
Navane
- 272wpisy
- 836komentarzy
Niestety dużo niedociągnięć w tym zdjęciu ale sam kadr mi się strasznie spodobał

czasami jak zdjęcie ma niedoróbki techniczne, warto powiedzieć sobie "a j⁎⁎ać" i spróbować naprawdę srogo przeorać je przeróbkami

dobra, więcej chyba nie wyciągnę

albo co tam

Zaloguj się aby komentować

Mój kalkulator winiarza
Zrobiłem kalkulator, który może się przydać przy planowaniu wina lub sprawdzaniu poziomu alkoholu w nim zawartego
Dzięki niemu:
sprawdzisz średnią zawartość cukru/kwasowości w owocach
sprawdzisz zawartość % alkoholu w swoim winie
dobierzesz ilość wody i cukru do danego owocu aby miały...
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 8/8 Utrwalanie wina
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 8/8 Utrwalanie wina
Spis treści:
Mocne siarkowanie wina
Zwiększanie zawartości alkoholu w winie
Pasteryzacja wina
Domowy wytwórca często narzeka, że rozlane wino mętnieje, fermentuje lub psuje się, ale rzadko przypisuje winę sobie. A jednak należy stwierdzić, że przy utrzymaniu w czasie pracy odpowiedniej czystości i posiadaniu pewnych wiadomości fachowych łatwo można się zabezpieczyć przed tymi przykrymi zjawiskami wtórnymi, które są spowodowane dalszym przebiegiem fermentacji, normalnej lub często chorobowej, wywołanej działalnością pozostałych w winie drobnoustrojów.
Jako zabezpieczenie wina przed...
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 7/8 Rozlew wina do butelek
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 7/8 Rozlew wina do butelek
Spis treści:
Sprawdzanie dojrzałości wina
Przygotowanie do rozlewu wina
Rozlew wina
Przechowywanie butelek z winem
- SPRAWDZANIE DOJRZAŁOŚCI WINA
Po stwierdzeniu, że wino jest już dobre, o zharmonizowanym, wyrównanym smaku, można przystąpić do jego rozlewu do butelek. Przede wszystkim należy sprawdzić klarowność wina i w razie potrzeby przefiltrować je. Następnie próbkę klarownego wina przenieść do ciepłego pomieszczenia, przy czym po kilku dniach (4-5) nie powinno ono zmętnieć. Lepiej potrzymać butelkę klarownego wina przez kilka (4-5) godzin na łaźni wodnej lub w garnku z...
a to "moje mleko"

