Zdjęcie w tle
Pizza

Społeczność

Pizza

6

Pizza

Peter_Mountain

@Hajt Jeszcze tylko 3 tygodnie i też u mnie taki zestaw wyląduje xDDD

Zaloguj się aby komentować

Greyman

@Deykun mmm pizza z wiórami, najlepsza. Taka, jak dziadek robił.

Zaloguj się aby komentować

Wczoraj wyjątkowo margheritta, wcześniej niż zazwyczaj. A dziś do południa na głodzie bo idę na badania, więc mogę tylko karmić się zdjęciem i wspomnieniami 😩 #pizza #gotujzhejto

123e165a-30f5-4c8b-a98c-37a63467f3b0
HolQ

Ej......Wymienisz sie za burgera ?

Zaloguj się aby komentować

Wczorajszy wypiek, tym razem na bogatości:

Mozarella, cheddar, gouda, pieczarki, cebula, szpinak, kukurydza, orzechy laskowe, oregano i na koniec polane oliwą czosnkową 🤩

#pizza #pizzatozycie

44d8d755-dd20-457c-a9bf-cc05e2de1af3
Niv

@Shivaa fajnie ten szpinak wygląda, normalnie wrzucony od początku czy w inny sposób?

Zaloguj się aby komentować

Wczorajsze placki wyszły absolutnie wzorowe 🤌🤌🤌

Wczoraj miałam rozkminę na temat historii mojego wypiekania pizzy, która zaczęła się ok 15 lat temu. Pierwsze wiele lat niezmiennych porażek, a potem kolejne kamienie milowe, które powoli zmieniały wypieki w coraz lepsze. Regularnie pizzę piekę 3x w tygodniu od ok 7 lat, natomiast moja wariacka miłość do tego dania zaczęła się 20 lat temu. Całkiem niezła historia, chyba napiszę o tym książkę xD


Na zdjęciu drugi placek wypieczony mniej wedle życzenia, ja preferuję mocniej spieczone


#pizza

8933da7e-6e91-4e2a-8e59-2b792fbedfd0
3a84b121-54d4-47ed-9022-32c22f9e6893
Kkeff

@Shivaa mistrzu, powiedz mi co ja robię nie tak. Próbowałem wszystkiego i ogólnie ciasto smaczne wychodzi, ale brzegi mi tak nie rosną. Piekę na kamieniu w piecu 250, wcześniej nagrzewam kamień przez godzinę. Na górnej półce, cieplej się nie da. Mąka 00, mało drożdży, 2 wyrastanie w lodówce przez noc. Albo na blacie łącznie z 8-10h A brzegi nadal płaskie. Czy może to być problem formowania i np zostawiam za mało ciasta na brzegach? Mam wrażenie, że jak wyjmuję ciasto z pojemnika, to ono nawet jest dobrze wyrośnięte, ale potem przy rozciąganiu opada całe. Staram się naciskać je od środka i wyduszać gaz do brzegów ale to nie wychodzi chyba. Jakieś wskazówki?

mordaJakZiemniaczek

Nie mam słów... ideał. Nie ukrywam, zazdro jest

Zraziłem się do konstrukcji typu ta Diavola, którą używasz, ale to chyba dlatego, że raz działałem na podróbie za 200zł i gówno z tego wyszło. Może pora na upgrade...

Zaloguj się aby komentować

Wczorajszy wypiek xd

A było to tak, że odpaliłam piec, ukręciłam placka, nałożyłam składniki, ale że piec potrzebował jeszcze z 2 min aby się dogrzać to zdecydowałam się polecieć do kibelka międzyczasie, mimo że z zasady jak już wszystko jest gotowe to zawsze regularnie potrząsam deską aby placek się nie przykleił

Ten błąd plus fakt że ciasto wyszło wyjątkowo lepkie jak na 65 hydro spowodował że placek się przykleił na środku a próba ratowania sytuacji spowodowała przerwanie ciągłości ciasta na środku 😭 szybkie policzenie ile będzie mnie kosztowało wyrastanie kolejnego ciasta, zmiana planów żywieniowych czy też zamawianie szamy i finalnie decyzja aby mimo wszystko to upiec xD

W smaku, jadałam lepsze, ale i tak lepsze to niż kanapki

Dziś na pewno nie dam ciała, muszę tylko doczyścić biscotto bo wygląda jak po wybuchu atomowym xD

#pizza

08e9e272-6c89-4816-a477-67ee11318297

Zaloguj się aby komentować

Niedzielny placek wyszedł jeszcze piękniejszy niż poprzednie 😍 dziś będzie testowanie nieco innej mąki, wcześniej robiłam na Caputo pizzeria, tym razem dysponuję tylko Caputo classica, trzymajcie kciuki aby wyszło równie smaczne 😌

#pizza #pizzatozycie

9cd1dfa3-b351-40e2-be16-a7f390424c74
Stashqo

@Shivaa przetestuj caputo nuvola super, polecam.

