Zdjęcie w tle
Bankrut.pl

Bankrut.pl

Kosmonauta
  • 76wpisy
  • 1035komentarzy
Już kiedyś wrzucałem ale przeszło zupełnie niezauważone. Wrzucam więc ponownie
Trochę melancholii w kawałku mojej siostry „Jak ja się czuję”
https://youtu.be/MMwq7drTNtA
Jak Wam się podoba?
#muzyka
d6789c43-f5a9-4734-8b11-ff6f32fb33a4
AndrzejZupa

Fajne, mi się podoba!

571674b7-2209-4144-9c56-e1715488f6b2
GrindFaterAnona

@Bankrut.pl bardzo fajne. Ktora to twoja siostra? Blasi czy Zwykla Grazyna?

Bankrut.pl

Zwykła Grażyna;) Blasi z tego co wiem stworzył muzykę a ona tekst i melodię.

Zaloguj się aby komentować

Moja kobieta jest genialną fryzjerką
Jej dzisiejsza praca robi piorunujące wrażenie
Co myślicie?
#fryzjerstwo #wlosy
Ps. To jej pierwsza koloryzacja tego typu
18c8172e-65e0-4655-a2d4-8ce9a652b252
203d508e-84bf-4071-a192-3889fc3faba6
Ziutson

@Bankrut.pl dobry fire

jaczyliktoo

@Bankrut.pl nie wiem, nie znam się, mam nadzieję, że pomogłem.

Orphan_Tears

@Bankrut.pl piękna robota a zdjęcia też pierwsza klasa, czym to focone było? Bo jak widać światło zrobiło robotę.

Zaloguj się aby komentować

Hydracja zwiekszona do 75%.
Ciasto póki co ładnie współpracuje i teraz musi swoje odleżeć w lodowce.
Oliwa na ręce czyni cuda!
Następnym razem wskakuję na 80%
Na ostatnim zdjeciu rentgen siatki glutenowej
#pizza #hejtopizza
42f95880-8445-4adb-bd90-7cf6420585f9
a1464b0c-5b41-4a67-bba9-b6e56ff4907e
e9733b10-ab6a-4f5b-b51e-8498979b2e0c
ed891e48-54a0-4410-84a3-d899ce596970
gozergozer

@Bankrut.pl podziel się Panie tym arkuszem

biskitus

Przecie to się klei jak pojebane do deski. Jak ty to przekładasz do wyrośnięcia żeby nie poprzebijać bąbli?

Ja ostatnio zrobiłem

75% i to była jakaś mazią.

Ale ja na zakwasie

w-s

Miód zamiast cukru... Outstanding move...

Zaloguj się aby komentować

Czy można codziennie jeść placki jak z najlepszej włoskiej pizzerii?
Można.
#pizza #hejtopizza
5521df88-6a90-4300-a2d2-a505c07c9cc8
0b6ae54a-389c-46c4-9c0a-7c891be79a67
fbbff25f-4988-48b3-978b-7605c659a20f
a3090362-dc4d-4b35-a405-ffbf413f8372
be152261-94f9-4384-a9d6-d8cd17ea7a7e
Tami

Dobre brzegi, nie czuć węglem kamiennym wcale :D

Capo_di_Sicilia

@Bankrut.pl Widze nowy piec u Ciebie pełną parą chodzi. Nie pali Ci spodów?

bravenewworld63

Placki to mogą być ziemniaczane, a to jest pizza.

Zaloguj się aby komentować

Wczoraj miałem trochę czasu i pocwiczylem formowanie pizzy tak aby brzegi były równomiernie napompowane.
Alez to jest satysfakcjonujące tak ugniatać delikatnego placuszka, czuć to powietrze pod palcami i wypychać je na boki
Zauwazylem jak ważne jest ułożenie palców podczas poruszania się po powierzchni, żeby układać je po co raz większym luku idąc w stronę brzegów, starać się wszystko robić w uporządkowany sposób a nie jak do tej pory, po prostu ugniatać.
Kolejny element do nauki, jaram się
#pizza #hejtopizza
Ps. To ciasto na poolishu jest genialne
f47a173a-cce2-4ada-a68e-91e2feaa8703
2b4c2b93-a89d-4d79-aab9-cffb0dca2ffb
ecc34046-aae4-4215-b9ae-cfa51abc9fbd
dfdb0400-115e-4aaa-9151-14eed9c1f797
e9c81689-ae02-4c5b-a1e7-dadbe3f2f65c
Mik

@Bankrut.pl

I Wy serio tak jecie taki kawał suchego ciasta (czy tam z oliwą) na brzegach?

gumowy_ogur

Ten chłop to chyba codziennie pizzę wpierdala

Hawajskadlakazdego

Czego używasz do wyrabiania? U mnie semolina za każdym razem. Ostatnia picka z piecyka

