Zdjęcie w tle
Dyskusje

Społeczność

Dyskusje

8

Test

zomers

bałbym się nim na miasto wyjechać i gdziekolwiek zaparkować, co by nie porysowali

TyGrySSek

@zomers to bym se murzyna załatwił co by go pilnował

InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz

@TyGrySSek jaka wersja wariacje? 73 AMG? Fajny wóz fajny

TyGrySSek

@InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz może być i podstawowe V8 a i R6 bym nie gardził

Zaloguj się aby komentować

#heheszki #praca #pracbaza #budownictwo #elektryka


Nie wiem kto by musiał być desperatem by się zatrudniać na UOP by remontować łazienki xD

317620a1-542b-44a5-afd1-71dbc35b11e4
Lubiejeze

Ale dlaczego nie, jeśli to dla kogoś główna praca?

Zaloguj się aby komentować

#sprzedam

Ensar Oud Tigerwood Ha Tinh

Gęsty zapach. Najwyżej jakości oud, czarna ambra, kakao, szczypta przypraw, a głęboko w tle migoczące granatowe akcenty.

Pozostało ok. 11-12 ml

1600 zł

#perfumy

514c50dc-9959-46dd-a95b-f81b3b50ed21
c2547371-9987-432d-b46e-9eaa05b26b78
521dca76-a1c1-49b5-a5bd-1960a493ad24
b32004e5-e67f-4e5a-87c2-752ed216e015
pomidorowazupa

Ta plakietka tak mi sie podoba ze masakra. Zapach tez, gdybym nie zamowil 91 ten by byl juz moj.

Chavez

@pomidorowazupa mega jestem ciekaw tego 91. Chyba jestem fanem serii

Zaloguj się aby komentować

Heheszki

Przestałem słuchać gdy zaśpiewał "Just 22"

Gówniarze

merti

@Heheszki  dobrze ze nie znam angielskiego. Dla mnie śpiew jest dodatkiem do muzyki

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Wczoraj było spokojnie ale dziś już się zaczęło palenie #wegiel i powietrze już dusi #airly

Aż się dziwię że za dziecka mi to nie przeszkadzało w latach #80s i #90s tu na #slask i w #zaglebie

ff997a4b-4a22-4eec-af9b-66d3b8fb36d6
AdelbertVonBimberstein

@merti najgorzej jak przyjeżdżam z Norwegii, aż mi żal moich dzieci, że tym oddychają.

Niestety, ale zakaz palenia paliwami stałymi jest niezbędny.

Przypomnę wszystkim zjebom spod znaku pseudowolności, że prawo do czystego powietrza i wody to jedna z podstaw libertarianizmu.

starszy_mechanik

@AdelbertVonBimberstein no ale przecież w Internecie pisali że w Polsce czyste powietrze, to czujniki popsute albo głupoty pokazują a tak w gole to za dużo ich w Polsce ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

merti

@AdelbertVonBimberstein  też to zauważyłem jak lata temu wracałem autem z Niemiec. Dosłownie do Krzywej jeszcze te powietrze było w miarę ale im dalej na południe to już tragedia

mannoroth

@merti Masz zamek nekromancera w pobliżu

c2e26174-46b4-4b69-a163-5adc058a4e2f
osn_jallr

Dla mnie za dzieciaka jak pojawiał się smród węgla w powietrzu to było "czuć zimę"

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

#swiatprzypraw #jedzenie #ciekawostki


Dawno nic nie wrzucałem na tag, więc pomyślałem, że warto by coś dodać. Jako żródło posłużył mi kurs dotyczący produktu opracowanego przez firmę w której pracuję. Boję się, że będzie to trochę chaotyczne i niepełne, bo nie chcę wchodzić głębiej w opis produktu z wiadomych względów, ale mam nadzieję, że chociaż częściowo Was zainteresuje.


Dzisiejszy wpis będzie o czymś, co praktycznie każdy z nas używa codziennie w kuchni, a mianowicie o soli.


Sól towarzyszy nam od zarania dziejów, na przestrzeni wieków służyła jako konserwant, ale w dzisiejszych czasach jest wykorzystywana głównie z powodu jej pozostałych właściwości.


SMAK

Sół wzmacnia całościowy smak potrawy, z tego powodu jest kluczowym składnikiem wielu potraw


TEKSTURA

NaCL jest głównym źródłem sodu w produktach piekarskich. Jest ważnym składnikiem wpływającym na reologię i funkcję ciasta -atomy sodu tworzą mostki pomiędzy włóknami glutenu, dzięki czemu włókną są ciasniej upakowane, ciasto jest sprężyste i nie ‘’rozlewa się’’


FUNKCJONALNOŚĆ

Sód jest jednym z kluczowych składników odżywczych odpowiedzialnym za utrzymanie prawidłowego poziomu plazmy komórkowej, równowagi kwasowo-zasadowej, działania pompy protonowej w neuronach i ogólnym prawidłowym funkcjonowaniu komórek naszego organizmu.


Niestety kij ma dwa końce.


