Zdjęcie w tle
Barcol

Barcol

Gruba ryba
  • 582wpisy
  • 3610komentarzy

#cobarcolrobi <- nowy zbiorczy tag do obserwowania moich garażowych projektów/eksperymentów. Taki stepujący budowlaniec ale z mniejszym rozmachem.


Projekt T; wpis 1


Dziś testy materiału na forme. Jest idealnie! Tylko taśma bruździ, będę musiał inne łączenie zastosować :v


Na tym etapie nie da się zgadnąć co robię, ale może później xd


#diy #majsterkowanie

da8bf9af-f059-4f0e-9cc2-7827a1bb6fb7

Zaloguj się aby komentować

Jakiś debil to pakował, ale na szczęście teraz drugi debil to otwiera, trzymajcie kciuki żeby się wzajemnie zniosło!


#heheszki #gownowpis #majsterkowanie

8c10a72a-4147-499a-8c82-33c9511bf57d

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

skorpion

@Barcol człowieku, gdzie Ty chodzisz

Zaloguj się aby komentować

Panie @bojowonastawionaowca za rok na jesienne wyzwania daj do puli jakąś kontrolną wizytę u stomatologa xd


Miałem 3 zadania (inb4 jak każdy):

  • Spróbować astrofotografii

  • Zrobić pic rel (podobno najrzadsze zadanie!)

  • Stworzyć rogala świętomarcińskiego

Aparat mam slaby, maku nie lubię, więc oto i jest! Ból brzucha w płynie! Nie powiem, smakowało xd dobrze że już cukier jadam chwilowo spowrotem bo bym musiał reroll robić


#jesiennewyzwania #glupiehejtozabawy #jedzenie #gotujzhejto #gotowanie

3ecbabe3-dab0-442b-a83f-432f46b6b72b
Barcol

Poprawnie sformułowane zadania:

Znajdź dziurę w chmurach i spróbuj swoich sił w astrofotografii

Zrób prawdziwą gorącą czekoladę ze śmietanką i piankami

Upiecz świętomarcińskie rogale

sireplama

@Barcol halo! Szanowny panie! Jest danie to musi być przepis!

Zaloguj się aby komentować

Jak często się to zdarza że musieli dać informację xDdD


EDIT: a dobra to chodzi że ktoś zostawia dziecko na strefie zabaw a idzie sobie jeść, a nie że idzie do domu sam i myśli "o czymś zapomniałem", my bad


#heheszki #humorobrazkowy #rodzicielstwo #zonabijealewolnobiega

d4b45b1a-90aa-4ff4-a54c-d6f1f8b35591
cebulaZrosolu

@Barcol jak to się mówi "lepiej zapobiegać niż leczyć"

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@Barcol lepsze to niż ta tortura xD

5004a464-0f36-4907-926a-a7cb85120b70
5tgbnhy6

nie mamy panskiego dziecka i co pan nam zrobi?

Zaloguj się aby komentować

Ej co myślicie o pracy badawczej sprawdzającej wpływ posiadania prawa jazdy na system odpornościowy pracownika fizycznego?

Dlaczego takie coś proponuję? Bo:
- jak ma przyjść fachowiec i posiada auto to ono mu sie AKURAT ZEPSUŁO W TEN DZIEŃ I NIE MA JAK, ale nie choruje
- jak ma przyjsć fachowiec i nie posiada auta to GORĄCZKA PANIE 40 STOPNI, NIE DA RADY, UMIEROM

#heheszki #remontujzhejto #zalesie

radziol

@Barcol jak ma auto, to szybciej dojeżdża, więc ma czas na spanie, a to wpływa na odporność

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

1455 + 1 = 1456


Tytuł: Ultraprzetworzeni ludzie. Dlaczego wszyscy jemy rzeczy, które nie są jedzeniem... i czemu nie możemy przestać?

Autor: Chris van Tulleken

Kategoria: popularnonaukowa

Wydawnictwo: Marginesy

Format: e-book

Liczba stron: 448

Ocena: 3/10


Książka jest raczej słaba merytorycznie…


Już tłumaczę dlaczego: książka jest w całości pisana pod tezę, a wszystkie przedstawione informacje są tak sprytnie manipulowane żeby tylko to potwierdzić.


Co więcej, książka jest po prostu broszurką reklamową dla systemu klasyfikacji żywności NOVA, który nie tylko że jest krytykowany przez środowisko naukowe, ale nawet na pierwszy rzut oka prostego człowieka widać że coś z nim jest nie tak.


Najbardziej urzeka mnie, że w książce występują dwie praktycznie wykluczające się wzajemnie tezy które zamiennie są stosowane do wyjaśnienia tego zjawiska, w zależności od tego które akurat pasuje emocjonalnie do opisywanej anegdotki.

