Dziś widziałam w biedronce airfryer. Już parę razy coś takiego było w ofercie i tak się zastanawiam - opłaca się to kupować, czy nie? Przydaje się? Co można w tym zrobić (oprócz beztłuszczowych frytek rzecz jasna :P) #gotowanie #pytanie #kuchnia

Komentarze (86)

zjadacz_cebuli

@rain na fejsie są grupki z przepisami, ja osobiście chwale sobie to w szczególności, że za darmo dostałem( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)

rain

@zjadacz_cebuli a nie jest z takim airfryerem jak z opiekaczem: nie używa się go przez rok, a potem maniakalnie przez parę tygodni?

HolQ

@rain jako Fanatyk Ninja polecam multicooker xP nie pamiętam kiedy ostatni raz używałem patelni, a garnek tylko do jajek xP


https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/multicookery/multicooker-ninja-foodi-smartlid-ol750eu

pokeminatour

@rain to jest taki mniejszy piekarnik i tyle a nie jakieś science fiction, Trzeba sobie odpowiedzieć jak często korzystałoby się z takiego piekarnika a to zależy od tego co się je. Można zamiast smażyć to piec, zamiast używać mikrofali można go używać. Na pewno jest to dobre rozwiązanie jak ktoś je różne dania gotowe typu nuggetsy, paluszki rybne, sajgonki

zjadacz_cebuli

@rain ja tak mam ze wszystkim XD

roadie

@rain zawołam eksperta od elfrajerów to on Ci powie wszystko @AdelbertVonBimberstein

rain

@roadie ale że aż samego właściciela @hejto?

skorpion

@rain dlatego jest właścicielem.

dorobił się na sprzedaży i wdrażaniu technologi AirFryer. prowadził też bloga na temat kuchni w tej technologii, ale niestety nie mogę wyjawić, bo dane i ich przekazywanie jest zabezpieczone prawnie.

skorpion

@AdelbertVonBimberstein muje dzikie węże

Chunx

@rain kupuj, nie pitol

Opornik

@Chunx jak ma się gdzie to trzymać

Chunx

@Opornik jak się zastanawia nad zakupem to chyba ma gdzie to zainstalować

rain

@Opornik mam trochę blatu Tylko nie wiem, czy faktycznie z czymś takim nie jest tak samo jak z opiekaczem. Nie używasz miesiącami, a potem używasz dniami i nocami przez parę tygodni.

Opornik

@rain taaa, miałem tak


nie znam się ale czy przypadkiem airfrajer nie jest to głównie do rzeczy typu fast food, niezbyt zdrowych?

w żabkach takich używają chyba, nie?

przyznam że czasem się skuszę na jakiegoś wołowinera u nich, ale tego nie można jeść na co dzień, niezdrowe i dupa rośnie.

rain

@Opornik fast foodów w ogóle nie jadam. Myślałam, że może to by mogło jakoś zastąpić piekarnik? Najbardziej mnie "kusi" ale chyba niesłusznie, opcja tej "beztłuszczowości" - niestety mam fatfobię jeśli chodzi o używanie oleju w kuchni i nawet rzeczy, które warto byłoby upiec, wolę zrobić jako gotowane. Inna sprawa - niemal w ogóle nie gotuję, mieszkam sama i jakoś nie bardzo mi się chce, może dlatego, że to gotowanie zajmuje więcej czasu niż zjedzenie zrobionej potrawy.

skorpion

@Opornik i to jest problem małych mieszkanek.

a jak się ma złote sedesy, to i koło sracza będzie takie coś wyglądało luksusowo

moll

@rain a jak często coś sobie pieczesz? Da się pięć nisko/beztłuszczowo

Opornik

@rain przechlapane być kobietą, ile to trzeba roboty albo wyrzeczeń, żeby mieć linię

pacjent44

@rain mi życie odmieniła mikrofala combi - czyli z piekarnikiem w jednym. Co ważne, ma dużą pojemność. Wejdzie cały kurczak, czy duża pizza.

rain

@moll o to chodzi, że praktycznie wcale i nie wiem czy nabycie takiego urządzenia coś by zmieniło.

moll

@rain jak nie jesz to nie zmieni. To piekarnik z termoobiegiem w wersji mini.