Zbyt wysokie spożycie soli wiąże się z podwyzszonym ciśnieniem krwi i zwiększonym ryzykiem chorób serca i udaru. Zalecane przez WHO dzienne spożycie sodu to mniej niż 5g, podczas gdy rzeczywiste globalne średnie spożycie waha się pomiędzy 9 i 12 g.


Skupmy się na smaku. Jak smakuje sól? Proste - Jest.....słona

Oczywiście jajogł.....ekhm. Flavouriści nie mogli tego pozostawić w tak prostej formie i musieli przyjrzeć się temu dokładniej. Wyodrębnili 3 wzajemnie uzupelniąjące się mechanizmy odczuwania smaku słonego.

  1. Upfront Impact – Bardzo silne, natychmiastowe, ale krótkotrwałe odczucie smaku słonego

  2. Middle impact, roudness – sharmonizowany, zbalansowany smak słony

  3. Late lingering – bardzo czysty, przyjemny, ściągający (lingering) smak soli

Widzimy więc, że odczucie słonego smaku nie jest wcale czymś prostym, a kompleksowym mechanizmem, który wpływa na ogólny smak jedzenia

Jak już wspomniałem produkty z obniżoną zawartością soli cieszą się na świecie coraz większą popularnością. Ale co się stanie jeśli po prostu zmniejszymy zawartość soli w produkcie?

  1. Jedzenie będzie mniej słone

  2. Kwaśny smak będzie intensywniejszy

  3. Smak gorzki oraz ‘’off-notes’’ będą również intensywniejsze

  4. Smak umami nie będzie zbalansowany

Niesie to ze sobą spore wyzwania, jeśli chcemy zredukować zawartość soli bez utraty smaku.

Najprostszym sposobem na zastąpienie NaCL jest użycie KCL. Niestety KCL jest wyrażnie mniej słony, dodatkowo nadaje jedzeniu gorzki posmak.

Sód, jako składnik odżywczy wchodzi w interakcje ze specyficznymi receptorami, a sygnał przez nie generowany jest unikatowy. Alternatywne rozwiązania (np. Wspomniany KCL) nie wywołują odpowiedzi tych receptorów, dlatego należy wywołać reakcję krzyżową, poprzez aktywację innych receptorów, które wygenerują odpowiedź zbliżoną do odpowiedzi wywoływanej przez atomy sodu.

Kluczowe znaczenie ma tutaj pobudzenie receptorów umami, które mogą doprowadzić do zasymulowania smaku słonego, bez niepożądanego zintensyfikowania smaku kwaśnego i/lub gorzkiego.


Chciałbym kontynuować i opowiedzieć nieco więcej o produkcie o którym wspomniałem na początku....no ale nie zrobię tego.

Powiedzmy, że ten produkt, poprzez kompleksowe działanie jest w stanie skompensować negatywne efekty obniżenia zawartości soli w produkcie i eliminuje konieczność użycia KCL lub MSG+rybotydów (IMP & GMP), a których użycie wymaga umieszczenia na etykiecie znienawidzonych i przerażających literek "E"


Za jakiś czas postaram się wrzucić wpis o innym produkcie, mającym podobny cel, a mianowicie zredukowanie zawartości cukru w produkcie

4c4d51a1-6adf-4c24-b1fd-9692ee62438d
9952edf1-025c-489b-a9bd-9e6c8bd378ab
a37ffbc4-017e-4748-917e-42729d536f9c
373f3221-e1cf-4ee0-b8fe-b0ce7b2a1313
Felonious_Gru

@SignumTemporis 

NaCL jest głównym źródłem sodu,

( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)

SignumTemporis

@Felonious_Gru 

NaCL jest głównym źródłem sodu w diecie,

Poprawione xp

Felonious_Gru

@SignumTemporis ja też dobry jestem bo jakoś inaczej to wtedy przeczytałem, chyha "składnikiem" zamiast "źródłem "

Felonious_Gru

@SignumTemporis przyznaj się, że po prostu marmite produkujesz xd

SignumTemporis

@Felonious_Gru w życiu bym nie przyłożył ręki do produkcji tego gówna xdxd

Felonious_Gru

@SignumTemporis czyli vegemite ( ͡° ͜ʖ ͡°)

pvintage

@SignumTemporis ciekawy wpis, dla mnie przede wszystkim jako chodzi o zastępowanie soli poprzez aktywowanie innych niż "słone" receptory. Jedna uwaga:

Late lingering – bardzo czysty, przyjemny, ściągający (lingering) smak soli lingering to "utrzymujący się", ściągający to "astringent" ;)

SignumTemporis

@pvintage masz rację.....nie wiem dlaczego tak napisałem tym bardziej ze bardzo często używam obu pojec xdxdxd

SignumTemporis

@pvintage ogólnie wszystkie te linie produktów są dość ciekawe. Jest jedna od soli, od cukru, od umami i jedna, chyba najciekawsza, ktora pozwala w dość dobry sposób symulować wrażenia towarzyszące piciu alkoholu w napojach bezalkoholowych ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować