https://www.youtube.com/watch?v=Twv0m7z_LLQ
#herbata #nauka #hejtoherbata
Amerykańscy naukowcy odkryli istnienie terroir. Nono
Zaloguj się aby komentować
Społeczność
Porady i przepisy dla miłośników dobrej herbaty
Amerykańscy naukowcy odkryli istnienie terroir. Nono
Zaloguj się aby komentować
@Endrevoir uuu fajne wideło
Zaloguj się aby komentować
Jestem ciekaw jak to się ma w przypadku wielokrotnego parzenia herbaty, np w gongfu cha... Podejrzewam że pierwsze parzenia będą miały najwięcej teiny. Wg mnie taki wykres powinien powstać na ilość parzonego specyfiku, czy to kawy, herbaty, czy yerby. Wtedy można porównywać co ma więcej kopa.
@razALgul wg tego wykresu bezkofeinowa nie dość, że ma 80mg to jeszcze przelew ma więcej kofeiny niż podwójne espresso? WTF?
Ja tam codziennie rano wciągam nosem kreskę kofeiny w proszku, a potem zapijam małpką. I tak się dzieje życia cud.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@Endrevoir a masz ranking swoich top 5 ulubionych herbat (dowolnego typu)? Którym może chciałbyś się podzielić?
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Co to za szklanica trefna, więcej ma szkła niż pustości na ciecze różnej maści.
@UmytaPacha Lubię herbatę z dzikiej róży.
@UmytaPacha o a te badyle to u Ciebie żyją? Bo róże nigdy u mnie nie chciały
Zaloguj się aby komentować
Hashtag #matcha, a gdzie ta matcha?
Co to takie rzadkie? Gdzie pianka? :-(
@Herbata nie zrobiłem zbyt mocnej. A pianka zeszła. Zapewniam Cię, że jest to matcha (° ͜ʖ °)
Taki czajnik planuję sobie sprawić. To oryginalny japoński odlewany ręcznie czy replika?
Zaloguj się aby komentować
@Augustyn_Benc-Walski świetny post! Herbatę zapisuję, może kiedyś spróbuję bo do tej pory piłem jedna żółtą ale jest jedną z moich ulubionych.
Zaloguj się aby komentować
@UmytaPacha Herbata z mlekiem, nigdy się z taką nie polubię xd w tamtym roku pod mieszkaniem nawet otworzyło się jakieś tajwańskie bubble tea (ocena 4,9 xd), ale kompletnie nie mój świat.
@UmytaPacha też chcę
@UmytaPacha kiedy różaniec o różnym zapachu?
Zaloguj się aby komentować
Plantacja jest położona na wysokości ponad 1600 m n.p.m. Do produkcji tej herbaty wykorzystywane są wyłącznie liście chińskich odmian krzewów, zrywane w standardzie „pąk i dwa liście”, przetwarzane według chińskich technik produkcji.Herbatę zdecydowałem się zaparzyć w czajniczku. Wsypałem 5g suszu i zalałem wrzątkiem, czas parzenia 3min. Napar jaki wyszedł pachnie cytrusami i słodem - no po prostu wysokiej jakości herbata ze Sri Lanki. W smaku w ogóle nie czuć goryczki, wchodzi gładziutko, pozostaje fajny smaczek na języku i w gardle. Co ciekawe sklep zaleca zrobienie tylko jednego parzenia, ale dla mnie jedno parzenie tej herbatki to mało więc zdecydowałem się zrobić drugie, czas parzenia 4.5min. No i sklep miał rację: napar całkowicie bez smaku i zapachu
legancka recenzja
Zaloguj się aby komentować
Klepie to cos kierowniczko? ( ͠° ͟ʖ ͡°)
Z reguły odkładam na półkę wszelkie herbaty z aromatami bez zastanawiania się.
Bo mi te aromaty nie smakują. Są sztuczne i wydają mi się pewnym oszustwem. Wiadomo w jogurcik czy coś to mi nie przeszkadzają aż tak bardzo, ale herbaty jakoś nie mogę.
Zaloguj się aby komentować
@Endrevoir mnie ta herbata rozczarowała, piłem z kilku źródeł i za każdym razem no niby dobra, ale trochę bez szału
Zaloguj się aby komentować
Kolejna to Gui Fei? Czy pomyliłem nazwę "kaczego łajna"?
Zaloguj się aby komentować
@Endrevoir brzmi ciekawie, muszę spróbować!
Zaloguj się aby komentować
@Endrevoir muszę spróbować, brzmi egzotycznie!
Zaloguj się aby komentować
@Endrevoir tera to i ja mam ochotę spróbować tego paskudztwa!
@GtotheG Proszę bardzo ale ostrzegałem!!
