Zdjęcie w tle
Winiarstwo, Browarnictwo, inne

Społeczność

Winiarstwo, Browarnictwo, inne

131

Domowy wyrób wina, piwa, bimbru. Rozmowy o przepisach, problemach, procesach produkcji, sprzęcie.

Hej(t)o!


Green Tea IPA - ekstrakt 17° Brix


Przedstawiam przepis na IPA z zieloną herbatą, którą warzyłem 25.07.2023. W tę niedzielę minął tydzień refermentacji w butelkach, piwo już się nagazowało i wyszło naprawdę ciekawe


Do warzenia używam kotła Grainfather S40 i składniki odmierzane były na 30 litrów w fermentorze. To dopiero moja 4 warka na tym sprzęcie i już wiem, że muszę zawsze celować w większą ilość bo są straty. Finalnie z przepisu na 30 litrów do fermentora poszło 27 litrów brzeczki.


Zasyp:


  • Słód pale ale Viking Malt - 5 kg

  • Słód pilzneński Viking Malt - 2 kg

  • Słód wiedeński Weyermann - 1 kg

  • Słód karmelowy pszeniczny Carawheat Weyermann - 0,5 kg

  • Słód karmelowy Carapils Weyermann - 0,5kg


Razem 9 kg


Chmiele


  • Amarillo 50 g

  • Citra 50 g


Drożdże


  • Drożdże górnej fermentacji Safale US-05 - 2 paczki

Dodatki


  • 100 g zielonej herbaty liściastej (od chińczyka w chińskim opakowaniu

Zacieranie


  • 66°C for 50 minutes

  • 72°C for 30 minutes

  • 78°C for 5 minutes

Gotowanie


Czas: 70 min


  • Amarillo + Citra (20 g + 20 g) - przez 60 min

  • Amarillo + Citra (17 g + 17 g) - przez 20 min

  • Amarillo + Citra (13 g + 13 g) - przez 5 min


Do fermentora wleciało 27 litrów brzeczki o ekstrakcie 17° Brix


Fermentacja


  • Burzliwa - 12 dni

  • Cicha - 7 dni (do cichej fermentacji dodałem 100g zielonej herbaty liściastej zalanej ok 200-300 ml wrzątku celem dezynfekcji)


Piwo odfermentowało do 4 BLG co daje około 6,9 %


Smak herbaty wyczuwalny, niestety minusem jest to że zmętniło to piwo i nie jest przez to klarowne. Nie ma to jednak wpływu na smak.


#homebrew #homebeer #domowepiwo #hobby #piwo

fee74c04-125c-4ec2-9067-a34a177fceba

Zaloguj się aby komentować

Siemano,


Otóż Milk stout z ziarnami kakaowca z wpisu


https://www.hejto.pl/wpis/ale-bloto-dzis-na-tapet-wziety-milk-stout-do-ktorego-na-cichej-fermentacji-dodam


Wyszedł zacnie, choć myślałem, że już nic z niego nie będzie


Abv ok 4,1 % więc delikatne, akurat dla babeczek :⁠-⁠)


#homebrew #homebeer #domowepiwo #hobby #piwo

80b62f2a-2beb-435a-9c58-7f9c41d5d6d7
16f4b6fd-83f7-49ed-8320-5b8fa5c87271

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Ogólnie to tak,

Z minusów za mało nalałem do butelek, niskie nagazowanie, dość rozwodnione wrażenie jeśli nie schłodzone ot tak sobie gilga po języku i nie ma nic więcej.

Z plusów - pijalne, lepsze jak koncerniak, żadnych związków bakterii i nikt z moich znajomych i w rodzinie nie miał rewolucji żołądkowych 👀wszyscy mówili dobre, lepsze jak kupne :P

Dalej plan na zakup filtratora do piwa i chłodnicy, ale to muszę zrobić jakiś research chyba, że ktoś poleca jakieś w rozsądnych złociszach ;) i do lagerów ulepić jakaś lodówkę.

