Zdjęcie w tle
Dyskusje

Społeczność

Dyskusje

8

Test

Zaloguj się aby komentować

Wczoraj było spokojnie ale dziś już się zaczęło palenie #wegiel i powietrze już dusi #airly

Aż się dziwię że za dziecka mi to nie przeszkadzało w latach #80s i #90s tu na #slask i w #zaglebie

ff997a4b-4a22-4eec-af9b-66d3b8fb36d6
AdelbertVonBimberstein

@merti najgorzej jak przyjeżdżam z Norwegii, aż mi żal moich dzieci, że tym oddychają.

Niestety, ale zakaz palenia paliwami stałymi jest niezbędny.

Przypomnę wszystkim zjebom spod znaku pseudowolności, że prawo do czystego powietrza i wody to jedna z podstaw libertarianizmu.

mannoroth

@merti Masz zamek nekromancera w pobliżu

c2e26174-46b4-4b69-a163-5adc058a4e2f
osn_jallr

Dla mnie za dzieciaka jak pojawiał się smród węgla w powietrzu to było "czuć zimę"

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

#swiatprzypraw #jedzenie #ciekawostki


Dawno nic nie wrzucałem na tag, więc pomyślałem, że warto by coś dodać. Jako żródło posłużył mi kurs dotyczący produktu opracowanego przez firmę w której pracuję. Boję się, że będzie to trochę chaotyczne i niepełne, bo nie chcę wchodzić głębiej w opis produktu z wiadomych względów, ale mam nadzieję, że chociaż częściowo Was zainteresuje.


Dzisiejszy wpis będzie o czymś, co praktycznie każdy z nas używa codziennie w kuchni, a mianowicie o soli.


Sól towarzyszy nam od zarania dziejów, na przestrzeni wieków służyła jako konserwant, ale w dzisiejszych czasach jest wykorzystywana głównie z powodu jej pozostałych właściwości.


SMAK

Sół wzmacnia całościowy smak potrawy, z tego powodu jest kluczowym składnikiem wielu potraw


TEKSTURA

NaCL jest głównym źródłem sodu w produktach piekarskich. Jest ważnym składnikiem wpływającym na reologię i funkcję ciasta -atomy sodu tworzą mostki pomiędzy włóknami glutenu, dzięki czemu włókną są ciasniej upakowane, ciasto jest sprężyste i nie ‘’rozlewa się’’


FUNKCJONALNOŚĆ

Sód jest jednym z kluczowych składników odżywczych odpowiedzialnym za utrzymanie prawidłowego poziomu plazmy komórkowej, równowagi kwasowo-zasadowej, działania pompy protonowej w neuronach i ogólnym prawidłowym funkcjonowaniu komórek naszego organizmu.


Niestety kij ma dwa końce.


Zbyt wysokie spożycie soli wiąże się z podwyzszonym ciśnieniem krwi i zwiększonym ryzykiem chorób serca i udaru. Zalecane przez WHO dzienne spożycie sodu to mniej niż 5g, podczas gdy rzeczywiste globalne średnie spożycie waha się pomiędzy 9 i 12 g.


Skupmy się na smaku. Jak smakuje sól? Proste - Jest.....słona

Oczywiście jajogł.....ekhm. Flavouriści nie mogli tego pozostawić w tak prostej formie i musieli przyjrzeć się temu dokładniej. Wyodrębnili 3 wzajemnie uzupelniąjące się mechanizmy odczuwania smaku słonego.

  1. Upfront Impact – Bardzo silne, natychmiastowe, ale krótkotrwałe odczucie smaku słonego

  2. Middle impact, roudness – sharmonizowany, zbalansowany smak słony

  3. Late lingering – bardzo czysty, przyjemny, ściągający (lingering) smak soli

Widzimy więc, że odczucie słonego smaku nie jest wcale czymś prostym, a kompleksowym mechanizmem, który wpływa na ogólny smak jedzenia

Jak już wspomniałem produkty z obniżoną zawartością soli cieszą się na świecie coraz większą popularnością. Ale co się stanie jeśli po prostu zmniejszymy zawartość soli w produkcie?