Zaloguj się aby komentować

Futbol australijski - połączenie piłki nożnej oraz rugby. Mało znany, widowiskowy sport - Best of 2022
Futbol australijski ( ang. Australian rules football lub od nazwy największej ligi AFL – Australian Football League ), popularnie nazywany footy lub Aussie rules) – bardzo popularny w Australii sport drużynowy, grany zazwyczaj na boiskach krykietowych przez dwie 18-osobowe drużyny...
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 6c/8 Prace kiperskie - czynności pomocnicze
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 6c/8 Prace kiperskie - czynności pomocnicze
Niestety ze względu na ograniczoną liczbę znaków w dodawanych artykułach na stronie hejto, jestem zmuszony nieplanowo podzielić tę cześć na odcinki - a miało być w jednym, długim, ładnym artykule.
Spis treści:
a) Prace kiperskie
b) Doprawianie wina
a) PRACE KIPERSKIE
- CHARAKTERYSTYKA PRAC KIPERSKICH
Nastaw owocowy po przefermentowaniu i zlaniu go znad osadu drożdżowego zamienia się w młode wino. Podstawowym procesem, charakterystycznym dla tej przemiany, jest przerób cukru na alkohol i dwutlenek węgla; towarzyszą mu przy tym różne procesy uboczne, ujęte ogólną...
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 6b/8 Filtrowanie (klarowanie) - czynności pomocnicze
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 6b/8 Filtrowanie (klarowanie) - czynności pomocnicze
Niestety ze względu na ograniczoną liczbę znaków w dodawanych artykułach na stronie hejto, jestem zmuszony nieplanowo podzielić tę cześć na odcinki - a miało być w jednym, długim, ładnym artykule.
FILTROWANIE WINA
MATERIAŁY FILTRACYJNE
Wino po drugim lub trzecim obciągu, czyli zlaniu znad osadu (czasami nawet i po pierwszym), bywa niekiedy zupełnie klarowne. Często zdarza się to przy wyrobie wina porzeczkowego. Niekiedy natomiast, np. przy wyrobie wina jabłkowego lub agrestowego, jest ono mniej lub bardziej mętne. Aby otrzymać z niego wino przyjemne dla...
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 6a/8 Dojrzewanie młodego wina
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 6a/8 Dojrzewanie młodego wina
Niestety ze względu na ograniczoną liczbę znaków w dodawanych artykułach na stronie hejto, jestem zmuszony nieplanowo podzielić tę cześć na odcinki - a miało być w jednym, długim, ładnym artykule...
Spis treści:
a) Dojrzewanie wina
b) Przyspieszone dojrzewanie wina
a) DOJRZEWANIE WINA
Młode wino zlane znad osadu nie ma ani zharmonizowanego, przyjemnego zapachu, ani smaku, cechuje je natomiast zwykle smak ostry, zatrącający surowizną owocową, powodujący, że wino takie nie nadaje się jeszcze do spożycia (choć są amatorzy i nie narzekają :).
W celu poprawienia jakości młodego...
Czy ma ktoś problem przy dodawaniu artykułu? Od 17 mam info że formularz zawiera błędy i nie mogę dodać. 7 raz redaguję wpis i zaraz coś zepsuje. Nie mówiąc już o tym jak działa sam edytor dodawania treści
@lubieplackijohn oki doki
@lubieplackijohn mam jeszcze na discord zablokowane pisanie
@Navane cyk!
Zaloguj się aby komentować
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 5/8 Zlewanie (obciąg) młodego wina
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 5/8 Zlewanie (obciąg) młodego wina
Spis treści:
a) dokonywanie pierwszego obciągu
b) oznaczenie zawartości alkoholu w przefermentowanym nastawie
c) sposób dokonywania obciągu
a) DOKONYWANIE PIERWSZEGO OBCIĄGU
Po zakończeniu burzliwej fermentacji następuje okres dofermentowania, czyli fermentacji cichej, podczas której proces ten przebiega w zwolnionym tempie; na dnie naczynia tworzy się osad drożdżowy, a ciecz nad osadem powoli się klaruje.
Powstaje wówczas ważne dla winiarza pytanie: kiedy zlać wytworzone młode wino znad osadu, czyli wyrażając się technicznie, kiedy dokonać pierwszego „obciągu"...
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 4/8 Fermentacja moszczu
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 4/8 Fermentacja moszczu
Spis treści:
a) drożdże
b) pożywka do drożdży
c) siarkowanie moszczu
d) naczynia fermentacyjne
e) przebieg fermentacji
a) DROŻDŻE
Fermentacje cukrów zawartych w moszczach gronowych czy owocowych, a w tym samym powstanie wina, zawdzięczamy drożdżom nazywanym umownie winiarskimi. Należą one głownie do rodzaju Saccharomyces, Drodze należące do tej grupy maja szczególna umiejętność rozwoju zarówno w warunkach tlenowych, jak i beztlenowych. W obecności tlenu ich metabolizm skierowany jest przede wszystkim na wytworzenie biomasy. Głównymi produktami spalania są dwutlenek węgla i woda....
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 3/8 Doprawianie moszczu
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 3/8 Doprawianie moszczu
Spis treści:
a) uwagi ogólne
b) korygowanie kwasowości moszczu
c) dosładzanie moszczu
a) UWAGI OGÓLNE
Kwasy organiczne
Właściwy i przyjemny smak wina owocowego zależy od odpowiedniej kwasowości wahającej się w granicach 6-10% czyli w przybliżeniu 6-10g kwasu na 1 litr wina. Ogólną zasadą jest, że im wino jest mocniejsze, słodsze, tym może być kwaśniejsze, gdyż zarówno alkohol, jak i cukier osłabiają wrażenie spowodowane kwasem
Winogrona są jedynymi owocami, które natura obdarzyła takim składem chemicznym, że w warunkach panujących w krajach winiarskich można je bezpośrednio...
18+
Treść dla dorosłych lub kontrowersyjna

