
Bankrut.pl
- 76wpisy
- 1030komentarzy
@Bankrut.pl Żadna tam szmata.
Kukiz nie był tak dobry jak się ludzie łudzili, ale nie jest też ta zły.
Ludzie po prostu mieli wyolbrzymione nadzieje i się rozczarowali. W sumie nie było w tym specjalnie winy Kukiza.
Na tle innych polityków wypada względnie dobrze. Czyli po prostu chujowo.
Świat Szmat

Zaloguj się aby komentować
18+
Treść dla dorosłych lub kontrowersyjna
Tuż przed ostatnią godziną Światowego Dnia Hamburgera udało się zjeść te pyszności.
Drugi raz robiłem bułki do burgerów ale pierwszy wykorzystując doświadczenie z ciastem na pizzę i wyszło mi coś tak dobrego i lekkiego że szok.
Poprawiłem przepis z youtuba robiąc na poolishu (200:200 g mąka i woda, w wodzie rozpuszczone 4 g drożdży żywych i 4 g miodu, 1 godz w temp. pokojowej, 24 godz lodówka) i podnosząc hydratację do 65%. Reszta składników to masło, mleko, sól i drobina miodu.
Bułeczka była delikatniutka (dzisiaj też jest), po wyjęciu aromatyczna i mięciutka. Wydaje mi się, że mogłyby dostać dodatkowe 2-3 minuty w piekarniku. Generalnie próba bułeczek wyszła genialnie i korci dalej próbować
#burger #hamburger #gotujzhejto #gotowanie
Edit: sałata rzymska, sos jak do drwala, czerwona cebula, pomidor, 175 g kotlet, mozarella+cheddar, sos drwal



@Bankrut.pl wygląda bardzo smacznie 🤤
Gdybym miała robić burgera od początku do końca to zrobiłabym szerszego niż wyższego 😄
Zaloguj się aby komentować
18+
Treść dla dorosłych lub kontrowersyjna
Siostra wpadła z maluchem i 3 pękły. Przesadziłem, ciężko z łóżka się podnieść. Pi⁎⁎⁎⁎le, jutro robie burgery, kończę z tym.
#pizza





@Bankrut.pl ostatnia krzyczy thanks for not aborting me
Jak nie możesz tego przejeść to zrób rozdajo i wyślij trochę paczkomatem (・∀・)
Ładne, można jakieś szczegóły? Tzn jaka mąka, proporcje, czasy wyrastania i w czym były pieczone?
Zaloguj się aby komentować
Ależ to jest piękna historia, oko zaszkliło
#muzyka #sprzatanie #relax
Farmazoniarze
@Bankrut.pl kupiłem cd dla tej piosenki
@Bankrut.pl kurt mega pozytywny gość, jest to moje alter ego zwłaszcza że w malym % ale też przeżyłem podobną historię na własnej skórze
Zaloguj się aby komentować
Po bieganiu przed Gromdą była tylko chwila na zrobienie pizzy, poza ciastem nie było przygotowanego sosu i mozzarelli która odsączam wczesniej ale minimum kreatywności plus najszybsze na świecie czerwone g3ferrari i przepyszna pizza w 15-20 min gotowa
Sos ktory wymaga ode mnie dokładnie nic robotaju? Pesto! Akurat była resztka w słoiczku. Mozarelle wykładam na ręczniki papierowe góra-dół aż będą mokre i proces powtarzam, oliwki odsączam z zalewy, wdzystko w czasie nagrzewania piecyka( zajmuje mu to okolo 10 min).
Zamowienie pizzy trwa czasem wielokrotnie dluzej i nigdy nie bedzie tak smaczne jak własnej produkcji
#pizza #hejtopizza #szczur





@Bankrut.pl Bieganie, pizza i gromda. Brzmi jak przepis na fajny wieczór.
Zaloguj się aby komentować
To był trudny bieg ale jestem bardzo zadowolony z siebie bo chyba wraca mi zajawka na ćwiczenie
Po drodze ścigałem się z rowerzystą podczas dość stromego podbiegu i dopiero w połowie zalapalem, że to nie moja zajebistosc i olimpijska forma a kolega uprzejmie „podwiózł” mnie pod górę przez co wyśrubowanem czas na najtrudniejszym fragmencie 4-tego kilometra. Na „szczycie” spojrzeliśmy na siebie i od razu poczułem jak byśmy znali się od gowniaka, wyrzuciłem z siebie tylko „dzięki!” bo nic więcej nie trzeba było dodawać, wyszczerzyliśmy do siebie kły i każdy poleciał w swoją stronę. Uwielbiam takie spontaniczne, serdeczne interakcje z przypadkowymi ludźmi
Chwilę później na piątym kilometrze spotkałem moją siostrę, szwagra i troje ich dzieciaczków na spacerze i przywitanie ze wszystkimi wliczając przytulasy, piruety i podrzucanie młodymi pochłonęło szacuję około 20-25 sekund
Narazie biegam jedną trasą na 6 km bo jest bardzo przyjemna pod wieloma względami, ma duże zróżnicowanie terenu (różnica wysokości 40m wiec jest bardziej wymagająca) a przede wszystkim mogę monitorować postępy.
#bieganie #biegajzhejto #cwiczenia




