Zdjęcie w tle
Hydepark

Społeczność

Hydepark

5k+

Hehe Święty Mikołaj czyta mi w myślach. @Yes_Man pokazał dzisiaj swój grzebień do brody i mówię sobie "kurde muszę sobie taki kupić". Wracam z miasta i żona mówi, że Święty Mikołaj był i zostawił mi prezencik ( ͡° ͜ʖ ͡°)


#broda

4c953c17-5456-41aa-96eb-48228d795ed6
Yes_Man

@cebulaZrosolu szczotka super, mam inny model ze szczeciny dzika, a grzebień to taki @fonfi style

fonfi

@cebulaZrosolu Też mam taką szczotkę do wąsów. Kota dobrze się nią też czesze.

dolitd

Grzebień nie za bardzo się sprawdza, ale szczotka jak najbardziej.

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

#kiciochpyta Czy na hejto działa jakaś zorganizowana grupa zjadaczy TWAROGU,że jest tyle wpisów na jego temat? A może to producenci TWAROGU płacą tutaj za wpisy? Nie wiem choć się domyślam.

skorpion

w paczkach #hejtopaka leci gruba mamona, a zdjęcia wklejają byle czego z ciuchlandów.

tak się to robi w krajach trzeciego świata.

Odwrocuawiacz

@Kokainawnosie123 In Twaróg We Trust

Piechur

Ty się niczym nie przejmuj, to całkowicie bezpieczne i w ogóle nie uzależnia! To jaki chcesz? Tłusty, półtłusty, chudy? Jak Ci zasmakuje to wiesz, gdzie mnie znaleźć, ceny jak dla przyjaciół!

4659fee7-c7d3-4889-a073-aef309397331

Zaloguj się aby komentować

Siema !


Mamy naszych championów narodowych, jak InPost czy Dino czy Maspex, Booksy, CD Project, są to duże Polskie firmy z które możemy traktować jako nasze dobro narodowe i sukces prywatnego kapitału.

Wiadomo - jesteśmy globalną wioską, ale nasza dzielnica jest ważniejsza - niech nasze pieniądze zostaną w wewnętrznym obiegu. Patriotyzm gospodarczy jest ważny - spójrzmy choćby na dwie zachodnie gospodarki USA i Niemcy - ich obywatele mają w głowie, że kupując lokalne produkty wspierają lokalny rynek.



Dlatego - zachęcam wszystkich do rezygnacji z płatności kartą i używanie BLIKa ... I to zwykłego BLIKa nie zbliżeniowego (bo tutaj zarabia Mastercard). Dlaczego ? Bo to po pierwsze niższe koszty dla sklepu (około 0.3%) i całkowite pominięcie amerykańskich korporacji które kasują swoje (dodatkowe 0.4-0.7%) przy każdej transakcji. Utrzymanie BLIKA i gotówki jest w naszym interesie narodowym, pozwala na niezależność od zagranicznych widzimisię oraz pośrednie dotowanie BLIKa może się przyczynić do jego ekspansji na nowe rynki.


#blik #platnosci #zakupy #patriotyzmkonsumencki

45f69590-9567-484f-a7ab-079162816e0a
Glonojad

Używam bliska zamiast karty od blisko pół roku, dopóki jest zasięg to jest to całkiem spoko rozwiązanie. Problem zaczyna się np. na przygranicznych stacjach benzynowych gdzie lipa z zasięgiem, paliwo już zatankowane a ja latałem po placu w poszukiwaniu kreski zasięgu żeby zapłacić 😄

AndrzejZupa

Daję pioruna tylko po to, żeby zrobić Ci zasięg bo to coś się nie nadaje do płatności wysokokwotowych bo nie masz w praktyce żadnej ochrony jako osoba dokonująca wpłaty.


Ja płacę kartami stokenizowanymi gdzie gdzie uwierzytelniam się biometrią i mam w pakiecie chargeback jak coś pójdzie nie tak.


Do kupna fajek, gumy do rzucia, coli się nadaje. Do wszystkiego innego nie.

notak

@Fulleks Nie wspomniałeś o inwestowaniu w GPW

Zaloguj się aby komentować

PlatynowyBazant

@zjadacz_cebuli ten to podobno może ugryźć

peposlav

@zjadacz_cebuli kątniki są śliczne, szczęściarz z Ciebie

Zaloguj się aby komentować

Strumień światła, który oświetlił Grand Central w 1929 roku, był naturalnym blaskiem słońca wpadającym przez okna holu, uchwyconym przez fotografa H.A. "Hala" Moreya. Ten spektakularny efekt, podkreślający architekturę stacji, jest dziś niemożliwy do odtworzenia, ponieważ współczesna zabudowa Park Avenue całkowicie przesłoniła naturalne światło słoneczne. Wysokie wieżowce zbudowane na Park Avenue zasłoniły naturalne światło słoneczne, które kiedyś wpadało do holu...


