Siostra wpadła z maluchem i 3 pękły. Przesadziłem, ciężko z łóżka się podnieść. Pierdole, jutro robie burgery, kończę z tym.
#pizza
de2278a5-e74d-4a1e-8521-374344cddb03
24e9b01f-61ad-435c-a12c-eb4bbd04dc2e
edeb180e-80e4-4a4e-b15f-d609b0cf1cb1
ba8f12d8-5662-4350-b463-5b96e2dfa0a3
1805f069-959c-4198-b03d-bd3942596656
yeebhany

mowiles ze masz 5 szczurow, co to jest na ostatnim zdjeciu?!

Pimenista2

@yeebhany to dzięki mnie ( ͡o ͜ʖ ͡o) #srajzhejto

Bankrut.pl

@yeebhany Jakby to były sCzury to jeden wyglądałby jak to co powiedział @Pimenista2

Pan_Tomat

@Bankrut.pl lepiej pokaż jak wygląda kamień po tylu plackach

Bankrut.pl

@Pan_Tomat Śliczny obraz powstaje Jak myślisz co to takiego?

45053892-3d8b-48e2-9529-636bb0d080a5
yeebhany

@Bankrut.pl ty kojarzysz historie goscia co strollowal internet wstawiajac zdjecie patelni i podpisujac ze to najnowsze zdjecie jakiejs planety i chwycily to nawet media?


Wiesz co robic ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Bankrut.pl

@yeebhany Lepiej wykorzystam to jako dzieło sztuki, moze ktoś to doceni i zaplaci za to pare baniek. Nawet 100 k by wystarczyło

CalkaFouriera

@Bankrut.pl ostatnia krzyczy thanks for not aborting me

Bankrut.pl

@CalkaFouriera Ten ostatni był ze starego ciasta, dzien przed pieczeniem nie zdążyłem go schować do lodowki przed wyjściem i przeleżał w ciepłe cały wieczor, był przez to przejrzały i miały być pierożki z nutella z niego ale w końcu wyszła pizza Takie ciasto wciąż jest smaczne ale nie tak jak świeższe i dobrze przechowywane czyli lodowce;)

CalkaFouriera

@Bankrut.pl najważniejsze, żeby była smaczna Pozdro!

Bankrut.pl

@CalkaFouriera dokładnie, pozdrawiam

gumowy_ogur

Jak nie możesz tego przejeść to zrób rozdajo i wyślij trochę paczkomatem (⁠・⁠∀⁠・⁠)

Bankrut.pl

@gumowy_ogur Wiesz co daje rade ale kto wie, może uda się upiec coś do bedzie wciąż smaczne po 2 dniach to wyedy why not

Szpadownik

Ładne, można jakieś szczegóły? Tzn jaka mąka, proporcje, czasy wyrastania i w czym były pieczone?

Bankrut.pl

@Szpadownik Ta patia ciasta: mąka 00, robione na poolishu z Caputo Nuvola a reszta maki (w 2 fazie) Caputo Pizzeria, drożdże żywe. W skrocie czasy: 1 dzien poolish (6min pracy), 1 godz temp pokojowa, lodówka 16-24 godz, wyrobienie ciasta z poolishu i reszty skladnikow( do robota woda, poolish zamieszać na wolnych, można oliwy łyżkę, sól, mąka i zamieszać całość z 10 min zależy jaka maszyna ), zostawic na 15 min( może być w naczyniu mix), wyrzucić na stolnicę i ulepić duża kule, zostawic na 30 min temp pokojowa, ZAWSZE WSZYSTKO POD PRZYKRYCIEM, polepić małe kulki zostawic na 2 godziny i gotowe do pieczeni. Jeżeli robie dużo plackow to po zrobieniu dużej kuli i odczekaniu 30 minut oddzielam wg wagi placki na kolejne dni, robie z nich jedna kulę i do lodowki. W następnych dniach będę wydzielać z niej placki które zjem danego dnia i reszta do lodowki:) Piekę w piecu g3ferrari Proporcje ciasta wyliczam wg własnego kalkulatora i modyfikuje rozne parametry jak ilość drożdży, ilosc poolishu w cieście, czasem robie na Bidze, różnie

806bd58e-1633-4593-84f3-6ad41dfd45b9
Szpadownik

Sporo drożdży i do tego jeszcze dajesz miód, ciekawe. Dobrze rozumiem, że w temperaturze pokojowej ciasto jest tylko godzinę przed lodówką i 2 godziny przed pieczeniem?

Do tego spora hydracja, nie lepi się?

Bankrut.pl

@Szpadownik to nie jest sporo drożdży ale tez specjalista nie jestem, z takimi opiniami się spotkałem ale wychodzi zajrbiscie z 5 i 3 Poolish czyli zaczyn, wstepnie przefermentowane ciasto, zaraz po aktywacji drozdzy przez godzine ładuje w lodowce 16-24, po wyrobieniu z niego ciasta placki które chcesz zjesc tego dnia do lodowki już nie trafiają. Trafiają tylko te które chcesz zjesc w dniach kolejnych. Jeszcze raz, po wyrobieniu ciasta z poolishu 15 min na odpoczynek i dużo kula na 30 min pod przykryciem, małe kulki i 2 godziny pod przykryciem - wdzystkie te etapy w temp pokojowej.

Bankrut.pl

@Szpadownik Spoto drozdzy to 20-25 jak widziałem w niektórych przepisach na necie

Bankrut.pl

@Szpadownik Apropos tego czy się lepi i jak sobie z tym radzę. Przede wszystkim szpachelka i oliwa ma rece!! Wklejam fragment kiedy ciasto odpoczęło przez poerwsze 15 min i jak robie wielka kulę.

https://streamable.com/uqp850

Zaloguj się aby komentować