Harpersy

Elegancka jest! Jaka mąka?

bori

@Shivaa Nie uwierzę że jest dobra dopóki nie spróbuję!

Zaloguj się aby komentować

Zamówiłem pizzę z cytryną, bo jak zobaczyłem jako składnik stwierdziłem że śmieszne. Przyszła pizza z cytryną i krewetkami. Mogłem przeczytać resztę. Nawet nie tak tragiczna, nawet zła pizza to dobra pizza.


#pamietniczek #deykunadventures

macgajster

Następnym razem dawaj z wątróbką

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

#pizza #gotujzhejto #piwo no. w końcu ciasto dosolone. ale za suche...

nie było czerwonej Helleny, ale mam inne przepyszne do zapijania sucharów.

poziom kilogramów na bebzonie zwiększa się

9b3744bd-d675-4fb0-bff8-249aeb531ab5
Pawel45030

Eh, zapomniałem już jak smakują obie te rzeczy

SUM

@skorpion problem z przepisem?

Gepard_z_Libii

Za mocno sobie przysmalileś to ciasto dlatego suche

Zaloguj się aby komentować

Pamiętaj aby dzień święty świecić. Niestety drożdże coś nie ten, smaczne ale noki nie wyrosły jak miały. Ciasto hydro 65, caputo 00.

#pizza #gotujzhejto

7a5ff110-2dec-4c9c-86d0-f23fa13408e3
Qwapi

@Tomekku Zjadłbym. Smacznego

PanNiepoprawny

Zacna, chociaż pizzę to ja każdą bez Narodzenia wciągnę. Także pamiętajcie o mnie :D

Zaloguj się aby komentować

Test pieca G3Ferrari G10204.

Jestem zadowolony ogółem, pizza wychodzi pyszna w smaku, ta ze zdjęcia piekła się 2,5 minuty (wygląda średnio, ale takim własnie kucharzem jestem -średnim, ciasto jak na classice, temp. jak na napoletanę bo tak mi pasuje). Piec sprawia wrażenie porządnego, jak na te 1200pln. Akceptowalna jakość, za akceptowalną cenę. Jest na tyle lekki, że bez trudu można go trzymać na co dzień w garażu i przynosić do kuchni na czas pieczenia jak ktoś ma taką potrzebę (ja mam).

Robiłem kilka pizz jedna po drugiej i efekty są w miarę powtarzalne.

Od spodu ładnie wypieka, są czarne kropeczki.

Za to za software to powinni producenta wrzucic do studni. Po włączeniu grzania nie da się zmienić żadnych parametrów. Trzeba wyłączyć, zmienić parametry i włączyć ponownie.

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania (nie więcej niż dwa).


#pizza #zdun #piecdopizzy

1af1d166-f4ad-4160-adde-cfce03bab588
d69e65d5-b408-4a2d-b268-04ef7190a885
Shivaa

Jakie max wymiary może mieć picka? I czy piekles jedną po drugiej? Zastanawiam się czy pomiędzy pieczeniami temperatura nie spada za bardzo

Zaloguj się aby komentować

Fly_agaric

Ale mam siadać, czy wpierdalać?

cweliat

@Hajt Gardzę twoją kanapizzą i chcę się z nią przywitać

PanNiepoprawny

I jeszcze ta pizza w telewizji

Zaloguj się aby komentować

SilverMonkey

@radidadi poproszę kawałek tej szarlotki

niebylem

@radidadi podrzuć przepis ziom, chodzi to za mną od jakiegoś czasu a jutro akurat nie mam planu na obiad

radidadi

@niebylem całość z termusia

niebylem

@radidadi kurde dupy nie urywa :_; muszę może pokombinować z dodatkami (zrobiłem z papryką i boczniakami), bo w obecnym stanie to nie dojedzone zostało XD robione z przepisu topgara

44863e89-fe43-431b-b0eb-2fad8c00f18d

Zaloguj się aby komentować

GitHub

@MrHardy_ trójkącik dla każdego!

Tomekku

@GitHub ładny placek. Pozdrawiam serdecznie

Zaloguj się aby komentować

Johnnoosh

Niech się wszyscy chwalą na zdrowie ale z jakimś tagiem do blokowania, np. #jedzenie

Shivaa

@Johnnoosh możesz zablokować społeczność

Johnnoosh

@Shivaa Aha, dzięki. Szkoda że się nie da zablokować w aplikacji.

