Zdjęcie w tle
Winiarstwo, Browarnictwo, inne

Społeczność

Winiarstwo, Browarnictwo, inne

129

Domowy wyrób wina, piwa, bimbru. Rozmowy o przepisach, problemach, procesach produkcji, sprzęcie.

    Zaloguj się aby komentować

    Ogólnie to tak,
    Z minusów za mało nalałem do butelek, niskie nagazowanie, dość rozwodnione wrażenie jeśli nie schłodzone ot tak sobie gilga po języku i nie ma nic więcej.
    Z plusów - pijalne, lepsze jak koncerniak, żadnych związków bakterii i nikt z moich znajomych i w rodzinie nie miał rewolucji żołądkowych 👀wszyscy mówili dobre, lepsze jak kupne :P
    Dalej plan na zakup filtratora do piwa i chłodnicy, ale to muszę zrobić jakiś research chyba, że ktoś poleca jakieś w rozsądnych złociszach ;) i do lagerów ulepić jakaś lodówkę.
    Osobiście jak na pierwsze piwo jestem zadowolony, ale mam nie dosyt w stylu „można zupkę pomidorowa instant i jest Ok, ale prawdziwa pomidorowa to bez podjazdu”.
    Wrzucę pewnie jak będę warzył (na lenia) jakieś zdjęcie w planach Polska IPA.
    Pozdrawiam 😀
    #domowepiwo #piwo #homebeer
    bae25e70-d55b-4681-81a1-b440037dc0a3
    f16cfe63-b5b0-44c0-bf73-f4b811aa7cfd
    11

    Zaloguj się aby komentować

    Zaloguj się aby komentować

    Zaloguj się aby komentować

    Zaloguj się aby komentować

    Cześć.
    Ziomki, ma ktoś baniak ocieplony alufoxem, armaflexem, filcem etc?
    Zastanawiam się czy to realna oszczędność, czy dużo szybciej się nagrzewa zawartość, po prostu czy warto :)
    I drugie pytanie, jak się to ma do mycia baniaka, nie psuje się to od wody? Wiadomo filc to można ściągnąć, ale te maty raczej przykleja się na stałe
    #destylacja
    7

    Zaloguj się aby komentować

    Siemano
    Maszyna w końcu przetestowana.
    wołam tych co chcieli być wołani
    @Kasztanowy_zel
    @Mario_Puzon
    @GrindFaterAnona
    @MrMareX
    Na pierwszy rzut poszedł German Altbier 12 blg - dołożyłem jeszcze do przepisu 0,5 kg płatków owsianych bo wg instrukcji maszyna jest na min 5 kg zasypu. Ziarno ześrutowałem w sobotę wieczorem (niestety mam zwykły Browinu - ciężko tam ustawić odpowiedni poziom śruty)
    W niedziele o 8 załączyłem sprzęt. Cały proces od włączenia kotła do zamknięcia fermentora zamknęła się w czasie 4 godzin i 54 minut (Woda wodociągowa lodowata) co uważam za bardzo dobry wynik. Na pewno krócej niż w przypadku poprzednich warek na taborecie gazowym.
    Nie obyło się bez małych problemów. Podczas zacierania po ok 40 minutach pompa zassała ziarno które przedostało się przez kosz co spowodowało jej zadławienie się. Kilka razy przedmuchiwać musiałem rurę pompką rowerową i po 10-15 minutach walki w końcu pompa znowu ruszyła. 
    Jeszcze jednym minusem jest histereza w sterowniku ustawiona na 3°C i trzeba o tym pamiętać zadając temperaturę. 
    Chłodnica też mogłaby być lepiej dopasowana do tego kotła. Rurki wlotu/wylotu wody są za niskie przez co przy 26 litrach gotowanej brzeczki pół chłodnicy jest nie zanurzone
    Miało wyjść 23 litry w fermentorze jednak ostatecznie wylądowało 20 litrów o ekstrakcie 13 brix. Też będę musiał to wziąć pod uwagę przy następnych warkach. Wiadomo, trzeba poznać nową maszynę i powinno być tylko lepiej.
    Ogółem jestem zadowolony - czas skrócony a to było głównym powodem zakupu.
    #hobby #homebrew #homebeer #domowepiwo #piwo
    88fd1d14-8a35-470d-a4d0-4f7df59580cd
    b78037bc-a6c0-4250-a574-67c913c561f5
    95bd1a6d-d49f-4766-afb2-254d254b101a
    adc00119-6414-4d8b-bdc6-376ebb0b3eb2
    ee80b24b-194c-4730-9865-f8e2520f51d6
    6

    Zaloguj się aby komentować

    Cześć, mam problem
    Troszkę ponad miesiąc temu zabutelkowałem mojego brewkita California Blonde, wydaje mi się, że dodawałem prawidłową ilość cukru - 5g/butelkę. Teraz po otworzeniu pierwszych 3 butelek okazuje się, że nie mają prawie w ogóle gazu, po przelaniu do kufla zero piany. Smak jest super, nie czuć drożdży itd. Ale NIE MA gazu - coś jak piwo otwarte dzień wcześniej i przechowane w lodówce...
    Czy jest jakiś trick dzięki któremu mógłbym je uratować/nagazować? Trochę szkoda mi wylewać 40 butelek dobrego piwka
    #piwo #domowepiwo #piwokraftowe #piwowarstwo #kulinaria
    344f539f-2d8e-419a-b154-1686915ef8e7
    13

    Zaloguj się aby komentować

    Witam, wczoraj popełniłem sobie „zupkę” brewkit coopers IPA, ekstrakt niechmielony płynny, 20 minut 20g Citra, drożdże Us-05. Drożdże uwodnione w temperaturze 24*C, chmiel granulat wrzucony na 20 minut do gotującego się ekstraktu niechmielonego w woreczku muslinowym, na koniec dodany brewkit coopersa. Przed zadaniem drożdży sprawdziłem sobie aerometrem wskazywało równe 50 (niestety jeszcze za dobrze nie opanowałem tego). Bulka aż miło, temperatura 19.5*C zastanawiam się czy na cichej jeszcze czegoś nie dorzucić. To będzie moje pierwsze „piwo” o ile oczywiście nic się nie popsuje po drodze
    12e572e9-e80b-4c83-b64d-8619101c3cac
    16

    @KHOT dzięki za pomoc! @Navane Nie będzie żadnego otwierania i majtania Na zacieranie jeszcze przyjdzie pora, ale na pewno spróbuję.

