119 902 193 - 250 - 200 - 250 - 200 - 250 - 250 - 250 = 119900543
Wygodniej jest wrzucić jedną aktualizację co kilka dni bo przy ilości twarogu i wiejskiego jaką pochłaniam to bym ciągle spamował wpisami.
#pletwalztwarogu

119 902 193 - 250 - 200 - 250 - 200 - 250 - 250 - 250 = 119900543
Wygodniej jest wrzucić jedną aktualizację co kilka dni bo przy ilości twarogu i wiejskiego jaką pochłaniam to bym ciągle spamował wpisami.
#pletwalztwarogu
@Gaashak Tomeczek który rozdziela wartości przy odejmowaniu zamiast odjąć 2kg w jednej wartości
a przy okazji, pękło 100kg.

@owczareknietrzymryjski wtedy by wyglądało jakby zeżarł dwa kilo na raz. Zostalby biskupem u @AdelbertVonBimberstein . Santo Subito!
@Ravm jeden jest taki co ma -2,5kg do tego piję
Zaloguj się aby komentować
119 931 959 - 2500 = 119 929 459
Podsumowanie zeszłego tygodnia, a to jedna z porcji: twaróg, skyr, płatki owsiane, maślanka, miód, wiórki kokosowe i mandarynki
#pletwalztwarogu

Ale ogromne mandarynki 😎
Zaloguj się aby komentować
119 970 558 - 500 = 119 970 058
Weekendowe spożycie twarogu.
#pletwalztwarogu
Zaloguj się aby komentować
119991549 - 500 = 119991049
Twaróg chudy i serek wiejski
#pletwalztwarogu
@Gaashak czymże jest serek wiejski jak nie twarogiem na wodzie, i się najesz i napijesz
akceptacja twarozupkowa
@owczareknietrzymryjski a nie trzeba wody odjąć?
@roadie Dopiero po odsikaniu po część kazein się na pewno przyswaja
Zaloguj się aby komentować
#pletwalztwarogu
Jakie produkty możemy liczyć w tym tagu? Twaróg w kostkach i serek wiejski, a np, skyr albo serki homogenizowane też?
Poniżej wypociny Gemini na ten temat:
Za twaróg (nazywany powszechnie również białym serem) można uznać szeroką gamę produktów mlecznych, które należą do kategorii serów niedojrzewających, wytwarzanych z mleka krowiego. Produkty te różnią się głównie zawartością tłuszczu, konsystencją i formą.
Główne produkty, które mieszczą się w definicji twarogu to:
Twaróg w bloku (lub klinku/kostce): Jest to tradycyjna forma twarogu, często sprzedawana ręcznie krojona z większego bloku lub pakowana fabrycznie w kształcie prostopadłościanu. Charakteryzuje się bardziej zbitą, czasem lekko sypką konsystencją i jest najpopularniejszy w Polsce.
Twaróg mielony (ser na sernik): To twaróg poddany procesowi mielenia, co nadaje mu gładką, kremową konsystencję, idealną do wypieków (np. sernika) lub past kanapkowych.
Twarożek (serek twarogowy): Produkty o bardziej miękkiej, delikatnej konsystencji niż tradycyjny blok, często sprzedawane w kubeczkach. Mogą to być naturalne serki kanapkowe.
Quark: Jest to niemiecki odpowiednik polskiego twarogu, zazwyczaj o bardzo gładkiej konsystencji, przypominającej gęsty jogurt lub serek homogenizowany, ale o innej specyfice produkcji.
Produkty te dzieli się ze względu na zawartość tłuszczu na:
Chudy (niskotłuszczowy)
Półtłusty (średnia zawartość tłuszczu)
Tłusty (wysoka zawartość tłuszczu)
Pełnotłusty lub śmietankowy
Chociaż serek wiejski (cottage cheese) jest również świeżym produktem serowym, różni się od twarogu strukturą (małe grudki sera zatopione w śmietance) i smakiem, dlatego zazwyczaj jest traktowany jako odrębny produkt, a nie tradycyjny twaróg.
Zarówno skyr, jak i serek homogenizowany pod względem technologicznym i sposobu produkcji są bliższe kategorii twarogu (świeżego sera twarogowego) niż tradycyjnego jogurtu. Różnią się one kluczowym etapem produkcji, jakim jest oddzielanie serwatki.
Oto szczegółowe wyjaśnienie:
Skyr
Skyr to tradycyjny islandzki produkt mleczny, który często jest mylony z jogurtem greckim ze względu na swoją gęstą konsystencję.
Klasyfikacja: Technicznie rzecz biorąc, skyr jest klasyfikowany jako świeży ser (ang. fresh cheese), podobny do twarogu.
Proces produkcji: Powstaje poprzez fermentację odtłuszczonego mleka za pomocą specyficznych kultur bakterii (tych samych co w jogurcie), ale kluczowym etapem jest intensywne odsączanie (odcedzanie) serwatki. Ten proces nadaje mu bardzo gęstą, kremową konsystencję i wyjątkowo wysoką zawartość białka w porównaniu do jogurtu naturalnego.
W handlu: W Polsce i na świecie często jest sprzedawany pod nazwą handlową "jogurt typu islandzkiego", co jest uproszczeniem marketingowym, ale z technologicznego punktu widzenia jest to produkt serowy.
Serek homogenizowany
Serek homogenizowany to popularny w Polsce produkt o gładkiej, jednolitej konsystencji.
Klasyfikacja: Bazą do jego produkcji jest chudy twaróg (biały ser), który jest mieszany ze śmietanką, a następnie poddawany procesowi homogenizacji.
Proces produkcji: Homogenizacja to proces mechaniczny, który rozbija cząsteczki tłuszczu i nadaje produktowi aksamitną, jednolitą strukturę (zapobiega rozwarstwianiu się tłuszczu).
Różnica wobec jogurtu: W przeciwieństwie do jogurtu, który fermentuje jako całość i wylewa się go do kubeczków bez późniejszego odsączania serwatki, serek homogenizowany powstaje z już gotowego twarogu i dodatków.
Podsumowując:
Oba produkty – skyr i serek homogenizowany – należą do rodziny świeżych produktów serowych (twarogowych), a nie do rodziny jogurtów w ścisłym, technologicznym znaczeniu. Ich główną cechą wspólną jest proces oddzielania serwatki, co skutkuje większą zawartością białka i gęstszą konsystencją niż w przypadku tradycyjnego jogurtu.
skyr
@Gaashak o kurde, to mogę dołączyć do tej jakże wspaniałej inicjatywy xd
@Gaashak było walkowane wielokrotnie, uzyj opcji szukaj. Zamykam wątek xD
TWARÓG JEST TWARÓG I ŻADEN KU. INNY

Zaloguj się aby komentować
119 996 724 - 250 = 119 996 474
Twaróg, skyr, dżem porzeczkowy, płatki owsiane i trochę maślanki.
#pletwalztwarogu

Zaloguj się aby komentować
#odchudzanie #chwalesie
Pierwszy raz od chyba 20 lat zszedłem poniżej 100kg, nie mam już otyłości tylko nadwagę
Na początku 2024 ważyłem 132kg i wtedy stwierdziłem że to już przesada, stopniowo zacząłem ćwiczyć i zmieniać dietę. Jeszcze trochę zostało ale cieszę się że do tego etapu doszedłem


@Gaashak gratki tak trzymac!
@Gaashak gratki!
Jakiej wagi używasz?
@Vinzenty
HUAWEI Scale 3 i analizy składu ciała z Samsung Watch 7. Waga i zegarek dają zbliżone wyniki.
@Gaashak elegancki wynik! Gratuluję.
Zaloguj się aby komentować