Są to: (będę się do nich odwoływał jako “punkt 1” i “punkt 2”)

1. “W dzisiejszych czasach jemy coś co nie jest i nigdy w historii nie było jedzeniem. Konsumujemy związki które zostały wytworzone w nowoczesnych laboratoriach, wpychamy do gęby sztuczne produkty inżynierii chemicznej, a spychamy na margines prawdziwe jedzenie, naturalne pożywienie, produkty które jedli nasi przodkowie przez miliony lat i do których wyewoluowaliśmy.” Trzeba przyznać że jest to świetnie wzbudzający emocje truizm. Włos się jerzy na głowie, ciężko się z tym stwierdzeniem kłócić, a nawet i nagle człowieka łapie motywacja pt “TO JA BĘDĘ JADŁ NATURALNIE”. Generalnie dobieranie argumentów pod takie zrywy emocji było w książce obrzydliwie nadużywane, ale poczekajcie aż przejdę do… holocaustu.

2. Skład chemiczny jedzenia nie ma ŻADNEGO znaczenia. Suma wartości odżywczych, soli, błonnika, tłuszczu, węgli - to wszytko NIC NIE MÓWI o jedzeniu które jemy, oraz na nic nie wpływa. Zwracanie na to uwagi jest błędem, używanie wskaźników które to podsumowują (jak Nutri-Score) jest błędem, i jedyne na co powinniśmy patrzeć to wskaźnik NOVA zaproponowany przez profesorka z Brazylii w sposób tak arbitralny że aż pomyślicie że upraszczam i spłycam, gdy już go przedstawię.


Więc oto przedstawiam.

Skrót klasyfikacji NOVA:

Grupa 1. Żywność nie przetworzona - owoce, nasiona, bulwy, mleko, jaja, mięso, grzyby, itp.

Grupa 2. Składniki kulinarne - W jakiś sposób obrobione, zazwyczaj spożywane z produktami grupy 1. Ta grupa jest uznawana za pozytywną… bo jeśli ktoś kupuje dużo produktów z tej grupy to znaczy że musi je zużywać do gotowania, a wiec zdrowo je xd Jest w tym jakaś logika, nie powiem xD Przykłady: cukier. No jak kupujesz dużo cukru to raczej już nie kupujesz drożdżówek, które są przetworzone, wiec to dobrze, co nie? Kolejne przykłady: oleje roślinne, masło, smalec, ocet, mąka, miód (tego ostatniego nie rozumiem w sumie).

Grupa 3. Przetworzone rzeczy z grupy 1, poddane konserwacji, oraz uzupełnione produktami z grupy 1. W sumie to większość domowego jedzenia łapie się właśnie tutaj, ale też i kupne rzeczy w puszkach, słoikach, czy butelkach.

Grupa 4. Żeby produkt trafił do grupy czwartej, oznaczanej na czerwono, musi… Składać się z pięciu składników xDDDDDD Nie, to nie żart. Dokładnie w ten sposób profesor Monteiro stworzył swoją skalę. Tak więc książka opowiada o różnych “strasznych” procesach przetwórstwa żywności żeby finalnie za złe uznać wszystko co ma pięć składników lub więcej, kropka. Dodatkowym opisem tej grupy jest że te produkty są tanie, gotowe od razu do spożycia, wyglądają apetycznie, mają atrakcyjne opakowanie, i często kampanie marketingowe. Przykłady: napoje gazowane, energetyki, ciastka, czekolada, lody, cukierki, słodycze, pizza z biedronki, hamburgery, zupki błyskawiczne.


Powiecie tak: “no zaraz, ale przecież produkty z grupy 4 to sam syf z tego co przedstawiłeś w przykładach”. Jeśli tak uważasz to masz racje, ale patrz punkt 2 powyżej: Te produkty nie są zdaniem autora szkodliwe przez to co zawierają, ani przez ilość wartości odżywczych, tylko przez sam fakt należenia do grupy 4, który może wynikać z ilości składników.


Dajcie mi wyjaśnić to jeszcze raz, bo to ważne.


Gość wpakował produkty (o których wiemy że są niezdrowe, bo chociażby dlatego że większość z nich jest zajebana cukrem, dziwnymi dodatkami i tłuszczami trans) do grupy produktów szkodliwych, i teraz mówi że są szkodliwe DLATEGO ŻE SĄ W TEJ GRUPIE. Cała podstawowa zasada forsowana przez pierwsze 150 stron tej książki to właśnie to. Że produkt szkodzi BO JEST W GRUPIE KTÓRĄ NAZWANO ULTRAPRZETWORZONĄ, CO BRZMI STRASZNIE, A NIE ZE WZGLĘDU NA JAKIEKOLWIEK WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE/CHEMICZNE/BIOLOGICZNE/ODŻYWCZE. Nieźle, co?