Osobiście jak na pierwsze piwo jestem zadowolony, ale mam nie dosyt w stylu „można zupkę pomidorowa instant i jest Ok, ale prawdziwa pomidorowa to bez podjazdu”.

Wrzucę pewnie jak będę warzył (na lenia) jakieś zdjęcie w planach Polska IPA.

Pozdrawiam 😀


#domowepiwo #piwo #homebeer

bae25e70-d55b-4681-81a1-b440037dc0a3
f16cfe63-b5b0-44c0-bf73-f4b811aa7cfd

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Ale błoto dziś ;⁠)


Na tapet wzięty milk stout do którego na cichej fermentacji dodam prażone ziarna kakaowca, które się maceruja/dezynfekują aktualnie w wódeczce.


W sumie nawet nigdy milk stouta nie piłem więc będzie ciekawe doświadczenie i przekupstwo żony;)


#homebrew #domowepiwo #homebeer #hobby #piwo

eaaa0f7c-ab91-4cf3-b1f1-38f08dac067b
4aa6d63a-5295-449c-a348-226712cef774
b6dbed1c-bc4f-4089-82fc-d42715194df4
a60e1537-e111-4585-8a3a-b6b23423dd96

Zaloguj się aby komentować

Żona po weekendzie mi przywiezie mąkę pszenną ze wsi i będzie Bourbon na koji :)

Pierwszy raz bede z koji korzystał, zobaczymy co to wyjdzie :)


Jak ktoś korzystał to podzielcie się wrażeniami :)


#destylacja #bimbrownictwo #alkohol

e55647e1-5d75-4eba-b326-db383f4a1c36

Zaloguj się aby komentować

Cześć.


Ziomki, ma ktoś baniak ocieplony alufoxem, armaflexem, filcem etc?


Zastanawiam się czy to realna oszczędność, czy dużo szybciej się nagrzewa zawartość, po prostu czy warto :)

I drugie pytanie, jak się to ma do mycia baniaka, nie psuje się to od wody? Wiadomo filc to można ściągnąć, ale te maty raczej przykleja się na stałe


#destylacja

Zaloguj się aby komentować

Siemano


Maszyna w końcu przetestowana.


wołam tych co chcieli być wołani


@Kasztanowy_zel


@Mario_Puzon


@GrindFaterAnona


@MrMareX


Na pierwszy rzut poszedł German Altbier 12 blg - dołożyłem jeszcze do przepisu 0,5 kg płatków owsianych bo wg instrukcji maszyna jest na min 5 kg zasypu. Ziarno ześrutowałem w sobotę wieczorem (niestety mam zwykły Browinu - ciężko tam ustawić odpowiedni poziom śruty)


W niedziele o 8 załączyłem sprzęt. Cały proces od włączenia kotła do zamknięcia fermentora zamknęła się w czasie 4 godzin i 54 minut (Woda wodociągowa lodowata) co uważam za bardzo dobry wynik. Na pewno krócej niż w przypadku poprzednich warek na taborecie gazowym.


Nie obyło się bez małych problemów. Podczas zacierania po ok 40 minutach pompa zassała ziarno które przedostało się przez kosz co spowodowało jej zadławienie się. Kilka razy przedmuchiwać musiałem rurę pompką rowerową i po 10-15 minutach walki w końcu pompa znowu ruszyła. 


Jeszcze jednym minusem jest histereza w sterowniku ustawiona na 3°C i trzeba o tym pamiętać zadając temperaturę. 


Chłodnica też mogłaby być lepiej dopasowana do tego kotła. Rurki wlotu/wylotu wody są za niskie przez co przy 26 litrach gotowanej brzeczki pół chłodnicy jest nie zanurzone


Miało wyjść 23 litry w fermentorze jednak ostatecznie wylądowało 20 litrów o ekstrakcie 13 brix. Też będę musiał to wziąć pod uwagę przy następnych warkach. Wiadomo, trzeba poznać nową maszynę i powinno być tylko lepiej.


Ogółem jestem zadowolony - czas skrócony a to było głównym powodem zakupu.


