Zdjęcie w tle
Peter_Mountain

Peter_Mountain

Tytan
  • 36wpisy
  • 284komentarzy

Zaloguj się aby komentować

Nie pierwszy raz słyszę to zapytanie, codziennie widzę ja kilka razy na grupach/forach.

Pomyślałem więc, że wrzucę tutaj dla kogoś, kto będzie kiedyś tutaj szukał ;)

Przepisy na ciasto do pizzy w stylu neapolitańskim (włoska pizza neapolitańska)


Na pizzkę następnego dnia: https://www.youtube.com/watch?v=G-jPoROGHGE

Na pizzkę w tym samym dniu: https://www.youtube.com/watch?v=MLBIwYwexiE


Tutaj przeliczysz proporcje: https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/

Można też pobrać apkę i mieć kalkulator pod ręką.





Przepis w wersji tekstowej (pizze tego samego dnia):


Ten przepis jest idealny do pieczenia w bardzo wysokiej temperaturze, czyli np. w piecach do pizzy, piecach opalanych drewnem lub grillach. Z podanych składników uzyskasz 6 kulek ciasta o wadze 200g każda. Ciasto powinno wyrastać w temperaturze pokojowej wynoszącej co najmniej 20 stopni Celsjusza. Należy pamiętać, że składniki, temperatura i wilgotność mogą wpływać na czas wyrastania ciasta.


Lista składników:


720g mąki do pizzy („00” np. Caputo)

450g ciepłej wody (25-35C)

22g soli

4g aktywnych suchych drożdży (8g w przypadku użycia świeżych drożdży)

15g oliwy z oliwek


  1. Zaczynamy od drożdży. Dodajemy je do ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby je aktywować.

  2. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Bełtamy.

  3. Dodajemy "drożdżową wodę", oliwę z oliwek i mieszamy - na początku polecam łyżką.

  4. Gdy całość zacznie się powoli wiązać, zaczynamy ogniatać rękami (polecam zwilżyć dłonie oliwą lub ubrać rękawiczki).

  5. Ciasto się połączyło i przestało się lepić - przekładamy na blat/deskę posypaną mąką i ugniatamy kilka minut, aż całość stanie się gładka i zacznie lekko błyszczeć.

  6. Przekładamy ciasto do miski, wcześniej lekko zwilżonej oliwą. Miskę owijamy folią spożywczą (lub zamykamy, jak ktoś ma pokrywkę). Odkładamy do wyrośnięcia na 2h/2,5h, aż całość podwoi objętość.

  7. Przekładamy ciasto na blat/deskę posypaną mąką, dzielimy na porcje (6x200g), formujemy kule i odstawiamy całość, przykrytą folią spożywczą lub wilgotną szmatką, do odpoczęcia - ok. 20 min.

  8. Twoje ciasto na pizzę neapolitańską jest gotowe!


Miłego gotowania!


#pizza #jedzenie #gotowanie #gotujzhejto

Dwa stopnie Celsjusza na dworze? Wilgoć i mgła? Ciapa na ogrodzie po śniegu? A co mi tam

No nie mogłem się powstrzymać i test piecyka nastąpił szybciej niż myślałem.

Wyniosłem z kuchni stół i rozstawiłem sobie wszystko elegancko na trawie - wygoda w pracy to podstawa!


Samo wykonanie piecyka premium, porządne materiały, przemyślany design i dużo 'funu' przy pieczeniu. Ba, samo rozpakowanie było doświadczeniem, jak przy produktach Apple!

Z minusów - często trzeba dokładać do ognia (co 15-20 minut) i kontrolować co się dzieje z pizzą w środku. Kilka centymetrów "za głęboko" i można wyciągnąć niezły wungiel xD

Także jak ktoś początkujący kupuje taki sprzęt, to się nie dziwię komentarzom na forach, że "nie jest za dobry". Wręcz przeciwnie - jest super dla kogoś, kto już jakiś czas się w tym bawi! Ja osobiście dwa lata, ale do tej pory tylko na elektrycznych piecykach. Od razu poczułem różnicę w smaku na węglu drzewnym!


