Społeczność
Piwowarstwo domowe
Czeka mnie butelkowanie. Zawsze do czyszczenia butelek używałem oxi, ale zauważyłem, że mi się skończyło. Czy mogę w zamian użyć vanish oxi action, czy mam czekać do jutra i lecieć do sklepu?
@Harpersy już to pisałeś przed chwilą
@SuperSzturmowiec w dwóch roznych grupach to wrzuciłem o browarnictwie, nie wszyscy należą do każdej z nich
@Harpersy OXI to jest nadwęglan sodu. To nie jest odpowiednik wybielaczy używanych przy praniu. Możesz użyć czystego wybielacza chlorowego (jeśli taki znajdziesz), ale po takim syfie trzeba płukać butelki (po krecie, czyli wodorotlenku sodu również). Bez chemii? Jeśli zostało niewiele butelek, to wrzuć je do piekarnika 150 na 20 minut (tylko nie próbuj ich potem studzić wodą).
[dobra, rozumiem, że całe butelkowanie jest do zrobienia - kup nadwęglan, nie wygłupiaj się]
@Nemrod dzięki za pomysł. Kiedyś używałem poprostu oxi z brytyjskiej sieci sklepów Wilko, który był poprostu odplamiaczem i sprawdził się bardzo dobrze, stąd moje pytanie
@Harpersy O kurde, myślałem, że mówisz o OXI ze sklepów piwowarskich, bo tak nazywają nadwęglan, żeby było drożej. Nie mam pojęcia co tam jest w składzie, przy odrobinie szczęścia może był w miarę czysty nadwęglan.
Ok, dzięki wam, poczekam do jutra i polecę do sklepu
Zaloguj się aby komentować
Musiałem umyć wszystkie zbiorniki oraz krany i uszczelki.
Wam też radzę umyć wszystko dokładnie chociaż raz ma jakiś czas żeby nie było akuku.
P.s Warzę piwo około 3 lata i to trzecia taka sytuacja,ostanio zastanawiam czy nie zrezygnować z zbiorników z kranami bo ryzyko zakażenia jest za duże
Teraz będę rozlewał APA z własnego przepisu jak będzie wszystko ok to za około tydzień dodam zdjęcie.
#piwo #domowepiwo #homebrew #piwowarstwo
@Kaktus12 xD
@Kaktus12 Masz jakieś specjalne wagi do tego ważenia?
A tak poważnie: gratuluję cierpliwości do zakażeń. U mnie po pierwszym zakażeniu wszystkie wiadra z kranikami dostały bana na fermentację - służą teraz wyłącznie do filtracji lub rozlewu.
@Nemrod teraz zauważyłem literówkę xd
@Kaktus12 Ta, literówkę. Ale spokojnie, zalinkowany polski Eminem pomoże ich uniknąć do końca życia.
@Kaktus12 krany i rurki to ja chyba po pierwszym roku już pożegnałem - wystarczy wieko rozszczelnić/niedocisnąć i robi robotę.
Zaloguj się aby komentować
@Arturtido co do zasady piro rozrabiamy tyle ile potrzeba a nie na zaś, druga sprawa że tanie na tyle że lepiej wylać i użyć świeżego. A tak najlepiej to zostawić siarkę i chlor i pójść w fosfor - starsan twoim przyjacielem.
@wonsz a powiedz mi jak jest z przewożeniem np. 2-3 tygodniowego piwa, będę się przeprowadzał, czy transport może coś zaszkodzić ?
@Arturtido jedyne czego możesz się obawiać to że się ew. osady których nie chcesz mieć w kuflu poderwą z dna butelek i trzeba będzie poczekać kilka dni aż znowu opadną.
Zaloguj się aby komentować
Kwestia podstawowa to 30 litrowy garnek i taboret gazowy, teoretycznie moze byc na kuchence. Trzeba się również zaopatrzyć w termometr do 110 'C.
@Arturtido Warto sobie oglądnąć coś na YouTubie przed warzeniem.
Polecam klasyka:
Cześć, tak informacyjnie - mamy już społeczność "Winiarstwo, browarnictwo i inne":
https://www.hejto.pl/spolecznosc/winiarstwo-browarnictwo-inne
Proponuję nie mnożyć bytów, żeby nie powodować zamieszania.
Zaloguj się aby komentować