Sos na śmietance wymiata!
Można go zrobić bardzo szybko a jest obłędnie smaczny w połączeniu z resztą składników na pizzy. Wystarczy podgrzać śmietanę 30%, dodać startego parmezanu (może być też grana padano lub inny ser, warto popróbować rózne) i sypnąć przypraw typu oregano, pieprz, sól, szczypta chili, co kto lubi. Zagotować dosłownie na chwilę (2-3 min) aby roztopić ser i odparować trochę wody ze śmietanki. Sosik gotowy, można kłaść na pizzę jak tylko trochę ostygnie:) Oczywiście można go wzbogacić w dowolny sposób np. dodając trufli, boczku itp.
Sos który już chyba można nazwać Carbonarą wymaga trochę więcej zachodu ale warto poświęcić więcej czasu bo jest naprawdę przepyszny. Na boczku w kostce smażę cebulę pokrojoną w piórka (jak komu wygodniej), zalewam śmietaną 30%, gotuję chwilę po czym roztapiam starty parmezan, dodaję przyprawy (m.in. oregano, sól pieprz, chili bo lubię) i na końcu jogurt typu greckiego po zdjęciu z patelni. Wszystko na oko, na początku trzymałem się proporcji znalezionych w internecie ale i tak zawsze wychodzi wyśmienicie.
Niestety, taka pizza jest bardzo kaloryczna i uzależniająca dlatego jej nie polecam!!!
d259edfc-5cbf-429c-96f6-87d085f9e1c4
a0ac5f77-7d09-4a5c-b7e4-f28acda8d206
04fb3bfe-aafb-4c8d-8955-af3e917f34b5
c34a42fc-a4e0-49ed-a64d-5187af1f89a8
67d344aa-ca6a-46a3-be0a-6de3f562b5f5
Zielczan

@Bankrut.pl zamowilem na dzień matki Ferrari, wiec tez bede probowal

Pan_Tomat

@Zielczan Sprytny prezent xD

Bankrut.pl

@Zielczan ŁŁŁŁŁŁŁoooo Paaaanie, ale będziesz mieć zabawę Czekam na foty

MasterChef

Placka bez sosu pomidorowego i mozzarelli nie można nazywać pizzą, nie bluznij.

Bankrut.pl

@MasterChef Mozarella zawsze jest Dałem kroplę sosu pomidorowego więc wszystkie warunki spełnione żeby nazwać pizzą, nie oczerniaj

Jim_Morrison

@MasterChef Zgoogluj sobie "pizza bianca".

MasterChef

Widzę że przeglądasz moje wpisy i się zaczynasz czepiac szczurze, won na czarno.

tusk

@Bankrut.pl Jaki piec wariacie?

Bankrut.pl

@tusk g3ferrari Poszukaj u mnie na koncie wpisu, około 1,5-2 miesiące temu

Wojbody

@Bankrut.pl Do pieczenia pizzy nie mam za bardzo warunków, ale sosik spróbuję zrobić w wolnej chwili

Bankrut.pl

@Wojbody ale to sosik na pizze a nie do pizzy

jotoslaw

Nie będzie pioruna bo nie położył ananasa

Bankrut.pl

@jotoslaw nie oszukuj, zpiorunowales

jotoslaw

@Bankrut.pl za ananasa byłyby 2 (ostatnio mam zajawkę i do mięs wszelakich robię sosik musztarda/miód 1:1)

Bankrut.pl

@jotoslaw Napiszesz coś wiecej o tym sosie? Co gdzie jak i do czego?

Bankrut.pl

@Zapster zawsze się znajdzie Pan maruda

Zaloguj się aby komentować