Ewentualnie jeśli korzystasz często z mikrofalówki to tak, bo będzie smaczniejsze po podgrzaniu i może zaczniesz eksperymentować z nowymi przepisami

Chunx

@rain ja odkąd mam airfryera czyli od 4 lat co tylko się da to w tym robię obiady i inne takie takie także polecam.

rain

@moll musiałabym się zastanowić właściwie czemu nie gotuję. Ogólnie to mogłabym przeżyć całe życie na jogurtach, skyrach itd., ale czy to jest zdrowe? A np. mam "od mamy" trochę ziemniaków, jakieś mięso, jakieś przetwory w słoikach i nie chce mi się z tym niestety nic robić. Bo wszystko co mi przychodzi do głowy jest związane np. ze smażeniem na głębokim tłuszczu, a tego nie znoszę.

moll

@rain to może lepiej multicooker? Zrobisz zupę, duszone, wolnogotowane, jak dobrze poszukasz to szybkowar też będzie. Do tego gotowanie na parze, ryżowar, omlety... Może lepiej w tym kierunku?

rain

@moll nigdy czegoś takiego nie miałam. To taki sprzęt, w którym można parę rzeczy na raz zrobić?

moll

@rain parę rzeczy tak, na raz niekoniecznie. Np. gotowanie/duszenie czegoś w niewielkiej ilości plus dogotowanie nad tym ziemniaków na parze tak, ale jednocześnie smażyć w tym nie da rady.


Mam taki mały z Philipsa (5l) i w tym sporo różnych rzeczy da się zrobić.


Tu jest książka z przepisami do poprzedniej generacji tego mojego cookera, ja mam nowszy, ale przepisy nadal działają. Możesz sobie popatrzeć. Misa jest z powłoką, więc można nawet smażyć beztłuszczowo, jak masz trochę tłustsze mięso

rain

@moll hm.. nawet znalazłam jakiś multicooker w media expert, tylko w sumie nie wiem - czy to urządzneie to nie jest po prostu taki airfryer? https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/multicookery/multicooker-ariete-2945#reviews

rain

@moll ale ten Philips jest 200 zl tańszy, w czym jest lepszy?

moll

@rain dla mnie w tym, że go znam xD i wydaje mi się, że pod kątem dań gotowanych ma ciekawsze programy.


Poza tym, ten Twój ma mieszadło, czyli coś, co jest dodatkowym elementem ruchomym (łatwiej może się spiertolić), szklana pokrywa, niby ma to wytrzymywać 180 stopni wewnątrz, a odprowadzanie pary masz do pojemniczka na skropliny, więc dodatkowy element do mycia i niezgubienia. Sporo opcji to dedykowane dania , kilka zajmują podgrzewanie albo pieczenie/smażenie rozbite na oddzielne programy...


Serio, dla Ciebie główny wyznacznik to cena?

rain

@moll nie, tylko myślałam, że jak coś jest tańsze to znaczy, że na czymś przyoszczędzono.

moll

@rain nie ma mieszadła i szkła w pokrywie, za to wyciągasz tylko wewnętrzną stronę i ją myjesz

Rozpierpapierduchacz

@rain można tym np. wkurwiać wąsacza @AdelbertVonBimberstein

Czyli zdecydowanie wart swojej ceny

lipa13

@rain Wrzucasz ponacinaną kiełbę i po 15 minut masz żarcie smakujące mniej więcej jak z grilla. Albo zamrożoną bułkę na kilka minut i masz za⁎⁎⁎⁎ste pieczywo w zasadzie od ręki. No przydaje się częściej niż się spodziewałem.


Do szybkiego przygotowania małej ilości jedzenia jest idealne. Jak chcesz zrobić obiad dla kilku osób bardziej opłaca się odpalić piekarnik.

beetroot

Fryty robie i picke odgrzewam, próbowałem grzanki ale mi ser ziewało. Czosndoga zrobisz. Używam 2-3 razy w tygodniu.

ErwinoRommelo

Ja mam z philipsa i spoko, bez tmuszczu fryty, kurczaki itp, taki piekarnik tylko nie czekasz do usranej smierci az sie nagrzeje

moll

@ErwinoRommelo ja po wymianie piekarnika na nowy przekonałam się, że one potrafią się szybko nagrzewać, a nie że najpierw odpalam piekarnik, a potem idę mieszać ciasto xD

ErwinoRommelo

@moll noo mame taki ma w srodku jakas ceramika uje muje, u mnie blacha a 1cm warstwa zkarbonizowanego sera Xd

moll

@ErwinoRommelo o fuj xD

Chunx

@ErwinoRommelo ty psycholu

Sweet_acc_pr0sa

@moll no ja mialem u siebie na chacie takiego zajebistego samsunga za 5 platoli (w 2017 roku to teraz z 10) i nagrzewal sie w opcji "turbo" max 5 minut xD


teraz mam na wynajmowanej chacie jakiegos boscha z ikei


i nagrzewa sie dopiero jak o zapomne ze chcialem jesc xd

moll

@Sweet_acc_pr0sa dobry sprzęt masz xD

beetroot

@ErwinoRommelo wrzuć tabletkę do zmywarki i ustaw np. program na frytki. U mnie pomogło. Tylko wody też dolej