Rozejm bożonarodzeniowy - świąteczne pojednanie żołnierzy w 1914 r.
Rozejm bożonarodzeniowy (ang. Christmas truce, niem. Weihnachtsfrieden) – wydarzenia, do jakich doszło na froncie zachodnim w czasie I wojny światowej w dniach Bożego Narodzenia 1914 w okolicach miasta Ieper (fr. Ypres), między bratającymi się oddziałami alianckimi i niemieckimi.
Przepis. Wino z ryżu. Budżetowa wersja :)
Społeczność fajnie rośnie - jest już nas 16 osób
@DOgi prosił o przepis na wino z ryżu dlatego wstawiam. To nie jest może książkowy przykład robienia wina tylko budżetowa wersja, ale wychodzi bardzo smaczne, a myślę, że to właśnie o to w tym wszystkim chodzi
Myślę, że jest to bardzo dobry przepis na rozpoczęcie swojej przygody ze względu na tanie składniki (nawet jak nie wyjdzie to nie będzie aż tak szkoda jak kilkunastu kg pysznych owoców)
Wino z ryżu 13% półwytrawne/wytrawne
Surowce:
Ryż biały 4kg
Rodzynki 1kg
Kwasek cytrynowy 100g
Cukier 5kg
Drożdże szlachetne 13 % do win białych
Pożywka...
W słoju winogrono, we wiadrze rodzynki :-)
Rodzynki blg 1 więc
do rodzynek dolałem roztwór 2l wody+1kg cukru, 15g kwasku cytrynowego i 3g pożywki. Blg podniosło się do 5, a drożdże ruszyły z kopytka i rurka znów pracuje
To moje pierwsze z samych rodzynek i jak na ten etap to zaskakująco dobre (żeby nie zapeszyć

@lexico Mam też szklane ale z owocami prowadzę w plastikowych. I tak zjadam plastik i tak. Zobacz ile wody w plastikowych butelkach ludzie wypijają
@Navane Wiem ile ludzie wody z plastikowych butelek wypijają i dlatego wykrywany jest mikroplastik we krwi. U mnie gąsiory
@lexico Tzn po odrzuceniu owoców przeważnie lądują już w szklanych balonach/damach. Ale pare nie doczekało tego zaszczytu
Zaloguj się aby komentować
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 2/8 Miażdżenie owoców i wyciskanie soków
Poradnik. Domowy wyrób wina cz. 2/8 Miażdżenie owoców i wyciskanie soków
Spis treści:
a) Miażdżenie owoców i wyciskanie soków
b) Zabiegi dodatkowe przy wyciskaniu moszczu
a) MIAŻDŻENIE OWOCÓW I WYCISKANIE MOSZCZU
Przyrządy do przerobu owoców
Wyciśnięcie soku z całych owoców jest bardzo trudne i uciążliwe. Znacz nie łatwiej sok wycieka z owoców uprzednio zmiażdżonych lub rozdrobnionych. Owoców nie należy przy tym miażdżyć lub rozdrabniać zbyt silnie. Nie powinny być one zmielone ani roztarte na kaszowatą masę lub purée, gdyż wówczas sok źle się wyciska i jest mętny. Należy starać się uzyskać średnie rozdrobnienie miazgi owocowej, w której...













