Zdjęcie w tle
Bankrut.pl

Bankrut.pl

Kosmonauta
  • 76wpisy
  • 1035komentarzy
#polityka #heheszki#jebackukiza
5e0d3f10-be64-4ab6-9943-51420c6041df
Matkojebca_Jones

@Bankrut.pl Żadna tam szmata.


Kukiz nie był tak dobry jak się ludzie łudzili, ale nie jest też ta zły.

Ludzie po prostu mieli wyolbrzymione nadzieje i się rozczarowali. W sumie nie było w tym specjalnie winy Kukiza.


Na tle innych polityków wypada względnie dobrze. Czyli po prostu chujowo.

Zaloguj się aby komentować

Tuż przed ostatnią godziną Światowego Dnia Hamburgera udało się zjeść te pyszności.
Drugi raz robiłem bułki do burgerów ale pierwszy wykorzystując doświadczenie z ciastem na pizzę i wyszło mi coś tak dobrego i lekkiego że szok.
Poprawiłem przepis z youtuba robiąc na poolishu (200:200 g mąka i woda, w wodzie rozpuszczone 4 g drożdży żywych i 4 g miodu, 1 godz w temp. pokojowej, 24 godz lodówka) i podnosząc hydratację do 65%. Reszta składników to masło, mleko, sól i drobina miodu. 
Bułeczka była delikatniutka (dzisiaj też jest), po wyjęciu aromatyczna i mięciutka. Wydaje mi się, że mogłyby dostać dodatkowe 2-3 minuty w piekarniku. Generalnie próba bułeczek wyszła genialnie i korci dalej próbować
#burger #hamburger #gotujzhejto #gotowanie
Edit: sałata rzymska, sos jak do drwala, czerwona cebula, pomidor, 175 g kotlet, mozarella+cheddar, sos drwal
8d4f682b-5fb1-4817-b54a-cce2abddc2f1
ba22c52e-8965-4a3b-9d3e-04d3fb7200bc
e99e8e8d-5340-4417-915f-0e77331acb99
Shivaa

@Bankrut.pl wygląda bardzo smacznie 🤤

Gdybym miała robić burgera od początku do końca to zrobiłabym szerszego niż wyższego 😄

Zaloguj się aby komentować

Siostra wpadła z maluchem i 3 pękły. Przesadziłem, ciężko z łóżka się podnieść. Pierdole, jutro robie burgery, kończę z tym.
#pizza
de2278a5-e74d-4a1e-8521-374344cddb03
24e9b01f-61ad-435c-a12c-eb4bbd04dc2e
edeb180e-80e4-4a4e-b15f-d609b0cf1cb1
ba8f12d8-5662-4350-b463-5b96e2dfa0a3
1805f069-959c-4198-b03d-bd3942596656
CalkaFouriera

@Bankrut.pl ostatnia krzyczy thanks for not aborting me

gumowy_ogur

Jak nie możesz tego przejeść to zrób rozdajo i wyślij trochę paczkomatem (⁠・⁠∀⁠・⁠)

Szpadownik

Ładne, można jakieś szczegóły? Tzn jaka mąka, proporcje, czasy wyrastania i w czym były pieczone?

Zaloguj się aby komentować

Ależ to jest piękna historia, oko zaszkliło
https://youtu.be/M97vR2V4vTs
#muzyka #sprzatanie #relax
Jason_Stafford

@Bankrut.pl kupiłem cd dla tej piosenki

Odwrocuawiacz

@Bankrut.pl kurt mega pozytywny gość, jest to moje alter ego zwłaszcza że w malym % ale też przeżyłem podobną historię na własnej skórze

Zaloguj się aby komentować

Po bieganiu przed Gromdą była tylko chwila na zrobienie pizzy, poza ciastem nie było przygotowanego sosu i mozzarelli która odsączam wczesniej ale minimum kreatywności plus najszybsze na świecie czerwone g3ferrari i przepyszna pizza w 15-20 min gotowa
Sos ktory wymaga ode mnie dokładnie nic robotaju? Pesto! Akurat była resztka w słoiczku. Mozarelle wykładam na ręczniki papierowe góra-dół aż będą mokre i proces powtarzam, oliwki odsączam z zalewy, wdzystko w czasie nagrzewania piecyka( zajmuje mu to okolo 10 min).
Zamowienie pizzy trwa czasem wielokrotnie dluzej i nigdy nie bedzie tak smaczne jak własnej produkcji
#pizza #hejtopizza #szczur
d43d14e4-a5ac-4f3d-bed9-d40f390afa72
ee68f8a5-215d-4d64-b3b9-74e0488d458a
4bea9c25-59f5-40b0-aacb-387a09d78df8
c5b212a4-cb8c-4c58-a850-f77bda44e1cc
21467831-00cc-4f7d-bf6c-b193e5b92434
Enzo

@Bankrut.pl Bieganie, pizza i gromda. Brzmi jak przepis na fajny wieczór.

