Zdjęcie w tle
Gaashak

Gaashak

Specjalista
  • 7wpisy
  • 25komentarzy

119 902 193 - 250 - 200 - 250 - 200 - 250 - 250 - 250 = 119900543


Wygodniej jest wrzucić jedną aktualizację co kilka dni bo przy ilości twarogu i wiejskiego jaką pochłaniam to bym ciągle spamował wpisami.


#pletwalztwarogu

owczareknietrzymryjski

@Gaashak Tomeczek który rozdziela wartości przy odejmowaniu zamiast odjąć 2kg w jednej wartości


a przy okazji, pękło 100kg.

0b57efce-148a-4603-bd87-410ad2f47966
Ravm

@owczareknietrzymryjski wtedy by wyglądało jakby zeżarł dwa kilo na raz. Zostalby biskupem u @AdelbertVonBimberstein . Santo Subito!

owczareknietrzymryjski

@Ravm jeden jest taki co ma -2,5kg do tego piję

Zaloguj się aby komentować

119 931 959 - 2500 = 119 929 459

Podsumowanie zeszłego tygodnia, a to jedna z porcji: twaróg, skyr, płatki owsiane, maślanka, miód, wiórki kokosowe i mandarynki


#pletwalztwarogu

e04d7824-1597-4099-b820-a8c94112a035
General_Kenobi

Ale ogromne mandarynki 😎

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

owczareknietrzymryjski

@Gaashak czymże jest serek wiejski jak nie twarogiem na wodzie, i się najesz i napijesz
akceptacja twarozupkowa

roadie

@owczareknietrzymryjski a nie trzeba wody odjąć?

Barcol

@roadie Dopiero po odsikaniu po część kazein się na pewno przyswaja

Zaloguj się aby komentować

#pletwalztwarogu

Jakie produkty możemy liczyć w tym tagu? Twaróg w kostkach i serek wiejski, a np, skyr albo serki homogenizowane też?


Poniżej wypociny Gemini na ten temat:


Za twaróg (nazywany powszechnie również białym serem) można uznać szeroką gamę produktów mlecznych, które należą do kategorii serów niedojrzewających, wytwarzanych z mleka krowiego. Produkty te różnią się głównie zawartością tłuszczu, konsystencją i formą. 

Główne produkty, które mieszczą się w definicji twarogu to:

  • Twaróg w bloku (lub klinku/kostce): Jest to tradycyjna forma twarogu, często sprzedawana ręcznie krojona z większego bloku lub pakowana fabrycznie w kształcie prostopadłościanu. Charakteryzuje się bardziej zbitą, czasem lekko sypką konsystencją i jest najpopularniejszy w Polsce.

  • Twaróg mielony (ser na sernik): To twaróg poddany procesowi mielenia, co nadaje mu gładką, kremową konsystencję, idealną do wypieków (np. sernika) lub past kanapkowych.

  • Twarożek (serek twarogowy): Produkty o bardziej miękkiej, delikatnej konsystencji niż tradycyjny blok, często sprzedawane w kubeczkach. Mogą to być naturalne serki kanapkowe.

  • Quark: Jest to niemiecki odpowiednik polskiego twarogu, zazwyczaj o bardzo gładkiej konsystencji, przypominającej gęsty jogurt lub serek homogenizowany, ale o innej specyfice produkcji. 

Produkty te dzieli się ze względu na zawartość tłuszczu na: 

  • Chudy (niskotłuszczowy)

  • Półtłusty (średnia zawartość tłuszczu)

  • Tłusty (wysoka zawartość tłuszczu)

  • Pełnotłusty lub śmietankowy

Chociaż serek wiejski (cottage cheese) jest również świeżym produktem serowym, różni się od twarogu strukturą (małe grudki sera zatopione w śmietance) i smakiem, dlatego zazwyczaj jest traktowany jako odrębny produkt, a nie tradycyjny twaróg. 

Zarówno skyr, jak i serek homogenizowany pod względem technologicznym i sposobu produkcji są bliższe kategorii twarogu (świeżego sera twarogowego) niż tradycyjnego jogurtu. Różnią się one kluczowym etapem produkcji, jakim jest oddzielanie serwatki.

Oto szczegółowe wyjaśnienie:

Skyr

Skyr to tradycyjny islandzki produkt mleczny, który często jest mylony z jogurtem greckim ze względu na swoją gęstą konsystencję.

  • Klasyfikacja: Technicznie rzecz biorąc, skyr jest klasyfikowany jako świeży ser (ang. fresh cheese), podobny do twarogu.

  • Proces produkcji: Powstaje poprzez fermentację odtłuszczonego mleka za pomocą specyficznych kultur bakterii (tych samych co w jogurcie), ale kluczowym etapem jest intensywne odsączanie (odcedzanie) serwatki. Ten proces nadaje mu bardzo gęstą, kremową konsystencję i wyjątkowo wysoką zawartość białka w porównaniu do jogurtu naturalnego.

  • W handlu: W Polsce i na świecie często jest sprzedawany pod nazwą handlową "jogurt typu islandzkiego", co jest uproszczeniem marketingowym, ale z technologicznego punktu widzenia jest to produkt serowy. 

Serek homogenizowany

Serek homogenizowany to popularny w Polsce produkt o gładkiej, jednolitej konsystencji.

  • Klasyfikacja: Bazą do jego produkcji jest chudy twaróg (biały ser), który jest mieszany ze śmietanką, a następnie poddawany procesowi homogenizacji.

  • Proces produkcji: Homogenizacja to proces mechaniczny, który rozbija cząsteczki tłuszczu i nadaje produktowi aksamitną, jednolitą strukturę (zapobiega rozwarstwianiu się tłuszczu).

  • Różnica wobec jogurtu: W przeciwieństwie do jogurtu, który fermentuje jako całość i wylewa się go do kubeczków bez późniejszego odsączania serwatki, serek homogenizowany powstaje z już gotowego twarogu i dodatków. 

Podsumowując:

Oba produkty – skyr i serek homogenizowany – należą do rodziny świeżych produktów serowych (twarogowych), a nie do rodziny jogurtów w ścisłym, technologicznym znaczeniu. Ich główną cechą wspólną jest proces oddzielania serwatki, co skutkuje większą zawartością białka i gęstszą konsystencją niż w przypadku tradycyjnego jogurtu.

Hilalum

skyr

@Gaashak o kurde, to mogę dołączyć do tej jakże wspaniałej inicjatywy xd

owczareknietrzymryjski

@Gaashak było walkowane wielokrotnie, uzyj opcji szukaj. Zamykam wątek xD

RACO

TWARÓG JEST TWARÓG I ŻADEN KU. INNY

19899ead-ac96-4fa6-ba1f-bde1348c29ab

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

#odchudzanie #chwalesie


Pierwszy raz od chyba 20 lat zszedłem poniżej 100kg, nie mam już otyłości tylko nadwagę

Na początku 2024 ważyłem 132kg i wtedy stwierdziłem że to już przesada, stopniowo zacząłem ćwiczyć i zmieniać dietę. Jeszcze trochę zostało ale cieszę się że do tego etapu doszedłem

dc817aed-04c8-4a0a-aa16-ab6763b33b5c
1303c2f1-c497-430f-92f8-9c37ac4650c8
3t3r

@Gaashak gratki tak trzymac!

Vinzenty

@Gaashak gratki!


Jakiej wagi używasz?

Gaashak

@Vinzenty

HUAWEI Scale 3 i analizy składu ciała z Samsung Watch 7. Waga i zegarek dają zbliżone wyniki.

splash545

@Gaashak elegancki wynik! Gratuluję.

Zaloguj się aby komentować