Także dzisiaj "testowo" cztery placki zrobione i nowy właściciel bardzo zadowolony

Na zdjęciu pizza z mozzarellą, salami pepperoni, papryką zieloną i oliwkami z "anszła"


PS. @Stashqo dołączam do tagu #bojowkaooni na stałe ( ͡° ͜ʖ ͡°)


#pizza #gotujzhejto #jedzenie

feb684f6-a637-4ce2-ad7d-42a773f39636
58bcd5ec-6de5-49aa-a6dc-7d743d0899e3
006d608a-bdde-470f-9859-151c2057882c
Taxidriver

@Peter_Mountain mogę spytać ile zapłaciłeś? W UK widzę właśnie przecenę 20% i cena £240. Zastanawiam się na ile ściema a na ile dobra oferta.

666

@Peter_Mountain i to mi sie podoba. To samo z grillem. Kto wymyslil zeby rozpalac ogien przy +30 stopniach na zewnatrz? taka jesien, jak nie pada, to idealna pogoda

Zaloguj się aby komentować

Ragnarokk

@Peter_Mountain Jak Ted Lasso, to Scrubs - ten sam scenarzysta

Zaloguj się aby komentować

@bartek555 zrobił ostatnio smaka, wrzucając pudełko tych duńskich ciasteczek!


Szczerze, to nie jadłem ich chyba z 15 lat... i wciąż smakują tak samo dobrze

To się nazywa tradycja!

(tak, oryginalne duńskie, sprawdziłem )


#jedzenie

32eef797-5ffd-418a-9599-acbd1ae62e60

Zaloguj się aby komentować

cebulaZrosolu

@Peter_Mountain ziomek co kociej mordy dostał xD


Za dużo się interesowaleś xDDDDD

Stashqo

@Peter_Mountain witamy w #bojowkaooni ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Klamra

@Peter_Mountain no to już musisz kupić ten piec. I jak kupisz, to się pochwal, bo zapamiętamy (° ͜ʖ °)

Zaloguj się aby komentować

Presonus Eris E3.5

Od kilku lat mam te "monitory" (tak się nazywa głośniki do odsłuchu) przy komputerze na biurku.

Szukałem czegoś kompaktowego, dobrze grającego, pasującego do mojego subwoofera, który służy mi zawsze za podnóżek


Pewnego razu, kiedy padł w bloku prąd, głośniki się "nie podniosły". Nie dawało nic odłączanie, podłączanie, klikanie wielokrotne włącznikiem (czasami w takich rzeczach się "zastoją" styki). No po prostu nic. Dead.


Jako, że zawsze próbuję naprawić sam takie rzeczy, zacząłem szukać wśród moich dwóch ulubionych źródeł wiedzy online - YouTube i Reddit. Po przeszukaniu setek filmów i wątków znalazłem jeden post. Dosyć dziwny... gość radził tam "reanimować" głośniki suszarką, a dokładniej to grzejąc jeden z kondensatorów bardzo gorącym powietrzem. Pomyślałem wtedy "WTF, przecież to nie diesel, że potrzebuje grzania świec xD" - no, ale spróbowałem. I wiecie co? To zadziałało...


Do dzisiaj uważam, że to najdziwniejszy lifehack jaki poznałem z internetu i który działa do dzisiaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Tak, dzisiaj też miałem chwilową przerwę w dostawie prądu.

418ca2fd-673e-4cbf-9412-4753e1689182
01a3ab97-bd8b-464c-9b4e-04bf7a92dbb4
b3d89dbd-8578-4ef8-a0f3-ab5ccd6bc043
Kompromitacja

@Peter_Mountain Czy mi się wydaje, czy te dwa brązowe elektrolity są spuchnięte? Może wystarczy je wymienić i problem zniknie?

Zaloguj się aby komentować

O jednym z najciekawszych szkieł do piwa na świecie - historia belgijskiego Kwaka


To piwo, opracowane przez Pawela Kwaka w 1791 roku, a warzone do dziś w browarze Bosteels od 1980 roku, charakteryzują: mocne nagazowanie (wydobywające nuty pieprzne i lekkie, bimbrowe, szczypanie alkoholu), nuty tostowe, chlebowe i karmelowe. Styl piwa to Belgian amber ale lub też Belgian strong ale (celowałbym w to drugie przez mocny woltaż piwa 8,4%). Samo piwo jest mocno rozgrzewające, goryczka mało nachalna, a całość bucha aromatem przypieczonej skórki od chleba i karmelizowanym cukrem.


Anegdotka jest następująca: nietypowy kształt szkła do Kwaka miał być wynikiem „problemów”, z jakimi borykali się woźnice. Pauwel Kwak był piwowarem i właścicielem zajazdu w belgijskiej mieścinie Dendermonde. Za czasów Napoleona, zatrzymywały się u niego dyliżanse z pocztą i pasażerami. Napoleońskie prawo zabraniało pozostawiania takiego pojazdu i koni samych sobie, a więc woźnica nie mógł udać się do gospody wraz z gośćmi - tym samym nie mógł napić się piwa. Pauwel Kwak miał wymyślić szkło, które umożliwiało zawieszenie go wraz z płynem bezpiecznie na powozie. Tym sposobem właśnie piwo wydawano woźnicy, a ten nie narażał się na kary.


Dzisiaj, z tej dziwnej "szklanki" pija się piwo z drewnianą podstawką z uchwytem, dzięki której nadal możemy podziwiać te nietypowe, wymyślne i przypominające połączenie probówki na mikstury alchemika z nadzwyczajnie długą klepsydrą szkiełko


A na koniec pamiętaj! Piłeś - nie jedź! No, chyba że masz odpowiednie szkło


#ciekawostki #piwo #craftbeer #piwokraftowe #belgia

c7b5f068-91ac-4369-8189-3841b6147f09
b3a9f2fb-335a-4983-8ce2-efd4e84d0eb0
d9d944df-752b-40ca-b0b5-b59b07e43692
Mycha

Mam takie szkło, tyle że dużo większe. Myślę, że pomieści poltorej litra Oczywiście kupione w Belgii.

Lemon_

@Peter_Mountain Wygląda na to, że w XVIII wieku policja nie miała alkomatów.

Barcol

@Peter_Mountain dodatkowo kojarzy mi się że woźnica dawał buta w zastaw za to szkło, żeby nie uciekł xd

Zaloguj się aby komentować

MostlyRenegade

@Peter_Mountain a co jeśli ktoś jest silnym i niezależnym mężczyzną i może sam sobie kupić?

Atexor

@Peter_Mountain gdzie to? Przygarnę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

RogerThat

Wczoraj znalazłem w pracy, sztosik

Tomoe

@Peter_Mountain słuchało się na kuchnii oryginał. Tylko oryginał to prawilna wersja ( ͡° ͜ʖ ͡°)

konto_na_wykop_pl

Ciekawe co słychać u tego idioty co pociął sobie mordę żeby wyglądać jak Popek.

Zaloguj się aby komentować

Yes_Man

@Peter_Mountain ponglisz

Umypaszka

@Peter_Mountain ale ten tag #angielskiztuskiem to tak 10 lat spóźniony

binarna_mlockarnia

@Peter_Mountain Resistance is futile

Zaloguj się aby komentować

Kupiłem go w zeszłym roku. Jeździł super, ale widać było, że poprzedni właściciel nie miał ręki do napraw i detali. A to czerwone światła z przodu, a to brak smarowania w przekładniach, jakieś braki oryginalnych naklejek, zaklejone byle jak taśmą izolacyjną (niebieską) opony.


Trochę czasu zajęło mi kompletowanie akcesoriów, pomysły na poukładanie wszystkiego i odpowiednie zabezpieczenie. Prawidłowe klejenie opon, lutowanie i wymiana lamp i przewodów. Potem doszły customowe naklejki, które trzeba było wycinać skalpelem, podklejać białą naklejką. Robiłem wszystko pomału, w wolnym czasie, swoim tempem.


W szczegółach, co udało mi się zrealizować w projekcie:

- instalacja wyciągarki, wymiana haka i mocowań

- instalacja metalowego bagażnika dachowego

- akcesoria "bagażowe" w tym: torba podróżna, box kartonowy, skrzynka piwa, najazdy, łopata, kanister

- światła "halogenowe" dachowe Hella

- naprawa oświetlenia przód-tył

- naprawa połamanych elementów karoserii - klamek, lusterek

- odpowiednie zabezpieczenie i klejenie ogumienia

- nasmarowanie wszystkich ruchomych elementów

- maskowanie wnętrza


Z ostatecznego efektu jestem zadowolony tak w 90% bo okazało się, że głównym winowajcą słabo świecących nowych LEDów jest sterownik. Także jeszcze czeka mnie wymiana na nowy i będzie już naprawdę dobrze Całość co raz bardziej przypomina realny pojazd, w pełnej skali


#rc #diy #majsterkowanie #modelarstwo #hobby

2f34882d-a300-4445-b4bb-f71943742662
PrzylecialWiekszySamolot

@Peter_Mountain fajowy! sam czekam na servo z ali i odpalam swojego trx4 d110 bo już za długo kurz zbiera

Mycha

Panowie, polecacie cos w miarę rozsądnego cenowo, tak, żeby sie wdrożyć w ten świat? Może jakieś poradniki itd? Od roku poluje na cos i jeszcze nic nie kupilem

fisti

@Peter_Mountain Ale wypas! Wrzucaj więcej zdjęć.

Zaloguj się aby komentować

Kiedy myślisz, że masz dziwne hobby - dodaj się do jakiejś grupki na FB i spotkaj się z pozostałymi wariatami


Same chłopy w średnim wieku, mega sympatyczna atmosfera, każdy z bananem na twarzy ;)
"A co inni powiedzą" to najgorsze o czym można myśleć. Lubisz to - rób to!


Wjeżdżając z powrotem na parking, gdzie było mnóstwo osób postronnych, każdy podziwiał, robił zdjęcia, a faceci z żonami patrzyli z zazdrością


Myślę, że na dzisiejszym spotkaniu (ponad 40 modeli, podobno rekord) jeździło sobie prawie 100 000zł w gotówce ( ͡° ͜ʖ ͡°)


#rc #modelarstwo #hobby

4b883fe5-2a8b-4d7a-a7b5-c9bce0b80a71
48451e27-4320-4bb8-b91b-a1160d161e4c
0f3a7166-4256-4cfb-910f-28a8cd59d823
74fd8e3d-c396-463b-b7ab-3ed0ece857bf
Chrabonszcz

Tylko modele prawdziwych samochodów dozwolone?

Szuuz_Ekleer

@Peter_Mountain Super sprawa!

Dla zainteresowanych polecam też sprawdzić zawody community budującego ciężarówki, ale z klocków już od jakichś 20 lat.


https://www.youtube.com/watch?v=O4m1aVK44G8

https://www.youtube.com/watch?v=6_0-8__WhC8

Barcol

@Peter_Mountain o kurdę, mam z 20km na Pustynię Błędowska, chętnie bym dołączył (jesli mi czss pozwoli [czyli nigdy ehhh, życie])

Zaloguj się aby komentować

AdelbertVonBimberstein

@Peter_Mountain pamiętaj o Twarogu. Klasyczny Twaróg Bolognese.

Zaloguj się aby komentować

Weekend. Po mega stresującym tygodniu w pracy postanawiam sobie wypocząć kawałek od domu. Wjeżdżam sobie na DK86 w kierunku Pszczyny i co... Kierowcy po prostu CHCĄ MNIE ZABIĆ bo jadę przepisowe 70km/h... Zaczynam wyprzedzanie lewym ciągnika z naczepą, który nie daje radę pod górkę i jedzie ok. 50km/h. Wyprzedzałem go może z 30 sekund, a w międzyczasie poczułem się jak na autostradzie - kierowca Audi za mną w lewo, w prawo, miga, trąbi, podjeżdża na d⁎⁎ę xDDD No ludzie...


Kilkanaście kilometrów dalej znowu sytuacja - widzę, że dwóch kierowców chce włączyć się do ruchu. Widzę też, że jakieś BMW pędzi, ale z daleka. To zjeżdżam tamtym, żeby się włączyli na spokojnie. Kolejne 30 sekund manewru i znowu sfrustrowany kierowca. Tamci pojechali szybciej to ładnie zjechałem na prawy pas. Kierowca BMW pozdrowił mnie pięknym "fakiem" przez okno pasażera (więc musiał zwolnić na chwilę do mojej prędkości, czyli jednak się dało ).


Muszę kiedyś nagrać taką trasę i policzyć ilu kierowców "wytrzyma" za mną jadąc przepisowo.

Ludzie w Polsce strasznie piracą.


#polskiedrogi #polska #samochodoza

DKK

Jak wyprzedzanie zajmuje Ci 30sek., to może faktycznie nie wyprzedzaj, bo to niebezpieczne. Co do drugiego akapitu, to już mnie tutaj pouczali, że prawy pas jest do wyprzedzania, a nie jak w Twoim przypadku ułatwiania innym włączenia się do ruchu. Żeby nie było sam tak robię, ale jednocześnie staram się przyspieszyć, żeby nie być upierdliwym dla tych wyprzedzających.

Ludzie w Polsce piracą, ale też jest pełno mułów, którzy jadą poniżej limitów bez przyczyny.

Belzebub

Lewy pas to nie kółko różańcowe chłopie

Redwood

@Peter_Mountain możesz wyjaśnić dokładniej jak to się stało, że wyprzedzałeś ciągnik pół minuty?

Zaloguj się aby komentować

Czy ktoś pogratuluje mi tego pięknego, soczystego i pysznego schabu?


Do tego zblendowałem sosik z pomidorami, cebulką, czosnkiem, miodem i musztardą.
Sam nie wiem czy wpierdzielić cały na raz, zostawić do krojenia na kanapki czy do obiadów na kolejne trzy dni


#petergotuje #gotowanie #jedzenie #gotujzhejto

e58be6e7-4014-4d41-97e9-d831ae8708e5
bishop

Nie bo jesteś ze wsi

rysio-kozlowski

Podaj przepis ! Uwielbiam i ja robić mięsiwa.

Zaloguj się aby komentować

vredo

@Peter_Mountain Odpalasz patelnię i smażysz kiełbaski.

I wyjebane.

darkonnen

jaką całą? tam jeszcze sporo zostało

wonsz

@darkonnen w kadrze nie widać sosu czostkowego, a jak to tak bez sosu dupki jeść jak jakieś zwierzę?

Peter_Mountain

@wonsz Sos Mango-Habanero z Domino mmmmmmm

Zaloguj się aby komentować

darkonnen

dobre. swego czasu kilka lat pracowałem w salonie alfy. były trzy rodzaje klientów. dojrzewali:

-ale mam piękne auto. sprzedawcy mnie dopieścili

-kurrrwa, znów zawieszenie i znów mnie laweta przywiozła. co za gówno

-dzień dobry panie darku, znów się zepsuło. już się przyzwyczaiłem. potem też alfę kupię

nie mogłem tego klientom mówić, ale producent dawał tylko 20 tys km gwarancji na zawieszenie. potem nie odpowiadał. co miał robić serwis jak była roczna gwarancja a nastukał 50? auto się chowało i klient czekał kilka godzin. nikt go nawet nie ruszał. potem przychodził mistrz lub kierownik i mówił sorry winetou, zużycie eksploatacyjne i nie podlega gwarancji. kto miał za to płacić? może teraz coś się zmieniło, bo to sporo lat temu było. aż mi żal było tych zrezygnowanych alfiarzy, których wciąż widziałem. znaliśmy się.

sucharem polecę

czemu alfiarze nie witają się na drodze?

bo wcześniej widzieli się na warsztacie

dicklaurent

@darkonnen tak było kiedyś, dzisiejsze Gulie czy Stelvio to jedne z najbardziej niezawodnych samochodów. Reputacja awaryjności Alfy to głównie spuścizna dawnych lat, utrwalana przez kierowców i wciąż powtarzana.

Orzech

@dicklaurent Nie, one nadal się pierdolą, lepiej tylko od chinczykow pokroju MG, ale teraz jest to raczej oczekiwane

SilverMonkey

W mojej 21 letniej karierze bycia kierowcą raz wylądowałam na lawecie, to była alfa (° ͜ʖ °)

earthsenn

Jakie jest naturalne środowisko występowania alfa romeo?

Warsztat mechanika

Zaloguj się aby komentować

Wolne dzisiaj miałem ,więc poszedłem do kuchni robić sobie papu na kilka dni do przodu. W trzy godzinki udało mi się wyczarować z garów :


  1. Zupa tajska z kurczakiem i makaronem - 6 porcji

  2. Kotlety mielone, kasza gryczana i buraczki - 3 porcje

  3. Kurczak curry, makaron ryżowy sojowy i omlet z papryką wędzoną - 2 porcje


Będzie co jeść przez następne dni ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Gdybym tylko miał lodówkę NORMALNĄ (bo mam podblatową...) to bym robił i na cały tydzień, ale po prostu fizycznie nie ma na to miejsca


#petergotuje #gotowanie #jedzenie #gotujzhejto

37dad11c-b457-4aff-901d-1d7c2aa10405
1c08bbcd-df84-4536-b52b-14c7c193187d
f571e503-2381-41c6-8d1f-87c5148ba47a
Lubiepatrzec

@Peter_Mountain nie kupuj lodówki tylko zaproś jakiegoś ziomka. Ziomki zawsze chętnie opierdolą coś na ciepło.

Chunx

@Peter_Mountain masz jakiś przepis na ta zupkę tego ten?

Z_buta_za_horyzont

Mmmmm zupa tajska . Często robię bo jak się do wprawy dojdzie to pół godziny gotowania i już można jeść .

Zaloguj się aby komentować

Następna