Zdjęcie w tle
Arturtido

Arturtido

Praktykant
  • 7wpisy
  • 18komentarzy

Czy jeżeli trzymam pirosiarczan potasu w butelce (no zwykły psikacz aby łatwiej było dezynfekować), to czy on po jakimś czasie traci swoje właściwości ? Domyślam się, że tak tylko po jakim ?

wonsz

@Arturtido co do zasady piro rozrabiamy tyle ile potrzeba a nie na zaś, druga sprawa że tanie na tyle że lepiej wylać i użyć świeżego. A tak najlepiej to zostawić siarkę i chlor i pójść w fosfor - starsan twoim przyjacielem.

Arturtido

@wonsz a powiedz mi jak jest z przewożeniem np. 2-3 tygodniowego piwa, będę się przeprowadzał, czy transport może coś zaszkodzić ?

wonsz

@Arturtido jedyne czego możesz się obawiać to że się ew. osady których nie chcesz mieć w kuflu poderwą z dna butelek i trzeba będzie poczekać kilka dni aż znowu opadną.

Zaloguj się aby komentować

Cybulion

@Arturtido ja ci mowie z dobrego serca, mozesz wziac co innego ale kolezanki w iphone to maja to i to wycinanie postaci i taki super aparacik.

ColonelWalterKurtz

Odradzam OnePlus 9 pro. Aparat super ale mam ten telefon od paru miesięcy i odwala jakieś dziwne akcje czasami o których bym nawet nie pomyślał że mogą być problematyczne

sorek

@Arturtido Sony Xperia ma najlepsze kamery zeissa

Zaloguj się aby komentować

Navane

@Arturtido Nożyk do tapet, nożyk, na początku rozgrzany gruby gwóźdź :). W jednym tak zrobiłem i działa, tylko przyłóż się do wycinania i przeszlifuj krawędzie ostre po wszystkim

Arturtido

@schweppess @Navane dzięki, miałem taki zamiar, chciałem się można powiedzieć upewnić

Zaloguj się aby komentować

Siema,


Czy jest duża różnica w smaku przy robieniu piwa z glukozy a z ekstraktu słodowego ? Wczoraj wieczorkiem zrobiłem właśnie pierwsze piwerko z brewkitu i ekstraktu i jeszcze nie zaczęło fermentować, szczerze boje się, że coś zjebałem bo jako starego bimbrownika tak długi czas oczekiwania na zaczęcie fermentacji mnie martwi


#piwo #homebrew #piwowarstwo

Zielczan

@Arturtido trochę zimno, chyba kolo 20-22 byłoby ok. Nie otwieraj ciągle, bo z doświadczenia wiem, że piwo łatwo zakazić i jest niepijalne xD

Arturtido

@Zielczan cieplej nie da rady niestety, kocem owinąłem i niech stoi 3 tygodnie. A co sądzisz o przelewaniu na fermentacje cicha ? Czy jest różnica w przelewaniu a w trzymaniu po prostu dłużej w pierwszej beczce

Zielczan

@Arturtido ja nigdy nie robiłem, czekałem aż się skończy burzliwa, parę dni na opad drożdży na dół i rozlewalem do butelek + refermentacja

Arturtido

@Zielczan pytanie, jak z transportem świeże piwa ? Takie 2-3 tygodnie po rozlaniu ? Będę się przeprowadzał i ciekawi mnie czy poczekać do nowego miejsca czy mogę dzisiaj działać

Zaloguj się aby komentować

DeadRabbit

Nie musi być na keto. To po prostu forma "alcoholi cukrowych", pełnią rolę słodzika. Tylko ich nie polecam bo jak masz malabsorbcję i zjesz tego za dużo to możesz mieć straszne bóle brzucha albo biegunkę.

Zaloguj się aby komentować

Witam, chciałbym zacząć robić własne piwo. Czy ma ktoś z was może do polecenia jakąś godną stronę z instrukcją dobrego piwka i co należy kupić ? Wcześniej robiłem bardzo dużo bimbru, więc coś tam o fermentacji wiem.

Właśnie się dowiedziałem, że w moim #xiaomi jest możliwość zmiany częstotliwości odświeżania ekranu. Rok jechania na 60hz i przesiadka na 120hz to jakbym nowy telefon dostał xD

6c62c558-040f-4ca4-8f1b-2cf77f38e4b8
Utsubu

@Arturtido To prawda, 120Hz to game changer xD

A włącz oszczędzanie baterii, odpali Ci się 60Hz to będziesz miał uczucie jakby Twój telefon zestarzał się o 2 lata xD

Zaloguj się aby komentować