Oczywiście tak durny system jest krytykowany w środowiskach naukowych w sposób dosyć bezlitosny. Jak sobie z tym poradzić w książce będącej bezmyślną broszurką reklamową pisaną pod tezę? Ano w sposób Goebbelsowski: wybrać te krytyczne opinie które są pisane przez osoby związane w jakikolwiek sposób z żywnością przetworzoną (np pracowali dla ha tfu Nestlé) a następnie wytknąć im to. W ten sposób można zbudować super aurę oblężonej twierdzy gdzie krytyka systemu NOVA to ostatnia desperacka próba ratowania biznesu przez złe koncerny.


Przejdźmy do rozdziału który bardzo fajnie pokazuje w jaki sposób pisana jest książka.


Żeby ładnie zdemonizować dzisiejsze dodatki do jedzenia przenieśliśmy się w czasie do drugiej wojny światowej, podczas której Niemcom zaczęło brakować tłuszczu do jedzenia. Był to ponoć poważny problem, który trzeba było jakoś rozwiązać. Na szczęście jakiś niemiaszek wpadł na pomysł jak przerabiać parafinę (będącą odpadem z produkcji ropy naftowej) w pierwszy na świecie syntetyczny tłuszcz jadalny. (Tutaj śmieszna dygresja że to było opisywane w atmosferze punktu 1, czyli jedzenia rzeczy które nigdy nie były jedzeniem, ale z tego co zrozumiałem w książce to ostateczny produkt zaliczał się do organicznych kwasów tłuszczowych tych samych co w tkance zwierzęcej, ale teraz patrz punkt 2 - to nie ma znaczenia czym był, albo z czego się składał, ważne że był zły). No więc mamy pięknie nakreślone kto tworzy sztuczne jedzenie - NAZIŚCI! I TO Z ROPY! Mało Ci? No to śmiertelność takiego masła została ustalona przez… średnią długość życia członka załogi ubota w boju, wraz z liczbą 60 dni. Nie było powiedziane wprost że “od tego masła umrzesz w 60 dni”, nie. Było mistrzowsko powiedziane że dłużej żyć nie musisz, a to rozbudza wyobraźnie nawet lepiej.


Mało? No to jeszcze dopiszmy że to masło było testowane w Auschwitz, bo nikt nie wiedział czy serio nadaje się do jedzenia.


No jeśli po takiej mieszance emocji nie czujesz wstrętu do UPF (Ultra Processed Food) to ja już nie mam sił Ci tłumaczyć. Ale czy masło to faktycznie było szkodliwe? A NIE WIEM, TEGO NIE NAPISALI XDDDD


Podoba mi się też, że w paru miejscach autor napisał że schudnięcie gdy jest się grubym jest NIEMOŻLIWE bez operacji, a nawet jak się uda to MUSI BYĆ EFEKT YOYO, a tak w ogóle to otyłość jest ZAWSZE TOTALNIE POZA ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ OSÓB CIERPIĄCYCH NA NIE, i porównał do raka.


Książka totalnie pomija możliwość… Liczenia kalorii. Tak jakby to nie istniało. No po prostu nie da się. Ale z drugiej strony po co miałbyś to liczyć skoro (punkt 2) wartości odżywcze nic nie dają, nic nie wnoszą, nie mają znaczenia, liczy się tylko czy losowy profesor z Brazylii uznał że to czwarta grupa czy nie czwarta grupa. Tylko byś czas tracił.


Generalnie pierwsze 2 części książki były dla mnie okropne i ledwo przez nie przebrnąłem.


A potem?


Potem w sumie zrobiło się nienajgorzej xd


Autor omawiał szkodliwośc różnych dodatków, przywoływał ciekawe badania (chociaż nadal manipulując nimi i np w jednym opisie wspomniał kilkukrotnie o EKSPERTACH i SPECJALISTACH poddanych badaniom podczas gdy wyszukałem na necie że byli to... studenci). Opisywał wiele zbrodniczych praktyk wielkich korporacji i generalnie sypał anegdotkami jak z rękawa.


Mam ból d⁎⁎y, bo ja naprawdę bardzo chciałem się z tą książką zgadzać. Ja nadal szczerze wierzę że śmieciowe żarcie to syf, że korporacje są jednoznacznie złe, a takie Nestle to powinno pójść do rozstrzelania. Ale no ta książka bardziej sprawiła że momentami czułem się jak ich obrońca przed totalnie źle przedstawionym ciągiem oskarżeń a nie hejter, którym w sumie chciałbym być.


Nie wiem czy polecam xD Wołam @rith bo u niego w recenzji podpatrzyłem ten tytuł.


