Zdjęcie w tle
WalIy

WalIy

Kosmonauta
  • 118wpisy
  • 268komentarzy
Pytanie, marynowaną rzodkiew takuan można mrozić?
Kurna właśnie paczka przyszła z różnymi składnikami do sushi i nie tylko i takiego kabana mi przysłali, że się nie spodziewałem xD
Nie wiem co z tym zrobić, kawałek dzisiaj zużyje do sushi, a dalej to uj wie. Najchetniej bym to podzielił i zamroził ale nie wiem czy papka się nie zrobi. Ktoś próbował?
#sushi
UncleFester

Nie polecam, mrożona rzodkiewka - porażka , a rzodkiew blisko.

Zaloguj się aby komentować

Wczoraj wieczorem wyszedł mi z piekarnika tak dobry chleb, że właśnie na śniadanie zjadłem dwie kromki z maselkiem i poszedłem dokroić jeszcze jedną
d96deca0-d009-4718-ae40-aad00480fd21
WalIy

@GazelkaFarelka Dokładnie taki, prawilny

GazelkaFarelka

@WalIy Podrzucisz jakiś przepis / porady na co zwracać uwagę? Przymierzam się do kolejnego podejścia do żytniego, poprzednie były mocno niefortunne.

WalIy

@GazelkaFarelka żytnia mąka niestety ale nie wybacza błędów, jak nie masz doświadczenia w pieczeniu chleba to rób pszenno-żytnie. Mąka pszenna odpuści Ci ewentualne błędy.


No ale jak chcesz przepis na ten konkretny chleb (trójfazowy) ze zdjęcia to wygląda to tak:


Proporcje na keksówe:

Faza 1:

Dwie łyżki dokarmionego zakwasu

160g mąki żytniej 960

170g wody

Wymieszać

Odstawić na 12h


Faza 2:

Do fazy 1 dodać:

75g mąki żytniej 2000

85g wody

Wymieszać

Odstawić na 3/4h


Faza 3:

Do fazy 2 dodać

350g mąki żytniej 720

300g wody

4 łyżeczki soli

150/200g ziarna

Kminek/czarnuszka opcjonalnie

Wymieszać

Przełożyć do keksówki i zostawić do wyrośnięcia


Piec od zimnego piekarnika z miseczka lodowatej wody na spodzie w temperaturze 210C przez 1h 15min. Pod koniec można zmniejszyć temperaturę do 190C jeśli skórka na górze się za bardzo spieka.


Co do mieszania to chleb żytni nie musi być mieszany jakoś bardzo, to nie ciasto pszenne że musisz 20 min je ugniatać. Kilka razy łychą zamieszaj, jak widzisz, że wszystko jest jednolite to styka

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Dawno nic nie wrzucałem na społeczność, więc wlatuje mój wczorajszy żytni, trójfazowy z orzechami
69486c19-a9ff-4a34-96be-f15b04f30a24
WalIy

@Iknifeburncat dziękuję, pozdrawiam

stefan-wons

@WalIy lepiej Jastrzębiu powiedz ile kosztował ?

WalIy

@stefan-wons to nie są tanie rzeczy, orzechy w tych czasach to towar luksusowy

Zaloguj się aby komentować

Da się gdzieś zgłosić użytkownika? Bo trafiłem na jednego ruskiego trolla i zastanawiam się jakim cudem on jeszcze zaśmieca ten portal.
tak_bylo

@WalIy jednego? Tu ich są dziesiątki.

WalIy

@tak_bylo no właśnie widzę, że ruszyłem jednego i już karaluchów się więcej zleciało. Spróbuję chociaż kilku się pozbyć.

dradrian-zwierachs

Do wyboru są czarna lista, scrollowanie dalej lub trollerka onuc. Wybierz mądrze.

Zaloguj się aby komentować

https://youtu.be/GLIrBuhFE1c
Cd-Action wypuściło bardzo fajny materiał na temat Atomic Heart.
Sam się jakiś czas temu zastanawiałem czy warto to kupić i czy co ważniejsze, mój pieniądz nie będzie sponsorował rakiety która zostanie wymierzona w ludzi na Ukrainie.
Tutaj jest odpowiedź, jak komuś się nie chce oglądać, to w skrócie: tak, zasponsoruje to rakietę która pewnie zabije jakiegoś niewinnego człowieka.
Więc można śmiało bojkotować to ścierwo, abstrahując już nawet od tego, że gra pewnie w ogóle nie działa, bo wszystkie materiały promocyjne były preparowane sztucznie.
Chuj im w nerkę.
WalIy

@bimberman ale wiesz, że deweloperzy tej gry to nie są jacyś tam cywile co sobie robią gierkę ale ludzie współpracujący blisko z rosyjskim rządem, a dane osobowe które gromadzili oficjalnie służyły do pomocy w mobilizacji wojsk. Dodatkowo wiele wskazuje na to, że pomagają kremlowi prać pieniądze aby ratować rubla dotkniętego sankcjami.

