Zdjęcie w tle
pingWIN

pingWIN

GURU
  • 290wpisy
  • 4339komentarzy

Quidquid Latine dictum sit, altum videtur

No hej #bojowkapiekarska , jak się podoba chlebuś? ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Paluszek aka bateria AA dla skali. Smak bardzo dobry, kraina wiecznej piętki. ༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽


Tag to blokowania lub obserwowania: #chlebypingwina 


#heheszki

34942660-1b3d-4fd2-adb3-ca58a0b272f6
deafone

@pingWIN z vartą warto!

Stashqo

@pingWIN skąd masz takie za⁎⁎⁎⁎ście wielkie baterie?!

LeniwaPanda

@pingWIN czy w tym przypadku to już nie jest bułka?

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Witam #bojowkapiekarska, przycupnę tu na chwilkę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Oto mój pierwszy w życiu chleb zrobiony na zakwasie!


Było trochę błędów przez opóźnienia osób trzecich, przez co brakło mi czasu na odpowiednio dużo składań i później za długo leżał zanim zrobiłem formowanie i trafił do koszyka (no, to za duże słowo, aktualnie to durszlak xD) i ciasto się kleiło za bardzo co skutkowało użyciem dodatkowej ilości mąki. No nic, nie musi być idealnie za pierwszym razem.


Za godzinkę test smaku i jak wypadł w przekroju ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Trochę suchych danych:

-400g mąki pszennej typu 680 (tutaj akurat "Basia", ale ma 13g białka, czyli raczej git)

-50g mąki żytniej typu 960 (Planet Bio)

-70g zakwasu (żytni na mące typu 2000)

-300ml wody

-8g soli


Pieczony na zwykłej blasze piekarnika pod nakryciem dużej metalowej miski przez połowę czasu ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯


Tag to blokowania lub obserwowania: #chlebypingwina 


Wołam największego fana @onpanopticon, którego zdradzają powiadomienia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

010199ad-93c3-47a1-91c9-835382622590
onpanopticon

Piękny chlebek! I to nawet nie jak na pierwszy, ale nawet jak na 10 i wiem co mówię


W końcu czuję się spełniony jako największy fan xD Ale to dopiero singiel promujący, czekam na płytę i koncerty

Trypsyna

@pingWIN wygląda zacnie! Też chciałabym kiedyś zacząć przygodę z wypiekaniem chleba na własnym zakwasie, uwielbiam pieczywo. Zaobserwowałam tag, będę czekać na przyszłe wypieki i inspiracje Smacznego

GazelkaFarelka

@pingWIN Jak na pierwszy raz - gicior. Co do przekroju, widać że zakwas jeszcze trochę słaby. Możesz spróbować go wzmocnić nieco zagęszczając (bardziej gęsty zakwas faworyzuje drożdże nie bakterie), możesz też trochę wziąć do osobnego słoika i zacząć prowadzić gęsty zakwas biały, dokarmiając go mąką pszenną 750 i wodą w proporcji 5:3 (mąka:woda).

Zaloguj się aby komentować

Wpis nr 11. (3.07)


Drogi pamiętniczku.


Nadszedł dzień. Dzień do którego zostałem stworzony. Dzień próby. Tak, to dziś. Pachnę wystarczająco średnio, żeby być dobrym. Poznałem nowego kumpla, nazywają go sól. No i jakiś cienias, białas przyszedł, pszenny na niego wołają. I tak sobie siedzę w misce, rośnę, pingwin mnie przekłada co jakiś czas, tak się dzieje życia cud. To chyba mój ostatni wpis kochany dzienniczku, żegnajcie.


-------------------------------

Od teraz nastaje era chlebowa. Więcej info po 16. ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Tag to blokowania lub obserwowania: #chlebypingwina 🐧

Zaloguj się aby komentować

onpanopticon

Kiedyś pewna siebie d⁎⁎a

Chciała poderwać biskupa

Ale że ten woli dzieci

Ofertę wyrzucił do śmieci

jakibytulogin

Na każdej parafii d⁎⁎a

I to wcale nie buskupa.