Wygenerowano za pomocą https://bookmeter.xyz


#bookmeter #ksiazka #ksiazki #czytajzhejto #dietetyka #dieta

1ae1c0c7-76de-466d-9252-998567867012
Mr.Mars

@Barcol Bardzo wnikliwa ocena książki.

BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta

@Barcol w sumie sam tytuł książki jest tak ch⁎⁎⁎wy, że mnie zniechęciłby do czytania.

Szara_Kaseta

Szarlatani od żywieniowego voodoo zawsze będą wmawiać że należy jeść jak w czasach kiedy średnia długość życia wynosiła 30 lat a dorosły mężczyzna ważył 40 kilo (nasi zdrowi praprzodkowie). Bo przyznanie że dzisiejsza żywność jest lepsza niż kiedykolwiek a przede wszystkim dostęp do niej i jej zróżnicowanie może i było by zgodne z prawdą, ale czy napisałbyś o tym dobrze sprzedającą się książke?

Zaloguj się aby komentować

RACO

Mówisz że jak dużo pada to masz powódź?

Atexor

Od razu się przypomina

9ddcfca5-7a99-4f60-b6dc-1a70d29ebaa6

Zaloguj się aby komentować

Michumi

@Barcol post zgłoszone jako przemoc

Tomekku

@Barcol jakie hydro wariacie? Ile TO i ile TL?

Peter_Mountain

@Barcol Masuj, masuj, bo jakaś mała i gruba wychodzi ta pizzka Chyba, że to w stylu sfincione

Zaloguj się aby komentować

Mój pierwszy spaw, jak mi poszło?


#heheszki


Nie ukrywam że spodziewałem się że przynajmniej materiał połączę xd no ale przynajmniej udało mi się wrzucić kawałek rozgrzanego metalu do rękawicy


#pracaspawaczamnieprzeistacza #spawanie

be9943cb-f0cd-426c-8005-166cd52b0973
bori

@Barcol Świetnie Ci poszło, możesz naprawiać samoloty!

Afterlife

Spaw jak po zatruciu pokarmowym

t0mek

@Barcol samoosłonowy?

Zaloguj się aby komentować

eloyard

@Barcol Chrystusie, fachowa łopatka, deska z podziałką, pewnie jeszcze smalone na granicie z dolomitów i piec kamienny robiony przez brukarza z Etiopii, na drewnie z sadów owocowych z gór Dalmacji.

grzymislaw-mocowladny

Jakiś specjalny piekarnik ? Bo z chęcią się dowiem jak tak zrobić

Zaloguj się aby komentować

Barcol

Aaa za późno posta dodałem, widzę gości przez okno, biorę sam losowo, akcja odwołana

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

MJB

-Mamo, pójdziemy na Iron Mana?

-Przecież mamy Iron Mana w domu

Iron Man w domu:

hajs-zyutuba

Też ostatnio sobie kupiłem :)

7d9b535c-99f5-4905-8de7-a1f381b07170
myoniwy

@Barcol Pamiętaj! Nie bój się prądu, gałka na maksa i lecisz łukiem natryskowym a nie zwarciowym.

Zaloguj się aby komentować

Ja to nieprzywyczajony do metra krakus jestem, i jak we Wiedniu wysiadłem na stacji Stephensplatz i winda wywiozła mnie prosto na taki widok to nagle zrozumiałem pojęcie "zapiera dech" xd


Imo bardzo fajny sposób na dotarcie tam, bo sekwencja 'metro - winda - kościół' jakoś tak podbija epickość tej budowli przez kontrast, i bierze z zaskoczenia.


(A jest to Katedra św. Szczepana w Wiedniu jak coś)


#wieden #architektura

618a587e-a785-49bd-b42e-2beee0cc9a5f
jimmy_gonzale

Mam podobnie jak wysiadam na centralnym XD

LondoMollari

@Barcol Wkurzało mnie to miasto... człowiek chce sobie porobić rzeczy cały dzień, próbuje planować, a tu d⁎⁎a, bo wszystko się o 16 zamyka, nawet o 19 w markecie czasem ciężko zakupy zrobić. ¯\_(ツ)_/¯

Piechur

I było tak daleko jechać, jak pod nosem w Wieliczce masz to samo

32b5d07e-caff-425c-a70a-a7ff03ca84f8

Zaloguj się aby komentować

Boksik

Tak samo jak Hugh Laurie i House

splash545

@Barcol śmieszy Cię to bo to aktor komediowy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

bartek555

Tak sie czuje czytajac komentarze internetowych ekspertow budownictwa

Zaloguj się aby komentować

PaczamTylko

Nie zgadniecie po co przybył na ziemię

Zaloguj się aby komentować