Zaloguj się aby komentować

To był trudny bieg ale jestem bardzo zadowolony z siebie bo chyba wraca mi zajawka na ćwiczenie
Po drodze ścigałem się z rowerzystą podczas dość stromego podbiegu i dopiero w połowie zalapalem, że to nie moja zajebistosc i olimpijska forma a kolega uprzejmie „podwiózł” mnie pod górę przez co wyśrubowanem czas na najtrudniejszym fragmencie 4-tego kilometra. Na „szczycie” spojrzeliśmy na siebie i od razu poczułem jak byśmy znali się od gowniaka, wyrzuciłem z siebie tylko „dzięki!” bo nic więcej nie trzeba było dodawać, wyszczerzyliśmy do siebie kły i każdy poleciał w swoją stronę. Uwielbiam takie spontaniczne, serdeczne interakcje z przypadkowymi ludźmi
Chwilę później na piątym kilometrze spotkałem moją siostrę, szwagra i troje ich dzieciaczków na spacerze i przywitanie ze wszystkimi wliczając przytulasy, piruety i podrzucanie młodymi pochłonęło szacuję około 20-25 sekund
Narazie biegam jedną trasą na 6 km bo jest bardzo przyjemna pod wieloma względami, ma duże zróżnicowanie terenu (różnica wysokości 40m wiec jest bardziej wymagająca) a przede wszystkim mogę monitorować postępy.
#bieganie #biegajzhejto #cwiczenia
66315d9a-eb82-41e2-877c-f5f52f5768b8
3b9d9144-9f94-4ea1-b13d-12d6506a3df4
7ec3b14f-8ea9-439c-9025-ee8fb52bb60e
b3bb5784-3a64-4232-b1d2-9e21591f3852
Mr.Mars

@Bankrut.pl Może zainteresuj sie bardziej gonieniem rowerzystów.

Zaloguj się aby komentować

Sos na śmietance wymiata!
Można go zrobić bardzo szybko a jest obłędnie smaczny w połączeniu z resztą składników na pizzy. Wystarczy podgrzać śmietanę 30%, dodać startego parmezanu (może być też grana padano lub inny ser, warto popróbować rózne) i sypnąć przypraw typu oregano, pieprz, sól, szczypta chili, co kto lubi. Zagotować dosłownie na chwilę (2-3 min) aby roztopić ser i odparować trochę wody ze śmietanki. Sosik gotowy, można kłaść na pizzę jak tylko trochę ostygnie:) Oczywiście można go wzbogacić w dowolny sposób np. dodając trufli, boczku itp.
Sos który już chyba można nazwać Carbonarą wymaga trochę więcej zachodu ale warto poświęcić więcej czasu bo jest naprawdę przepyszny. Na boczku w kostce smażę cebulę pokrojoną w piórka (jak komu wygodniej), zalewam śmietaną 30%, gotuję chwilę po czym roztapiam starty parmezan, dodaję przyprawy (m.in. oregano, sól pieprz, chili bo lubię) i na końcu jogurt typu greckiego po zdjęciu z patelni. Wszystko na oko, na początku trzymałem się proporcji znalezionych w internecie ale i tak zawsze wychodzi wyśmienicie.
Niestety, taka pizza jest bardzo kaloryczna i uzależniająca dlatego jej nie polecam!!!
d259edfc-5cbf-429c-96f6-87d085f9e1c4
a0ac5f77-7d09-4a5c-b7e4-f28acda8d206
04fb3bfe-aafb-4c8d-8955-af3e917f34b5
c34a42fc-a4e0-49ed-a64d-5187af1f89a8
67d344aa-ca6a-46a3-be0a-6de3f562b5f5
Wojbody