  1. Jedzenie będzie mniej słone

  2. Kwaśny smak będzie intensywniejszy

  3. Smak gorzki oraz ‘’off-notes’’ będą również intensywniejsze

  4. Smak umami nie będzie zbalansowany

Niesie to ze sobą spore wyzwania, jeśli chcemy zredukować zawartość soli bez utraty smaku.

Najprostszym sposobem na zastąpienie NaCL jest użycie KCL. Niestety KCL jest wyrażnie mniej słony, dodatkowo nadaje jedzeniu gorzki posmak.

Sód, jako składnik odżywczy wchodzi w interakcje ze specyficznymi receptorami, a sygnał przez nie generowany jest unikatowy. Alternatywne rozwiązania (np. Wspomniany KCL) nie wywołują odpowiedzi tych receptorów, dlatego należy wywołać reakcję krzyżową, poprzez aktywację innych receptorów, które wygenerują odpowiedź zbliżoną do odpowiedzi wywoływanej przez atomy sodu.

Kluczowe znaczenie ma tutaj pobudzenie receptorów umami, które mogą doprowadzić do zasymulowania smaku słonego, bez niepożądanego zintensyfikowania smaku kwaśnego i/lub gorzkiego.


Chciałbym kontynuować i opowiedzieć nieco więcej o produkcie o którym wspomniałem na początku....no ale nie zrobię tego.

Powiedzmy, że ten produkt, poprzez kompleksowe działanie jest w stanie skompensować negatywne efekty obniżenia zawartości soli w produkcie i eliminuje konieczność użycia KCL lub MSG+rybotydów (IMP & GMP), a których użycie wymaga umieszczenia na etykiecie znienawidzonych i przerażających literek "E"


Za jakiś czas postaram się wrzucić wpis o innym produkcie, mającym podobny cel, a mianowicie zredukowanie zawartości cukru w produkcie

4c4d51a1-6adf-4c24-b1fd-9692ee62438d
9952edf1-025c-489b-a9bd-9e6c8bd378ab
a37ffbc4-017e-4748-917e-42729d536f9c
373f3221-e1cf-4ee0-b8fe-b0ce7b2a1313
Felonious_Gru

@SignumTemporis 

NaCL jest głównym źródłem sodu,

( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)

Felonious_Gru

@SignumTemporis przyznaj się, że po prostu marmite produkujesz xd

pvintage

@SignumTemporis ciekawy wpis, dla mnie przede wszystkim jako chodzi o zastępowanie soli poprzez aktywowanie innych niż "słone" receptory. Jedna uwaga:

Late lingering – bardzo czysty, przyjemny, ściągający (lingering) smak soli lingering to "utrzymujący się", ściągający to "astringent" ;)

Zaloguj się aby komentować

merti

Ma gadane... gruba ryba

Umypaszka

@FriendGatherArena jesteś w stanie błogosławionym!

Zaloguj się aby komentować

Trypsyna

@BoguslawLecina gratulacje 💪🏼

Yes_Man

@BoguslawLecina jak mawiają Amerykanie: lepiej późno niż później

Gratulacje!

Statyczny_Stefek

@BoguslawLecina Gratulacje, miłej jazdy!

Zaloguj się aby komentować

#pracbaza #gownowpis


Mmmmm....poniedziałek. wiedziałem ze będzie ciekawy. W piatek zamawiałem próbki materiałów do nast. Grupy konsolidacyjnej. Patrzę na listę i widzę, ze dwie probki, majeranek i lisc laurowy są z włoskiego oddziału firmy. Baba, ktora zajmuje sie tam ogarnianiem tego jest k⁎⁎wa prawdziwym wrzodem na d⁎⁎ie i chyba sprawia jej przyjemność utrudnianie życia innym. Wchodzę dziś w system, widze ze request odrzucony. Powód? Przeterminowany materiał. Sprawdzam w SAP i oba materiały mają termin ważności do maja 2026. I tak jest k⁎⁎wa za każdym je⁎⁎⁎ym razem jak coś stamtąd potrzebuje. Zawsze znajdzie jakis powod zeby ofrzucic zamowienie. Teraz muszę do niej dzwoni i ja prosić zeby łaskawie to wysłała.