WalIy

@bimberman ok, dobrze w sumie że cokolwiek tutaj piszesz. Troll zostanie trollem i jasna sprawa jest że będzie wspierał rękę która go karmi ale zawsze to twarzac ruch pod tym postem sprawisz, że ten filmik obejrzy więcej osób które zrozumieją z czym mają doczynienia. Dzięki

Zaloguj się aby komentować

Nie ma to jak idealnie ugotowane jajka i chleb własnego wypieku na kolację
df0c68c8-1e8b-4c60-a9a8-c34266f40ae0
ChilledMimosa

@WalIy Jedzonko fajne, tylko niestety jajka na twardo są niewiele warte. Żeby nie traciły większości najcenniejszych składników odżywczych to muszą być surowe/na miękko/ostatecznie sadzone.

RogerThat

@ice-numero-cinq dzięki, ale eee sprzęt kupować, jak mam garnek do jajek? Mój minimalizm trzęsie się i boi się.

Zaloguj się aby komentować

Farsz na sajgonki już stygnie, będą na obiad w wersji zdrowszej z piekarnika. Jeśli ktoś się zastanawia czy tak się da, to owszem da. Czy są dobre? Dobre. Mi mimo wszystko bardziej smakują z głębokiego oleju ale np moja kobita woli z piekarnika. No ale jako że jestem na etapie zrzucania kg to się lubi co się ma
4f69256f-1c77-4c38-9d04-67196b88b4d0
WalIy

@krdk dokładnie tak, smakuje jak złoto, Nie! Lepiej! Jak gówno!

Zaloguj się aby komentować

Czy klasyczny, dietetyczny obiadek z mielonymi z indyka może piorunka?
053f5337-204e-417c-806c-5d4e4723c50d
WalIy

@LovelyPL czemu? Dieta nie polega na tym, żeby się pozbyć wszystkiego co niezdrowe ale żeby to ograniczyć tak, żeby przepalać w ciągu dnia więcej kalorii niż się je, najlepiej dostarczając przy tym odpowiednie makro. Ten obiad to jakieś ~800kcal w miare dobrze zbilansowany


Do tego doszła dość syta i też dobrze zbilansowane kolacja po treningu i jeszcze się na koniec dnia okazało, że mogę sobie zjeść coś słodkiego na deser i zmieszczę się w moim limicie 2000kcal.


Wszystko z głową

088b0567-6e6a-474c-b6a2-df544892d9e7
LovelyPL

@WalIy No fakt. Zapomniałem, że są diety po prostu zblilansowane. Mam już mózg przestawiony na swoją dietę, dzięki której nie zwijam się na podłodze po posiłku A tam nie ma miejsca na smażone Mam nadzieję, że za kilka miesięcy opierdzielę sznycla i będzie bez konsekwencji.

WalIy

@LovelyPL takie są najlepsze imo. Jem to na co mam ochotę ale wiadomo, staram się to robić z głową no ale jak mam ochotę zjeść coś mega niezdrowego, ciśnie mnie na jakiegoś kebaba. Okej, zjem sobie kebaba, co najwyżej odpuszczę sobie tego dnia jeden posiłek, albo zjem go mniej ale na głowie będzie luźniej i mniejsze ryzyko nastąpi, że wymiekne i całkiem to rzucę. No ale to wszystko sprawa indywidualna, oby nam obu się udało wytrwać w dietach i osiągnąć cele

Zaloguj się aby komentować

Cholera, ponad tydzień nic nie piekłem, czasu brak, chciałem właśnie dokarmić zakwas który siedział w lodówce, a tam taki widok. Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło, to pleśń? Nie wygląda mi na pleśń ale pewności nie mam.
ca4d07c1-b364-46bf-9757-83ed6e567cc7
GazelkaFarelka

@WalIy Wygląda jak zaschnięte szczerze mówiąc. Śmierdzi pleśnią?

WalIy

@GazelkaFarelka właśnie nie, daje octem mocno ale to normalne jak zakwas jest głodnym. Dokarmilem go, zobaczę czy ruszy

pansiano

@WalIy E, wygląda spoko

Mi zaczynają pleśnieć już koło 5 dnia lodówkowania te resztki na ściankach słoika, więc staram się za każdym razem odstawiać po karmieniu do nowego

Zaloguj się aby komentować