#fotografia #usa #grandcentral #newyork

55094dde-49ac-4afd-ab78-3ce644ac74d0
Eber userbar

Zaloguj się aby komentować

A_I

@Half_NEET_Half_Amazing xd

Zaloguj się aby komentować

119 993 124 - 250 = 119 992 874


Dzień jak co dzień z kolegą twarogiem, dziś śniadanko.


Składniki:

Gotowe mrożone warzywa na patelnię 750g:

(Brokuł, Marchew, Fasolka szparagowa zielona, Cebula, Kukurydza, Papryka czerwona, Zielona papryka, Ziemniak)

250g twarogu Piątnica - podsmażany

1 łyżeczka oliwy z oliwek

50ml sosu Teriyaki Asia Flavour

50ml sosu sweet chilli Asia Flavour

sól, pieprz


Spaniałe xD A podsmażany twaróg jest debesta.


#pletwalztwarogu

4f275d0e-7fee-4a36-b6e1-86df851d4030
rith

@onpanopticon a chyba spróbuję dzisiaj zjeść taki twaróg na ostro xD

Kari28

O, następny wizjoner co twaróg wrzuca na patelnię. Wyrazy współczucia dla domowników. Łączę się w bólu i nadzieji.

3t3r

@onpanopticon "pterodaktyl, sol"

Nowy sezon, robi sie ciekawie xD

Zaloguj się aby komentować

Nie trzeba wcale mieć cebuli w żyłach, starać się omijać austriackie usługi szerokim łukiem. Przykład obecny,:żona musiała wymienić klocki hamulcowe w swoim aucie, by uzyskać pickerl. To plakietka zaświadczająca o pozytywnym przejściu przeglądu technicznego, i nie ma zmiłuj się - kiedyś musiałem wracać po zagłówki tylnego siedzenia, które sobie zdjąłem by łatwiej składać fotele, bo inaczej nie chcieli zaliczyć przeglądu. Ale wracjąc do klocków -wycena warsztatu 420€. to samo kilkanaście km dalej, ale w Słowenii - 95€. Ja prdl. W gratisie, czekając na skończoną robotę, polazłem sobie na zimowy spacer, jezioro Jasna o tej porze puste, ale niezmiennie ładne.
#austrianacodzien #austria

1eb2b02f-1f2f-47cb-9925-4d60665d45e6
WatluszPierwszy

@austrionauta tak na marginesie apropos zdjęcia. Słowenia, to jest trochę taki omijany kraj mam wrażenie. Włochy, Austria, Chorwacja... a Słowenia jakoś tak boczkiem, boczkiem i jedziemy dalej. Rok temu byłem w Trieście, później jechaliśmy do Chorwacji przez Słowenię autobusem. Przespałem ten kraj po prostu. Wracaliśmy z właścicielką naszego domku w Chorwacji, która była Słowenką. Tyle nam opowiedziała, gdy jechaliśmy, i takie były piękne widoczki, że cholera... musimy tam kiedyś z rodziną pojechać.

austrionauta

@WatluszPierwszy zgadza się, Słowenii wylosowało się fantastyczne miejsce. Ale może wcale nie jest tak źle, że ludzie ją omijają; jest przez to spokojniej, ciszej… po znajomości poradzę ci wybrać się z rodziną na spływ Soczą, można w kajaku, można w pontonie, są opcje dla każdego stopnia zaawansowania, także z kilkuletnimi dziećmi, i cały sprzęt, łącznie z piankami do wypożyczenia na miejscu. są także polscy przewodnicy/ polskie biura które to organizują.

Zaloguj się aby komentować

W sumie wpadłem na pomysł, że skoro wrzucam na wypok posty praktycznie dotyczące jednego tagu, to mogę i zrobić to tutaj, tylko na innej zasadzie. Mianowicie chodzi o tag #tysiacmaph3 z tym, że nie chciałbym tu odejmować ilości map (bo bez sensu to robić od liczby map na wypoku), a dodawać i zobaczyć po czasie ile mapek się ukończyło. Oczywiście każdy może to robić, byle zachować formatkę i dodawać.


Valar Morghulis | XL | 160% | Cyra
0 + 1 = 1

Zacząłem jako tower, okazało się, że jestem umiejscowiony w rogu mapy, z jednym zamkiem. Później się okazało że jest i drugi zamek do zdobycia. Każdy zamek startuje dodatkowo z specjalnym bohaterem odpowiadającym danej nacji, czyli u mnie to był Dracon. Pysznie.

