
Znikają kolejne wege lokale, nowe się nie otwierają. Koniec "zielonej rewolucji"?
www.horecatrends.plDuże miasta mogły się pochwalić sporym wyborem wegeteriańskich i wegańskich lokali. Teraz, gdy znikają kolejne lokale z kuchnią roślinną, a nowych nie przybywa pojawiają się głosy, że nic dziwnego, bo ‘’zwykłe’’ restauracje mają już ciekawą ofertę wege, a ''bezmięsnych'' klientów jest zbyt mało, by utrzymać biznesy tylko dla nich. A może to koniec mody?
Z Krakowa zniknęły Farma Burgerownia Roślinna, Pod Norenami, Falla oraz Krowarzywa. Głośnym echem odbiło się szczególnie zamknięcie lokali Krowarzywa - znika nie tylko z Krakowa, ale i z Warszawy, gdzie ostatni lokal sieci będzie czynny do końca marca 2025 r. Krowarzywa serwująca roślinne burgery, wrapy i kebaby powstała w 2013 r. i jak wspominają goście ‘’wtedy to był gamechanger’’.
Słusznie. To były czasy, kiedy Marta Dymek wydała swoją słynną książkę ‘’Jadłonomia. Kuchnia roślinna - 100 przepisów dla wegan’’. Prowadziła też bardzo popularnego bloga i programy telewizyjne. Ludzie odkryli, że kuchnia roślinna to nie tylko sałatki, ale wielopoziomowe, ciekawe dania. Po dania wegetariańskie sięgali nie tylko wegetarianie. Z ciekawością odkrywali hummus, leczo z boczniaków, curry z bakłażanów czy tofu zmieniające życie. [...]
#wiadomoscipolska #gastronomia #restauracje #wegetarianizm