@Bankrut.pl Do pieczenia pizzy nie mam za bardzo warunków, ale sosik spróbuję zrobić w wolnej chwili

jotoslaw

Nie będzie pioruna bo nie położył ananasa

Zaloguj się aby komentować

Wczorajszy bieg, drugi z kolei po długiej przerwie
Nowa apka i od razu chce się ćwiczyć, pobijać aktualne rekordy (życiowe będzie ciężko po ponad rocznej przerwie bez regularnych ćwiczeń po za drążkiem i pompkami na 1/3 gwizdka ), mierzyć postępy, wyznaczać cele po których jest satysfakcja itp.
Moim było przebiec 6 km co się na szczęście udało pomimo licznych kryzysów. Ciężko było jak mijałem miejsca gdzie normalnie bym skończył ale do szóstki brakowało wiec kontynuowałem na oparach energii.
Forma? Kiepskawa ale nie dramat. Mięśnie, szczególnie łydki były w szoku, przyzwyczajone do siedzenia lub leżenia w ostatnim czasie
Waga niecałe 88, nadwagi 6-7 wiec do zrobienia dość szybko, za miesiąc chciałbym mieć Max 85 i to moje wyzwanie dla siebie
Oczywiscie zamierzam nadal dużo jesc ale rozsądniej, wykluczyć słodycze, Pizza bez zmian
A teraz czas na bieganko
Pozdrawiam u polecam ruszyć dupska;)
#bieganie #sport #biegajzhejto
d25402b5-aa29-4fd8-9eca-1c95616a7193
79ce8c0c-c8d4-4e76-ad36-0fd933b79694
tyci_koks

@Bankrut.pl ależ to jest świetny bieg! wiele motywacji dla Ciebie!

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj wpadłem na genialny pomysł, żeby wziąć placka ze soba do pracy i wyjąć go z lodówki w odpowiednim momencie aby osiągnął temp pokojowa jak będę z powrotem w domu. Dzieki temu to była kwestia 10 min nagrzewania piecyka plus pieczenie plus odczekanie zanim nieco wystygnie, łącznie jakieś 20 min zanim wziąłem pierwszego kęsa tej o to pizzy.
Sos to zwykle pesto bazyliowe plus wiele listków bazyliki na to, trochę cheddara, wiecej mozzarelli, chorizo, czarne oliwki, zapomniany wczorajszy bakłażan.
K#%*$ jakie to było dobre…
Pesto wymiata
#pizza #hejtopizza
a52cea8f-6255-400f-9819-d0efdd046fe2
b02a86db-eb42-4073-9b2e-5a3037e59767
74ec5003-2f1f-42cf-ae8e-f347947c07d9
Aya

@Bankrut.pl to kiedy otwierasz jaką pizzerie?

jaczyliktoo

@Bankrut.pl jakbym w takiej ilości zapodawał pizze, to bym miał już w dupie extra 20 kg

lubieplackijohn

@Bankrut.pl Taki to pożyje!

Zaloguj się aby komentować

Pizza z mozzarella, moim ulubionym salami z zielonym pieprzem, bakłażanem i ricottą
#pizza #hejtopizza #relaks
c087554a-437a-49b2-91d9-49153af036c9
d006bf24-3a56-4e52-8d2a-cfaadc7e9cb5
Pomidorken

@Bankrut.pl Tak patrze, co to za marynowany grzyb a to bakłażan .

Bankrut.pl

@Pomidorken Dzisiaj pierwszy raz na pizzy Ale chyba lepsze karczochy.

Patalizator

@Bankrut.pl poproszę instrukcje produkcji i niezbędne akcesoria 💩

Bankrut.pl

@Patalizator Kamień (weź w zestawie z taka tacka żeby pizze z niej na kamień wrzucic), szpachelka, jakiś wiekszy pojemnik zamykany na ciast i taki płaski zamykany na kuleczki. Daj znac jak bedziesz gotowy to powiem Ci jak szybko i łatwo ogarnąć pizze z której bedziesz bardzo zadowolony

koniecswiata

@Bankrut.pl to poproszę mnie dopisać do listy mailingowej, chętnie się nauczę od kogoś doświadczonego;) z tego co napisałeś, to właściwie wszystko mam, brakowało mi jedynie cierpliwości do przebijania się przez tysiące stron porad od pasjonatów;)

