Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

279

Gotowanie, przepisy i inne takie

Zaloguj się aby komentować

UncleFester

@pierdonauta_kosmolony Ciekawe "cóś", masz jakiś sprawdzony/wiarygodny przepis?

Zaloguj się aby komentować

razALgul

@SilverMonkey no i miałem nie jeść...i jestem głodny... uj Wam w d⁎⁎ę...

razALgul

Z drugiej strony, jestem hipokrytą, bo sam wstawiam posty o jedzeniu. Psychol... Chcesz herbatkę? Nie, nie dziękuję... Już gadam sam ze sobą... Łiiiii...

Z_buta_za_horyzont

Rok temu kupiłem, nawet nie zajrzałem ani razu nie mówiąc już o zrobieniu tej wytwornej zupki .

855980fc-861c-44e0-9e21-5726eeae5d77

Zaloguj się aby komentować

Z_buta_za_horyzont

Ziemniaczki ładnie wyczesane . Grzebień czy widelec?

Zaloguj się aby komentować

mannoroth

@bori południowy wał wymaga doszczelnienia

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

#gotowanie #jedzenie


Szykuje sobie spaghetti bolognese

Skład

  • Mięso mielone ze świni

  • Pieczarki

  • Czosnek

  • Cebula

  • Oliwki zielone

  • Pesto rosso

  • Pasta pomidorowa z bazylia

  • Przyprawa do spaghetti z pistacjami

  • Zioła prowansalskie

  • Sól

  • Pieprz

  • Oraz ostry sos który wylosujecie oraz jego ilość którą dodam do sosu

W czterech komentarzach dodam jak dużo mam dodać sosu który wygra ankietę, wygra opcja z najwyższa liczba piorunów.

59d3c55b-4547-48d4-8b34-09955f58fc6e
daea5b8b-0b5d-4a6d-8815-692472884443
81e933fe-01fc-4e82-a292-194d2ecf8761

Jaki ostr sos mam dodać do spaghetti

43 Głosów
Z_buta_za_horyzont

Red habanero dodaj do mięsa.

Chipotle dodaj do pasty pomidorowej.

Ghostem zapij całość jak smak spaghetti będzie mdły .

suseu

Sosik Prawie gotowy, wygrywa Ghost z 55% w ilości 1/4


Edit: Tak wygląda na patelni, jedzone będzie jutro.

a15a8df9-d4b8-47ff-807c-9881500049c4
FriendGatherArena

@suseu bolognese z pieczarkami i oliwkami wtf?

Zaloguj się aby komentować

Vampiress

@Hajt ch⁎⁎⁎we te żarcie

Zaloguj się aby komentować

RogerThat

Filet, moja ulubiona ryba.

Zaloguj się aby komentować

Schab pieczony ze śliwką i goździkami


Niedawno był na obiad, ale jako że razem z żeberkami (ktore były wczoraj) dostałam od mamy też między innymi kawałek schabu, trzeba było go spożytkować.


Danie z gatunku easy win.


Jest skalowalne, czyli praktycznie tyle samo czasu zajmie ci zrobienie go dla dwóch osób, jak dla dwunastu.


Pierwsza i najważniejsza rzecz, to mięso. To jest trik, aspekt, przez który przez wiele lat mi to danie nie wychodziło. Jeżeli jesteś absolutnie pewien, ze kupujesz świeże mięso, to musi ono poleżeć w lodówce ze trzy dni. Z mięsa ubitego poprzedniego dnia nie wyjdzie. Musi swoje odleżeć, żeby skruszało. Nie należy tego procesu mylić z procesami psucia czy gnilnymi. Kruszenie mięsa to jest auto-destrukcja tkanek (czyli same z siebie, a nie z powodu drobnoustrojów), dzięki czemu bedzie ono mięciutkie i rozpływające w ustach, bez włókien ciezkich do pokrojenia nożem i włażących między zęby.


Najlepiej kupować w sklepie, gdzie jesteś absolutnie pewien, że jest świeże, a nie leżało już trzy dni, bo te dodatkowe trzy dni jeszcze w twojej lodówce to już moze być za dużo. Ja kupuję w Dino, bo tam jeszcze nigdy sie nie nacięłam i mają tam wieczorem już pustą ladę, zamawiają raczej mniej mięsa niż za dużo, żeby zostało na kolejny dzien. Jak masz paczkowane w marketach, to możesz brać te z datą bliżej końca terminu.


Dalej jest już prosto - ostrym nożem robisz dziury, upychasz w nie suszone śliwki, w małe nacięcia wciskasz goździkami, nacierasz odrobiną oleju i przyprawami - pieprz, majeranek, czerwona papryka, sól. Do żaroodpornego naczynia dorzucasz ziele angielskie, lisc laurowy, pieprz w kulkach, przekrojona główkę czosnku, odrobinę wody na dno.


Przykrywasz i na 4h do piekarnika na 150 stopni. Można sobie wyskoczyć na grzyby czy rower, czy co tam lubisz.


Pod koniec pieczenia gotujesz jakąś kaszę, robisz jakas surówkę, wyciągasz pieczeń i podajesz pokrojoną na plastry z konfiturą żurawinową, może też być ta z IKEA.


#gotujzhejto #jedzenie

1f0ab957-1e1f-48d0-ba3e-6601c49fa25f
2cbaee38-3e27-4c2c-97a1-736ae2ef841f
806021a2-e4f2-4143-b8aa-7f56aac90b0a
6fef8448-2b8b-41a9-a645-045eb4436cb1
bzyk260

@GazelkaFarelka Nigdy nie robiłem a wygląda pysznie. Dodatkowo komentarze wyżej przekonały że zrobię na 100%

zed123

@GazelkaFarelka A bez jeżdżenia na rowerze też wyjdzie dobre?

GazelkaFarelka

@zed123 Też, można siedzieć w tym czasie na hejto. Nikt tego nie sprawdza.

M_B_A

@GazelkaFarelka Wygląda cudnie. Pieczesz całe 4h pod przykrywką?

Zaloguj się aby komentować

#gotowanie

Oto najprawdziwsze polskie prawdziwe ziemniaki z garnka. Koperek obok, musztarda i kepucz w lodówce. Zapraszam do stołu gościnnego. Disco już leci z radia a Lipton się patrzy

5b5e190d-6722-491a-aa48-0eaac4c95cd0
Okrupnik

@kopytakonia 15 złoty za worek a smakują jak za 20

starszy_mechanik

@Okrupnik a wyglądają jak za 30

pokojowonastawionaowca

@Okrupnik no właśnie, niby inflacja a ziemniaki za 80groszy za kilogram xD

Okrupnik

@pokojowonastawionaowca na bazarze 3 złote już stoją

Peter_Mountain

@pokojowonastawionaowca Bo to te skradzione od rolinka-gorzelnika ( ͡° ͜ʖ ͡°)

mannoroth

@Okrupnik mmm, klasyka, kartofle z ziemniakami

Zaloguj się aby komentować

Michumi

@Barcol post zgłoszone jako przemoc

Tomekku

@Barcol jakie hydro wariacie? Ile TO i ile TL?

Barcol

@Tomekku 60%, caputo nuvola, czasy na oko, jakieś 3h na blacie, 2 doby w lodówce, 5h na blacie

Tomekku

@Barcol eee to krótko rosło, jaki masz piecyk?

Peter_Mountain

@Barcol Masuj, masuj, bo jakaś mała i gruba wychodzi ta pizzka Chyba, że to w stylu sfincione

Zaloguj się aby komentować

Panie @bojowonastawionaowca melduję wykonanie drugiego zadania z #jesiennewyzwania :


  • Wykorzystaj dynię albo do stworzenia ciekawej ozdoby, albo do sporządzenia posiłku


Moja pierwsza zupa dyniowa w życiu, wzorowana na przepisie od AniaGotuje.


Mam nadzieję, że widać postaranko na 30%


Dołączam dodatkowe zdjęcia w ramach dowodów rzeczowych.


#gotowanie #gotojzhejto #jedzenie


P.S. Trzymajcie kciuki, żeby się dobrze przyjęło, bo nie mam ochoty na nockę ze #srajzhejto

P.S.2 Trochę #pokazmorde

3f563b16-f783-4613-9e1c-a79adc39f4a8
2820e0ab-d600-47c9-8bee-2539f2db4db4
58f5de6d-b00a-463a-825e-5e1e7dec23a3
5aa0fb4e-3d88-483a-9ea3-9075ba8055af
zomers

@parabole bez marchewki dla kolorku?

parabole

@zomers Instrukcje były niejednoznaczne...

parabole

@PaczamTylko Dwa talerze i musiałem przerwę zrobić

bojowonastawionaowca

@parabole jest elegancka! A smaczna?

parabole

@bojowonastawionaowca Owszem, całkiem zjadliwa

bojowonastawionaowca

@parabole no i z chlebkiem, bo bez chlebka się nie najesz

Zaloguj się aby komentować

AdelbertVonBimberstein

@Peter_Mountain pamiętaj o Twarogu. Klasyczny Twaróg Bolognese.

RACO

@AdelbertVonBimberstein koniecznie zblendowane!

Zajebiste kremowe polonese wychodzi

Wiertaliot

@AdelbertVonBimberstein pamiętaj o lekach

Zaloguj się aby komentować

ipoqi

@Chunx no tak ༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽ Właściwie to nawet z konkretnym przepisem trafiłeś.

cebulaZrosolu

@ipoqi jaka piękna cebula


Ja pi⁎⁎⁎⁎le cebularz!

07133626-6b91-493a-82c4-8dca848f5049
ipoqi

@cebulaZrosolu zastanawiałem się czy Cię oznaczać ale stwierdziłem, że taka mała cebulka ci się nie spodoba

cebulaZrosolu

@ipoqi nie musiałeś oznaczać, przyszedłem za zapachem

GazelkaFarelka

@ipoqi kuchnia jaka nówka nieśmiganka
byłoby strasznie przykro, jakby coś wykipiało i się przypalilo

ipoqi

@GazelkaFarelka ta kuchnia ma z 12 lat

Zaloguj się aby komentować

Jakly

@fisti Czyżbym miała zapoczątkować trend na cebularze z pieprzem zamiast maku? xD

Oby tylko lubelszczanie nie mieli mi za złe, że im regionalne danie zbezcześciłam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mr.Mars

@Jakly Słyszałem, że w Lublinie szykują się do protestu.

Zaloguj się aby komentować

nbzwdsdzbcps

@Z_buta_za_horyzont Właśnie o tym napisałem od razu ale usunąłem bo nie będę powtarzał.

skorpion

@Z_buta_za_horyzont ja, naturlich ;)

bori

@skorpion Jakieś ujowe to ciasto

Zaloguj się aby komentować

Czy ktoś pogratuluje mi tego pięknego, soczystego i pysznego schabu?


Do tego zblendowałem sosik z pomidorami, cebulką, czosnkiem, miodem i musztardą.
Sam nie wiem czy wpierdzielić cały na raz, zostawić do krojenia na kanapki czy do obiadów na kolejne trzy dni


#petergotuje #gotowanie #jedzenie #gotujzhejto

e58be6e7-4014-4d41-97e9-d831ae8708e5
bishop

Nie bo jesteś ze wsi

rysio-kozlowski

Podaj przepis ! Uwielbiam i ja robić mięsiwa.

Zaloguj się aby komentować