@Endrevoir Lapsanga albo się kocha, albo nienawidzi. Ja jestem w tej pierwszej grupie, ale piję również tylko i wyłącznie z mlekiem (zwykłe z lodówki, 10-15% objętościowo po dolaniu) jak @ranunculus sugeruje.
Z drugiej strony, uwielbiam piwa wędzone, więc po prostu trzeba to lubić.
@Roark jak już druga osoba mówi to samo to coś w tym musi być... Niech wam będzie, kiedyś spróbuję!
@Endrevoir jeżeli piłeś łagodniejszą wersję jakościowego lapsonga, to panie kochany, ciesz się że nie trafiłeś na konfekcjonowane chuj wie co z allegro, co miało mega intensywny aromat trampka i jakościowy lapsong, jak ten z eherbata co wziąłem, to może mu...trampki czyścić w kontekście intensywności. Jak uwielbiam takie klimaty tak ten jakościowy jednak o niebo lepszy gdybym go chciał pić częściej...
@wonsz no ja specjalnie nie brałem od razu lapsanga
Zaloguj się aby komentować
@Endrevoir ja sobie taki zestaw właśnie zrobiłem 😁
@bartol_wwa No i zarąbiście!! widzę że dużo czarnych i zielonych
@Endrevoir Tak, ale niezbyt mi podchodzą. Oolong najmniej, czerwona raz na jakiś czas do zniesienia. Żółta i biała trochę za słabe wg mnie.
@Endrevoir zarzucisz jakims sprawdzonym sklepem z herbatkami??
@Ryba_z_mordom_jenota Ja robię zakupy w eherbata.pl, jak widać na zdjęciu
O kurcze, nie ogarnąłem xD dzięki
Tej z posta nie piłem, ale ostatnio dostałem jako gratis próbkę Cui Yu Oolong 2023. Niesamowicie aromatyczna i słodka, aż od razu poleciało kolejne zamówienie na 50 g 😁
@Roark No i zapisuję! Oolongi powoli wychodzą na 1 miejsce w moim rankingu herbat i zawsze chętnie przyjmę polecajkę
Zaloguj się aby komentować
@lukmar bardzo ładne puszki! Siedzisz w Danii?
@TheLastOfPierogi Tak, mieszkam tu na stałe.
@lukmar słyszałem kiedyś dużo dobrego o herbaciarni A.C. Perchs (na tyle dobrego, że podobno warto zamawiać przez internet), miałeś może okazję testować?
@lukmar piękne puszki!! Co to za herbaty? Same czarne?
@Endrevoir różne :)
Super! Puszki mega! Sam też mam mnóstwo herbat z herbaciarni. Ja uwielbiam "Czas na herbatę". Do herbat fajny jest czajnik z ustawianymi temperaturami, bo np. zielone i białe herbaty nie lubią wysokich temperatur. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Petrula Tak,! Namówiłem dziewczynę na taki bo mi też ułatwia życie jak piję yerbę
Zaloguj się aby komentować
@Endrevoir naprawdę ładnie wyglądają te liście, jest widoczna różnica w oksydacji.
Osobiście używam koło 2-2,5 gramów na 250 ml wody i pierwsze parzenie robię bardzo krótkie (właśnie te 1,5 minuty, maks 2), bo mam wrażenie, że przy dłuższej obróbce znikają te najfajniejsze, świeże nuty. Drugie parzenie lecę zgodnie z instrukcją zazwyczaj, chociaż nie zawsze je wykonuje (moim zdaniem Dardżylingi dużo tracą przy kolejnych parzeniach).
Darjeeling to bezsprzecznie mój top 1 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@TheLastOfPierogi zaś znowu zapomniałem napisać że kupiłem tego Dardżelinga po twojej polecajce ;)) na czarny piątek kupiłem sobie kolejnego, już z wyższej półki, jeszcze nie próbowałem ale na pewno to niedługo uczynię ;))
@Endrevoir Jakiego kupiłeś sobie na BF? Ja piłem z ogrodu Singleton a teraz mam Balasun i oba bardzo dobre.
No i namowil kurła
@GordonLameman zastanów się dwa razy, bo później nie ma odwrotu. Najpierw zaczynasz od generycznych Darjeelingów, a zaraz później wyczekujesz na koniec marca/początek kwietnia, żeby zamówić pierwszy zbiór z ogrodu herbacianego o dziwnej, długiej nazwie w języku bengalskim xD.
@TheLastOfPierogi
ja póki co pozostaje fanem Taiwan breakfast, ale spróbować trzeba. Wszak już szykuje kolejne zamówienie.
@Endrevoir zrobisz wpis o tym jak się robi kilka parzeń? Bo dalej nie do końca wiem jak to działa, w czym się parzy, czym się podlewa, co się robi z pozostałymi liśćmi itp
@UmytaPacha postaram się w następnym wpisie
Zaloguj się aby komentować