https://bezprawnik.pl/vat-rosnie-a-paliwo-tanieje/
#orlen #aferaorlenowska
Zaloguj się aby komentować
Skoro PiS to prawdziwi Polacy, to ja jestem AntyPolakiem 🇵🇱
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@MrMareX ja tak mam tylko w miejscu, w którym mam chujowy internet i na kompie i na telefonie. W każdej innej sytuacji działa bez problemu. Patrzyłeś może pod F12 w network czy jakieś requesty się nie wywalają?
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@starebabyjebacpradem Hej, nie udzielam się tam. A podeślesz linka? Bo teksty są w całości moją treścią. Może ktoś przywłaszcza je z innych źródeł na których publikuję.
@MrMareX nie wiem czy twoje teksty ale jest wątek o FJM
Winogrona.org ale tam to tylko mowa o czystym gronowym winie bez słodzenia i uprawie winogron
@starebabyjebacpradem Ok już widziałem. To jest zwykła dyskusja o FJM. Ale i tak dzięki za czujność
Zaloguj się aby komentować
Rób nowy wpis :-)
@Navane Dokładnie tak zrobię. Mam jeszcze mnóstwo tekstów w planie
@MrMareX i bardzo dobrze, będzie co czytać
Zaloguj się aby komentować
@MrMareX no dla mnie przy winach 13-16% od wytrawnych do półsłodkich niestety reguła się nie sprawdzi. Ale do miodów pitnych też się od dawna przymierzam ale czas oczekiwania skutecznie mnie od tego pomysłu odwodzi :-)
Przy piwach to będziesz wiedział bo zasada podobna jest. Im wiecej BLG (ekatraktu) tym mocniejsze. A jak sam wiesz większość piw to 4-7 % więc BLG początkowe też niskie (ok 12 średnio) i schodzi do 4-5. Oczywiście są mocniejsze piwa ale to i tak będzie 9-11% przy BLG 25 około.
Ale do miodów się przyda, kiedyś w końcu spróbuję :-)
@Navane No nie wiedziałem właśnie jaki poziom BLG jest przy piwach. Dla alkoholu potrafiłbym sobie wyliczyć, ale nie wiedziałem ile ma być do smaku. Nie da się wszystkiego wiedzieć
Da się wszystko wiedzieć! Po to powstała ta społeczność aby wymieniać się wiedzą, doświadczeniem oraz promować wytwarzanie własnego duuuuuuzzzo tańszego i często gęsto dużo lepszego alkoholu niż kupisz w sklepie.
Zaloguj się aby komentować
@Niggauke Widzę, że u Ciebie ta po prawej również w kolorze aguti
@MrMareX dla mnie wygląda jak kuoka i obawiam się, że to też może być taki cichy krypto-zwyrol xd
@Niggauke
Zaloguj się aby komentować
@MrMareX Taka ciekawostka, w krajach anglojezycznych taki cukier sprzedaje się jako golden syroup i dodaje do różnych wypieków, min. do mojego ukochanego flapjacka (takie proste do zrobienia ciastko z płatków owsianyc, masła. cukru, bakali i własnie złocistego syropu - polecam sprobować zrobić sobie bo proste a pyszne).
@aceventura Wydaje mi się że trochę nie do końca - golden syrup zaczyna się od skarmelizowania cukru i dodaniu do niego wody, po czym gotowaniu przez ~godzinę. Tutaj staramy się uniknąć gotowania, tylko utrzymywać 90 stopni. Nie widzę też etapu karmelizacji.
Choć pewnie golden syrup sprawdzi się świetnie do produkcji i może doda fajny karmelowy smaczek.
@GazelkaFarelka przepraszam, miało być spracowany ale autokorekta mi zmieniła słowo.
Chodzi o to by nie musiały rozbijać sacharozy swoimi enzymami na cukry proste takie jakie maja z nekaru kwiatowego.
Dzięki czemu mniej są spracowane i wieksza część rodziny pszczelej dzięki przeżyje zimę i będzie w stanie obsłużyć większą ilość nowego pokoleia pszczół na następny rok na wiosnę.
Na następny sezon wiecej ich będzie zbierać nekar pyłek itd.
Pomijam kwestię chorób, rójek, wpływu warrozy i walki z nią przez pszczelarzy, zmiennych warunków atmosferycznych które im uniemożliwią zbieranie pyłku i nektaru, czy też roślin które przez suszę nie będą chcialy nektarować.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@Navane Chcesz ubijać fermentację, musisz dać dużo. Dlatego pisałem, że nie jestem zwolennikiem jej ubijania. 2 g/10L standardowo służą do stabilizacji win wytrawnych, tak więc wartość jest właściwa.
@MrMareX bayanusy dobrze cukier z owoców do gorzały wyciąga xD
@starebabyjebacpradem Zgadza się.
Zaloguj się aby komentować