Zdjęcie w tle
MrMareX

MrMareX

Koneser

Dołączył/a: 13.10.2022

Skoro PiS to prawdziwi Polacy, to ja jestem AntyPolakiem 🇵🇱

  • 30Wpisy
  • 344Komentarzy
  • 2Obserwujących

Brawo @hejto za ten update

 

Wreszcie jest tak, jak być powinno.

 

Widzę, że trzeba w końcu sięgnąć do kieszeni i zasłużyć na rogala

 

Miłego dnia dla wszystkich.

 

PS.

Pojawiły się nowe opcje konfiguracji konta, więc sprawdźcie swoje ustawienia.

@MrMareX

 

Miałem na myśli ich apke

 

To tak w kółko. Jedyne co mogę to przeglądać powiadomienia 👎

 

Apka Hejto biję na głowę wykop2.0 (w negatywnym sensie)

b66c70be-7d76-4b78-a69c-3cc9064694f8

@karol-zieba Ok, apki nie mam, więc się nie wypowiem.

Apka Hejto biję na głowę wykop2.0 (w negatywnym sensie)

 

@karol-zieba nie tylko apka. Cały serwis jest o bani. Apki nawet nie szukam w sklepie; uj wie co dodali w kodzie: miner, stealer czy inny syf. Ja im nie ufam.

Zaloguj się aby komentować

Jak miło widzieć @hejto działające bezproblemowo przez ostatnie 24 godziny.

 

Mam nadzieję, że skoro administracja już sobie poradziła z botami, to zobaczymy oczekiwane zmiany na portalu oraz aplikacje mobilne.

 

Smacznej kawusi wszystkim

bc5a0f24-122a-49e9-a4ee-017f76ed345c

@Cybulion Fakt. Jest trochę do nadrobienia. Paginacja też się zjebawszy - następna strona zawiera jakieś 70% poprzedniej.

Zaloguj się aby komentować

Skoro:

 

samochód + alkohol = śmierć

 

to czy dobrze kombinuję, że:

 

śmierć - alkohol = samochód???!!!

 

No to alkohol już mam. Pozostaje czekać na... i jak to na końcu odjąć?

@MrMareX To działa tylko dla rodzin zmobilizowanych Rosjan a i tak co najwyżej Łada.

 

Gx

@Man_of_Gx ale tylko dla trzezwych, wiec nikt sie nie kwalifikowal

W niezłym kierunku poszła rozkmina

Zaloguj się aby komentować

Podczas pobytu w Bari, Włochy pojechaliśmy do miejscowości Alberobello zobaczyć domki "trulli" nazywane przez wielu domami smerfów.

 

Domy te budowane były na planie koła z kamienia wapiennego. Dach wykonany jest z płaskich łupków układanych w stożek. Pierwotnie domy w całości budowane były bez użycia zaprawy. Pierwsze budynki powstały w XIII wieku.,

 

Dachy do dziś pozostają w niezmienionym stanie.

 

Do zobaczenia gdzieś w trasie.

 

#podrozeksztalca #podrozomaniak

3fed54fd-177a-49a9-aacc-3b6b299e6e98
13b937db-8420-485a-92e5-507b3590d696
ea6197fa-4ae2-4870-b515-0f010daeb210
c1fb6948-0164-4f48-b310-b6d0342aa41f
e04a0e59-318f-4300-91bc-4f7b49a10d05

@kamin W części są sklepiki oraz małe knajpy. Widziałem dwie osoby wychodzące, więc niektóre z domów są zamieszkane. Ale pewnie nie wszystkie. Wysokość drzwi w niektórych sugeruje obecność smerfów

@MrMareX Bari i jego okolica są jednym z moich ulubionych kierunków turystycznych ( ͡° ͜ʖ ͡°) pozdrowionka!

@Mrozna Moim jednak Rzym. Natomiast kilka lat temu byłem pod Rimini i nie było tak uroczo, jak w Bari. 3maj się.

Zaloguj się aby komentować

Bari, Włochy cz.2

 

Cześć,

 

Chciałem podzielić się z Wami zdjęciami z właśnie zakończonego tygodniowego wypadu do Bari we Włoszech.

 

Bari to stolica regionu Puglia (IT) / Apulia (PL) leżącego na południu włoskiego buta. Region dopiero od kilkunastu lat stał się bardziej turystyczny dzięki tanim liniom lotniczym.

 

Moim tegorocznym włoskim odkryciem jest ser straciatella. Polakom od razu kojarzy się on z serkiem homogenizowanym z czekoladą - nic bardziej mylnego. Straciatella to poszarpany w warkocze ser mozarella wrzucony do śmietany (stąd jego mocno śmietankowy posmak). Ser ciągnie się tak samo, jak mozarella.