Cybulion

Znam pewnego rycerza ktory poleci... Xd

mtvml

@rain Opłaca. Sam po długich rozkinach kupiłem kilka tygodni temu. Praktycznie przestałem używac patelni i piekarnika a gotuje naprawdę często. Nawet jajka można w tym ugotować ;)

AdelbertVonBimberstein

@rain napisz do mnie załatwiam dofinansowanie z PFRON.

Trypsyna

@rain U mnie to był game changer w kuchni, prawie codziennie używam. Polecam

Opornik

@Trypsyna @mtvml aż muszę obczaić, szczerze mówiąc nie wiem co się w nim robi poza frytkami. Żonie niedawno kupiłem ryżowar, to robi w nim rosoły.

rain

@Opornik rosoły w ryżowarze? Jak?

rain

@Trypsyna a co fajnego w nim robisz?

Opornik

@rain Normalnie. pomysł zarzuciła użytkowniczka hejto.


Plus jest taki że nigdy nie wykipi, mało roboty, puszczasz składniki włączasz i idziesz robić swoje, wychodzi jest akurat tyle, ile potrzeba na teraz dla 3 osób, nie ma problemu co zrobić z nadmiarem rosołu


https://www.hejto.pl/wpis/za-namowa-shivaa-kupilem-swojej-na-urodziny-ryzowar-ktory-jak-nazwa-wskazuje-slu

Trypsyna

@rain najczęściej używam do odmrażania pieczywa xD jestem fanką ciepłych, chrupiących bułek. A do tego często używam do pieczenia/opiekania ryb, mięsa, warzyw czy czasem rzeczy gotowe typu bagietki czosnkowe, pizza, hot dogi, frytki. Ostatnio nawet zrobiłam kotlety w panierce w air fryerze i w smaku były nie do odróżnienia od tych smażonych na tłuszczu.

Mam piekarnik i większość z tych rzeczy nigdy nie chciało mi się w nim robić ze względu na czas oczekiwania na nagrzanie go etc. W air fryerze, wrzucasz do kosza, ustawiasz temperaturę, czas i klikasz start a w między czasie robisz inne rzeczy. Zdecydowanie jem dużo bardziej różnorodznie i mniej smażonych rzeczy. Nie wyobrażam sobie teraz kuchni bez niego :) Spora wygoda.

Opornik

@Trypsyna jak te kotlety ułożyłaś skoro on taki mały, jakieś półeczki?

PanNiepoprawny

@rain ja bym nie kupował sprzętu z marketu - jest nienaprawialny a i ewentualne akcesoria ciężko dokupić jak się coś stanie.

Lubiepatrzec

@rain ja używam codziennie i bardzo polecam. Szczególnie opłaca się robić małe porcje, np. mięsa, bo nie trzeba odpalać dużego piekarnika. Działa błyskawicznie i jedzonko pyszne. Robię też ciasta w małych porcjach, babeczki, czasem coś typu zapiekanki na pieczywie ale jednak mięso na jeden obiad króluje.

rain

@Lubiepatrzec a czy bez airfryera też gotowałeś?

Lubiepatrzec

@rain tak, to wszystko robiłem w zwykłym piekarniku ale czasy i temperatury są inne. Frajer działa jak termoobieg na sterydach i trzeba to uwzględniać.

WilczyApetyt

Z góry przepraszam za offtop, ale już któryś raz widzę śmieszki z tego i nadal nie wiem… Czemu @AdelbertVonBimberstein ma taką kosę z ajrfrajerem?

rain

@WilczyApetyt też nie wiem, ale domyślam się, że może być to coś takiego jak "kosa" Filipa Springera (tak, tego Filipa Springera) z pralką. XD

voy.Wu

@WilczyApetyt jak był mały to mama mu przytrzasnęła palce tą szufladą od airfrajera. od tamtej pory chodzi w zbroi i szkaluje te przydatne urządzenia ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

AndrzejZupa

Bardzo fajny airfryjer jest na Ali w promocji - z kuponem wyszło 160 PLN od @LowcyChin.PL

Tak, kupiłem dwa! ¯\_(ツ)_/¯

Opornik

@AndrzejZupa ale masz je juz?