#hobby #homebrew #homebeer #domowepiwo #piwo

88fd1d14-8a35-470d-a4d0-4f7df59580cd
b78037bc-a6c0-4250-a574-67c913c561f5
95bd1a6d-d49f-4766-afb2-254d254b101a
adc00119-6414-4d8b-bdc6-376ebb0b3eb2
ee80b24b-194c-4730-9865-f8e2520f51d6

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Cześć, mam problem


Troszkę ponad miesiąc temu zabutelkowałem mojego brewkita California Blonde, wydaje mi się, że dodawałem prawidłową ilość cukru - 5g/butelkę. Teraz po otworzeniu pierwszych 3 butelek okazuje się, że nie mają prawie w ogóle gazu, po przelaniu do kufla zero piany. Smak jest super, nie czuć drożdży itd. Ale NIE MA gazu - coś jak piwo otwarte dzień wcześniej i przechowane w lodówce...


Czy jest jakiś trick dzięki któremu mógłbym je uratować/nagazować? Trochę szkoda mi wylewać 40 butelek dobrego piwka


#piwo #domowepiwo #piwokraftowe #piwowarstwo #kulinaria

344f539f-2d8e-419a-b154-1686915ef8e7
szukammamy

@Navane @Ray_Liara napisałem @ do producenta. I o dziwo - wczoraj zadzwonił do mnie p. Gozdawa (swoją drogą bardzo przemiły Pan) i chwilę porozmawialiśmy o całym procesie jak co robiłem itd. Doradził mi kolejne dosypanie cukru do butelek (3-4g) i odczekanie kolejnego miesiąca, później test. Zobaczymy co z tego będzie.

szukammamy

@Navane A no i dopiszę jeszcze - faktycznie, p. Gozdawa zasugerował żebym przeniósł na razie na próbę 1 butelkę w ciepłe miejsce (kaloryfer/słońce) i otworzył ją za kilka dni. Jak to pomoże, to wtedy wszystkie butelki w ciepełko przenieść. A jak nie, to cukier od nowa do wszystkich.

Navane

@szukammamy Pamiętaj tylko, że Kolejne dosypanie takiej ilości cukuru może grozić Ci granatami

Zaloguj się aby komentować

Witam, wczoraj popełniłem sobie „zupkę” brewkit coopers IPA, ekstrakt niechmielony płynny, 20 minut 20g Citra, drożdże Us-05. Drożdże uwodnione w temperaturze 24*C, chmiel granulat wrzucony na 20 minut do gotującego się ekstraktu niechmielonego w woreczku muslinowym, na koniec dodany brewkit coopersa. Przed zadaniem drożdży sprawdziłem sobie aerometrem wskazywało równe 50 (niestety jeszcze za dobrze nie opanowałem tego). Bulka aż miło, temperatura 19.5*C zastanawiam się czy na cichej jeszcze czegoś nie dorzucić. To będzie moje pierwsze „piwo” o ile oczywiście nic się nie popsuje po drodze

12e572e9-e80b-4c83-b64d-8619101c3cac
KHOT

@Navane szczerze mówiąc, to ja po 5 czy 6 warce przestałem mierzyć w trakcie jeżeli robiłem na US-05 albo S04, bo i po co? W zależności od zadanego ekstraktu poniżej 15 blg można spokojnie na dwa tygodnie zostawić i piwo wyjdzie zawsze dobrze odfermentowane i smaczne, a unika się niepotrzebnego grzebania. Przy dwóch tygodniach też z czystym sumieniem można olać zlewanie piwa znad gęstwy na cichą i nie będzie to miało żadnego wpływu na końcowy efekt. Piwo lubi spokój i im mniej zbędnego grzebania w fermentorze, tym lepiej.

Navane

@KHOT Zgadzam się. Również nie mierze w trakcie - ale dla początkującego dobrze, żeby wiedział mniej więcej jak rozpoznać kończącą się fermentację. Ja mierze ekstrakt przed zadaniem drożdży i po zlaniu na cichą

Weedler

@Navane kiedyś za dzieciaka zrobiłem granaty z podpiwka, wybuchały nawet w lodówce. Refraktometr jest planach. A tak to wertuje piwo org i wiki i forum. W zapasie mam jeszcze chmiel w granulacie amarillo i centennial. Leży w zamrażalce.