@Bankrut.pl Może zainteresuj sie bardziej gonieniem rowerzystów.
Zaloguj się aby komentować
Sos na śmietance wymiata!
Można go zrobić bardzo szybko a jest obłędnie smaczny w połączeniu z resztą składników na pizzy. Wystarczy podgrzać śmietanę 30%, dodać startego parmezanu (może być też grana padano lub inny ser, warto popróbować rózne) i sypnąć przypraw typu oregano, pieprz, sól, szczypta chili, co kto lubi. Zagotować dosłownie na chwilę (2-3 min) aby roztopić ser i odparować trochę wody ze śmietanki. Sosik gotowy, można kłaść na pizzę jak tylko trochę ostygnie:) Oczywiście można go wzbogacić w dowolny sposób np. dodając trufli, boczku itp.
Sos który już chyba można nazwać Carbonarą wymaga trochę więcej zachodu ale warto poświęcić więcej czasu bo jest naprawdę przepyszny. Na boczku w kostce smażę cebulę pokrojoną w piórka (jak komu wygodniej), zalewam śmietaną 30%, gotuję chwilę po czym roztapiam starty parmezan, dodaję przyprawy (m.in. oregano, sól pieprz, chili bo lubię) i na końcu jogurt typu greckiego po zdjęciu z patelni. Wszystko na oko, na początku trzymałem się proporcji znalezionych w internecie ale i tak zawsze wychodzi wyśmienicie.
Niestety, taka pizza jest bardzo kaloryczna i uzależniająca dlatego jej nie polecam!!!





@Bankrut.pl Do pieczenia pizzy nie mam za bardzo warunków, ale sosik spróbuję zrobić w wolnej chwili
Nie będzie pioruna bo nie położył ananasa
Absolutnie obrzydliwe
Zaloguj się aby komentować



Ale bym opierdolil
@Bankrut.pl Chciałbym przychodzić do Ciebie na imprezy
@Bankrut.pl czym zdjęcie robione? Dobre makro
Zaloguj się aby komentować
Gdzie ten szczur ma ogon? :0
@Bankrut.pl SzczuRita
Uuu, widzę koneser raciczek
Zacny sierściuch
Zaloguj się aby komentować
Wczorajszy bieg, drugi z kolei po długiej przerwie
Nowa apka i od razu chce się ćwiczyć, pobijać aktualne rekordy (życiowe będzie ciężko po ponad rocznej przerwie bez regularnych ćwiczeń po za drążkiem i pompkami na 1/3 gwizdka
Moim było przebiec 6 km co się na szczęście udało pomimo licznych kryzysów. Ciężko było jak mijałem miejsca gdzie normalnie bym skończył ale do szóstki brakowało wiec kontynuowałem na oparach energii.
Forma? Kiepskawa ale nie dramat. Mięśnie, szczególnie łydki były w szoku, przyzwyczajone do siedzenia lub leżenia w ostatnim czasie
Waga niecałe 88, nadwagi 6-7 wiec do zrobienia dość szybko, za miesiąc chciałbym mieć Max 85 i to moje wyzwanie dla siebie
Oczywiscie zamierzam nadal dużo jesc ale rozsądniej, wykluczyć słodycze, Pizza bez zmian
A teraz czas na bieganko
Pozdrawiam u polecam ruszyć dupska;)
#bieganie #sport #biegajzhejto


@Bankrut.pl ależ to jest świetny bieg!
Zaloguj się aby komentować
Dzisiaj wpadłem na genialny pomysł, żeby wziąć placka ze soba do pracy i wyjąć go z lodówki w odpowiednim momencie aby osiągnął temp pokojowa jak będę z powrotem w domu. Dzieki temu to była kwestia 10 min nagrzewania piecyka plus pieczenie plus odczekanie zanim nieco wystygnie, łącznie jakieś 20 min zanim wziąłem pierwszego kęsa tej o to pizzy.
Sos to zwykle pesto bazyliowe plus wiele listków bazyliki na to, trochę cheddara, wiecej mozzarelli, chorizo, czarne oliwki, zapomniany wczorajszy bakłażan.
K#%*$ jakie to było dobre…
Pesto wymiata
#pizza #hejtopizza



@Bankrut.pl to kiedy otwierasz jaką pizzerie?
@Bankrut.pl jakbym w takiej ilości zapodawał pizze, to bym miał już w d⁎⁎ie extra 20 kg
@Bankrut.pl Taki to pożyje!
Zaloguj się aby komentować
Za⁎⁎⁎⁎sta nutka żeby poćwiczyć, obudzić się, złapać trochę energiii!!
Teledysk wymiata!
Dobrego dnia
#muzyka #muzykaelektroniczna #cwiczenia #sport

Polecam cały kanał Trampsta na YT
Zaloguj się aby komentować
smacznego życzę.
Zaloguj się aby komentować
Pizza z mozzarella, moim ulubionym salami z zielonym pieprzem, bakłażanem i ricottą
#pizza #hejtopizza #relaks


@Bankrut.pl Tak patrze, co to za marynowany grzyb a to bakłażan
@Pomidorken Dzisiaj pierwszy raz na pizzy
Kapary są tez fajne
@Bankrut.pl poproszę instrukcje produkcji i niezbędne akcesoria 💩
@Patalizator Kamień (weź w zestawie z taka tacka żeby pizze z niej na kamień wrzucic), szpachelka, jakiś wiekszy pojemnik zamykany na ciast i taki płaski zamykany na kuleczki. Daj znac jak bedziesz gotowy to powiem Ci jak szybko i łatwo ogarnąć pizze z której bedziesz bardzo zadowolony
@Bankrut.pl to poproszę mnie dopisać do listy mailingowej, chętnie się nauczę od kogoś doświadczonego;) z tego co napisałeś, to właściwie wszystko mam, brakowało mi jedynie cierpliwości do przebijania się przez tysiące stron porad od pasjonatów;)
Schludnie, choć nasrane
Zaloguj się aby komentować
Jak dla mnie najlepsza część
#relax #avengers

Zaloguj się aby komentować
18+
Treść dla dorosłych lub kontrowersyjna
Ależ mi się udała, zdecydowanie jedna z najsmaczniejszych i cała dla mnie
Improwizowany sos truflowy na śmietance i jogurcie greckim z parmezanem, cheddarem, cebulą i przyprawami, mozarella, chorizo, czerw. cebulka, oliwki oraz ricotta o Matko Bosko Częstochowsko ale to było najlepsze dzisiaj przeżycie
Szczury jak tylko słyszą nożyczki to wariują wszystkie 5
#hejtopizza #pizza #szczur




@Bankrut.pl
nie spodziewałem się szczura w tym wątku XD
@Half_NEET_Half_Amazing Mam nadzieję, że się nie brzydzisz
mozarella, chorizo, czerw.
@Bankrut.pl Ale żeby czerw do pizzy? Nie przesadzasz z tym jedzeniem robaków?
@uczalka trudne czasy nadchodzą
@Bankrut.pl Jestem totalnym ignorantem jeśli chodzi o domowe pieczenie. Znam tylko piekarnik na 250C i mamcine grube drożdzowe ciasto. W jaki piecyk muszę się wyposażyć na start żeby poćwiczyć czegoś więcej? o przepisy pomartwię się potem. Czołem!
@Dildorsz Zacznij od przetestowania piekarnika, możesz zrobic przepyszna pizze w zwykłym nagrzewającym się do 250 stopni. Zacznij od prób z ciastem i sprawdź czy w ogóle Cię to jara i jeżeli tak to zainwestuj w piecyk;)
@Dildorsz Mogę Ci podrzucic kilka trików jak w piekarniku zrobic przepyszna pizzuche
Zaloguj się aby komentować
Dawno nie bylo
Hydracja 75% niestety nie spełniła moich oczekiwań. Ciasto bylo za bardzo soft a za mało crunchy, przez co trochę mniej mi smakowało, było trudniejsze w formowaniu placka oraz jak za długo trzymałem na łopatkach z zestawu do piecyka to się przyklejalo przez co jedna pizza mocno ucierpiala.
Nie polecam ale to może kwestia gustu
Te pizzunie już z nowego ciasta, hydr 72% i od razu czuć różnice na plus w bardziej chrupiącym brzegu
Dobrej jakości oliwki biją na głowę te marketowe i niby to wiedziałem ale różnica jest ogromna!
#pizza #hejtopizza




Nie kuś do obżarstwa szatanie! A kysz!
@Bankrut.pl Skąd takie fajne oliwki?
@Enzo Akurat te dostałem w prezencie od kumpla, mam to szczescie, że maja hurtownie w włoskimi artykułami w Lublinie i nie muszę zamawiać dobrej mąki, pelati i innych składników gdzieś w internecie itp. Zobacz stronkę wloskiklimat.pl

@Bankrut.pl Przez ciebie od tygodnia na YouTube oglądam Vito a dzisiaj kupiłem 2 kg mąki 00. (☞ ಠ_ಠ)☞ Nie wiem czy polecam, bo ciasto będę robił jutro (◔‿◔)
@exprenpn dobrzeeee


Zaloguj się aby komentować