AndrzejZupa

@Opornik tak, MIUI, zamówiłem w niedzielę dzisiaj przyszło.¯\_(ツ)_/¯

cd4d0bb9-7adc-4a7c-baa1-2609f8f09092
Opornik

@AndrzejZupa I jak się spisuje? Napisy nie po chinsku aby?

AndrzejZupa

@Opornik zajebiście. W porównaniu do Silvercrest z Lidla jest petarda - większy, cichszy, większa moc, opcja na wytwarzanie pary podczas gotowania.

AndrzejZupa

@Opornik ten. Od siebie mogę polecić, zmiana jakościowa do Lidlowego to przepaść. Z kuponami wyszło właśnie coś koło 163pl więc wziąłem dwa! Nie ma żadnych napisów po chińsku, wszystko po angielsku.

#jestempierdolniety

Opornik

@AndrzejZupa To może kupie, stara się wkurwi jak wróci z urlopu.. .:P

Opornik

@AndrzejZupa E, kliknięcie przekierowuje mnie na Aliexpress a tam cena 418, na Łowcy Chin w ogóle nie ma guzika KUP.

Opornik

@AndrzejZupa Dzięki.

JanPapiez2

Air fryer to złoto. W piekarniku tylko placki, bo AF wszystko zrobi lepiej i 3x szybciej

FriendGatherArena

Co można w tym zrobić

@rain nic czego nie mozesz zrobic w piekarniku. Z tym ze w piekarniku zrobisz wiecej niz w ej frajerze

izopropanol

@FriendGatherArena z tym że większość rzeczy zrobisz dużo lepiej w airfryerze niż w piekarniku

FriendGatherArena

@izopropanol skoro zasada dzialania nie rozni sie od piekarnika z termoobiegiem, to dlaczego mialbys zrobic lepiej? Co najwyzej zrobisz szybciej, bo sie szybciej nagrzewa, bo jest mniejszy

izopropanol

@FriendGatherArena bo szybciej w wielu przypadkach znaczy lepiej. poza tym co napisałeś, w airfryerze ruch powietrza jest dużo bardziej intensywny, dzięki temu obróbka jest o wiele intensywniejsze i latwo uzyskać zrumienione z zewnątrz nie przesuszone w środku potrawy.

viollu

Halo, a obliczał ktoś jak to wychodzi z zużyciem prądu?

Greyman

@rain kupiłem dawno temu, używam dość często. Właściwie to jest mały piekarnik z termoobiegiem, więc używam do wszystkiego, co robiłbym w piekarniku, a zmieści się w erfrajerze. Tosty wychodzą prima sort, o ile ser nie odleci. Paluszki rybne dla dzieciaków są gotowe w kilka minut bez dodawania tłuszczu. Pieczony camembert w folii też wychodzi całkiem dobrze.

Cinkciarz

@rain słuchaj, air fryer jest jak auto osobowe, a piekarnik jak ciężarówka. Oba służą do wożenia rzeczy. Więc odpowiedź sobie na pytanie - jak często używasz ciężarówki?

P.S. za⁎⁎⁎⁎sty jest, uzywamy do czego sie da. Nie słuchaj hejterow

GazelkaFarelka

@rain Jak sama mieszkasz wydaje się spoko, dla jednej osoby nie opłaca grzać całego piekarnika. Ja w twojej sytuacji żywiłam się domowymi obiadami z pobliskiej knajpy, codziennie zestaw danie dnia z zupą było za tak śmieszną kasę że nie opłacało się swoich garnków brudzić. Teraz też coś koło 25-30 zł pewnie kosztują.

Chrabonszcz

Jeżeli chcesz kupić, to tylko taki z metalowym wnętrzem, bo inaczej będzie j⁎⁎ał plastikiem.


Ja używam najczęściej do podgrzewania jedzenia. Potrawy w panierce po podgrzaniu są jak świeże.

Co do pieczenia czegoś, to tylko cienkie rzeczy, bo inaczej środek może być niedopieczony.

Dildorsz

@rain Bierz. Podziękujesz później. Kupilismy do roboty i każdy z biura po kolei bierze jednego do chaty.

Odgrzejesz wszystko co z majkrołejf wyjdzie gumowate, pierogi, paszteciki, pizze itp. Ja robie nawet kotlety wołowe czy rybę

Giban

Jak masz miejsce, to bierz i się nie zastanawiaj. Baaardzo praktyczny bajer. Nie daj się twarogowej propagandzie

Zaloguj się aby komentować