Zaloguj się aby komentować

Navane

@Arturtido Nożyk do tapet, nożyk, na początku rozgrzany gruby gwóźdź :). W jednym tak zrobiłem i działa, tylko przyłóż się do wycinania i przeszlifuj krawędzie ostre po wszystkim

Arturtido

@schweppess @Navane dzięki, miałem taki zamiar, chciałem się można powiedzieć upewnić

Zaloguj się aby komentować

Chwalę się nowym nabytkiem :)


Automat do warzenia piwa Grainfather S40. Liczę, że skroci czas warzenia i już nie mogę się doczekać kolejnej warki. Pewnie za 2 tygodnie przejdzie testy przy warzeniu

German Altbier 12 blg, którego składniki już mam. Dam znać z procesu warzenia.


#hobby #homebrew #homebeer #domowepiwo


#piwo

1b709c20-b652-4439-afd9-719bb0817875
SlavedWizard

Wyslij mi taka buteleczke do jasnej cholery!!!

Navane

@SlavedWizard Najsampierw muszę uwarzyć i stratować maszynę;) Liczę, na tę Niedzielę

SlavedWizard

@Navane Bez pospiechu, widze ze idziesz w dobry sprzet

Zaloguj się aby komentować

Hej(To)!


Dziś butelkowałem Podrasowanego czeskiego pilsa z tego wpisu


 https://www.hejto.pl/wpis/podrasowany-czeski-pils


 Wyszło ok 6-6.5 % przed refermentacją. Pierwszy raz używałem też kapslownicy i kapsli (do tej pory korzystałem jedynie z butelek z zamknięciem patentowym). 


Piwo w skrzynkach trafiło do lodówki ze styropianu z tego wpisu


https://www.hejto.pl/wpis/domowa-lodowka-termoizolacyjna-diy-do-fermentacji


Do kabla grzewczego dołożyłem termoregulator aby utrzymywać teraz automatycznie stabilną temperaturę. Nie wiem dlaczego myślałem, że takie termoregulatory kosztują dużo więcej. Za ten dałem 22 zł i żałuję że wcześniej się nie zainteresowałem tym tematem.


Teraz piwo jest na refermentacji po dodaniu do niego glukozy i z 1-2 tygodnie będzie stało w temperaturze 12 st C i po tym czasie powinno być nagazowane.


#homebeer #homebrew #piwo #domowepiwo #hobby

a0213ca3-c2b0-4b31-9fde-863ab88aec15
4b53324f-cc95-4cbb-b142-df6318082818
Atarax

@R8Ozd25vIENpxJkgdG8gb2JjaG9kemk bo to akumulator do zasilania Polaków

Zaloguj się aby komentować

Siema,


Czy jest duża różnica w smaku przy robieniu piwa z glukozy a z ekstraktu słodowego ? Wczoraj wieczorkiem zrobiłem właśnie pierwsze piwerko z brewkitu i ekstraktu i jeszcze nie zaczęło fermentować, szczerze boje się, że coś zjebałem bo jako starego bimbrownika tak długi czas oczekiwania na zaczęcie fermentacji mnie martwi


#piwo #homebrew #piwowarstwo

Zielczan

@Arturtido trochę zimno, chyba kolo 20-22 byłoby ok. Nie otwieraj ciągle, bo z doświadczenia wiem, że piwo łatwo zakazić i jest niepijalne xD

Arturtido

@Zielczan cieplej nie da rady niestety, kocem owinąłem i niech stoi 3 tygodnie. A co sądzisz o przelewaniu na fermentacje cicha ? Czy jest różnica w przelewaniu a w trzymaniu po prostu dłużej w pierwszej beczce

Zielczan

@Arturtido ja nigdy nie robiłem, czekałem aż się skończy burzliwa, parę dni na opad drożdży na dół i rozlewalem do butelek + refermentacja

Zaloguj się aby komentować