Zdziwiłem się, bo przejścia do pierwszego wroga chronią jednostki 7 poziomu, i to w ilości 100-249. Huh. Myślę, autor zablokował przyrost, tych jednostek żeby każdy gracz rozwinął się na tyle, by był gotowy na spotkanie z wrogiem, ale nie. Te jednostki też rosną z czasem xD.

Oczywiście nie jest to jedyna droga dostania się do wroga, bo są statki.
Na mapie dostępne są niestety DD i Fly oraz (dobrze) TP. Podczas gdy zdobywałem drugiego i trzeciego gracza dostałem wizję, i okazało się, że giganci w ilości 2xx chcą się za darmo dołączyć. BIERE xD. I tak właściwie zaczęła się kula śnieżna, co możecie zobaczyć na drugim screenie.

Nie wątpliwym minusem mapki jest to, że autor co chwilę rozstawił eventy, gdzie trzeba walczyć, szczególnie w podziemiach i tam, raz na turę czasem się walczyło 3-4 razy. Mobki nie są takie same, czasem jest to bardzo słaba warta, czasem bardzo silna.

Mapka taka o. Jak ktoś chce relaksująco sobie pograć, to czemu nie, szczególnie towerem z dyplo. Bo siła przyjaźn... dyplomacji zmiażdżyłem mapkę, ale i bez niej spokojnie bym ogarnał, później wszystkie walki na automacie, nie było sensu tracić czasu.


f881e094-001c-49bc-b2b7-1ea78e7bbb86
WilczyApetyt

Po⁎⁎⁎⁎na mapa. 2.5k konserw nazbierał 😂

Villdeo

dobra, to mam pytanko: czy liczy się granie z drugą osobą w formacie sojuszu? bo solo to już nie pykam zwykle ^^"

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Ten_koles_od_bialego_psa

@enio 

PL- Tata zostawia ci puszkę po mleku bebilon pełną śrubek i gwoździ

US- Tata zostawia ci kilka ton Lego


(╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@Ten_koles_od_bialego_psa żeby to jedną Potem zaczynasz po latach robić porządki w garażu i wynosisz 5 półek takich puszek i słoików A potem sobie zdajesz sprawę, że jest jeszcze jedna, cała w jakichś pół-rozkręconych drobnych śmieciach Ale pamiętaj- nie wyrzucaj, kiedyś może się przydać Tak, nawet te zardzewiałe do tego stopnia, że nawet nie wiesz jaki tam jest gwint

PanNiepoprawny

@NiebieskiSzpadelNihilizmu jak się nic nie robi, to się nie przydaje

Zaloguj się aby komentować

dez_

Kryste panie, warzywny dildoch, to legalne?

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@entropy_ z plusów- brzmi i wygląda śmiesznie, ale dla początkującego takie coś jest za⁎⁎⁎⁎ste, żeby się obeznać z tym jak tokarka działa i jak ją obsługiwać bez rozjebywania co minutę kolejnego noża tokarskiego Nooooooooooooo... kawałek drewna może nie robiłby tyle mokrego syfu naokoło

entropy_

@NiebieskiSzpadelNihilizmu ale z kawałka drewna cały ten syf unosi się w powietrzu.

Zawsze coś za coś

Qwapi

@Cinkciarz @entropy_

Taka chyba starczy?

5e2982e2-a178-4afe-9c91-1c6dc1744668

Zaloguj się aby komentować

#pletwalztwarogu

Jakie produkty możemy liczyć w tym tagu? Twaróg w kostkach i serek wiejski, a np, skyr albo serki homogenizowane też?


Poniżej wypociny Gemini na ten temat:


Za twaróg (nazywany powszechnie również białym serem) można uznać szeroką gamę produktów mlecznych, które należą do kategorii serów niedojrzewających, wytwarzanych z mleka krowiego. Produkty te różnią się głównie zawartością tłuszczu, konsystencją i formą. 

Główne produkty, które mieszczą się w definicji twarogu to:

  • Twaróg w bloku (lub klinku/kostce): Jest to tradycyjna forma twarogu, często sprzedawana ręcznie krojona z większego bloku lub pakowana fabrycznie w kształcie prostopadłościanu. Charakteryzuje się bardziej zbitą, czasem lekko sypką konsystencją i jest najpopularniejszy w Polsce.

  • Twaróg mielony (ser na sernik): To twaróg poddany procesowi mielenia, co nadaje mu gładką, kremową konsystencję, idealną do wypieków (np. sernika) lub past kanapkowych.

  • Twarożek (serek twarogowy): Produkty o bardziej miękkiej, delikatnej konsystencji niż tradycyjny blok, często sprzedawane w kubeczkach. Mogą to być naturalne serki kanapkowe.

  • Quark: Jest to niemiecki odpowiednik polskiego twarogu, zazwyczaj o bardzo gładkiej konsystencji, przypominającej gęsty jogurt lub serek homogenizowany, ale o innej specyfice produkcji. 

Produkty te dzieli się ze względu na zawartość tłuszczu na: 

  • Chudy (niskotłuszczowy)

  • Półtłusty (średnia zawartość tłuszczu)

  • Tłusty (wysoka zawartość tłuszczu)

  • Pełnotłusty lub śmietankowy

Chociaż serek wiejski (cottage cheese) jest również świeżym produktem serowym, różni się od twarogu strukturą (małe grudki sera zatopione w śmietance) i smakiem, dlatego zazwyczaj jest traktowany jako odrębny produkt, a nie tradycyjny twaróg. 

Zarówno skyr, jak i serek homogenizowany pod względem technologicznym i sposobu produkcji są bliższe kategorii twarogu (świeżego sera twarogowego) niż tradycyjnego jogurtu. Różnią się one kluczowym etapem produkcji, jakim jest oddzielanie serwatki.

Oto szczegółowe wyjaśnienie:

Skyr

Skyr to tradycyjny islandzki produkt mleczny, który często jest mylony z jogurtem greckim ze względu na swoją gęstą konsystencję.

  • Klasyfikacja: Technicznie rzecz biorąc, skyr jest klasyfikowany jako świeży ser (ang. fresh cheese), podobny do twarogu.

  • Proces produkcji: Powstaje poprzez fermentację odtłuszczonego mleka za pomocą specyficznych kultur bakterii (tych samych co w jogurcie), ale kluczowym etapem jest intensywne odsączanie (odcedzanie) serwatki. Ten proces nadaje mu bardzo gęstą, kremową konsystencję i wyjątkowo wysoką zawartość białka w porównaniu do jogurtu naturalnego.

  • W handlu: W Polsce i na świecie często jest sprzedawany pod nazwą handlową "jogurt typu islandzkiego", co jest uproszczeniem marketingowym, ale z technologicznego punktu widzenia jest to produkt serowy. 

Serek homogenizowany

Serek homogenizowany to popularny w Polsce produkt o gładkiej, jednolitej konsystencji.

  • Klasyfikacja: Bazą do jego produkcji jest chudy twaróg (biały ser), który jest mieszany ze śmietanką, a następnie poddawany procesowi homogenizacji.

  • Proces produkcji: Homogenizacja to proces mechaniczny, który rozbija cząsteczki tłuszczu i nadaje produktowi aksamitną, jednolitą strukturę (zapobiega rozwarstwianiu się tłuszczu).

  • Różnica wobec jogurtu: W przeciwieństwie do jogurtu, który fermentuje jako całość i wylewa się go do kubeczków bez późniejszego odsączania serwatki, serek homogenizowany powstaje z już gotowego twarogu i dodatków. 

Podsumowując:

Oba produkty – skyr i serek homogenizowany – należą do rodziny świeżych produktów serowych (twarogowych), a nie do rodziny jogurtów w ścisłym, technologicznym znaczeniu. Ich główną cechą wspólną jest proces oddzielania serwatki, co skutkuje większą zawartością białka i gęstszą konsystencją niż w przypadku tradycyjnego jogurtu.

Hilalum

skyr

@Gaashak o kurde, to mogę dołączyć do tej jakże wspaniałej inicjatywy xd

owczareknietrzymryjski

@Gaashak było walkowane wielokrotnie, uzyj opcji szukaj. Zamykam wątek xD

RACO

TWARÓG JEST TWARÓG I ŻADEN KU. INNY

19899ead-ac96-4fa6-ba1f-bde1348c29ab

Zaloguj się aby komentować

zed123

Niech Wam operator zrobi karuzelę!

Jodzi

@zed123 na razie to się zajebał w błocie 😂

Zaloguj się aby komentować

Barcol

@Ravm Bez banana jest troche za mdłe xd

Afterlife

@Ravm dla jakiegokolwiek smaku

robochlop

No i że ile to jest kcal na przykład?

Barcol

@robochlop zaokrąglone:
1000 kcal
95b białka
27g tłuszczu
85g węgli

robochlop

przez Was zacząłem jeść ten twaróg. Jesteście po….

Gilgamesh

@Barcol nie lepiej rozłożyć w czasie ? z tego co pamiętam, to organizm nie jest w stanie na raz tyle przerobić np. na mięśnie

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

d.vil

@suseu ale fajnego SUPa mają

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Thereforee

@Xavy Wygląda na to, że ogarnęli całkiem szybko.

owczareknietrzymryjski

@Thereforee czyli nauczyli się na własnych błędach

Tangas

najśmieszniejsze, że downdetector też jest na cloudfare, więc nie dało się sprawdzić co nie działa, bo nie działał serwis od sprawdzania co nie działa.

Zaloguj się aby komentować