Witam, wczoraj popełniłem sobie „zupkę” brewkit coopers IPA, ekstrakt niechmielony płynny, 20 minut 20g Citra, drożdże Us-05. Drożdże uwodnione w temperaturze 24*C, chmiel granulat wrzucony na 20 minut do gotującego się ekstraktu niechmielonego w woreczku muslinowym, na koniec dodany brewkit coopersa. Przed zadaniem drożdży sprawdziłem sobie aerometrem wskazywało równe 50 (niestety jeszcze za dobrze nie opanowałem tego). Bulka aż miło, temperatura 19.5*C zastanawiam się czy na cichej jeszcze czegoś nie dorzucić. To będzie moje pierwsze „piwo” o ile oczywiście nic się nie popsuje po drodze
12e572e9-e80b-4c83-b64d-8619101c3cac
Wlacza

Wrzucaj citrę na cichą. Nie pożałujesz

Navane

@Weedler Jak to Twoje pierwsze to nic nie dorzucaj bo przekombinujesz Zrób spokojnie i ciesz się smakiem. A potem kup i sam zacieraj ziarno i zrezygnuj z brewkitów

Navane

@Weedler Pokaż ten swój aerometr. I wiadra nie ruszaj, nie otwieraj, nie majtaj, nie mieszaj

KHOT

@Weedler "aerometrem wskazywało równe 50" - pokaż ten aerometr.

Weedler

@KHOT takie coś było w zestawie

16368e35-043f-4943-a860-0110e92d2a8d
KHOT

@Weedler ok, patrz raczej na podziałkę brix. Skoro wyszło Ci ~13 brix, to jest około 12,5 blg, czyli w sam raz na lekką ipkę.

Weedler

@KHOT dzięki za pomoc! @Navane Nie będzie żadnego otwierania i majtania Na zacieranie jeszcze przyjdzie pora, ale na pewno spróbuję.

Navane

@Weedler Tak jak kolega @KHOT napisał - patrz na skale brix. Pamiętaj, że samo zaprzestanie "bulgania" w rurce nie oznacza końca fermentacji. Najlepiej zmierzyć wtedy poziom areometrem i po 2 dniach sprawdzić czy jest takie samo wskazanie - jak tak to można założyć koniec fermentacji.

KHOT

@Weedler @Navane ja bym spokojnie zostawił na ~1,5-2 tygodnie i nie grzebał, nie zlewał, itd. US-05 sobie spokojnie poradzą, a nawet jak poziom ekstraktu przestanie spadać, to warto dać drożdżom jeszcze kilka dni na posprzątamie produktów ubocznych fermentacji - wyjdzie lepsze piwo. Przy okazji unikasz ryzykowania zakażeniem nie grzebiąc w fermentorze i nie tracisz piwa na pomiary - a tego spokojnie jedna/dwie butelki będą zmarnowane przy kilku pomiarach. Jak się wciągniesz, to warto się rozejrzeć nad refraktometrem na aliexpress - jeszcze mniejsza utrata płynu i dokładniejszy wynik.

Navane

@KHOT @Weedler Refraktometr jak najbardziej polecam - wystarczy kropla i nie trzeba schładzać do 20°C przy pomiarze (w sensie 1 kropla szybko przyjmie temperaturę otoczenia). @KHOT - od razu na zmarnowanie - jest wtedy okazja do spróbowania

KHOT

@Navane szczerze mówiąc, to ja po 5 czy 6 warce przestałem mierzyć w trakcie jeżeli robiłem na US-05 albo S04, bo i po co? W zależności od zadanego ekstraktu poniżej 15 blg można spokojnie na dwa tygodnie zostawić i piwo wyjdzie zawsze dobrze odfermentowane i smaczne, a unika się niepotrzebnego grzebania. Przy dwóch tygodniach też z czystym sumieniem można olać zlewanie piwa znad gęstwy na cichą i nie będzie to miało żadnego wpływu na końcowy efekt. Piwo lubi spokój i im mniej zbędnego grzebania w fermentorze, tym lepiej.

Navane

@KHOT Zgadzam się. Również nie mierze w trakcie - ale dla początkującego dobrze, żeby wiedział mniej więcej jak rozpoznać kończącą się fermentację. Ja mierze ekstrakt przed zadaniem drożdży i po zlaniu na cichą

Weedler

@Navane kiedyś za dzieciaka zrobiłem granaty z podpiwka, wybuchały nawet w lodówce. Refraktometr jest planach. A tak to wertuje piwo org i wiki i forum. W zapasie mam jeszcze chmiel w granulacie amarillo i centennial. Leży w zamrażalce.

Weedler

Update: Drożdże już w dużej mierze opadły. 5 brix, w smaku cytrusowe i chmielowe, spora goryczka na języku gdzieś tam w tle jakieś trawiaste smaki, ale nie maślane. Smaku drożdży nie czuje. Za 3 dni sprawdzę znowu czy coś się zmieniło. Macie jakiś pomysł ile tego granulatu dodać na cichej ?

Wołam komentujących @KHOT @Navane @Wlacza

Navane

@Weedler ale w jakim celu chcesz jeszcze dodawać jak rozumiem chmielu? Jak już pisałem, jest to Twoje pierwsze piwko, a już za dużo chcesz namieszać;) jeżeli jest ok to zostaw jak jest. Będziesz miał porównanie przy następnych.

Weedler

@Navane jak na nowicjusza przystało „czegoś mi brakuje” i masz pewnie racje na chłodno to faktycznie bo zrobię nie pijalne.

Zaloguj się aby komentować