Niech sie udławi nitką spaghetti. Ewentualnie wyślę jej hawajską w ramach podziękowań.

Mikel

@SignumTemporis Nie rozumiem, czemu nie zalatwisz to przez jej kierownika albo przynajmniej nie wyslesz jej zapytania czemu odrzucila z jej kierownikiem w CC?

Nie rozumiem podejscia przepychania sie z wrednymi Grazynami, jakby byly corkami prezesa i pod nikogo nie podlegaly. Jezeli ktos Ci robi pod gore to sie go temperuje na poczet przyszlej wspolpracy. Z tego co rozumiem nie jest to chyba pierwszy jej taki wybryk wiec pytanie do Ciebie - ile jeszcze takich wybrykow bedziesz tolerowac? Biernosc to godzenie sie na takie wybryki a akceptacja zabiera Ci prawo do narzekania

SignumTemporis

@Mikel 

Nie rozumiem, czemu nie zalatwisz to przez jej kierownika albo przynajmniej nie wyslesz jej zapytania czemu odrzucila z jej kierownikiem w CC?

Czekam od pół godziny na odpowiedź xpxp.


To byl pierwszy raz, ze wpadło mi do głowy, zeby samemu wziąć i zerknąć na expiry date w systemie. Jestem ciekaw ile razy wcześniej tak przycięła w chuja


Edit: co do temperowania grazynek to masz 100% racji. Jest taka pizda z Australii, do której jak coś pisze to zawsze muszę cc jej manager bo inaczej ma wyjebane i udaje ze nie zauważyła mejla

Yes_Man

@SignumTemporis nie daj się

Zaloguj się aby komentować

Pytanie do znawców gdyż mój nos wypalony siarką się do tego nie nadaje :D

Macie jakieś polecajki na perfum/wode toaletową dla żony na prezent gwiazdkowy?
Tak do 200zł max bym chciał.


Coś o nutach kwiatowych ale żeby nie było słodko-mdłym zapachem. Żona uwielbia kwiaty każdej maści czy to róże, te na łące, te w ogrodzie botanicznym no kocha je.


#zakupy #swieta #perfumy

saradonin_redux

Beaufort Vi et Armis zdecydowanie nie będzie słodko-mdłym zapachem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

wonsz

@notak panie bierz od rudej kalendarz, to serio jest najlepsza opcja jeśli nie wiesz do końca co lubi.

notak

@wonsz Już poszło do rudej zamówienie Dzieki!

Zaloguj się aby komentować

Trafiłem na ciekawy post zatytułowany "100 reasons to live". Spodobał mi się, ale lista 100 punktów to takie przeczytaj kilka i zapomnij. Albo zapisz na później i nigdy nie wróć. Pomyślałem więc że podzielę się nią z Wami tutaj przeklejając po punkcie każdego dnia. Potraktujcie to jako taka przypominajka, że jest wiele rzeczy na świecie wartych zobaczenia, spróbowania, doświadczenia. I że nieraz są to rzeczy proste, które nas otaczają, a czasami trudne, do których warto dążyć i stawiać je sobie na cel.

74: Uświadomienie sobie że ktoś cię kocha

#101reasonstolive

b0b4209f-d9e8-4ecb-aae3-5973bc052e55
b9bb11a8-fa45-4076-b929-e00ac2a7db0f
65e6f0a8-0f9c-46c5-b96f-000c1ecd90f5
33cd9703-59f1-4a8b-9bad-64c8825e9d81
e0af31a8-ea99-48ae-89e5-0326c019e34e
AdelbertVonBimberstein

@MJB dzieci kochają cię bezwarunkowo za to kim jesteś tylko trudno tego nie zepsuć, ale trzeba się starać.

Zaloguj się aby komentować

WilczyApetyt

Ostatnio wszedłem na laptopie, to chyba 3 z rzędu musiałem akceptować xD

bojowonastawionaowca

@kris może jakiś pomysł na to?

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować