#gotowanie #gotujzhejto Próbuję robić Šimtalapis. No tak średnio idzie na razie


Społeczność
Gotowanie, przepisy i inne takie
#gotowanie #gotujzhejto Próbuję robić Šimtalapis. No tak średnio idzie na razie

Zaloguj się aby komentować
#gotowanie #gotujzhejto Próbuję robić Šimtalapis. Trudne ciasto.

@pierdonauta_kosmolony Ciekawe "cóś", masz jakiś sprawdzony/wiarygodny przepis?
Zaloguj się aby komentować
Ramen z marynowanymi *jajami @Trupus
przygotowanymi w ramach jesienne wyzwania ( ͡~ ͜ʖ ͡°) wyszły rewelacyjnie
*kurzymi
#gotujzhejto #jedzenie


@SilverMonkey no i miałem nie jeść...i jestem głodny... uj Wam w d⁎⁎ę...
Z drugiej strony, jestem hipokrytą, bo sam wstawiam posty o jedzeniu. Psychol... Chcesz herbatkę? Nie, nie dziękuję... Już gadam sam ze sobą... Łiiiii...
Rok temu kupiłem, nawet nie zajrzałem ani razu nie mówiąc już o zrobieniu tej wytwornej zupki

Zaloguj się aby komentować
Ale bydlaka trzeba opędzlować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#foodporn #jedzenie #gotujzhejto


Ziemniaczki ładnie wyczesane
Zaloguj się aby komentować
Dzień dobry, tutaj @Pomidorro, piszę z konta kolegi
#gotujzhejto #twojwpisbrzmiznajomo

@bori ale wał
Smacznego
@bori południowy wał wymaga doszczelnienia
Zaloguj się aby komentować
Co tak wesoło, ha?
#gotowanie #dziendobry #gotujzhejto

@Dziwen Ty już wiesz co
Again?

@Barcol fajny znicz xD
Zaloguj się aby komentować
Bydlaczki cynamonowe in progress #gotowanie #jedzenie #jedzzhejto #cynamonki

@Trypsyna stoiii wóda

A będzie sos?
Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować
#gotowanie #jedzenie
Szykuje sobie spaghetti bolognese
Skład
Mięso mielone ze świni
Pieczarki
Czosnek
Cebula
Oliwki zielone
Pesto rosso
Pasta pomidorowa z bazylia
Przyprawa do spaghetti z pistacjami
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
Oraz ostry sos który wylosujecie oraz jego ilość którą dodam do sosu
W czterech komentarzach dodam jak dużo mam dodać sosu który wygra ankietę, wygra opcja z najwyższa liczba piorunów.



Red habanero dodaj do mięsa.
Chipotle dodaj do pasty pomidorowej.
Ghostem zapij całość jak smak spaghetti będzie mdły
Sosik Prawie gotowy, wygrywa Ghost z 55% w ilości 1/4
Edit: Tak wygląda na patelni, jedzone będzie jutro.

@suseu bolognese z pieczarkami i oliwkami wtf?
Zaloguj się aby komentować
@Hajt ch⁎⁎⁎we te żarcie
Zaloguj się aby komentować
Oesu, ale to dobre, dużo czosnku i ser. Najlepsze jeszcze ciepłe z masełkiem
https://mojewypieki.com/przepis/odrywany-chlebek-z-ziolami-czosnkiem-i-parmezanem
#jedzenie #gotujzhejto

Zaloguj się aby komentować
#jedzenie #jedzzhejto #suseuspamuje
Mmm, jaki pyszny filet z halibuta niebieskiego będzie jedzony

Filet, moja ulubiona ryba.
Zaloguj się aby komentować
Schab pieczony ze śliwką i goździkami
Niedawno był na obiad, ale jako że razem z żeberkami (ktore były wczoraj) dostałam od mamy też między innymi kawałek schabu, trzeba było go spożytkować.
Danie z gatunku easy win.
Jest skalowalne, czyli praktycznie tyle samo czasu zajmie ci zrobienie go dla dwóch osób, jak dla dwunastu.
Pierwsza i najważniejsza rzecz, to mięso. To jest trik, aspekt, przez który przez wiele lat mi to danie nie wychodziło. Jeżeli jesteś absolutnie pewien, ze kupujesz świeże mięso, to musi ono poleżeć w lodówce ze trzy dni. Z mięsa ubitego poprzedniego dnia nie wyjdzie. Musi swoje odleżeć, żeby skruszało. Nie należy tego procesu mylić z procesami psucia czy gnilnymi. Kruszenie mięsa to jest auto-destrukcja tkanek (czyli same z siebie, a nie z powodu drobnoustrojów), dzięki czemu bedzie ono mięciutkie i rozpływające w ustach, bez włókien ciezkich do pokrojenia nożem i włażących między zęby.
Najlepiej kupować w sklepie, gdzie jesteś absolutnie pewien, że jest świeże, a nie leżało już trzy dni, bo te dodatkowe trzy dni jeszcze w twojej lodówce to już moze być za dużo. Ja kupuję w Dino, bo tam jeszcze nigdy sie nie nacięłam i mają tam wieczorem już pustą ladę, zamawiają raczej mniej mięsa niż za dużo, żeby zostało na kolejny dzien. Jak masz paczkowane w marketach, to możesz brać te z datą bliżej końca terminu.
Dalej jest już prosto - ostrym nożem robisz dziury, upychasz w nie suszone śliwki, w małe nacięcia wciskasz goździkami, nacierasz odrobiną oleju i przyprawami - pieprz, majeranek, czerwona papryka, sól. Do żaroodpornego naczynia dorzucasz ziele angielskie, lisc laurowy, pieprz w kulkach, przekrojona główkę czosnku, odrobinę wody na dno.
Przykrywasz i na 4h do piekarnika na 150 stopni. Można sobie wyskoczyć na grzyby czy rower, czy co tam lubisz.
Pod koniec pieczenia gotujesz jakąś kaszę, robisz jakas surówkę, wyciągasz pieczeń i podajesz pokrojoną na plastry z konfiturą żurawinową, może też być ta z IKEA.
#gotujzhejto #jedzenie




@GazelkaFarelka Nigdy nie robiłem a wygląda pysznie. Dodatkowo komentarze wyżej przekonały że zrobię na 100%
@GazelkaFarelka A bez jeżdżenia na rowerze też wyjdzie dobre?
@zed123 Też, można siedzieć w tym czasie na hejto. Nikt tego nie sprawdza.
@GazelkaFarelka Wygląda cudnie. Pieczesz całe 4h pod przykrywką?
Zaloguj się aby komentować
#gotowanie
Oto najprawdziwsze polskie prawdziwe ziemniaki z garnka. Koperek obok, musztarda i kepucz w lodówce. Zapraszam do stołu gościnnego. Disco już leci z radia a Lipton się patrzy

Eleganckie ziemniaki
@kopytakonia 15 złoty za worek a smakują jak za 20
@Okrupnik a wyglądają jak za 30
@Okrupnik no właśnie, niby inflacja a ziemniaki za 80groszy za kilogram xD
@pokojowonastawionaowca na bazarze 3 złote już stoją
@pokojowonastawionaowca Bo to te skradzione od rolinka-gorzelnika ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Okrupnik mmm, klasyka, kartofle z ziemniakami
@mannoroth Pyry z perkami
Zaloguj się aby komentować
A masę robimy na pizzkach! No i twarogu oczywiście
#pizza #gotujzhejto #gotowanie

@Barcol post zgłoszone jako przemoc
@Barcol jakie hydro wariacie? Ile TO i ile TL?
@Tomekku 60%, caputo nuvola, czasy na oko, jakieś 3h na blacie, 2 doby w lodówce, 5h na blacie
@Barcol eee to krótko rosło, jaki masz piecyk?
@Barcol Masuj, masuj, bo jakaś mała i gruba wychodzi ta pizzka
Zaloguj się aby komentować
Panie @bojowonastawionaowca melduję wykonanie drugiego zadania z #jesiennewyzwania :
Moja pierwsza zupa dyniowa w życiu, wzorowana na przepisie od AniaGotuje.
Mam nadzieję, że widać postaranko na 30%
Dołączam dodatkowe zdjęcia w ramach dowodów rzeczowych.
#gotowanie #gotojzhejto #jedzenie
P.S. Trzymajcie kciuki, żeby się dobrze przyjęło, bo nie mam ochoty na nockę ze #srajzhejto
P.S.2 Trochę #pokazmorde




@parabole bez marchewki dla kolorku?
@zomers Instrukcje były niejednoznaczne...
Wygląda na sycącą
@PaczamTylko Dwa talerze i musiałem przerwę zrobić
@parabole jest elegancka! A smaczna?
@bojowonastawionaowca Owszem, całkiem zjadliwa
@parabole no i z chlebkiem, bo bez chlebka się nie najesz
Zaloguj się aby komentować
Robię se sos. Polskie bolognese. Jedyny włoski akcent to bazylia xD
A nie, przepraszam - pomidory też!
Smacznego dla mnie!
#jedzenie #gotowanie #petergotuje

@Peter_Mountain pamiętaj o Twarogu. Klasyczny Twaróg Bolognese.
@AdelbertVonBimberstein koniecznie zblendowane!
Zajebiste kremowe polonese wychodzi
@AdelbertVonBimberstein pamiętaj o lekach
Zaloguj się aby komentować
Dla ludzi takich jak ja czyli zastanawiających sie co to kurła gumbo
@Chunx no tak ༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽ Właściwie to nawet z konkretnym przepisem trafiłeś.
@ipoqi jaka piękna cebula
Ja pi⁎⁎⁎⁎le cebularz!

@cebulaZrosolu zastanawiałem się czy Cię oznaczać ale stwierdziłem, że taka mała cebulka ci się nie spodoba
@ipoqi nie musiałeś oznaczać, przyszedłem za zapachem
@ipoqi kuchnia jaka nówka nieśmiganka
byłoby strasznie przykro, jakby coś wykipiało i się przypalilo
@GazelkaFarelka ta kuchnia ma z 12 lat
Zaloguj się aby komentować
Wjechały #cebularze wg przepisu od @Jakly https://www.hejto.pl/wpis/cybulorze-yi-hearts-hearts-h-nie-moglam-znalezc-w-biedrze-maku-wiec-poproszylam-
Bez maku, ale za to z pieprzem.
#gotujzhejto


@fisti Czyżbym miała zapoczątkować trend na cebularze z pieprzem zamiast maku? xD
Oby tylko lubelszczanie nie mieli mi za złe, że im regionalne danie zbezcześciłam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Jakly Słyszałem, że w Lublinie szykują się do protestu.
Zaloguj się aby komentować
#gotujzhejto #pizza sezon na picke uważam za otwarty

@Z_buta_za_horyzont Właśnie o tym napisałem od razu ale usunąłem bo nie będę powtarzał.
@Z_buta_za_horyzont ja, naturlich ;)
@skorpion Jakieś ujowe to ciasto
Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować
Czy ktoś pogratuluje mi tego pięknego, soczystego i pysznego schabu?
Do tego zblendowałem sosik z pomidorami, cebulką, czosnkiem, miodem i musztardą.
Sam nie wiem czy wpierdzielić cały na raz, zostawić do krojenia na kanapki czy do obiadów na kolejne trzy dni
#petergotuje #gotowanie #jedzenie #gotujzhejto

@Peter_Mountain na raz!
Nie bo jesteś ze wsi
Podaj przepis ! Uwielbiam i ja robić mięsiwa.
Zaloguj się aby komentować