Dawno nie było chlebusia.
Bochen firmowy, prawie 1 kg. Odrobinę zbyt przefermentowany.
Ostatnio z lenistwa takie piekę raz na kilka dni.

#365chlebowgazelki
84a0a472-77ce-4e26-a6f4-a4fa75b0cfec
79d3f44a-9932-40dd-8985-845ddbb1bff2
a8cad8b3-1d0c-4af0-aa8e-ca5e465c783a
Pan_Buk

@GazelkaFarelka Pachnie drożdżami, zgadłem?

Mój pachnie 10-letnim zakwasem.

Pan_Buk

@GazelkaFarelka To niesamowite! W życiu nie widziałem tak pięknego chleba na zakwasie! Szczerze chylę czoła przed tym kunsztem. Czy podasz mi swój przepis? Mąka chyba zupełnie biała, ja robię na mieszance żytniej 720 i orkiszowej 2000. Może trochę za ciężka wychodzi?

GazelkaFarelka

@Pan_Buk a dziękuję, ale nie jest aż tak fantastyczny, inni robią dużo lepsze.


przepis jest standardowy:

900g mąki pszennej chlebowej 720

100g mąki pszennej razowej 2000

730g wody (przy zwykłej polskiej mące chlebowej 720)

200g zakwasu pszennego

20g soli


w moim wpisie bochenek z połowy porcji


zakwas pszenny, na mące chlebowej, gęsty (dokarmiany 30g wody i 50g mąki chlebowej pszennej 720), wyciągnięty z lodówki i dokarmiony co najmniej 2x przed pieczeniem


robię zgodnie z tym przepisem, z tym że - jeżeli masz cieplej w domu niż on (niż 20-21 stopni) to fermentacja w misce powinna być odpowiednio krótsza. u mnie przy 23 stopniach teraz jest to do 7 godzin.


https://www.youtube.com/watch?v=NMglhwp2lNs

Zaloguj się aby komentować