf1-4c02-a427-89d2cd1946d3

Zaloguj się aby komentować

Mam ponad kilogram różnych serów z mleka krowiego (podpuszczkowe dojrzewające( z czosnkiem, z ziołami i tak dalej. Zaraz się popsują a nie przejemy tego w wersji na zimno.
Ktoś ma jakiś przepis co z tym zrobić? Myślałam o sosie serowym, ale zawsze robiłam z serów żółtych typu czedar albo gorgonzola i nie wiem czy to wyjdzie. #gotowanie
eiaculatiopraecox_2.0

@MoralneSalto Ser możesz zamrozić. Po odmrożeniu jednak raczej jako roztopiony.

tyci_koks

@MoralneSalto mrożenie spoko! A jak uda Ci się przed mrożeniem szczelnie zamknąć (próżniowo!) to będzie w ogóle gitara.

Zaloguj się aby komentować

Owoce morza już w lodówce
Wege znajomi będą zachwyceni ze świnki morskiej ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Po raz wtóry karkówka z tego przepisu się szykuje:
https://youtu.be/ERymjLi4QVk?si=5ZqoglGFlNCLrjI-

#bbq #grill #gotujzhejto
dru_gru userbar
f9416418-8732-40e5-9b8e-c16534c5ac2f
Astro

@dru_gru niesamowicie mnie wkurwiaja filmy gdzie chłop co chwila mówi „przepis na solankę znajdzie w innym filmie, solanka to wiadomo, przyparty do karkówki w opisie”. Normalnie debil. Od razu dałem żeby YT nie polecał mi tego kanału.

Zaloguj się aby komentować

Fakty nie teorie.

Toster na 4 tosty nie jest 2 razy lepszy od tostera na 2 tosty tylko jest lepszy zdecydowanie więcej!

  • 4 tosty robi szeregowo, a nie po 2 równolegle i nie musisz do niego wracać w trakcie
  • 6 tostów które wymagają 3 pieczeń i 2 wymian tostów tutaj się robi w 2 i można zrobić nawet 8 w tym samym czasie jak ktoś jest szalony
  • chciałeś kiedyś zrobić tosty, ale miałeś zwykły toster i 2 to mało, a 4 to ile będzie pierdolenia? poczwórny toster nie ma tego ograniczenia, ciesz się radością z tostów każdego dnia
  • masz rodzinne czy gości i chcesz zrobić głupie tosty na kolacje czy śniadanie, ile ich będzie spoko 12? powodzenia w pieczeniu tego szeregowo po 2
  • tosty prawem a nie towarem

Tak serio polecam, najprawdziwsza prawda.

#toster #kuchnia #gotowanie #agd #gotujzhejto
4803a1e9-a8ff-42db-ac79-e61031e2a990
Lubiepatrzec

Nie, jak robisz po dwa to masz świeże i ciepłe.

Mentalista

@Deykun  kurde a ja nie lubię tostów i co teraz ?

Zaloguj się aby komentować

Szarpana wieprzowina

Zrobiłem w zeszły weekend, żeby ugościć znajomych i byłem tak chwalony, że aż popadłem w samozachwyt i postanowiłem podzielić z Wami Przepis to mieszanka kilu przepisów z neta.

Mięso.

Kupiłem 2 kilogramy łopatki wieprzowej. Karkówka też będzie dobra - kluczem jest użycie jednak troszeczkę tłustszego mięsa w tym daniu. Dokładnie natarłem solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Tak natarte mięso odstawiłem do lodówki na pół godziny z powodu przygotowywania innych rzeczy, ale przy tak bazowym przyprawianiu (sól, pieprz, czosnek) to "leżakowanie" jest raczej niepotrzebne i można przejść z miejsca do następnego etapu. Nie używajcie świeżego czosnku w tym miejscu! Spali się i doda nieprzyjemną gorycz do mięsa! Ja łopatkę miałem w jednym kawałku, który praktycznie sam rozkładał się na mniejsze. Pokroiłem więc te 2 kg na łącznie 5 kawałków, by łatwiej można było z nimi pracować. Zastanawiałem się czy za wszelką cenę nie starać się by były sobie równe i równo się potem gotowały, ale ostatecznie stwierdziłem, że przy slowcooking troszeczkę inny czas dojścia różnych kawałków mięsa, może dać trochę różne wrażenia smakowe, a skoro wszystko potem poszarpiemy i zmieszamy to w sumie może być zaleta a nie wada. Ostatecznie skończyłem z dwoma dużymi, jednym średnim i dwoma mniejszymi kawałkami łopatki.

Na patelni rozlałem 1-2 łyżeczki oliwy, rozgrzałem dobrze całość i zacząłem obsmażać mięso. Nie podam Wam w minutach ile na stronę - chodzi o to by wierzch się zarumienił i ściął. Ważne jest by mięso obsmażyć z KAŻDEJ strony, nie tylko "górę i dół". Jak się delikatnie poprzypala w kilku punktach, to fajnie - będą ziarna troszeczkę innego smaku w końcowym produkcie.

Ja do dalszych etapów używałem Instant Pot Duo w funkcji wolnowaru. Był to mój pierwszy raz z tym urządzeniem więc nie odważyłem się użyć jeszcze go do obsmażania wieprzowiny. Jednak następnym razem spróbuję obsmażyć mięso właśnie w nim i później zdeglasować jakimś alkoholem (burbon?) zmieszanym z sokiem pomarańczowym, powinno to dodać jakieś kolejne nuty do mięsa.
Na dnie naczynia trzeba ułożyć 2-3 cebule pokrojone w grube +- 1,5cm krążki. Ułożymy na nich mięso tak by nie dotykało bezpośrednio dna naczynia podczas powolnego gotowania. Miedzy cebule powrzucałem ze 4-5 rozgniecionych i obranych ząbków czosnku. Całość zalałem sokiem pomarańczowym. W Instant Pot 5,7L użyłem około 200ml soku. Chodzi o to by zalać cebulę tak, by mięso także leżało już w soku ale nie wlewać tam jakiś 2L, bo to nie zupa ani sangria. Do soku dodałem 2 łyżki sosu worcestershire. Następnie przygotowałem mieszankę przypraw. 3 łyżeczki oliwy, 3 łyżeczki soli, 3 łyżeczki świeżo roztartego pieprzu, 3 łyżeczki granulowanego czosnku, 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne. Tą pastą wysmarowałem dokładnie obsmażone mięso. Przy mojej ilości mięsa, pasty okazało się być odrobinę za mało - zastanówcie się nad przeskalowaniem przepisu, albo bądźcie bardzo dokładni w wmasowywaniu przypraw. Przyprawione mięso kładziemy na cebulach, przykrywamy naczynie i włączamy wolnowar. Niestety mój IP nie daje możliwości mieszania programów. Normalnie ustawiłbym 1 godzinę high i 7 low, tutaj dałem 10 low. Myślę, że przesadziłem troszeczkę i 6 mid byłoby nawet lepsze, ale jak wspominałem - to był mój pierwszy raz z InstantPot, a mięso wyszło wyśmienicie.