GordonLameman

W czym piekłeś?


wygląda super

Shivaa

@GordonLameman w zwykłym elektrycznym piekarniku, kamień tuż nad górną grzałką i temperatura max

GordonLameman

@Shivaa 

nie miałeś problemu z niedopieczonym spodem? Czy robiłeś też na patelni? Albo na dwa razy?

Zaloguj się aby komentować

szymek

@Tomekku 

swiat bez pizzy byłby okropnym miejscem

~ @szymek

Tomekku

@szymek chyba nie ma bardziej prawdziwych słów.

skorpion

@szymek łącząc narody pizza z kiełbasą

666

@Tomekku jaka mąka wariacie? Ile ciasto lezakowalo?

Tomekku

@666 Wymagania, mąka Caputo Pizzeria, 2h TO, 18h TK i 8h TO, dłużej czekać mi się nie chciało

Wypiek w piekarniku na kamieniu 300*C grill sama góra plus Termoobieg.

666

@Tomekku pizzunia pierwsza klasa musze kupic w koncu te maka caputo

Zaloguj się aby komentować

argonauta

ja się zawsze zastanawiam gdy słyszę o dniu czegoś... czy my kurła mamy jakiś międzynarodowy komitet ustalania dni czegoś?

micin3

@argonauta Tak i nie - ludzie, organizacje i tradycja "ustanawiają" takie dni.

Większość "świąt nietypowych" (pod taką nazwą można najczęściej spotkać takie dni) są ustalane przez organizacje, żeby sygnalizować problemy lub zebrać hajs (np. Dzień Niedźwiedzia, Dzień Baterii, Dzień Kota czy Dzień Puzzli), niektóre ustalane są przez ONZ (np. Dzień Nauki, lub mój ulubiony "Międzynarodowy dzień przeciwdziałania Przemocy i Nękaniu w Szkole, w tym nękaniu przy użyciu technik cyfrowych"), inne wynikają z tradycji (Dzień Naleśnika, Dzień Pizzy).

Zaloguj się aby komentować

Aj muszę się pochwalić bo jeden z lepszych placków mi wyszedł. Zazwyczaj nie chciało mi się robić dzień wcześniej ciasta i wyrastalem je jakieś 6-8h w temp. pokojowej.

Ale teraz zrobiłem sobie 3 porcje, jedna zjadłem odrazu, a dwie do lodówki. Ciasto zdecydowanie lepiej się rozciąga i ładniej wyrasta. Zapomniałem tylko brzegów oliwa skropić ale nie wyszło tak źle. Wypiekana w zwykłym piekarniku 250°C, kamień wulkaniczny nagrywany jakąś godzinę. Czas wypieku 6min #pizza

955bd82f-d5f7-4d5e-a3e0-6b880c12f1d3

Zaloguj się aby komentować

Witam wszystkich.

Chciałem się tylko pochwalić plackiem.

Nie jest to ideał. Ciasto hydro 65, wyrastało 9 godzin w temperaturze pokojowej. Mam teraz inny piekarnik co zmusiło mnie so kupna kamienia. Postawiłem na kamień wulkaniczny i w sumie nie zawiodłem się.

Na pizzy wyładowało: sos z pomidorów San marzano, mozarella (niestety używam tej twardej bo nie rozmacza mi tak pizzy), n’duja, chorizo, oliwki kalamaty i kilka listków Brazylii. Zapomniałem tylko o ricottcie 😅


Ktoś coś jakieś sugestie co poprawić? Myśle nad wyrastaniem ciasta w lodowce ale nie mogę nigdzie fajnego pojemnika znaleźć. No i muszę chyba wagę jubilerska kupić bo drożdże to tak na oko dawałem ale myśle ze mniej niż 1 gram poszlo

59b5b0a1-9988-4417-bf69-f12116fb1f34
6f511923-b3c6-4699-a139-760e4cf76fc7
d47d77b4-7026-411c-9616-251123db0ff8
Odwrocuawiacz

@Dablju no tak. Jakieś hydratacje wuje muje, wyrastanie, garowanie, sezonowanie, pewnie do tego piec za 5k.

A ja się dziwię że jak upiekę pizzę to wygląda jak gówno bo namieszam drożdże z mąką solą i wodą i tak się żyje na tej wsi.

Smutnazaba.png


Chciałbymumićwtakieciasto.html

Zaloguj się aby komentować

Następna