Sos na śmietance wymiata!
Można go zrobić bardzo szybko a jest obłędnie smaczny w połączeniu z resztą składników na pizzy. Wystarczy podgrzać śmietanę 30%, dodać startego parmezanu (może być też grana padano lub inny ser, warto popróbować rózne) i sypnąć przypraw typu oregano, pieprz, sól, szczypta chili, co kto lubi. Zagotować dosłownie na chwilę (2-3 min) aby roztopić ser i odparować trochę wody ze śmietanki. Sosik gotowy, można kłaść na pizzę jak tylko trochę ostygnie:) Oczywiście można go wzbogacić w dowolny sposób np. dodając trufli, boczku itp.
Sos który już chyba można nazwać Carbonarą wymaga trochę więcej zachodu ale warto poświęcić więcej czasu bo jest naprawdę przepyszny. Na boczku w kostce smażę cebulę pokrojoną w piórka (jak komu wygodniej), zalewam śmietaną 30%, gotuję chwilę po czym roztapiam starty parmezan, dodaję przyprawy (m.in. oregano, sól pieprz, chili bo lubię) i na końcu jogurt typu greckiego po zdjęciu z patelni. Wszystko na oko, na początku trzymałem się proporcji znalezionych w internecie ale i tak zawsze wychodzi wyśmienicie.
Niestety, taka pizza jest bardzo kaloryczna i uzależniająca dlatego jej nie polecam!!!