    @Weedler Tak jak kolega @KHOT napisał - patrz na skale brix. Pamiętaj, że samo zaprzestanie "bulgania" w rurce nie oznacza końca fermentacji. Najlepiej zmierzyć wtedy poziom areometrem i po 2 dniach sprawdzić czy jest takie samo wskazanie - jak tak to można założyć koniec fermentacji.

    @Weedler @Navane ja bym spokojnie zostawił na ~1,5-2 tygodnie i nie grzebał, nie zlewał, itd. US-05 sobie spokojnie poradzą, a nawet jak poziom ekstraktu przestanie spadać, to warto dać drożdżom jeszcze kilka dni na posprzątamie produktów ubocznych fermentacji - wyjdzie lepsze piwo. Przy okazji unikasz ryzykowania zakażeniem nie grzebiąc w fermentorze i nie tracisz piwa na pomiary - a tego spokojnie jedna/dwie butelki będą zmarnowane przy kilku pomiarach. Jak się wciągniesz, to warto się rozejrzeć nad refraktometrem na aliexpress - jeszcze mniejsza utrata płynu i dokładniejszy wynik.

    Zaloguj się aby komentować

    @Arturtido Nożyk do tapet, nożyk, na początku rozgrzany gruby gwóźdź :). W jednym tak zrobiłem i działa, tylko przyłóż się do wycinania i przeszlifuj krawędzie ostre po wszystkim

    @schweppess @Navane dzięki, miałem taki zamiar, chciałem się można powiedzieć upewnić

    Zaloguj się aby komentować

    Wyslij mi taka buteleczke do jasnej cholery!!!

    @SlavedWizard Najsampierw muszę uwarzyć i stratować maszynę;) Liczę, na tę Niedzielę

    @Navane Bez pospiechu, widze ze idziesz w dobry sprzet

    Zaloguj się aby komentować

    Hej(To)!
    Dziś butelkowałem Podrasowanego czeskiego pilsa z tego wpisu
     https://www.hejto.pl/wpis/podrasowany-czeski-pils
     Wyszło ok 6-6.5 % przed refermentacją. Pierwszy raz używałem też kapslownicy i kapsli (do tej pory korzystałem jedynie z butelek z zamknięciem patentowym). 
    Piwo w skrzynkach trafiło do lodówki ze styropianu z tego wpisu
    https://www.hejto.pl/wpis/domowa-lodowka-termoizolacyjna-diy-do-fermentacji
    Do kabla grzewczego dołożyłem termoregulator aby utrzymywać teraz automatycznie stabilną temperaturę. Nie wiem dlaczego myślałem, że takie termoregulatory kosztują dużo więcej. Za ten dałem 22 zł i żałuję że wcześniej się nie zainteresowałem tym tematem.
    Teraz piwo jest na refermentacji po dodaniu do niego glukozy i z 1-2 tygodnie będzie stało w temperaturze 12 st C i po tym czasie powinno być nagazowane.
    #homebeer #homebrew #piwo #domowepiwo #hobby
    a0213ca3-c2b0-4b31-9fde-863ab88aec15
    4b53324f-cc95-4cbb-b142-df6318082818
    2

    @R8Ozd25vIENpxJkgdG8gb2JjaG9kemk bo to akumulator do zasilania Polaków

    Zaloguj się aby komentować

    Siema,
    Czy jest duża różnica w smaku przy robieniu piwa z glukozy a z ekstraktu słodowego ? Wczoraj wieczorkiem zrobiłem właśnie pierwsze piwerko z brewkitu i ekstraktu i jeszcze nie zaczęło fermentować, szczerze boje się, że coś zjebałem bo jako starego bimbrownika tak długi czas oczekiwania na zaczęcie fermentacji mnie martwi
    #piwo #homebrew #piwowarstwo
    20

    @Arturtido trochę zimno, chyba kolo 20-22 byłoby ok. Nie otwieraj ciągle, bo z doświadczenia wiem, że piwo łatwo zakazić i jest niepijalne xD

    @Zielczan cieplej nie da rady niestety, kocem owinąłem i niech stoi 3 tygodnie. A co sądzisz o przelewaniu na fermentacje cicha ? Czy jest różnica w przelewaniu a w trzymaniu po prostu dłużej w pierwszej beczce

    @Arturtido ja nigdy nie robiłem, czekałem aż się skończy burzliwa, parę dni na opad drożdży na dół i rozlewalem do butelek + refermentacja

    Zaloguj się aby komentować

    @CzosnkowySmok a warzyłeś już czy dopiero rozpoczynasz zabawę?

    @Navane kilka lat temu warzyłem i ostatnio pomyślałem, żeby wrócić do tego. W sumie nawet nie rozważałem automatu. Mam cały osprzęt tylko nie mam na czym grzać, bo na indukcję nie położę gara

    @CzosnkowySmok ok, bo chciałem zaproponować, że jakby co to służymy/służę pomocą ale jak warzyłeś to wiesz co i jak ;⁠)

    Zaloguj się aby komentować