deepth0ught

Schludnie, choć nasrane

Zaloguj się aby komentować

Ależ mi się udała, zdecydowanie jedna z najsmaczniejszych i cała dla mnie !
Improwizowany sos truflowy na śmietance i jogurcie greckim z parmezanem, cheddarem, cebulą i przyprawami, mozarella, chorizo, czerw. cebulka, oliwki oraz ricotta o Matko Bosko Częstochowsko ale to było najlepsze dzisiaj przeżycie
Szczury jak tylko słyszą nożyczki to wariują wszystkie 5
#hejtopizza #pizza #szczur
b9db4371-59b8-4d6d-b587-1650998907f4
ef3214b5-bdaa-4092-b837-06cdfff8db02
fca11393-2924-42b1-b50f-0a3277f3ed7f
4e8dd58f-65f6-4ee9-9e74-6eb38c4cce1b
Half_NEET_Half_Amazing

@Bankrut.pl

nie spodziewałem się szczura w tym wątku XD

Bankrut.pl

@Half_NEET_Half_Amazing Mam nadzieję, że się nie brzydzisz

uczalka

mozarella, chorizo, czerw.


@Bankrut.pl Ale żeby czerw do pizzy? Nie przesadzasz z tym jedzeniem robaków?

Bankrut.pl

@uczalka trudne czasy nadchodzą

Dildorsz

@Bankrut.pl Jestem totalnym ignorantem jeśli chodzi o domowe pieczenie. Znam tylko piekarnik na 250C i mamcine grube drożdzowe ciasto. W jaki piecyk muszę się wyposażyć na start żeby poćwiczyć czegoś więcej? o przepisy pomartwię się potem. Czołem!

Bankrut.pl

@Dildorsz Zacznij od przetestowania piekarnika, możesz zrobic przepyszna pizze w zwykłym nagrzewającym się do 250 stopni. Zacznij od prób z ciastem i sprawdź czy w ogóle Cię to jara i jeżeli tak to zainwestuj w piecyk;)

Bankrut.pl

@Dildorsz Mogę Ci podrzucic kilka trików jak w piekarniku zrobic przepyszna pizzuche

Zaloguj się aby komentować

Dawno nie bylo
Hydracja 75% niestety nie spełniła moich oczekiwań. Ciasto bylo za bardzo soft a za mało crunchy, przez co trochę mniej mi smakowało, było trudniejsze w formowaniu placka oraz jak za długo trzymałem na łopatkach z zestawu do piecyka to się przyklejalo przez co jedna pizza mocno ucierpiala.
Nie polecam ale to może kwestia gustu
Te pizzunie już z nowego ciasta, hydr 72% i od razu czuć różnice na plus w bardziej chrupiącym brzegu
Dobrej jakości oliwki biją na głowę te marketowe i niby to wiedziałem ale różnica jest ogromna!
#pizza #hejtopizza
151d5ac4-d033-4fba-b49f-b1cadb5528ce
21cb795d-1c0d-493f-9bba-eb7d1b70c19a
65933e83-9afa-4d15-b445-38d1e80e7f02
77191457-85e9-4af1-a7fb-388961def13e
spawaczatomowy

Nie kuś do obżarstwa szatanie! A kysz!

Enzo

@Bankrut.pl Skąd takie fajne oliwki?

Bankrut.pl

@Enzo Akurat te dostałem w prezencie od kumpla, mam to szczescie, że maja hurtownie w włoskimi artykułami w Lublinie i nie muszę zamawiać dobrej mąki, pelati i innych składników gdzieś w internecie itp. Zobacz stronkę wloskiklimat.pl

a2c519e2-e223-487a-85a2-350c4320d469
exprenpn

@Bankrut.pl Przez ciebie od tygodnia na YouTube oglądam Vito a dzisiaj kupiłem 2 kg mąki 00. (⁠☞⁠ ⁠ಠ⁠_⁠ಠ⁠)⁠☞ Nie wiem czy polecam, bo ciasto będę robił jutro (⁠◔⁠‿⁠◔⁠)

Bankrut.pl

@exprenpn dobrzeeee Jaka mąka? Polecam już sprawdzoną prze ze mnie Caputo Nuvola, teraz dokupiłem Caputo Pizzeria na testa żeby mieć porównanie;) Z Vito wejdziesz kulka poziomów wyzej

58e79911-4298-4ed1-8b20-01f2170a2651
a6e3c8d8-f948-413d-b5f1-91784742ea0e

Zaloguj się aby komentować