Zdjęcie w tle
Jedzenie

Społeczność

Jedzenie

444

Kolejny dowód na to, że wiek to tylko cyferka. Kapuśniak 4 lata po dacie ważności zeżarłem ze smakiem. Całą puchę na raz, oczywiście z chlebkiem- bo bez chlebka to wiadomo co. Nie był to może najlepszy kapuśniak jaki w życiu jadłem, ale biorąc pod uwagę całokształt- czuć było tylko delikatną nutkę "dziwności". Profilaktycznie więc doprowadziłem do wrzenia.


Wołam @macgajster dla którego ten kontent powstał.


#jedzenie #kapusniak

459e2c63-12d0-46ad-b479-204fcf920d17
40dcb97a-74c3-46f4-b965-44d7c5d4353c
32868470-d1a6-486d-8a76-4f5d20511736
e3c9aad1-5ea2-43f2-b6d1-7efd3329d4f6
ce4dbd55-40a4-4816-98a4-d4b4d47b1e7b
PlatynowyBazant20

@DonRzoncy eh, zapasy z pierwszej paniki w pandemi covid19, skąd ja to znam 🙂

Jarem

@DonRzoncy

Jak kiedyś trafisz na piwo blisko terminu, a wiesz, że w najbliższym czasie nie wypijesz - bierz śmiało. Z reguły te daty przydatności są o kilka miesięcy zawyżane. Jak trzymasz w ciemności i nie przegrzewasz, spokojnie się nie zepsuje. A nawet jak się zepsuje, to najwyżej Cię przeczyści, ale cierpieć nie będziesz :P

DonRzoncy

Jakby kto pytał to żyję, nie było efektów gastrycznych, toksycznych, ani halucynogennych (niestety). Tylko normalne kapuściane wzmożone wydalanie gazów. Polecam.

Zaloguj się aby komentować

cebulaZrosolu

@SuperSzturmowiec jakby jeszcze było scybulo to już w ogóle

marcik-polska

kiedyś karma dla psów miała więcej mięsa niż to co kiedyś nie stało nawet koło prawdziwego gulaszu angielskiego

Zaloguj się aby komentować

Oua. Zwykła Sriracha straciła dla mnie już dawno swój polot, choć nie wiem czy to wina producenta czy mojego zobojętnienia na ostrość. Ale ta tutaj okazała się tym, za co pamiętam Srirachę sprzed 15 lat. Pali idealnie.


Ja wiem, że są do kupienia dużo gorsze masakratory wlotu i wylotu, ale mam tu na myśli sos codziennego użytku do każdego dania. Jakieś limity muszą istnieć


#jedzenie #ostrejedzenie #ostresosy

1f1c810b-2f5d-4c8f-b823-47f389ca510a
Bjordhallen

@Shagwest jeśli lubisz Sriracha, to może nie słyszałeś o sosie Buffalo. Również lubię ostre, ale takie które jest smaczne.

Buffalo salsa - 1:1 Sriracha z masłem. Tropisz na patelni i następnie gotujesz/ smażysz na małym ogniu przez 2-3 min. Proporcja tak na oko - za dużo masła powoduje tłuszcz ktory nie połączy się z sosem.

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

maximilianan

@madhouze fejk, nie ma pierogów

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Bjordhallen

@mordaJakZiemniaczek dej pokój - 3 partie w koszu. Zastanawiam się czy to nie przez gliniak..

Zaloguj się aby komentować

bartlomiej_rakowski

@JaktologinniepoprawnyWTF Smacznego dobre ciastka kruche mix masa netto 1,5 kg z zakładu cukierniczego "Wacuś" dla jego.

Zaloguj się aby komentować

Fausto

Sory, ale psu bym Twojej diety nawet nie dał

starszy_mechanik

@Fausto wrogowi bym nie dał xD

bartlomiej_rakowski

@JaktologinniepoprawnyWTF Ja po tej serowej jalapenio miałem wymioty i całą wyrzygałem po zjedzeniu… nie zdążyłem donieść do kibla i poszło część na podłogę xD Jak dotąd twierdziłem, że nie ma niedobrych zupek, ale ta w końcu zmieniła moje zdanie i jest na haniebnej czarnej liście.

Zaloguj się aby komentować

Będzie mała #polecajka


Kiedyś na tagu #gotujzhejto pytałem o używane przez Was programy do organizowania przepisów. Szukałem czegoś co będę mógł używać zarówno na komputerze jak i tablecie albo smartfonie.


Przetestowałem kilka, ale końcowo zakupiłem i polecam CookBook

https://cookbookmanager.com/


Z plusów:


  • dostęp z przeglądarki i aplikacji

  • Wygodne dodawanie i edytowanie przepisów

  • Uwzględniana ilośc porcji i możliwość skalowania przepisów

  • Tagowanie przepisów po posiłku, kuchni czy rodzaju dania, np. dinner, pasta, italian i możliwość wyszukiwania po tagach

  • Możliwość wyszukiwania po składnikach

  • Tworzenie planu posiłków (np. obiady na cały tydzień)

  • Tworzenie list zakupów na bazie przepisów lub calych planów

  • Można dodać zdjęcia nie tylko na froncie, ale też do każdego kroku w przepisie

  • W trakcie gotowania calkiem sprytne wykreślanie użytych już składników i wykonanych kroków

  • Spora baza przepisów i możliwość dzielenia się nimi z innymi userami.


Z minusów:


  • Lista składników nie ogarnia dobrze zakresów, czyli jesli wpiszę "200-250g kurczaka" to nie za bardzo rozumie o co mi chodzi.

  • Program tylko w języku angielskim (niektórym może przeszkadzać)

  • 45USD za dożywotnią licencję


Ogólnie bardzo przydatna ta książka kucharska, cieszy mnie że działa wszędzie a opcja wykreślania wykonanych kroków naprawdę mi się przydaje. Powoli migruję calą bazę przepisów.


Jkbc to dostępna jest wersja "free" z limitem 20 przepisów. Akurat żeby sobie potestować.


Nizej screeny jak apka wygląda.


#gotowanie #cookbook

a83145ce-b595-4f0c-b1db-5e8732945b97
72d5479f-1d1e-4f1f-9d71-0d060e33d6a7
d5c11be6-d4c4-40ea-885e-647b2aaf8cef
Astro

Fajna na pierwszy rzut oka ale nie podoba mi że

Cloud Sync. All stored in our cloud to sync quickly between your devices.


Czyli dostep masz do końca ich żywota. Chyba nie bardzo można to backupowac.

Dlatego ja zdecydowałem się na

https://mealie.io

Można hostowac u sobie.

Stashqo

@Astro To też sprawdzałem. Kopie przepisów są na telefonie/tablecie synchronizują się z chmurą, więc offline też będzie banglać. W dowolnym momencie można wszystko zrzucić do plików i trzymać na kompie.

Astro

@Stashqo a możesz napisać do jakiego formatu zrzuca? Ale w czym jest fajniejsze od mealie? Może trzeba będzie się dokładniej przyjrzeć :)

Zaloguj się aby komentować

Suodka_Monia

@JaktologinniepoprawnyWTF Tobie

JaktologinniepoprawnyWTF

@Suodka_Monia Przecież możesz być na górze.

Zaloguj się aby komentować

vrkr

Czy to teaser kolejnego sezonu #srajzhejto ?

JaktologinniepoprawnyWTF

@vrkr Wszystkie odcinki na raz wyjdą

Zaloguj się aby komentować

kodyak

Oo widzę avocado codziennie ściągane z californi samolotami

the_good_the_bad_the_ugly

Można. Tylko po co sobie to robić? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

bartek555

@madhouze o jak ja dawno tego nie slyszalem ❤️

Zaloguj się aby komentować

Reszta kiełby, która została mi z ogniska, zesmażona na oleju scybulkom. Stary, stosowany chleb. Ostatni ogóras ze słoika + pomidorki, które znalazłem w lodówce. Musztarda stołowa i sarepska. Będę tłusty, ale zadowolony.


#jedzenie #gotujzhejto #kielbasa

8224a414-4342-45e2-ab1a-af5c1470510f
zuchtomek

@Piechur No i namówił, dziś kiełba z patelni wjedzie

Zaloguj się aby komentować

Mewtyla

Dawaj uppdate jak ci coś wysiadzie. Flaki np.

Zaloguj się aby komentować

Zjadam do końca. W sumie to jakieś 0,9 - 1 kg kurczaka wpadł do kiszki od północy. Do tego jeszcze tabliczka czekolady i jestem nabity jak lew po ojebaniu antylopy. Teraz tylko uwalić się do wyra i spać.


#jedzenie

7d6f8898-09b7-42fe-aaca-e6d98de88621
SuperSzturmowiec

jogurt plus borówki po śniadaniu - codziennie od kilku dni sobie kupuje. trochę drogie 25 zł kg ale dobre i pozytywnie wpływają na sranie

JaktologinniepoprawnyWTF

@SuperSzturmowiec no borówki są drogie a wcale nie jest to jakieś wow owoc.

SuperSzturmowiec

@JaktologinniepoprawnyWTF ale mi smakuje i długo sie trzymają w lodówce w porównaniu do truskawek

Suodka_Monia

@JaktologinniepoprawnyWTF smacznego

JaktologinniepoprawnyWTF

@Suodka_Monia już dawno zjedzone, ale doceniam chęć próby zagadania xd

Suodka_Monia

@JaktologinniepoprawnyWTF do następnego posiłku też Ci życzę smacznego

madhouze

Ja do najmniejszych ludzi nie należę, ale kilogram kury, to ja jem prawie tydzień zazdroszczę ludziom, którzy dają radę się tak opychać

@JaktologinniepoprawnyWTF jakieś 0,9 - 1 kg kurczaka wpadł do kiszki od północy. Do tego jeszcze tabliczka czekoladyjakieś

JaktologinniepoprawnyWTF

@madhouze na trzy podejścia jedzone. Na raz to by mi kicha pękła.

Zaloguj się aby komentować

Kurczak z gara. Trochę nierówno się zrobiły bo trochę twardego i trochę miękkiego, ale to wina tego, że miały po 4 - 5 cm grubości.

Następnym razem pokroję na mniejsze kawałki. Zeżarłem cały duży kawałek, pół średniego i napchana kiszka a do zrobienia był jeszcze jeden kawałek bo się nie zmieścił.


#jedzenie #gotujzhejto

36682fb9-cecb-41a2-8c7c-0cbc8e18db71

Zaloguj się aby komentować