7747f44b-b3fe-4aa6-b6a6-d5f7c944e8ae

Zaloguj się aby komentować

Wlasnie zjadłem najlepsza pizze jaka udało mi się zrobic
Ciasto wyśmienite, takiej konsystencji, chrupkości i delikatności oraz smaku jeszcze nie jadłem
Skladniki - sos sama śmietanka, wołowina z cebulka w sosie bazyliowym z papryka, grubo krojona czerwon cebula, grillowany karczoch, czarne oliwki, mozarella, ser gouda wasabi i parmezan.
Musze to zapamiętać
#hejtopizza #pizza #relaks #chillout
16be2205-6cb6-4e98-90d2-63a2c751df24
6b47a23d-1b2b-4db0-b3ac-4b4c45fbc95f
d4026a67-5adc-4b78-9e2d-959687c779d9
Yaas

taka capriciosa z sosem bazyliowym i wołowina zamiast szynki. Muszę spróbować ale zabawy więcej niż normalna.

psss... podobne piecyki mamy sądząc po efekcie

663b2f00-216d-4386-8b27-5cb988092f0e
ismenka

@Bankrut.pl lubię pizze na śmietanowym sosie, a tu jeszcze widzę dodatki, które bardzo mi leżą. Pyszności.

Shivaa

Bardzo oryginalna kompozycja składników 😀

Zaloguj się aby komentować

Kolejna porcja ciasta gotowa.
Tym razem zwiększyłem hydrację do 73%.
Bazą jest poolish (Faza 1)
Czas zrobienia poolishu to około 4-8 min., później musi odstać około godz. w temp. pokojowej żeby aktywować drożdże (używam tylko świeżych na razie) i wkładam go do lodówki na okolo 24 godz.
Następnego dnia (Faza 2)dodaję resztę składników i formuję z ciasta kulę którą wrzucam do tego samego pojemnika i z powrotem do lodówki. Sam proces mieszania i zagniatania (idę na łatwiznę i mieszam w termomixie ale można użyc robota planetarnego itp.) oraz odczekania około 15 minut żeby związał gluten to około 40 min.
Dzisiaj pozostaje tylko wyjąć ciasto z lodówki, porobić kulki i poczekać aż osiągnął temp. pokojową. Cały ten proces powinien zamknąć się w około 3-4 godz. a samej pracy (przy samym cieście) może 30 minut bo reszta to czekanie.
Jak widać nie napracowałem się zbytnio ( jeszcze, bo sosy o raz inne składniki same się nie przygotują chociaż można to zrobić szybko, zależy ile serca chce się włożyć w dopieszczenie wszystkich elementów) a będę mógł pojeść ZDROWĄ I AROMATYCZNĄ pizzę przez najbliższe kilka dni.
W ten sposób będę mieć ciasta na 7 placków i kiedy zostaną ostatnie dwa zrobię ponownie poolish lub bigę.
Ostatnio robię tak, że z dużej kulki wydzielam placki które zamierzam zrobić danego dnia a resztę formuję z powrotem w kulę i wrzucam do lodówki, dzięki temu oszczędzam miejsce bo kulki oddzielnie trochę go zajmują.
I tak się toczy cykl życia pizzy....
#pizza #hejtopizza
5af5b2b8-884c-4882-a599-80ea820372ea
e591b96a-bad5-4172-bc87-60c010a1e36e

Zaloguj się aby komentować

„Luca otworzył oczy. Lekki ból głowy przypomniał mu, że troszkę za dużo wypił zeszłej nocy ale wspomnienie uśmiechniętych i kiwających z aprobatą twarzy oraz łechcący jego ego strumień pochwał przepełnił dumą jego włochatą pierś. Wszystkie 8 placków zniknęło co do brzegu i Luca żałował, ze nie zrobił wiecej (…)
Jednak wszystko udało się tak jak zaplanował. Miał to we krwi.Jako zabójca był szczególnie skuteczny, gdyż zawsze działał w pojedynkę, poświęcając mnóstwo uwagi najdrobniejszym detalom, wizualizując każdy możliwy scenariusz co utrudniało, a nawet wręcz uniemożliwiało policji wykrycie sprawcy morderstwa. 
Tym razem jednak nie do końca był pewien czy jego odczucia nie są tylko subiektywnym odczuciem, czy ten doskonały smak jest faktycznie wyjątkowy. 
Postanowił to sprawdzić. Postanowił sprawdzić sam siebie. Nie przypuszczał, że robienie pizzy zamieni się w pasję, że znajdzie w życiu coś w czym jest równie dobry jak w cichej i skutecznej eliminacji przeciwnika. Czyżby w  końcu odnalazł coś co daje mu upragniony spokój, nie powoduje bólu a jedynie szczery uśmiech? Luca nie wiedział ale był pewien, że odczucie satysfakcji było zupełnie inne niż te z którym tak często miał do czynienia chwilę po wykonaniu ważnego zlecenia w najbardziej sterylny sposób.”
#pizza #hejtopizza
a1c659af-3e94-4ff3-9c65-acfaa2f2e988
91df1ab8-1e59-4dec-8ea0-a28ab69428bc
f49d061f-fc6f-4510-8087-7d919247e927
fd216f33-4736-422c-a8b3-db94c4d6e488
0448296e-9298-4654-847a-a9a3d3d90c54
pastowany_tapir

Bardzo ładne pitce, widzę, że wypiekasz coraz to nowe rodzaje. Jak sprawuje się maszyna i jakie są Twoje odczucia dotyczące smaku?