Sos BBQ

Po zakończonym gotowaniu wyjmujemy delikatnie mięso i odkładamy to pojemnika przykrytego folią aluminiową. Dajemy mięsu trochę "odpocząć" w nadal ciepłej temperaturze.
Po gotowaniu powinniśmy mieć masę płynu w garnku. Za pomocą sitka odłowiłem z niego cebule, czosnek i resztki przypraw. Trochę rozdrobnionej cebuli i czosnku dodałem potem do mięsa jako lekkie uzupełnienie. Natomiast garnek z płynami zacząłem podgrzewać tak by zacząć redukować płyn. Gdy się dobrze podgrzał i zredukował dodałem 2 łyżeczki sosu worcestershire, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu (możecie użyć cukru trzcinowego), 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę octu jabłkowego, sprasowany ząbek czosnku i 4 łyżki ketchupu. To wszystko musicie robić na smak. Pamiętajcie, że wcześniej dodaliśmy sok pomarańczowy, który dał nam słodkość i kwaśność - dlatego miodu i ostu dodawajcie tak by wszystko było zbalansowane. Tak samo z czosnkiem - czosnek był w zalewie oraz w przyprawach, jeżeli płyn, który został po gotowaniu, już jest intensywnie czosnkowy to może zrezygnujcie z dodania kolejnego ząbka, jeśli nie - dodajcie dwa. Pamiętajcie tylko, że to sos BBQ, a nie czosnkowy do kebsa. Na koniec dodałem łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z dwoma łyżkami wody. Całość po zgęstnieniu jeszcze zblendowałem.

Maltretowanie mięsa

Bierzemy dwa widelce i wyżywamy się za wszystko co złe w naszym życiu na tym biednym mięsie. Po rozszarpaniu całość dokładnie mieszamy i dodajemy wspomnianą, pokrojoną cebulę i czosnek, które wyłowiliśmy z płynu. Raz jeszcze mieszamy. Na tym etapie, jeżeli uważacie, że mięso jest trochę suche, można dodać część sosu BBQ by nawilżyć całość.

Surówka

Szarpaną wieprzowinę najlepiej zbalansować jakąś surówką, która doda trochę świeżości i lekkości całemu daniu. Klasycznie jest to coleslav, natomiast ja użyłem przepisu na surówkę do kebaba.
Główkę kapusty pekińskiej poszatkowałem drobno, pokroiłem w drobną kostkę 2 pomidory, jeden ogórek szklarniowy i poszatkowałem pączek kopru oraz 4 ząbki czosnku. Wszystko zmieszałem z 4 łyżkami majonezu, 4 łyżkami śmietany 18% oraz 2 łyżkami octu jabłkowego. Posolić i popieprzyć według uznania, a gotową surówkę odłożyć do lodówki na 10 minut by się "przegryzła".

Podanie

Tutaj nie szalałem. Lecimy klasykiem. Kupiłem kilka ciabat, nakroiłem je w połowie tak by bułka się otwierała, ale nie była przecięta. Zamkniętą bułkę opiekłem na elektrycznym grillu, tak by była ciepła i chrupiąca na zewnątrz. Następnie bułkę otworzyłem i na jej prawą połówkę nalałem sosu BBQ, następnie porcję mięsa, na mięso znów sos, a na koniec warstwę surówki. całość zamknąłem i... bon appetit.

Jak pisałem, znajomi strasznie połechtali mi ego za te kanapeczki z szarpaną, mam nadzieję, że i Wam przepis przypadnie do gustu

#gotujzhejto #gotowanie #szarpanawieprzowina #instantpot #przepisy
rakokuc

@sireplama Cały dzień się zastanawiałem co zrobić do bułek burgerowych na yudane, które za mną chodzą od dłuższego czasu i teraz już chodzą za mną razem z pulled porkiem.


Dziękuję pan op.

903ff623-45ac-4f84-89af-a3a8b0d73b1c
cweliat

@sireplama położyłem się trochę głodny do łóżka i po przeczytaniu tego posta mam wrażenie, że mi zaraz rozerwie ślinianki

Zaloguj się aby komentować

Nastepne podejscie do pulled pork.

Marynata 24h na sosie bbq, jesli chodzi o przyprawy to troche tego troche tamtego….

4h na 140 stopni, termobieg on.

Dalem duzo wiecej sosu do marynaty i mniej w pierkarniku z racji tego ze nie bylo lopatki w sklepie to wziolem schab, balem sie ze wyjdzie podeszwa bo to juz nie tak syyyyttyyyyy tlusciutki kawalek.

W smaku duzo lepiej niz na oko. Poprzednia edycja
tu .

I teraz bede ten schab wpierdalal w robo az na miesiac znienawidze pulled pork.

#gotujzhejto
ErwinoRommelo userbar
d16df8ec-3e9a-4f3a-a0ed-6ad43c00f756
GordonLameman

@ErwinoRommelo 

wygląda ok.


ale na przyszłość jak nie ma Łopatki to na pulled porka lepiej nadaje się karkówka niż schab.

porpomuje też podlewać piwem w trakcie pieczenia.


pulled pork zawsze mega

Zaloguj się aby komentować

#gotujzhejto #kuchnia #gotowanie #plackiziemniaczane
Jest tu jakiś zboczeniec, który jada te cuda z cukrem? Nie, nie jesteśmy debilami i właśnie, że to sprawdzamy. Ech, kolejni amatorzy się pchają do zabawy.
5a893b54-0af8-4b50-9a60-25b9d2f8159a
RACO

@Jim_Morrison z cukrem i tylko z tym. Po jakimś czasie doszły ze śmietaną i cukrem.

Marcowy_Kot

@Jim_Morrison a ziemniaki na te placki to na tarce scierasz czy w blenderze?

trixx.420

W domu rodzinnym jadalo się że śmietaną i cukrem

Zaloguj się aby komentować

Dałem z siebie 44% jeszcze tylko cukier puder jak ostygną. Częstujcie się! Za dobrą robotę #hejto na #wosp.

Pół litra kefir.
Mąkę do konsystencj.
Cukier waniliowy, ja nie miałem, to dałem trochę miodu, dwie łyżki cukru i aromat jakiś do ciast, kilka kropel cytryny i pół łyżeczki sody do pieczenia.
Jakbka na plasterki. I ogień.

@lubieplackijohn lubisz placki?

#gotujzhejto #jedzenie #tworczoscwlasna #chwalesie #gownowpis
861631f9-f1fc-4a81-8131-6080899212bf
5adf828d-a829-452a-aeab-0eddde654056
345d7caf-8354-42c6-b4ec-44c611d079ca
wyborny

@rebe-szunis Ciut mniej cukru i będą jaśniejsze. Jak odmiana jabłka?

GtotheG

@rebe-szunis muszem sprobować, pysznie to wygląda!

Zaloguj się aby komentować

Ej, polećcie no jakieś fajne przepisy na żarcie, którego można nagotować cały gar i jeść przez kilka dni. Najlepiej coś prostego i ze składników, jakie można kupić w pierwszej lepszej biedrze.

Oprócz:

  • chili con carne
  • "chińczyka"
  • sosu a'la bolognese
  • leczo
  • gulaszu

#gotujzhejto #przepisy #gotowanie #jedzenie
bscoop

piersi z kurczaka w sosie curry

Zaloguj się aby komentować

#gotujzhejto #gotowanie #kuchnia
No, i to jest śniadanie. A wy co, pewnie jakieś moussli, płatki czy inne niezdrowe dewiacje? Nawet mi was nie żal.
bbc1f887-61bd-44d1-9ade-2cb48359d19d
conradowl

Bez sera? Na diecie jesteś?

Budo

@Jim_Morrison miażdżyca mówi dzień dobry ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Nareszcie dotarł! Przed Państwem airfyer z opcją gryla!

Frytki już zrobione, mimo najpodlejszych, pomarszczonych ziemniaków (tylko takie mam, a chwilowo przez covid nie mogę wybrzydzać) wyszły godnie - chrupiąco na zewnątrz i miękko w środku.

Niestety zjedzone w tempie błyskawicznym nie doczekały zdjęcia [*]

Na drugi rzut korzystając z ciepłego urządzenia poszły zapiekanki - przygotowują się w 3 minuty i nie ma problemu z serem na wierzchu. Smak ok.

Ma kilka ciekawych opcji które na pewno wypróbuje - suszenie owoców, pizza czy wypieki brzmią dziwnie egzotycznie dla takiego kloca xdd

Plus - nie trzeba czyścić całego piekarnika, misa z przygotowanych posiłków ląduje w zmywarce.

Czy polecam? To zależy. Na pewno jeśli ktoś ceni wygodę i szybkość przy małym bałaganie w kuchni to tak. No i koniec zabaw z rozgrzanym olejem xd

Wołam @Felonious_Gru

#gotowanie #gotojzhejto #airfryer
571e2659-4246-4c30-a2c9-2325676951e2
korfos

Nie mogłem się powstrzymać przed przeróbką xd


Nareszcie dotarł! Przed Państwem smart cipa!


Ruchanko już zrobione, mimo podłego i pomarszczonego kutasa (takiego mam) wyszło super - ciepło na zewnątrz i miękko w środku.


Niestety doszedłem w tempie błyskawicznym i nie zrobiłem filmiku.


Na drugi rzut korzystając z ciepłego urządzenia zrobiłem jej minetę. Nie ma problemu z serem na wierzchu. Smak ok.


Ma też kilka ciekawych opcji które na pewno wypróbuję - suszenie pały, serowa pizza czy arabskie gogle brzmią dziwnie egzotycznie dla mnie xd


Plus - nie trzeba czyścić całej zabawki, sperma ląduje w specjalnym pojemniku.


Czy polecam? To zależy. Na pewno jeśli ktoś ceni wygodę i szybkość przy małym bałaganie to tak. No i koniec zabaw z wazeliną xd

Shivaa

Frajer zajebisty, codziennie na śniadanie odpiekam sobie bułkę z zamrażarki w kilka minut

Budo

@ciszej polecam pieczenie brownie i własne beef jerky z airfrajera.

Zaloguj się aby komentować

Dwa ćwierćfunciaki z serem z Angusa chciały się przywitać...
Sto procent #wegetarianizm, bo krówki jadły tylko trawkę zieloną. 🙃👍
#jedzenie #jedzzhejto #hamburger #chwalesie #gownowpis
8523d2bb-5c48-4df0-aa69-11a4ac4cd338
entropy_

@rebe-szunis nie znam się, ale mięso z serem(bo z mleka) jest chyba niekoszerne.

def

Hehe, dał tag "wegtarianizm" do mięsa, ale śmieszne

Zaloguj się aby komentować

Jakich ziemniaków i jabłek (jeśli dodajecie) używacie do sałatki warzywnej w UK? Maris Piper się rozpadają, a jabłka Gala są za słodkie i dominują smak sałatki.

#uk #gotujzhejto
Andrzejpralka

Jabłka Granny Smith są lekko kwaśne

Hi-cube

@dolitd ogólnie to podstawowy podział ziemniaków dzieli się na klasy A B oraz C + typy pośrednie typu AB albo BC. Do sałatki jarzynowej najlepiej pyrki klasy A albo AB. U nas w UK to będą po prostu salad potatoes w supermarketach ( ͡° ͜ʖ ͡°) Maris Piper i wszelkie inne z czerwona skórka (choć nie wszystkie xD) będą w typach B i BC.

Co do jabłek mamy dość prosto - jedne z najpopularniejszych w sklepach Granny Smith - takie zielone jak z obrazka.


Pytanie gdzie kupujesz - supermarkety czy fruit & veg stalls.

Today

@dolitd kupuję szarą renetę w polskim sklepie a jak nie ma to biorę jabłka granny smith

Zaloguj się aby komentować

Normalnie to zjadł bym z chlebkiem po Bożemu, ale @moderacja_sie_nie_myje narobił mi smaka.

Swoją drogą zabawne - uwielbiam różne egzotyczne kuchnie, chyba niewiele zostało rzeczy których nie próbowałem, ale zawsze wracam do starego dobrego boczusia w pomidorach, z pieczywem.

#gotowanie
Opornik userbar
81d245cf-18de-42f9-8cbb-852669eace58
moderacja_sie_nie_myje

Bóg Cię widzi. Pośmiejemy się później

Zaloguj się aby komentować

Następna