Siema,
Czy jest duża różnica w smaku przy robieniu piwa z glukozy a z ekstraktu słodowego ? Wczoraj wieczorkiem zrobiłem właśnie pierwsze piwerko z brewkitu i ekstraktu i jeszcze nie zaczęło fermentować, szczerze boje się, że coś zjebałem bo jako starego bimbrownika tak długi czas oczekiwania na zaczęcie fermentacji mnie martwi
#piwo #homebrew #piwowarstwo
Zielczan

@Arturtido robiłem parę razy z brewkita i startowało w parę godzin, max pół dnia

Arturtido

@Zielczan wczoraj o 22 dodałem drożdży, no nic jeszcze poczekam, mam wielką nadzieje, że ruszy bo nie chce się zrazić

Nemrod

@Arturtido Brewkit z glukozą/cukrem daje rozwodnionego Harnasia. Co kto lubi, ale jakbym chciał rozwodnionego Harnasia, to bym sobie go kupił i rozwodnił (albo i nie).

Arturtido

@Nemrod jakiś polecasz konkretny ekstrakt ? czy nie bawisz się już w brewkity

Navane

@Arturtido Tylko za pierwszym razem robiłem z brewkitu i ekstraktów. Wyszło dobre na tyle, że to było ostatnie takie piwo i zacząłem robić z zacieraniem Co i Tobie polecam. To jest niesamowita frajda i satysfakcja

Nemrod

@Arturtido Nigdy nie warzyłem z brewkitów. Raz zrobiłem z ekstraktów, a potem już all grain. Ale był wykopek, któremu wyszło bardzo fajne piwo z brewkitu Mangrove Jack

Zielczan

@Arturtido i wystartowało?

Arturtido

@Zielczan coś się pieni ale to chyba z pierwszym zastawem jak z naleśnikami, do śmieci bo z tego piwa chyba nie będzie.

fc8191dc-a373-40df-afa9-627bad88dd31
Zielczan

@Arturtido e bo ja wiem, nie wygląda źle

Arturtido

@Zielczan jak usłyszałem, że ma być burzliwa fermentacja to myślałem, że jak z zacierem na bimber, że w tej rurce tak powietrze leci, że woda wylatuje. Ale skoro wg ciebie wygląda git to pozostało czekać

Zielczan

@Arturtido a ile masz przerw między kolejnym bulgotem?

Arturtido

@Zielczan minuta do minuty trzydzieści, nie za długo ? Ogólnie ten nastaw będzie stał jakie ma 3 tygodnie bo robię go u dziewczyny i nie będę miał możliwości wcześniejszego zabutelkowania

Zielczan

@Arturtido u mnie chyba trochę częściej było, dałbym z pół minuty odstępu między kolejnym bąblem gazu, ale chyba akceptowalnie dalej masz. No tak czy siak, nie ma co wylewać, zobaczysz jak się skończy burzliwa.

Arturtido

@Zielczan ogólnie mam zimno w chacie u dziewczyny pomiędzy 18-20 max (dzisiaj spadło do 17), czy to nie będzie miało dużego wpływu ? nie wiem jak nastaw na piwo lubi ciepło bo na bimber to kochał

Arturtido

Nie no, chyba jest gicior

2cb9c6f1-3ef8-4e1e-8e41-33a075a39140
Zielczan

@Arturtido trochę zimno, chyba kolo 20-22 byłoby ok. Nie otwieraj ciągle, bo z doświadczenia wiem, że piwo łatwo zakazić i jest niepijalne xD

Arturtido

@Zielczan cieplej nie da rady niestety, kocem owinąłem i niech stoi 3 tygodnie. A co sądzisz o przelewaniu na fermentacje cicha ? Czy jest różnica w przelewaniu a w trzymaniu po prostu dłużej w pierwszej beczce

Zielczan

@Arturtido ja nigdy nie robiłem, czekałem aż się skończy burzliwa, parę dni na opad drożdży na dół i rozlewalem do butelek + refermentacja

Arturtido

@Zielczan pytanie, jak z transportem świeże piwa ? Takie 2-3 tygodnie po rozlaniu ? Będę się przeprowadzał i ciekawi mnie czy poczekać do nowego miejsca czy mogę dzisiaj działać

Zaloguj się aby komentować