Co to? Wiedzą nawet dzieci -

Bioodpadowy kosz na śmieci.

patryk-pis

W seminarium interesuje go każda d⁎⁎a —

łakomy kąsek nie umknie oku biskupa.

Kiedyś ślinił się na widok dzieci,

dopóki nie obcięli mu c⁎⁎ja,

by potem porzucić ciało wśród śmieci.

Zaloguj się aby komentować

Wpis nr 9. (1.07)


Drogi pamiętniczku.


Po nocy potroiłem swoją objętość. W ciągu dnia trochę mi się opadło, ale tylko połowę wzrostu, co widać na obrazku drugim. Pingwin jest w miarę zadowolony, teraz czeka tylko na intensywniejszy, lekko jabłkowo-octowy zapach. Nie wie za bardzo jak mocny ma on być, więc jeszcze mnie nie używa na chleb. Zaraz mam dostać jedzonko.


Wpis nr 10. (2.07)


Drogi pamiętniczku.


Zdziwiłem pingwina. Wczoraj po około 2-3 godzinach od karmienia prawie potroiłem swoją objętość! Po 12 godzinach nadal utrzymywałem formę (zdjęcie 1), ale teraz lekko mi się opadło. Pingwin lekko wyczuwa już ten zapach, którego szuka, albo przynajmniej tak mu się wydaje. Chyba dla pewności użyje mnie jednak jutro. ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯


Tag to blokowania lub obserwowania: #chlebypingwina

0ac78e33-6e30-4e32-afce-02849e6d7b00
fd43a399-83f0-4b02-8c9c-cc64e1a3e033
onpanopticon

@pingWIN Powiadomienie mi nie przyszło, skandal!


Czekam z niecierpliwością aż ten napakowany zakwas ci napompuje chleb xD

Zaloguj się aby komentować

189 365 + 25 = 189 390


Szybka godzinna traska bez HR z focusem na kadencje. Bardzo fajna pogoda, mało wiatru i super widoczność na góry.

Na zdjęciu przy koniach nawet jakieś zebry się znalazły ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Przy okazji ostatnio doinstalowałem gcam'a i w końcu jestem w miarę zadowolony z tych zdjęć. Szkoda, że tak długo prokrastynowałem z tym. Niestety fabryczna apka za dużo wpływa na zdjęcie przez co teraz są naturalniejsze i lepiej doświetlone.


W ogóle zauważyłem też, że na rowerze częściej odmachują / pierwsi wystawią rękę nazwijmy to "ambitniejsi rowerzyści" i na dopasionych rowerach niż amatorzy, a kobiety to już w ogóle mam wrażenie, że tylko wtedy odmachują jak jadą z partnerem razem i wtedy oboje odmachają. Tak przynajmniej ja zauważyłem, nie tylko dzisiaj i mówię tutaj o rowerach z barankiem, bo jednak przy prostych kierownicach to prawie nikt nigdy. Taka luźna obserwacja.


#rowerowyrownik #rower #gravel

f7a0781a-f28e-49ee-97e4-f02d7aaa08cb
f0c7de53-d86b-4ab1-900f-f315bef3f185
onpanopticon

@pingWIN Ja tam sam z siebie nie macham, ale zawsze odmachuję Chociaż bardzo rzadko, bo wiadomo, gravelowiec nie pomacha, szosowcy to w ogóle jakby w innym świecie żyli i nie patrzą na żuczków na innych rowerach.


Wyjątek to jazda w ulewie. Zawsze jak jadę i leje fest, to prócz oczywiście szosowców, machają wszyscy którzy też jadą w taką pogodę xd


Tak ogólnie to mnie osobiście to raczej męczy xd Sam jedyne co mówię to siemano, jak spotkam kogoś na naprawdę tragicznej trasie, albo w nocy, że wiem iż to jakiś konkretny wariat jedzie. To witam, ale nie machaniem

fisti

I jaką kadencję udało się utrzymać?

onpanopticon

@pingWIN a ja się pytam co z zakwasem xd

Zaloguj się aby komentować

Wpis nr 8. (30.06) - uwaga, czarny humor (mój kradnie tylko czas, więc nie chowajcie pieniędzy) ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Drogi słoiczku.


Dzisiaj zapracowałem na chleb. Przez noc udało mi się urosnąć o 40%, a do nocy nawet podwoiłem swoją objętość, pingwin był dumny. Takie PoTęŻnE komory gazowe zostawiłem, że na słoiku mogli by mi napisać "pierdy czynią wolnym". Pingwin daje mi już mniej picia, a dokładniej to tyle co jedzenia, bo mówi, że w taki sposób będę silniejszy, a ja chce być silniejszy. W końcu ZAKWAS GUROM! Czy tam w górę, nie ważne. Spod pachy jeszcze mi nie śmierdzi, więc do chlebka zostało co nieco, ale chyba niedużo, więc jestem dobrej myśli. Pingwin obiecał, że jak upieczemy pierwszy chleb to da mi pospać trochę w chłodzie, więc trzymam go za słowo. Na dziś to tyle, z kwasem!


Tag to blokowania lub obserwowania: #chlebypingwina 

4203679a-d5a8-490b-b0ba-5f6b925270d8

Zaloguj się aby komentować

Wpis nr 7. (29.06)


Drogi pamiętniczku.


Dzisiaj może nie urosłem, ale za to miałem trochę gazy. Tak, nie przesłyszeliście się, napierdziałem pingwinowi do słoika. Chyba to zauważył, bo nie dokarmił mnie po połowie dnia tylko nawet trochę się uśmiechnął. No po⁎⁎⁎⁎ny... Struł mnie tą mąką od Niemca, a teraz się uśmiecha głupi. Tak czy siak już nie dostałem tej mąki na śniadanie. Na noc stwierdził, że dokarmi mnie jak wcześniej.. Niedziela wieczur i humor popsuty. Czuję, że znowu będę miał gazy tej nocy. Po nocy czeka mnie poniedziałek, których nienawidzę, a przypominam, że to mój pierwszy poniedziałek w życiu....


Tag to blokowania lub obserwowania: #chlebypingwina 

a98b7ce7-6a0e-494c-b5a1-643e503a2359
dolitd

28°C w domu, o Jezusie. Ja przy 22 chcę skórę ściągnąć, żeby mi było chłodniej.

Zaloguj się aby komentować

jakibytulogin

Ser Wery


To pasuje do ziemniaka,

Lubią młodzi - lubią starzy.

To domena jest Polaka,

Że se taki ser usmaży.

PaczamTylko

Magiczny wywar z ziemniaka

znają go wszyscy, młodzi i starzy

wypij go by zdać test na Polaka

Sarmata przeżyje, niewiernego usmaży

Kronos

Placki robi się z ziemniaka

Wiedzą młodzi jak i starzy

Tylko czemu się je dla Polaka

W serwerze na procku smaży?

Zaloguj się aby komentować

Pora zakończyć i podsumować XVII edycję #naopowiesci


Przypominam, że opowiadania w tej edycji miały zacząć się zupełnie zwyczajnie, ale zakończyć kompletnym absurdem, a dodatkowo jedno ważne prawo natury, społeczeństwa lub technologii miało zostać odwrócone.


Użytkownik @Spleen napisał o firmie o jakże pięknie brzmiącej nazwie "NAGO - spółka z obnażoną godnością". Opowiadanie z humorem, gdzie niemożność założenia ubrań w pracy budzi kontrowersje, które to szef firmy próbuje wyjaśnić. Bardzo fajny pomysł na odwrócone prawo oraz śmieszne dialogi. No mam nadzieję, że jeśli dojdzie do takich czasów to będę jednak pracował zdalnie, bez kamerki. No albo chociaż w firmie z modelkami. ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Rowerowe opowiadanie @fonfi natomiast oparte zostało na faktach i liczyło aż 2817 słów! Opowieść jest nie tylko rowerową relacją z Mazowieckiego Gravelu, w którym to Fonfi jechał na dystansie 120km (co okazało się trochę jednak innym dystansem w rzeczywistości), ale też relacją ojciec-syn, bowiem nie była to samotna wyprawa! Syn maruda, niszczyciel motywacji i uśmiechów pań w sklepie nie przejechał tej wyprawy równie zadowolony co ojciec, ale po wszystkim stwierdził jednak "ja chce jeszcze raz!". Nie no, żartowałem. Tak naprawdę chciał, żeby zadzwonić po MamaUber, ale Fonfi i tak go zapisał na 2 razy dłuższą trasę na przyszły rok. Ciekawe kiedy młody się dowie. Może w połowie trasy? Zobaczymy za rok, ale już teraz z tego miejsca życzę powodzenia i gratuluję świetnej wyprawy jak i super opowiadania!


Zasady jednak są nieubłagalne (no chyba, że trzeba wrobić mnie w zwycięstwo. No to wtedy okazuje się, że są). A brzmiały one mniej więcej dokładnie tak: Co mnie najbardziej zaskoczy i/ lub rozbawi, więc liczę na kreatywność i dawkę humoru/ absurdu. Dodatkowo limit słów to 200-1000. Tak więc zwycięzcą tej edycji zostaje @Spleen! Gratuluję oczywiście wygranej i trochę współczuję, wiadomo.


Dodatkowe nagrody:

Model polskiego niszczyciela ORP Błyskawica dla @fonfiego (a może nawet bardziej jego syna?) za błyskawiczne niszczenie dobrej zabawy i uśmiechów nie tylko dzieci

Plaster z powertape'a dla @Spleen, aby można ukryć już na zawsze część ciała, której nie chcemy pokazywać szefowi

- Długa rolka papirusu dla @fonfi za bardzo długie opowiadanie. Teraz będzie miał na czym spisywać jeszcze dłuższe.


Nie opowiadań w tej edycji było mało, szczególnie, że temat raczej nie był trudny i pozwalał na sporo dowolności. Niemniej jednak powstałe opowiadania ratowały swoim poziomem tę edycję sonetów za co dziękuję całym 2 (słownie dwóm) uczestnikom. Jeszcze raz gratulację wygranej i mam nadzieję, że nagrody się spodobają!


#podsumowanienaopowieści #zafirewallem

111bfbe7-8cff-43b2-84a8-b5b330f7400a
onpanopticon

@pingWIN przeczytałem sobie jeszcze raz. Fakt, niewiele, ale za to jak! Byle co to i ja mogę napisać. Na tę edycję się nie wyrobiłem czasowo, w następnej dołożę. To ilość kosztem jakości xd


A skoro ilość, to @fonfi teraz z 5 rzuci

splash545

@Spleen gratuluję wygranej.

fonfi

@pingWIN Od syna: "Tato, tato!! Powiedz im, że ja taki zły to nie jestem, a opowiadanie było koloryzowane i dramatyzowane!"

Ale model niszczyciela przytulił. W każdym razie dziękujemy za nagrody i piękne podsumowanie.

a84ae604-4276-488a-a732-1560019bb997

Zaloguj się aby komentować

bori

@pingWIN Może i działa, ale co to za działanie? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

485 + 1 = 486


Tytuł: Człowiek z blizną

Rok produkcji: 1983

Kategoria: Dramat / Gangsterski

Reżyseria: Brian De Palma

Czas trwania: 2h 50min

Ocena: 8,5/10


Bardzo fajny film gangsterski ze świetną rolą Al Pacino. Do oceny 9 brakowało mi w sumie realizmu scen akcji, kilka razy zwróciło to moją uwagę. Nie jest to film akcji jako taki, a bardziej dramat i film antybohaterski, więc pod tym względem mi się podobał. Dobrze, że się skończył jak się skończył. Mimo swoich lat i długości ogląda się go dobrze, ogólnie polecam jeśli ktoś jeszcze nie widział.


#filmmeter #filmy #ogladajzhejto

ca6dc74a-8df0-4889-b42c-1e229ede44db
binarna_mlockarnia

@pingWIN druga połowa filmu dużo slabsza

trixx.420

Kiedyś zobaczę, nie trzeba mi co kilka lat przypominać 😆

Johnnoosh

@trixx.420 To ja już teraz przypomnę 😄

Atexor

Niby film gangsterski, ale miejscami odnosiłem wrażenie że to trochę komedia-parodia przedstawiająca miejscami właśnie ten świat w taki drwiący, prześmiewczy sposób. Niemniej film się podobał. No i poznałem dzięki niemu fajną nutkę:

https://youtu.be/Olgn9sXNdl0

Zaloguj się aby komentować

Wpis nr 4. (27.06)


Drogi pamiętniczku.


Ostatnie dwie nocne próby ucieczki ze słoika zakończyły się fiaskiem. Słońca już nie ma, nadchodzi noc, a z nią pingwin. Nie wiem co mu strzeliło do głowy, ale dzisiaj zamiast smakołyka żytniego typu 960 z biologicznej uprawy nakarmił mnie jakimś tanim gównem z lidla. Upadek, regresja, żałość. Nie dość, że marketowa mąka od Niemca to jeszcze żytnia typu 2000... Pingwinex totalny, oszczędzają na pracowniku już po kilku dniach po zatrudnieniu. Jedyny plus jest taki, że umył mi porządnie słoik. Choć w sumie to plus dla niego, bo będzie widział co robię. Zero prywatności... Dzisiaj w nocy zamiast ucieczki planuję strajk. Nie będę robił na tego biedaka, pingwina.


---------------------------------------

Wpis nr 5. (28.06)


Drogi pamiętniczku.


Strajk przyniósł zmiany. Po około 12 godzinach nic nie robienia pingwin przyszedł lekko zawiedziony, a lekko też wkurzony. Zobaczył, że opierdalałem się całą noc. Widziałem jak czytał na internecie co zrobić z takimi pracownikami jak ja. No więc dokarmił mnie znowu wyrzucając część, znowu nakarmił mnie tą mąką od Niemca, choć dał trochę więcej wody. Co ciekawe, wyłączyła mu się waga w trakcie, ale nie poddał się. Dokarmił mnie na oko (całkiem zresztą sprawne muszę powiedzieć) mrucząc pod nosem, że ma być jak konsystencja śmietany. Może nie taki najgorszy jednak ten szef... Jeszcze przemyślę czy pracować dalej, ale mówi, że jak po tygodniu jak dalej będę strajkował to ma 20 innych, bardziej doświadczonych pracowników na moje miejsce. Czuję, że nie kłamie i jest coś na rzeczy.


---------------------------------------

Wpis nr 6. (28.06)


Drogi pamiętniczku.


Stwierdziłem, że jest sobota i pi⁎⁎⁎⁎lę tę robotę. Pingwin mimo to przyszedł na noc i nakarmił mnie drugi raz, tym razem już nie na oko. Znowu tym tanim, pełnoziarnistym czymś z lidla. Dał mi więcej picia, żebym mógł przepić to ohydztwo. Coś tam szepcze, że wie, że nie niedobre, ale muszę. Ta, muszę... Ja muszę pracować w weekend, a ten sobie zajada jakieś dobroci i ogląda filmy... Choć nie powiem, oglądałem z nim "Człowieka z blizną" i całkiem niezły. Może jakby pingwin mnie karmił takim fajnym białym proszkiem, a nie mąką to bardziej by mi się chciało pracować.


Tag to blokowania lub obserwowania: #chlebypingwina 

decc534d-a0cb-40bd-8486-81abb1f7fc20
pingWIN

Wołam @Lvter, bo to w sumie jego pomysł, żeby napisać dzień z perspektywy zakwasu. Dzięki za pomysł!

Dziwen

@pingWIN nie wiem czemu, ale śmiechłem. Pamietniczki zakwasu to jest to. XD

GazelkaFarelka

@pingWIN Mówiłam ci, wszystkie ostatnie próby się u mnie dokładnie tak kończą. Pięknie przez trzy dni a potem kaputt.

pingWIN

@GazelkaFarelka Jak czytałem to podobno to standardowe zachowanie, że w 2/3 dniu jest fałszywa aktywność, później milknie, a później już jest ok. Właśnie czytałem, że zazwyczaj jest ok i nie umarł, więc jeszcze się nie poddaję, tym bardziej, że jakieś bąble się dzisiaj pojawiły już, także jestem pozytywnej myśli

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zakwas bez zmian, ale przed zmianą.


Aktywność zakwasu dzisiaj w nocy była taka jak wczoraj, ale po opadnięciu został na poziomie +20%. Dzisiaj zdecydowałem, że chcę zmienić mąkę na żytnią typu 2000. Plan był robić na niej od początku, ale nie znalazłem, a teraz dokupiłem w lidlu zwykłą żytnią 2000, bez żadnych bio i tyle. Żytnia 960 się nie zmarnuje, bo użyję ją jako domieszkę do białej, ale już do mąki na chleb, a nie zakwas. Mam nadzieję, że zakwas przeżyje tę zmianę i stanie się jeszcze silniejszy 😄


Dzień 4

- 35g zakwasu zostawiłem

- 50g mąki (żytnia typ 2000)

- 50ml wody (zmniejszyłem o 10ml)


Aha, sorki za ujebany słoik xD dziś go doprowadzę do lepszego stanu 😉


Tag to blokowania lub obserwowania: #chlebypingwina 🐧


#zakwas

ef35053d-706e-488d-b177-8b86e8ad448e
radziol

@pingWIN mąki razowe wymagają trochę więcej wody. Ja do żytniej 2000 daję właśnie 60 wody na 50 mąki

pingWIN

@radziol dzięki za podpowiedź, aż się zastanawiam ile dzisiaj dałem w końcu... teraz już pewny nie jestem czy 50ml czy z przyzwyczajenia 60ml xd


Większość przepisów zakłada 11 lub 12 i robi z tej mąki, czyli dają tyle samo wody, nie słyszałem o tym wcześniej. Zobaczę jutro jak się zachowa, choć zmiana typu może dać efekty za 2 dni wyraźniejsze i jutro może być mało wiarygodne

Zaloguj się aby komentować

Dzień trzeci - to żyje! (° ͜ʖ °)


Aktywność zakwasu dzisiaj w nocy była spora, potroił swoją objętość w szczycie aktywności, co widać na załączonym obrazku. Po około 14 godzinach opadł już do połowy szczytowej aktywności (zdjęcie 2), a teraz można powiedzieć, że objętościowo jest taki jak wczoraj. Zapach jest jeszcze dość przyjemny, czyli nie czuć gotowości 😉


Dzień 3 - bez zmian względem 2 dnia, czyli:

- 35g zakwasu zostawiłem

- 50g mąki (bio planet żytnia typu 960)

- 60ml wody


Tag to blokowania lub obserwowania: #chlebypingwina 🐧


#zakwas

6eef696b-f793-4d00-911a-2087a593d1f7
d5628582-048b-41bf-96c7-cbd85a4bd15c
ogorki-i-kielbasa

Ja miałem zakwasy jak stara kazała skopać działkę.

Zaloguj się aby komentować

Dzień drugi zakwasu (już o nim mogę tak powiedzieć myślę). 😄


Dzisiaj byłem do późna w pracy, więc zakwas pracował około 26 godzin. Może to nawet dobrze. Pojawiły się bąbelki oraz zwiększyła objętość jak widać na zdjęciu (gumka oznacza poziom startowy, czyli ile było wczoraj). W sumie spodziewałem się gorszego efektu, więc miłe zaskoczenie. ☺️


Dzień 2

- 35g zakwasu zostawiłem, resztę odrzuciłem do drugiego słoika

- 50g mąki (bio planet żytnia typu 960)

- 60ml wody


Tag to blokowania lub obserwowania: #chlebypingwina 🐧


#zakwas

0a81e9ff-db06-480a-80f5-2ddf38df3d12
Solar

więcej parametrów musisz monitorować bo inaczej nic z tego nie wyjdzie xD rozbraja mnie to podejście, jak ktoś się wkręci w kawę to k⁎⁎wa nagle zaczyna analizować skład wody, a wcześniej czibo family pijał i go w zęby nie kłuło. Taki czelendz, zrób kiedyś chleb na zakwasie z mąki żytniej i na zakwasie w którym będziesz się spusczał nad każdym parametrem. I daj znać czy jest różnica.

onpanopticon

@Solar dobre podejście. Jak coś robić to porządnie, bo na odpierdol to każdy potrafi

pierdonauta_kosmolony

@Solar

Ja piłem czibo family zanim nie założyłem rodziny.

Czekaj, to chyba odwrotnie powinno być.

radziol

@pingWIN nie chuchaj tak nad nim, bo ci słabeusz wyrośnie ma walczyć o przetrwanie

Giban

Mmm nowy wpis, na prawie każdy komentarz odpowiedz, leć w guru Panie Papug, leć!

Zaloguj się aby komentować

No to zaczynamy. Ja i mój... chciałoby się powiedzieć zakwas, ale póki co to raczej mąka z wodą. 😄


W planach miałem mąkę żytnią 2000, ale nie znalazłem, więc kupiłem poleconą mi przez panią mąkę żytnią typu 960 (z firmy bio planet). Następnym razem pewnie będę leciał na Ciechanowcu, już pewnie typu 2000. Miałem robić na przepisie, który od drugiego dnia zakłada używanie mąki żytniej pół na pół z pszeniczną, ale pani w sklepie powiedziała, że nie poleca, bo łatwo pleśnieją i lepiej full żyto i na tej jej też fajnie wychodziło i szybciej ruszał. No i zaproponowała, że jeśli będę chciał i dam znać wcześniej to użyczy swój 6-letni, także miło z jej strony. Mam nadzieję, że tego nie czyta, bo będę się głupio czuł robiąc tam zakupy w przyszłości, ale jak czyta to oczywiście pozdrawiam.


Dzień 1

50g mąki

75ml wody

temp. ok. 26°C

realna ilość zaznaczona gumką


Tag to blokowania lub obserwowania (będę starał się robić update codziennie przez ok. 10 dni, raczej krótki, później już rzadziej będą się pojawiały chleby): #chlebypingwina


Wszelkie porady mile widziane, będę chciał robić wg kanału Wojtiendi na yt, ale też korzystając z innych, często zagranicznych kanałów również do poszerzania wierzy.


#zakwas

0d1b61cc-f217-41a6-821b-3052b51ca0e1
onpanopticon

@pingWIN Bawiłem się w robienie chlebów i poniosłem tyle spektakularnych porażek, że szybko przeprosiłem się z piekarnią xD


Dlatego będę bacznie obserwował, może się czegoś nauczę od fachowca

pingWIN

@onpanopticon fachowca xD dobre. Do 3 porażek będę wrzucał, ale może nie będzie tak źle 😉

Zaloguj się aby komentować