#sztafeta #bieganie #biegajzhejto
5162,99 + 6,07 = 5169,06


#sztafeta #bieganie #biegajzhejto
5162,99 + 6,07 = 5169,06

Zaloguj się aby komentować
4846,31 + 5,76 = 4852,07
#sztafeta #bieganie #biegajzhejto

Zaloguj się aby komentować
3294 + 19 = 3313
#stacjonarnyrownik #rower

Zaloguj się aby komentować
Chwalę się nowym nabytkiem :)
Automat do warzenia piwa Grainfather S40. Liczę, że skroci czas warzenia i już nie mogę się doczekać kolejnej warki. Pewnie za 2 tygodnie przejdzie testy przy warzeniu
German Altbier 12 blg, którego składniki już mam. Dam znać z procesu warzenia.
#hobby #homebrew #homebeer #domowepiwo
#piwo

@Navane o dezynfekcje
@tentego Nie dziękuję
Ło panie, gratulacje! Jak najszybciej opisz doświadczenie z warzeniem na tym sprzęcie
Zaloguj się aby komentować
Hej(To)!
Dziś butelkowałem Podrasowanego czeskiego pilsa z tego wpisu
https://www.hejto.pl/wpis/podrasowany-czeski-pils
Wyszło ok 6-6.5 % przed refermentacją. Pierwszy raz używałem też kapslownicy i kapsli (do tej pory korzystałem jedynie z butelek z zamknięciem patentowym).
Piwo w skrzynkach trafiło do lodówki ze styropianu z tego wpisu
https://www.hejto.pl/wpis/domowa-lodowka-termoizolacyjna-diy-do-fermentacji
Do kabla grzewczego dołożyłem termoregulator aby utrzymywać teraz automatycznie stabilną temperaturę. Nie wiem dlaczego myślałem, że takie termoregulatory kosztują dużo więcej. Za ten dałem 22 zł i żałuję że wcześniej się nie zainteresowałem tym tematem.
Teraz piwo jest na refermentacji po dodaniu do niego glukozy i z 1-2 tygodnie będzie stało w temperaturze 12 st C i po tym czasie powinno być nagazowane.
#homebeer #homebrew #piwo #domowepiwo #hobby


@R8Ozd25vIENpxJkgdG8gb2JjaG9kemk bo to akumulator do zasilania Polaków
Zaloguj się aby komentować
#tworczoscwlasna #fotografia #mojezdjecie #hobby


Zaloguj się aby komentować
#fotografia #tworczoscwlasna #mojezdjecie #hobby

fajny nick
czasem ktoś zeza zrobi, czy źle przeczyta, i wtedy klops
@hyntforfur nie rozumiem
Zaloguj się aby komentować
@Navane Ale klimacik.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
#tworczoscwlasna #fotografia #natura #zima

Zaloguj się aby komentować
Siemano,
A więc dziś udało się uwarzyć pierwszy w życiu #browar dolnej fermentacji (najprościej rzecz ujmując fermentacja odbywa się w niskich temperaturach). Po to też budowałem ostatnio "lodówkę"
https://www.hejto.pl/wpis/domowa-lodowka-termoizolacyjna-diy-do-fermentacji
W skład zamówionego zestawu z http://alepiwo.pl
(Bardzo polecam - baaardzo duży asortyment oraz szybka wysyłka - bardzo dobre też pakowanie i podejście do klienta - nie, nic nie mam za to że ich chwale po prostu robią dobrą robotę):
Słód pilzneński 3,3 kg
Słód carapils 0,4 kg
Słód monachijski 0,7 kg
Chmiel premiant 20 g
Chmiel saaz 100 g
Całość wg przepisu na...
Dokładam za Was wasz ślad węglowy :-)
#klimat #zmianyklimatu

@Quake no właśnie u nasz nie sypło, ale sam klimat się nie ociepli, a ja chcę banany chodować :-)

Dodaj jakiejś opony, większy dym będzie to sąsiedzi będą widzieć bogactwo.
@brtkox no co Ty, opony to po zmierzchu :-)
Zaloguj się aby komentować
Jak ktoś się zastanawia co zrobić z ziarnem po zacieraniu #piwo to spieszę z odpowiedzią :-)
Wieczorkiem wrzucę informację o dzisiejszej warce #homebrew #domowepiwo #browar

Zaloguj się aby komentować
Ej mam robota śledzącego na #hejto @dev plusuje mi treści zanim zdążę zapostować :-)
@Dzwiedz i "pacz" odpisuje j⁎⁎⁎ny i to plusuje lol
@Navane pewnie jakieś skrypty i siedzi zadowolony spamuje ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ ja blokuje takie boty. Jeszcze bodajże kkk1337 tak robi, przekonasz się.
@Dzwiedz no co Ty, blokować przyjaciela co do docenia Twoje wpisy? :-)
Zaloguj się aby komentować
Wiosna, wiosna...wiosna ach to Ty
#tworczoscwlasna #fotografia #wiosna #klimat #pogoda