Zaloguj się aby komentować

10 minut przed czasem, idealnie żeby ochłonąć i napisać posta:)
Osiem plackow czeka na gości, przygotowania były intensywne bo i chałupkę wypadało ogarnąć
Nie obyło się bez stresu, ciasto podczas formowania kulek nie współpracowało jak sie tego spodziewałem, wyszło hydr około 72 wiec zapewne dlatego.
Sa 4 sosy, trochę karczochów, oliwek, kukurydzy, cebuli i kilka różnych serów.
Od rana prawie nic nie jadłem i nie mogę sie doczekac pierwszej pizzuni
#pizza #hejtopizza
907270a6-5b43-4c39-92ab-18faee1d9c6e
035e0188-0fe2-40a1-8bc0-24406fcd6534
4461157e-acf4-4bec-87dc-bfcfa08ea3ec
7cf89524-ceff-47d7-9289-977c0c5d6426
ffe181eb-205c-42ac-9944-2754a6405395
Niedobry

@Bankrut.pl Nie kus diable. Ja jestem zonaty...

Koloalu

Jak długo trzymałeś w kulkach?

Zaloguj się aby komentować

#pizza #hejtopizza
30f629a6-8cdb-4546-a05b-462ecfb4956a
f0263185-6791-4162-89eb-3dd9025e52bd
39281093-ade7-46f9-86fa-db12ec3b4f04
PLATIGI

@Tami Brawo, powiedz tym cymbałom z Associazione Verace Pizza Napoletana że się mylą i pizza nie moze być spalona na brzegach a w środku opadnięta. Piszę poważnie.

Prezent

Co to kurwa jest? Takich pizz bym musiał z 6 zjeść. Zacznijcie się odżywiać jak na chłopa przystało

PanWibson

Zawsze myślałem że to pizza hawajska najbardziej polaryzuje społeczeństwo, a tu proszę, proszę. Patrząc na emocje na pizze z dużymi rantami można spokojnie mówić „Tuskotana”

Zaloguj się aby komentować

Po śniadanku i porannych harcach czas na leżakowanie;)
9d513f77-be44-4460-ac77-d8953653770d
ErwinoRommelo

@Bankrut.pl spoko ze masz kilka, slyszalem ze ciezko im w samotnosci. A jak z wypuszczaniem ich na mieszkanie ? Nie biora sie za kable ani inne psikusy? Myslalem o przygarnieciu takich nicponi, za lebka mialem jednego nazywal sie maciek i byl przeingeligentnym skurczybykiem, ale to bylo dekady temu.

Bankrut.pl

@ErwinoRommelo Mieliśmy dwa szczurki, jeden zdechł i dobraliśmy 4 samiczki żeby nie dostał depresji. Maja teraz większa klatkę, wypuszczamy je na kanapę jak jesteśmy w domu. Było sporo strat przy pierwszych szczurkach jak zapomnieliśmy coś zabrać z kanapy, ładowarki tez delikatnie ucierpiały ale teraz się pilnujemy. Maja swoje kocyki do gryzienia, nie robią eskapad dalej po za lozko narazie. Mamy je dokładnie tydzien i już jedzą z reki, wchodzą na kolana (nie wszystkie), najodważniejsza Rita wszystko eksploruje i daje się czasem głaskać. Generalnie sprytne bestie, żywiołowe i radosne, telewizora nie włączamy od kilku dni tylko siedzimy ze szczurkami a one biegają sobie po nas:))) PolecM serdecznie, cudowne zwierzęta

ErwinoRommelo

@Bankrut.pl ale wysterylizowane ? Bo w innym wypadku zaraz tam bedziecie mieli imperium, wrocicie z roboty a oni beda jak spacex testowali rakiety pod misje kosmiczne. A z tym galskaniem to powoli wszystkie przyjda polecam nauczyc ze wy = jakis smakolyk typu truskawka to beda was kochac jak rodzicow.

Kubilaj_Khan

@Bankrut.pl a może jeszcze tagować te szczurki. Bo mnie obrzydzenie bierze jak na nie patrzę. Nie chcę blokować całej społeczności.

Bankrut.pl

@Kubilaj_Khan spoko będę tagować;) Rozumiem obrzydzenie bo moja mama tez tak ma.

Voltage

@Bankrut.pl szczurki są spoko, też miałem, ale niestety ich kruchość (chorowitość) jest przerażająca. Do tego bardzo brudzą. Jeśli ktoś na podstawie takich zdjęć postanowi wziąć to chcę tylko zaapelować o ponowne zastanowienie, bo to nie są wbrew pozorom proste w obsłudze zwierzęta.

Zaloguj się aby komentować