 

Hitem wyjazdu była pizza "straciatella e crudo" zawierająca ten właśnie ser oraz prosciutto crudo, czyli surową szynkę.

 

Do zobaczenia w trasie

 

#podrozomaniak #podrozeksztalca

21f34dde-6adc-42ea-b028-7a1221eb5fbf
56963b1c-8840-4dbc-ade2-e9d1836e4f78
d5b37977-8585-4116-b0c5-fa821189b569
27ca5bc5-0b77-4492-9c85-82b7cf003c84
29ef3900-5add-4435-bb75-20c674f3c761

Zaloguj się aby komentować

Bari, Włochy cz.1

 

Cześć,

 

Chciałem podzielić się z Wami zdjęciami z właśnie zakończonego tygodniowego wypadu do Bari we Włoszech.

 

Bari to stolica regionu Puglia (IT) / Apulia (PL) leżącego na południu włoskiego buta. Region dopiero od kilkunastu lat stał się bardziej turystyczny dzięki tanim liniom lotniczym.

 

Moim tegorocznym włoskim odkryciem jest ser straciatella. Polakom od razu kojarzy się on z serkiem homogenizowanym z czekoladą - nic bardziej mylnego. Straciatella to poszarpany w warkocze ser mozarella wrzucony do śmietany (stąd jego mocno śmietankowy posmak). Ser ciągnie się tak samo, jak mozarella.

 

Hitem wyjazdu była pizza "straciatella e crudo" zawierająca ten właśnie ser oraz prosciutto crudo, czyli surową szynkę.

 

Do zobaczenia gdzieś w trasie.

 

#podrozomaniak #podrozeksztalca

c1f82def-91d7-493a-bab0-b59492ee8452
78ad9232-4b68-48e2-b348-238504882cf5
9a1a6eca-4403-4a78-b51f-3021668c3495
44ed5dd4-d017-47c6-a8a0-53e6a7673a63
c346ff2f-a39b-4b76-b66e-cbae8628664a

Zaloguj się aby komentować

@hejto Chciałem zgłosić jeszcze dwie rzeczy:

 

  1. Rozsypała się paginacja - tzn. zawartość kolejnej strony to w 3/4 zawartość strony już obejrzanej. Tak samo jest na Operze GX na Win jak i na Operze GX na Andku.
  2. Przy próbie wyświetlenia moich wpisów wyświetlają się wyłącznie artykuły.

Pozdrawiam

Zaloguj się aby komentować

Chwała i cześć hejto,

 

Mam tylko małe pytanie do Twórców - jaki sens miało usunięcie przycisku "wszystko" w aspekcie podziału treści na dyskusje i artykuły.

 

Nie chcę rozpoczynać dyskusji o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą, ale czytelnik powinien mieć wybór, w jaki sposób przeglądać portal. Usuwając ten przycisk, usunęliście możliwość wyboru, a to zły kierunek rozwoju.

 

PS.

Mnie osobiście bardziej podobały się ikonki, niż napisy

 

Trzymam kciuki za dalszy rozwój portalu.

 

Pozdrawiam.

Zaloguj się aby komentować

Cześć wszystkim,

 

Chciałem zgłosić brak powiadomień ze społeczności. Pomimo prawidłowego ustawienia w swoim profilu, powiadomienia o nowych wpisach ze społeczności, których jestem członkiem nie przychodzą.

 

Jednocześnie chciałem zwrócić uwagę na 2 rzeczy:

 

a) W ustawieniach powiadomień ostatnim punktem jest właśnie powiadomienie ze społeczności. Jednak piszecie o "obserwowanej" społeczności, podczas gdy nie da się ich obserwować, a jedynie dołączyć.

 

Dla formalności poprawiłbym to.

 

b) W jasnym layoucie po dotknięciu powiadomień znów jest biały tekst na białym tle. Widać go dopiero po dotknięciu. Ale nikt nie wie, że można kliknąć, skoro tekstu nie widać

 

Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.

@MrMareX cześć, mamy to już poprawione, dziś wprowadzimy te poprawki razem z większymi zmianami! Dzieki

@hejto Super, dzięki za info.

Zaloguj się aby komentować

@Utylizejszyn Wiesz, że tam jest więcej powiązań i polityki, niż merytoryki.

@MrMareX orlen prowadzi kampanię wyborczą już od ponad 1,5 roku. Nie bez powodu mieli ponad 1,5zł dodatkowej kasy na każdym litrze paliwa od marca. Szykowali się na to.

@Kolej_na_drony No właśnie dlatego o tym wspominam. Przepuści się tę kasę przez fundusze pozabudżetowe typu PFR i gitara gra.

