https://twitter.com/znerwicowanaa/status/1745769353017012301
#cotozaczary #moda
@GazelkaFarelka Wanna babcie kurwa?
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka Wanna babcie kurwa?
Zaloguj się aby komentować
No zaczął się obiecująco ale złapałem się po kilku odcinkach i mówię "po co to dalej nakręcili?" Przedobrzyli. Tzn nie żeby to były najwyższe loty ale dało się ogladac
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka i co, szmakował?
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka uczynne dziecko. I wie czym koty same się myją
Zaloguj się aby komentować
jedz na piekarnie bo w prawej kromce masz zmiany zakalcowe
@GazelkaFarelka Eleganckie.
Piękny chleb. A idioty co pisał o zakalcu nie słuchaj, to lokalny wioskowy głupek.
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka fajny miodownik, ale trochę płaski ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@GazelkaFarelka wyglada jakby były ze słynnego przepisu kuchni lidla xD #pdk
@GazelkaFarelka catan wersja dla grubasów
Zaloguj się aby komentować
Mam od babci odmianę z miękką skórą, słodkawą, owoce niezbyt duże. Najlepsze jakie jadłam. Nie znam nazwy, ale mogę ci dać kilka nasionek.
Zaloguj się aby komentować
Ile koszt takiego domu? Całościowo pod wprowadzenie się.
@vinclav ponad 3 lata temu - wyszło ok. 3 tys. za metr do stanu deweloperskiego. Pisałam kiedyś w innym wpisie, że takie domy nie są drogie. Więcej pieniędzy niż na dołożenie trochę do lepszego standardu energetycznego (płyta fundamentowa, więcej styropianu i wełny) ludzie wydają na kompletnie zbędne rzeczy budując dom - takie jak jakieś balkoniki, lukarny, jaskółki, jakieś wystające z bryły domu duperelstwa pic rel.
Więcej wydasz na taki skomplikowany dach (robocizna, docinki), poprawne odwodnienia i izolację balkonów, balustrady, podbitkę dachową niż za prosty dom, ale dołożenie tam 5-10cm więcej styropianu i wełny.
@GazelkaFarelka tak to wyglądało u mnie w 2023. Niestety mam tylko dane z eLicznika, nie prowadzę dokładniejszych pomiarów.
Dom 160 m², pompa ciepła, reku, podłogówka, klima (24 °C cały rok), fotowoltaika.
Od założenia FV (3,5 roku, jeszcze na starych zasadach prosumenta) rachunek za prąd to ok. 200 zł /rok (opłaty stałe).
Edit: apka od FV pokazuje produkcję 9250 kWh. To by chyba znaczyło, że 1800 skonsumował dom a reszta poszła do sieci
@GazelkaFarelka dzięki za odpowiedzi, jak wtedy było 3k/M2 to pewnie teraz jest z 5k/m2.
Co masz na myśli "stan developerski"? Słyszałem rożne ilości i objętości prac wliczanych w ten "stan". Czy taki dom jest z pustaków ? Bo widziałem jakieś "sendomy" drewniane z wypełnionymi ścianami watą, jakoś mnie to nie urządza, szczerze mówiąc.
Podpięcie melioracji, jakiejs elektryczności, internetow, wody, kanalizacji. Jak to wygląda?
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka czyli im większe dziury w miąższu tym lepiej? Mi zawsze wychodzą minimalne, dużo bardziej jednolite niż te na twoim zdjęciu i wydawało mi się, że to jest ok, bo nic nie wycieknie z kanapki
@rakokuc kwestia gustu, mi się podobają takie większe dziury, bo trudniej je osiągnąć, więc jest wrażenie że wyszło coś "fancy"
jeśli chodzi o smak, to bez różnicy pewnie
@GazelkaFarelka który to przepis dokładnie?
@Emitefil Strona 92, dosłownie chyba pierwszy przepis. Zrobiłam z pół porcji "w domu", 2 bagietki.
Vermont jest 10/10
Zaloguj się aby komentować
Jako stary cukiernik zdradzę ci sekret, daj mu wyrosnąć przed pieczeniem. I możesz tez zrobić kilka nakłuć. To powinno pomóc.
@Thomash80 i @GazelkaFarelka - mi kiedyś też makowiec pękał zanim nie zacząłem wstawiać wyrośniętego już do letniego piekarnika tak na 10 minut by jeszcze więcej wyrósł w ciepełku zaraz przed pieczeniem - po takim dodatkowym wyrośnięciu podczas pieczenia nie pęka
Zaloguj się aby komentować
Bardzo ładny stroik
@GazelkaFarelka jaki piękny!
Mój jest całkiem eko, plastikowy, od lat ten sam i nic z natury nie musiało być karczowane i wycinane na te parę dni żeby potem na śmietnik trafić.
@Mor Surowce roślinne są odnawialne i biodegradowalne, zwłaszcza to co samo odpada albo obumiera na zimę, jak szyszki, owoce, przekwitłe kwiatostany. I tak by zgniło i poszło w ziemię, a w przyszłym roku wyrośnie nowe.
Nie wspominając, że wszystko ze stroika oprócz jedliny zostanie odłożone na przyszły rok do pudełka.
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka Pachnie drożdżami, zgadłem?
Mój pachnie 10-letnim zakwasem.
@Pan_Buk zakwas
@GazelkaFarelka To niesamowite! W życiu nie widziałem tak pięknego chleba na zakwasie! Szczerze chylę czoła przed tym kunsztem. Czy podasz mi swój przepis? Mąka chyba zupełnie biała, ja robię na mieszance żytniej 720 i orkiszowej 2000. Może trochę za ciężka wychodzi?
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka jak masz wadę wzroku możesz wykonać laserową korektę, to jest prawdziwy protip
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka boczki
10 też źle.
@jiim tylko 3 i 4 dobrze
Zaloguj się aby komentować
Nastawiasz temp w domu na 33C ?
@Half_NEET_Half_Amazing temp wody w układzie grzewczym (podlogowka)
@GazelkaFarelka
Czy mógłbyś proszę ustawić wyższą temperaturę poza domem?
@GazelkaFarelka mieszkasz na Kasprowym? Gdzie tak zimno?
@PlatynowyBazant20 wschód PL.
Ale teraz już tylko -7
Mam taką samą pompę.
@L4RU55O te wszystkie panasonice mają ten sam panel
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka Rosa canina
Zaloguj się aby komentować
miejscami do połowy kolan u mnie
@Moose ze 170 cm to nie karzeł
@Moose no. co chwile dosypuje. choć teraz spokój jest. Mam nadzieje ze rodzice nie leżeli i odrzucili co nie co na placu tak by szło normalnie wjechać xD
Zaloguj się aby komentować
A dajcie spokój. 4 kulki są na tydzień, a codziennie sypię z litrowego słoika do karmnika i na ziemię i pusto
@moll Masz siano dla saren i jeleni?
Jeszcze coś dla niedźwiedzia, bo podobno nie są senne.
@Mr.Mars nie, sarny aż do mnie nie podchodzą, sąsiedzi bliżej pola mają za płotem. Poza tym łoś się kręci w okolicy xD
@GazelkaFarelka Restauracja z gwiazdkami Michelina.
@GazelkaFarelka I namówiłeś. Zrobiłem dzisiaj dwie kostki smalcu + sezam, płatki owsiane, mieszanka zbóż, risotto gotowane, chia. Od kilku dni wieszałem kulki. Ptaki jadły dopóki temperatura nie spadła do -4. Dzisiaj zero ptaków. Kulkami można gwoździe wbijać. Nie polecam firmy. Fotki twórczości własnej i producenta poniżej.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować