Zdjęcie w tle
Winiarstwo, Browarnictwo, inne

Społeczność

Winiarstwo, Browarnictwo, inne

130

Domowy wyrób wina, piwa, bimbru. Rozmowy o przepisach, problemach, procesach produkcji, sprzęcie.

No to czas na pierwszą degustację mojego Grodziskiego, które jakiś czas temu nastawiłem. Styl ciekawy, trochę zapomniany, ale zawsze chciałem spróbować zrobić go samemu.

Wygląda nieźle, jasne, słomkowe, lekko zmętnione. W szkle prezentuje się całkiem przyjemnie, chociaż piana niestety trochę mnie zawiodła. Mała, szybko siadła. Myślę, że dałem za mało cukru na refermentację, bo też gazu mogłoby być więcej, a wiadomo, Grodziskie powinno być dość mocno nagazowane.

W smaku za to całkiem spoko. Lekkie, delikatnie dymione, pije się łatwo. Myślę, że w ciepły dzień to by fajnie weszło. Może nie jest idealne, ale jak na pierwszą warkę w tym stylu, ale jestem zadowolony. Następnym razem spróbuję dopracować nagazowanie i pianę, bo to robi różnicę.

Ogólnie spoko doświadczenie i chętnie do tego stylu wrócę.

#domowepiwo #browarnictwo #piwo
895a7af7-153c-4bf4-bdf1-90ea0ea4bbea
35
Navane

Zawsze chętnie pomogę jak co. Na początku wydaje się to strasznie skomplikowane. No i gazujesz z butli co2 więc teoretycznie masz kontrolę nad nagazowaniem ;)


Na tagu #homebrew wrzucałem kiedyś trochę warek. Teraz mi się nie chce wrzucać no i mniej zdecydowanie robię.

MICK3Y

@Harpersy każdy chłop z grodziska ci powie że to co teraz pod tą marką sprzedają to nie to piwo grodziskie co było X D

Stare było na drożdżach i wodzie grodziskiej, której notabene już nie ma

Pozdrawiam cieplutko

Zaloguj się aby komentować

AdelbertVonBimberstein

@Harpersy taguj kolego bo się pchasz w alkoholizm

moll

@Harpersy zupka chmielowa

Pirazy

@Harpersy ile litrow wariacie? Sadzac po zasypie to prawilnie 20

Zaloguj się aby komentować

Jedna z rzeczy, która #polandstronk

Polecam spróbować, bo powoli wracamy do tradycji #miodosytnictwo

Ostatnie 10 lat to istny renesans - kiedyś tylko apis „kurpiowski“ i „bernardyński“. Dzis do wyboru, do koloru.

Mistrzostwa Świata zdominowane przez Polaków

No i zaskoczenie roku 2024 - miód pitny, wytrawny. ZERO słodyczy! Mózg nie wiedział co zrobić z tym faktem. Niestety z prywatnej kolekcji..

Po co ten wpis? Nie wiem.
Powstają polskie wytwórnie whisky, pierwsze browary z tylko polskimi składnikami. Rewelacja!
Zwróćcie jednak uwagę na Polskie miody pitne - szczególnie w zimowym okresie. Nic tak nie smakuje podczas długiego spaceru przy -5C jak miód półtorak. Polecam!
dfa6a5a6-3d40-4000-90b1-f7cafae13602
8
Zielczan

@Bjordhallen dobry miodek to pysznościowa sprawa, ale na wytrawny bym się nie pokusił xD

Zaloguj się aby komentować

nieźle

Nawiązując do wpisu

https://www.hejto.pl/wpis/30-kg-pieknych-wisni-moze-z-15-szt-odrzucilem-cena-nie-najgorsza-bo-8-zl-kg-pomo

Dziś uzyskałem sok oddzielając miąższ i pestki, dodałem syrop cukrowy, drożdże i pożywkę

Wyszło ok 30 litrów z brix 20. Za parę dni druga porcja syropu cukrowego, więc te 30 litrów gotowego wina jak najbardziej wydaje się realne.

Bulkanie nastąpiło po 5 minutach od zadania drożdży i wypchnięciu przeze mnie tlenu przez co2 z fermentora

https://mega.nz/file/kwZxlCxS#M80j-gBLxppYgJu9G0o6JcqXusLaISgW3UASlehqVs8

#winoroby #domowelepsze #hobby #homewine #wino
7066250b-7515-463a-8df9-f6d51a5b3cec
2
ipoqi

Fajno. Wina jeszcze nie robiłem. I sera. Miodu pitnego. I kwasu chlebowego... Tyle planów

Zaloguj się aby komentować

30 kg pięknych wiśni (może z 15 szt odrzuciłem)

Cena nie najgorsza bo 8 zł/kg

Pomocnica ugniotła jedno wiadro drugie tluczkiem sam ogarnąłem.

Brix 12 - 12,5 więc odejmując niecukry trzeba założyć ok 80 g cukru na litr moszczu i od tej wartości robić obliczenia.

Będę celował w półsłodkie ok 13 %

#winoroby #hobby #domowewino #domowawiniarnia #domowewyroby
c16f055c-6167-45d2-af35-41c88829c955
0e63f09d-6017-49ac-b66c-c36a4a5e0ebe
08401730-56e7-4171-a1dd-b6af3636f2a5
23
Navane

Zobaczę ile uzyskam soku, ale pewnie będzie w okolicach 30 litrów

Pan_Buk

@Navane Super, ale czy nie ma bardziej, hm... cywilizowanych sposobów ugniatania owoców niż deptanie stopami? Trochę to dziwne dla mnie.

Zaloguj się aby komentować

Trailer:

32,5 l wody do warzenia przygotowane. Timer ustawiony na 7:00 co by wsypać słody

Pod koniec kwietnia próbowałem skopiować piwo Crazy Mike z browaru Ale browar i nieskromnie muszę przyznać, że wyszło baaardzo dobre (najlepsze jakie do tej pory uwarzylem z około 30 warek)

Mój główny degustator co lubuje się w piwach rzemieślniczych, i dzięki któremu spróbowałem Crazy Mike'a sam stwierdził, że to najlepsze moje i pierwszy raz poprosił, żebym mu całą Warkę zrobił i zapłacił za składniki. Tak więc to czynię i jutro będę drugi raz robił tego pysznego skur... W którym jest ponad 300 gramów chmielu (zwykłe piwa mają chmielu w granicach 50-100 gramów)

Jutro zdam relację z warzenia

Zdrówko!

#domowepiwo #homebrew #homebeer #hobby #piwowarstwo
5afcbb38-165c-4aac-8088-cbfabfe04253
749d645e-baa3-4af6-9574-4291d53f2ac4
21
bucz

@Navane brzmi ciekawie z ta iloscia chmielu.

Takiego Crazy Mikea to normalnie mozna w sklepie kupic?

GrindFaterAnona

pierwszy raz poprosił, żebym mu całą Warkę zrobił i zapłacił za składniki.

@Navane no nie powiem, ma gest chlop

electro_nick

Dawaj przepis szybciutko . Co do filtracji to co tam filtrować, wystarczy sitko żeby resztki słodu złapało. Ja chmiel daje w skarpecie a na zimno w takim wielkim jakby zaparzaczu do herbaty i działa jak trzeba

Zaloguj się aby komentować

O takie wyszło mi te piwo chłopskie.

Nie jest złe - więc jest dobre ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Niemniej - zgodnie z oczekiwaniami - smak płaski i bez 'szału'.

Nagazowanie spoko, klarowność, kolor i piana okej (choć mogłaby się trzymać nieco dłużej).

Pachnie dalej drożdżowo (co mi najbardziej przeszkadza), ale w smaku nie są praktycznie wyczuwalne (przynajmniej w porównaniu do próby, którą robiłem po tygodniu refermentacji), obdarowałem już kilka osób i potwierdzają moje słowa

Zadowolon człowiek z siebie, następnym razem będzie lepiej i już wiem co i jak chcę poprawić.

#piwowarstwo  #hejtopiwo  #hobby  #piwo  #domowepiwo  #tworczoscwlasna  #chwalesie  #browarnictwo  #zuchpostuje  #pijciezemnabrzeczke
b47eebb9-31f8-4c32-b117-443fa9d46782
zuchtomek userbar
17
end-stage-capitalist

@zuchtomek swego czasu nawarzyłem ze 20 warek. Pamiętam, że początki też nie były oszałamiające. Szybko, bo po chyba 2 brewkitach, przeszedłem na warzenie ze słodów. Potem jeszcze zacząłem korzystać z drożdży płynnych. Na koniec mojej kariery zrobiłem swoje magnum opus czyli porter bałtycki z wędzona śliwką i stwierdziłem, że lepiej nie będzie. Browar zamknąłem, a szpej sprzedałem. Teraz sobie czasem wspominam te czasy i uśmiecham się pod nosem, bo teraz w ogóle nie dotykam alkoholu. Na początek warto się trzymać ejli, pilnować temperatury fermentacji i dobrze rozruszać drożdże, które beda dobrej jakości,a nie z zestawu. Także powodzenia i pamiętaj, że z każdą warką jesteśmy lepszymi piwowarami ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

ZmiksowanaFretka

smak płaski i bez 'szału'.

@zuchtomek nie oczekuj niczego więcej robiąc z brewkitu

Navane

Zbieraj na szpej i nie rób już z brewkitow. Swoje pierwsze też zrobiłem "z puchy" . Od tamtego momentu tylko z zacieraniem robię, kupiłem automat, zestaw do fermebtacji ciśnieniowej itd. Będzie tylko lepiej! Swoje to swoje

Zaloguj się aby komentować

Jarem

@macgajster

Piłem kiedyś, ale było za słabo wytrawione i smakowało jak sok z mleczy xD

Ale rewolucji żołądkowych też nie było i kopało.


Powodzenia, daj znać jakie wyjdzie :P

bravenewworld63

Widzę ilość na 2l wina jeśli to wszystko

Zaloguj się aby komentować

Moje pierwsze rozlewanie! ( ‾ʖ̫‾)

Jak klapne przy kompie to może coś więcej napisze ;p Póki co się urobiłem po łokcie, przerwa, a potem jeszcze po sobie posprzątać (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻

#piwowarstwo #hejtopiwo #hobby #piwo #domowepiwo #tworczoscwlasna #chwalesie #browarnictwo #zuchpostuje #pijciezemnabrzeczke
ae7a3894-01fe-4330-b814-f20a1900a80d
1b9b6940-04e2-4766-ad21-cdca119dc8ec
46861fba-8b84-4ce6-b009-ade8ff4fe17c
zuchtomek userbar
20
Niv

@zuchtomek po zakapslowaniu ~1500 butelek walnąłem pięścią w blat kuchni robiąc dziurę i mam nalewak barowy Z jednego kranu piwo, z drugiego woda gazowana robiona z kranówki. Game changer w piwowarstwie, bo po fermentacji zlewam z fermentora do kega, podłączam CO2 i zrobione. Drugim gamechangerem jest Grainfather, w moim przypadku g30 który również polecam.

f74af51b-75d6-43e3-9937-e76616771888
ipoqi

Ale kapslownice to Ty zmień.

CzosnkowySmok

@zuchtomek może jestem dziwny, ale rozlewanie i kapslowanie zawsze było dla mnie fajne.

Zaloguj się aby komentować

vredo

Ale jak tak będziesz dręczył paluchem to nie urośnie!

starebabyjebacpradem

@cebulaZrosolu A to wszystko dlatego że jestem winogronowy świr xD

75f6e960-4d23-4f68-8bde-403973d327e4

Zaloguj się aby komentować

It's alive!!!! Oh, it is alive!!!

https://streamable.com/i5b4uy

Wczoraj po powrocie z pracy ujrzałem piękny kożuszek pracujących drożdży, i wybrzuszony dekiel, ale stwierdziłem też w pomieszczeniu nieco intensywny zapach drożdży..

Te plastikowe rurki fermentacyjne to jakieś

PROTIP: Gdybyście się bawili w jakąkolwiek fermentację to te plastikowe rurki trzeba oskrobać w miejscu zgrzewania, ta mikro nieszczelność wystarczy..

Na szczęście miałem pod ręką drugą, szybko ją 'oskrobałem' i wykonałem ekspresową podmiankę.

Zaglądając do piwnicy jeszcze raz wieczorem - usłyszałem to na co czekałem - PLUM!

Ahhh radości nie było końca ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

#piwowarstwo #hejtopiwo #ciekawostki #hobby #piwo #domowepiwo #tworczoscwlasna #chwalesie #browarnictwo #zuchpostuje  #pijciezemnabrzeczke

cc: @Pirazy chciałeś wiedzieć czy 'ruszy'
1c69108a-a713-4bdc-b763-3d3cc349c4da
756833c8-3086-438a-8005-0c6e94df9957
zuchtomek userbar
9
Nemrod

Nie tuningowałeś tego, tylko zrobiłeś wg. "przepisu" i załączonych składników?

Kumple tak się zniechęcili, bo zrobili Coopers Lagery i wyszedł im rozwodniony Harnaś. Oczywiście co kto lubi, bo zaś mam znajomego, którego uczyłem warzyć ze słodów, a potem się okazało, że jemu taki rozwodniony Harnaś najbardziej podchodzi ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

Jeśli będzie pasowało - ok. Jeśli nie, to spróbuj następnym razem kupić zestaw z ekstraktami + chmielenie na zimno. Pamiętam jednego Mirka, któremu wyszło świetne piwo tym sposobem.

Pirazy

@zuchtomek no i elegancko xD jak nie masz mozliwosci sprawdzenia BLG to poczekaj dla pewnosci 20 dni i butelkuj

Pirazy

@zuchtomek plastikowe rurki maja to podstawowa zalete ze sie nie tluka u mnie na poczatku tez byl drozdzowy zapaszek, pozniej juz nie wyczywalem. Gozdawa chwali sie, ze dodaje do brewkitow porzadne drozdze, wiec moze cos w tym jest, mnie przestraszylo tylko to, ze bylo ich ledwo 7g, dlatego kupilem inne a te leza w lodowce. Moze wykorzystam je do nastepnej warki z zacieraniem, ale to zalezy kiedy bede sie za to zabieral

Zaloguj się aby komentować

Od zawsze uważałem się za piwosza to może kiedyś jeszcze zostanę piwowarem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ponieważ od dłuższego czasu mówiłem, że gdybym miał dom to chciałbym w PIWnicy robić piwko to moja wspaniała żona sprawiła mi taki o to zestaw startowy na urodziny

To moje pierwsze doświadczenie z produkcją alkoholu, nie bawiłem się nigdy w żadne nalewki czy wina, jest to mój pierwszy raz więc postawiłem na brewkita (po prawdzie to żona wybrała, ale od czegoś trzeba zacząć) bez żadnych dodatków, żeby zapoznać się z ogólnymi zasadami i podstawami, więc trzymajcie kciuki!

Cały dzień mi to zajęło, mam nadzieję, że dziś ruszy i zacznie 'pykać', a wtedy pozostaje już tylko czekać na rozlew do butelek i refermentację ᕦ( ͡° ͜ʖ ͡°)ᕤ

#piwowarstwo #hejtopiwo #hobby #piwo #domowepiwo #tworczoscwlasna #chwalesie #browarnictwo #zuchpostuje #pijciezemnabrzeczke
66576161-4406-4ff0-aa5d-07e0b0e3d6a1
43ffa4fe-146f-4e7b-bd88-9c49c656035f
9ef3c5ea-821d-424d-b9d6-76439689897d
a43644ee-ef54-4a5b-92b5-5726af55ae58
zuchtomek userbar
51
Ragnarokk

Robiłem przez dwa lata, fajnie było ale już zakończyłem tę zabawę. Efekty były dobre, ale mam za mało kumpli i nie schodziło :P

ciemek

Jaki zestaw startowy używałes?

Pirazy

@zuchtomek halo i jak tam, pobutelkowane?

Zaloguj się aby komentować

Acrivec

@Navane myślałem że wstawiłeś zdjęcie z jakiegoś blendera nieumytego zostawionego na 3 miesiące

Zaloguj się aby komentować

Hej(t)o!

Dziś drugie podejście do fermentacji ciśnieniowej i na gar poszła Peach Ipa. Po gotowaniu wyszedł Brix 14 i 23-24 l w fermentorze. Oczywiście nie obyło się bez kłopotów (no bo to ja i zapomniałem dodać chmielu, a już schłodziłem brzeczkę do 40 stopni - w tym przepisie chmiel dopiero należało dodać na wyłączenie gotowania o czym zapomniałem

No nic, zobaczymy co z tego cuda wyjdzie. Mam nadzieję, że już przy kolejnych warkach uniknę błędów fermentacji ciśnieniowej i to ogarnę i będzie dobrze

Słody w załączniku

#homebrew #homebeer #domowepiwo #piwowarstwo #hobby
98ec83db-18ad-4d54-b44c-89f99afbfed4
e6727bd8-02aa-4305-ac91-12d5cf716bbb
13
ponury_mleczarz

Pozdrawiam cieplutko innego użytkownika FZ 🍻Fermentacja ciśnieniowa to zupełnie inny poziom warzenia niż wiaderko 😜

84f42500-aaba-4474-8d86-82ca2be0779a
Sielski_Chlop

Op co bombę piwną zrobił:D

rakokuc

Do złudzenia przypomina to kapliczkę pod wezwaniem św. Tomasza z Kopyru, patrona piwowarów i maratończyków.


Piorunuję.

Zaloguj się aby komentować

Hej(t)o!

Zainwestowałem w sprzęt do fermentacji ciśnieniowej i muszę powiedzieć, że czas fermentacji to kosmos. W piątek wlane do fermentora, w poniedziałek skonczona fermentacja i we wtorek mogłem już zlać do kega. Oczywiście nie obyło się bez problemów, strat w sprzecie itd ale z czasem powinno być lepiej. Niestety nie mogę na razie butelkować bo nie mam jak mocno schłodzić kega (już zafundowałem sobie prysznic z piany w garażu). Ale namówiłem, żonę na nową lodowke do domu, wiec starą w piątek zabiorę do garażu ;)

Na pierwszy strzał do tej fermentacji poszedł oatstout i jak próbowałem to czuć chyba ten "czysty profil".

W piątek też będę warzył peach ipa i zobaczymy czy też da radę.

Ogólnie wydaję mi się, że to będzie game changer. A przynajmniej na to liczę ;)

#homebrew #homebeer #piwowarstwo #domowepiwo #hobby
cdbfc24a-21cf-400a-a49d-bde24fc35971
16
dru_gru

Gotujesz na garach czy automat?

Dant92

Pewnie to wiesz, ale polecam nalewarke przeciwcisnieniowa. I must have to statyw do tego, mega wszystko ulatwia, az zaluje ze pierwsze butelkowania robilem bez 😄

Zaloguj się aby komentować

AndrzejZupa

Robisz nastaw w wiadrze? Co z dostępem powietrza?

Zaloguj się aby komentować

Xianth

@Daewoo_Esperal jak dla siebie i na wino i tanio to jak nie warto podlewać to wtedy kupujesz. Ale zapewne i tak taniej jednak byłoby podlać. Opłacalność można liczyć tylko jeśli przeznaczasz na profit, a nie na konsumpcję.

Nie rozumiem, mam autyzm¯\_(ツ)_/¯

Zaloguj się aby komentować

ZygoteNeverborn

@Daewoo_Esperal To ty kupiłeś właśnie udziały w Rzeczpospolitej?

d_kris

@Daewoo_Esperal jak dasz radę to przerób sobie tą prasę na podnośnik samochodowy. Dużo mniej kręcenia. Poniżej prasa którą zrobiłem:


https://pomf2.lain.la/f/1xv46k3g.mp4

09b94f96-a0f6-4915-8b8e-b4d78cfe2657

Zaloguj się aby komentować

VonTrupka

@Daewoo_Esperal ja nie robiłem, ale pomysł na wino z cierpkich owoców to słaba idea

Zaloguj się aby komentować

Hej(t)o!

Green Tea IPA - ekstrakt 17° Brix

Przedstawiam przepis na IPA z zieloną herbatą, którą warzyłem 25.07.2023. W tę niedzielę minął tydzień refermentacji w butelkach, piwo już się nagazowało i wyszło naprawdę ciekawe

Do warzenia używam kotła Grainfather S40 i składniki odmierzane były na 30 litrów w fermentorze. To dopiero moja 4 warka na tym sprzęcie i już wiem, że muszę zawsze celować w większą ilość bo są straty. Finalnie z przepisu na 30 litrów do fermentora poszło 27 litrów brzeczki.

Zasyp:

  • Słód pale ale Viking Malt - 5 kg
  • Słód pilzneński Viking Malt - 2 kg
  • Słód wiedeński Weyermann - 1 kg
  • Słód karmelowy pszeniczny Carawheat Weyermann - 0,5 kg
  • Słód karmelowy Carapils Weyermann - 0,5kg

Razem 9 kg

Chmiele

  • Amarillo 50 g
  • Citra 50 g

Drożdże

  • Drożdże górnej fermentacji Safale US-05 - 2 paczki

Dodatki

  • 100 g zielonej herbaty liściastej (od chińczyka w chińskim opakowaniu

Zacieranie

  • 66°C for 50 minutes

  • 72°C for 30 minutes

  • 78°C for 5 minutes

Gotowanie

Czas: 70 min

  • Amarillo + Citra (20 g + 20 g) - przez 60 min
  • Amarillo + Citra (17 g + 17 g) - przez 20 min
  • Amarillo + Citra (13 g + 13 g) - przez 5 min

Do fermentora wleciało 27 litrów brzeczki o ekstrakcie 17° Brix

Fermentacja

  • Burzliwa - 12 dni
  • Cicha - 7 dni (do cichej fermentacji dodałem 100g zielonej herbaty liściastej zalanej ok 200-300 ml wrzątku celem dezynfekcji)

Piwo odfermentowało do 4 BLG co daje około 6,9 %

Smak herbaty wyczuwalny, niestety minusem jest to że zmętniło to piwo i nie jest przez to klarowne. Nie ma to jednak wpływu na smak.

#homebrew #homebeer #domowepiwo #hobby #piwo
fee74c04-125c-4ec2-9067-a34a177fceba
17
Navane

Nie mogłeś tego w lipcu mi napisać? Po vo tyle trudu ;)

FoxtrotLima

@Navane zielony w temacie jestem. Lubię piwo, ale nie piję alkoholu (mniejsza o powody). Co zrobić aby uwarzyć takie piwo w wersji bezalkoholowej? Da się w ogóle w domowych warunkach?

Navane

Z tego co wiem to nie da się w warunkach domowych zrobić bezalkoholowego. Można niskoalkoholowe. Ale szczerze to nie zagłębiałem się głęboko w temat bez alko.

Zaloguj się aby komentować

Następna