Zaloguj się aby komentować

Ratunku‼️  Moje życie właśnie straciło sens. Ale od początku...
Planowanie wina, czyli matematyka w służbie drożdży
Fermentacja mannitowa

Czy ktoś w Was ma problem z weryfikacją dwuetapową w usługach Googla?

Jestem na kompie i próbuję się zalogować na konto Google. Podaję usera i hasło.

Po potwierdzeniu logowania na telefonie, w przeglądarce nic się nie dzieje.

Nie da się również zalogować na inne konto - próba kliknięcia w link pozostaje bez echa.

 

Testowane na 2 komputerach - dwa Win10, MX Linux - w sumie 6 przeglądarek. Wszędzie to samo.

@Fanatyk_Wedkarstwa Netflix mi śmiga, więc powinno być ok z netem.

Zaloguj się aby komentować

Pektoenzym (enzym pektolityczny) czyli rozbijamy strukturę owoców

 

Cześć #Winoroby,

 

Dziś kilka słów na temat enzymu pektolitycznego popularnie zwanego pektoenzymem lub pekto.

 

Często spotykam się z pytaniem kiedy i czy w ogóle stosować pektoenzym w winiarstwie. W poniższym tekście postaram się odpowiedzieć na to pytanie.

 

Zacznijmy od początku - czym są pektyny?

 

Pektyna jest rodzajem skrobi, która naturalnie występuje w ścianach komórkowych roślin nadając im wewnętrzną strukturę. W skrócie – powoduje, że ściany komórkowe naszych owoców i warzyw nie rozpadają się.

 

To, czy dany owoc zawiera dużo pektyn, czy nie można sprawdzić samemu. Truskawkę, malinę, czy wiśnię łatwo zgnieciesz w ręku. Świadczy to o małej ich zawartości w tych owocach. Tego samego nie można już powiedzieć o jabłku, czy gruszce.

 

Po co nam winorobom ta wiedza?

 

Odpowiedź jest prosta. Do naszego wina owoce mają oddać jak najwięcej substancji w postaci soku, flawonoidów, czy garbników (i innych polifenoli). Wszystko to wpływa na głębszy smak wina. Naszym celem będzie więc pozbycie się z owoców jak największej ilości pektyn. Jak tego dokonać? Stosując właśnie enzymy - pektynazę i pektynoesterazę, które rozbijają pektyny i rozluźniają miąższ owocu uwalniając jego bogatą zawartość. Warto wiedzieć, że same owoce zawierają już wspomniane enzymy, jednak w małej ilości.

 

Kolejną właściwością pektoenzymu jest ułatwienie klarowania naszych win. Poprzez usunięcie pektyn pływających w naszym nastawie osad zbija się w większe drobinki, przez co staje się cięższy i ma możliwość opadnięcia w formie osadu.

 

Zastosowanie pektoenzymu w praktyce:

 

  • Aby zastosowanie enzymów pektolitycznych miało sens, musimy je dodać już na etapie przygotowywania moszczu owocowego. W celu szybkiego otwarcia struktury owoców stosuję rozdrabniacz do owoców mocowany na wiertarce. Przed uruchomieniem wiertarki wsypuję do owoców cukier, pektoenzym (w formie suchej ze względu na dłuższą przydatność do użycia) w dawce 2 g na 10 kg owoców oraz drożdże winiarskie. Nasz moszcz zaczyna fermentować oddając już na samym początku dużo więcej soku i innych pożądanych substancji.
  • Rozbicie struktury owoców pektoenzymem ułatwia również późniejsze odciśnięcie owoców na prasie po ich usunięciu z moszczu. Jeśli nie masz prasy, zrób sobie jej najprostszą wersję z trzech wiader - szczegóły znajdziesz tutaj.
  • Drugim momentem w którym można zastosować pektoenzym jest etap klarowania wina. Wszyscy znamy problem związany z klarowaniem wina z jabłek, gruszek, czy śliwek. Zastosowanie „pekto” w dawce 1 g na 10 litrów nastawu ułatwi i przyspieszy jego klarowanie.

 

Podsumowując:

  • Stosujemy pektoenzym bez obaw, gdyż jest produktem naturalnym. Nawet ten kupiony w sklepie jest pochodzenia roślinnego.
  • Nie wpływa on w żadnym stopniu na smak oraz aromat wina.
  • Dawkowanie do owoców: 2 g suchego pektoenzymu na 10 kg owoców.
  • Dawkowanie do klarowania nastawu: 1 g suchego pektoenzymu na 10 l nastawu.

 

Na zdrowie !!!

@Navane Ponieważ sam pektoenzym nie zmienia smaku wina. Zmienia je jego oddziaływanie na pektyny

Zaloguj się aby komentować