No właśnie wiem, po⁎⁎⁎⁎ne. Oby w takim razie nie przyszedł mróz skoro już kwitnąć zaczęły rośliny
Nieźle się drą
jak j⁎⁎⁎ie mrozem to wszystkie te paki pojda w p*** .. posrana ta pogoda
Zaloguj się aby komentować
Z dzisiejszego spaceru
#mojezdjecie #tworczoscwlasna #fotografia #natura
Jeszcze jedno w komentarzu
Sony a6000 + teleobiektyw sony





@Navane Fajne, jakim szkłem robiłeś?
@zamak SONY E 55-210mm f/4.5-6.3
@Navane miałem go, fajne budżetowe tele. Nawet wrzucałem tu zdjęcia nim robione. Tęsknie za jakims dłuższym obiektywem, muszę kupić coś
Zaloguj się aby komentować
Hej,
Czy ktoś ma jakieś porady dotyczące robienia zdjęć z lampą w pomieszczeniu. Pacjent to Sony a6000 i przed Świętami dokupiłem polecaną do niego lampę meike mk 320. Oczywiście, czytałem, oglądałem poradniki. Zdjęcia na podglądzie wyglądają ok, przy postprodukcji rawy wychodzą dość ciemne i po przeróbkach zdjęcia mają wyraźne naznaczenie korzystania z lampy, że się tak wyrażę. W ogóle mam wrażenie, że nie widzę różnicy w zdjeciach przy błysku 1/128 a 1/1
Dla przykładu iso100 1/125 s, sigma 1.4 30 mm, f6,3
Chyba że jest ok, ale jestem na 96% przekonany, że jednak nie
#mojezdjecie #fotografia #tworczoscwlasna

Tak jak pisałem, to aż za duża oczywistość i każde zdjęcie robię z blendą plus skierowane w sufit, ścianę w zależności od geometrii pomieszczenia. Widać brakuje tu jeszcze parę prosów co by mogli się wypowiedzieć :-)
@Navane
Zdjęcie jest ok, w tym sensie, że jest poprawne. Pytanie jaki efekt chcesz uzyskać, bo tu można napisać elaborat, a nie wiem w którą stronę pójść
Zdjęcia na podglądzie wyglądają ok, przy postprodukcji rawy wychodzą dość ciemne
To prawdopodobnie efekt spłaszczenia tonów. RAWy są bardziej "stonowane", żeby umożliwić dokładną post-produkcję przy możliwie małych szumach, a to co widzisz w aparacie to już w jakiś sposób obrobiony widok. Możliwe, że to również kwestia twojego monitora, porównaj sobie z telefonem lub innym urządzeniem.
po przeróbkach zdjęcia mają wyraźne naznaczenie korzystania z lampy
Musisz napisać coś więcej.
W ogóle mam wrażenie, że nie widzę różnicy w zdjeciach przy błysku 1/128 a 1/1
Widzę, że lampa nie jest jakaś super mocna, ale powinieneś widzieć wyraźną różnicę pomiędzy minimum a maksimum. Może robiłeś zdjęcia z jakąś automatyką, która ci kompensowała ekspozycje?
Generalnie używanie lamp to cała osobna kategoria. Za ich pomocą można uzyskać sporo różnych efektów. Owszem, poleca się błyskać w sufit lub za siebie, ale to produkuje obrazek poprawny, równomiernie oświetlony, ze specyficzną estetyką pozbawioną miękkich cieni.
Strzelając na wprost uzyskasz zupełnie innych efekt. Wystarczy jednak że założyć modyfikator i światło będzie zupełnie inne. A potem zrobisz to samo, ale w innym pomieszczeniu, i znowu wyjdzie inaczej. Dlatego jak napiszesz jaki efekt chcesz uzyskać, to będzie się łatwiej odnieść
@Navane imho widać że nie jest to światło zastane tylko sztuczne, ale jest też poprawnie naświetlone, ogólnie mam małe pojęcie w zakresie lamp i chłopacy wyżej lepiej piszą
Zaloguj się aby komentować
Siemano po dłuższej przerwie! (jak nie zrobią wreszcie apki to nie będę tu częstym gościem
Mamy zimę, pogoda nie rozpieszcza. Do tej pory zawsze robiłem piwa górnej fermentacji*
Piwa górnej fermentacji (ale, portery i stouty) – piwa fermentujące w temperaturze 15 – 30°C. Ten typ fermentacji przyczynia się do powstawania wielu aromatycznych składników bukietu, takich jak cytrynowy, truskawkowy, jabłkowy czy mleczny. (źródło https://www.browary-polskie.pl/4a-przewodnik-po-piwnym-swiecie-piwa-gornej-fermentacji/ )
Ponieważ teraz temperatura na moim strychu oscyluje w granicach 4-10° C to pomyślałem, że warto by to...