Zdjęcie w tle
SignumTemporis

SignumTemporis

Kosmonauta
  • 115wpisy
  • 689komentarzy

#swiatprzypraw #pracbaza troche #chwalesie (chociaz nie wiem czy jest czym)

Postanowiłem sie Wam pochwalić tym co przez ostatni rok opracowałem i stałe udoskonalam.

W pracy poza opierdalaniem się, wożeniem sie po farmach chilli i robieniem burgeroe odpowiadam tez za organizacje tego jak wyglada i funkcjonuje nasz lab.


Mój zespół w skali firmy i R&D w tej firmie jest unikatowy, bo działamy globalnie, a nie tylko lokalnie. wiaze sie to z kilkoma irytujacymi przeszkodami, ktore musiałem jakos obejść.


Problem 1:

Ilość materiałów. Team jest globalny, a to oznacza, ze przygotowujemy produkty z całego swiata, bardzo czesto z surowcow których nie mam na miejscu i nie mam odpowiedników i musze je zamawiać z innych placówek. Inne teamy w Bristolu operują tylko na materiałach dost. Na miejscu, których jest max 300. Ja mam aktualnie 1364 pozycje w labie...bez jakiegoś systemu przechowywania i wprowadzającego treaceability zebranie z półek mat. Potrzebnych do receptury zajęłoby mi cały dzien.


problem 2

Mimo ze firma jest globalna, to jest podzielona na regiony, Azja, Europa z afryka, latam i Namer. No I te regiony nie zawsze chca ze soba współpracować i dzielić sie informacjami. W celach R&D firma korzysta m.in. z Optivy. To software do zarządzania recepturami, ma w sobie wszystkie receptury z portfolio, zarówno aktywne jak i nieaktywne. Pracuje w uk, wiec bez problemu mam dostęp do receptur z tego regionu. Azja nie robiła nigdy problemu z dostępem. Za to namer i latam zazdrośnie chronią swoje dane i ni c⁎⁎ja nie dają nam do nich dostępu. Dochodzi do sytuacji, ze musimy czekać, aż chłopaki nam łaskawie podeślą recepture i proporcje.


Problem 3

Wygodna rzeczą w Optivie jest to, ze wpisujesz kod receptury, ile mieszanki chcesz przygotować, klikasz i drukujesz listę skladnikow z ilością jaka masz uzyc. Nie mam tego luksusu wiec musiałem stworzyć własny system.


Zacząłem od stworzenia prostego pliku excel, w którym znajduje sie każdy materiał jaki mam w labie. Materiałów jest tyle, ze musiałem je podzielić na grupy np. Herbs, chemical, spices itp. To jest cos co rowniez maja pozostałe teamy (podział na polkach, pliku nie maja), ale oni mogą sobie na to pozwolić, bo np. Maja łącznie 40 różnych ziol i przypraw. Ja mam k⁎⁎wa samego pieprzu 50 różnych kodów. Wiec poszedłem głębiej i do każdego materiału dodałem numer. Czyli mamy np. Chemical 1, 2, 3 itp. Do szybszego znajdowania i (co rowniez ważne) odkładania na miejsce każda grupa ma na pudełku taśmę innego koloru. W przypadku płynów musiałem pójść jeszcze głębiej, bo niektóre moge trzymać w szafce, a niektóre w lodówce, wiec np cynamon oil/oleoresin maja : szafka -1 kropka określonego koloru, lodówka: 2 kropki tego samego.


Kolejnym krokiem byla symulacja optivy. Kolejna karta w tym samym pliku ma zwykła formule vlookup. Wklejam kod materiału i dostaje nazwę i to czy jest w labie. W ten sposob moge sprawdzić czy mam wszystko potrzebne do przyrządzić miksu.


Ostatnim elementem jest oddzielny plik, recipe template, który rowniez ma 2 karty. W pierwsza wklejam kody z receptury, xlookup importuje z pierwszego pliku wszystkie dane. Zeby oszczędzić czas, hajs i miejsce w labie kiedy tylko sie da zastępujesz org material odpowiednikiem, który mamy na miejscu. Stąd kolumna "use alternative". Jesli wydrukowałbym ta recepture w takim formacie to byłoby niezbyt "user friendly", bo musiałbym sprawdzać duzo wiecej kolumn. I dodatkowo nie zmieści sie na jednej kartce a4. Dlatego stworzyłem kolejna kartę, ktora kompiluje recepture i zastępuje org materiał zamiennikiem. Karta ma tez tabelkę w ktora wklejam ile % każdego skladnika jest w mieszankę i po wpisaniu ilości jaka chcesz przygotowac kalkuluje to. W ten sposob moge wydrukować recepture, w ktorej do zebrania skladnikow jedyne na co musze patrzeć to grupa i numer, a do określenia ile czego mam dodac nie musze sie pałować z kalkulatorem.


Moze nie brzmi to jakos imponująco, szczególnie dla ludzi obcykanych z excel, ale nie ukrywam ze jestem z tego nieco dumny ( ͡° ͜ʖ ͡°). Stworzyłem swoją własną, prymitywna optive + lab stock mngmt.

Bardzo bym chcial jeszcze zintegrować lab stock z poszczególnymi working files dla gr ktore konsolidujemy (każda grupa ma oddzielny plik, który ma wszystkie potrzebne nam do pracy informacje nt danego), bo póki co musze kopiować kody z working files fo lab stock, ale w sumie nie bardzo wiem jak sie za to zabrać.


To na tyle

2667f43b-ea4c-473f-afed-07c44fa736c3
121e7b1e-b439-43ae-ad4f-3c5cdf7f0762
1014061a-d850-4ac2-879c-c23e749097a6
aaa0b9f4-3bd2-4dbf-a186-6182024dd316
9adf9906-9b8f-4c47-82d7-9923b17eb1ef
Yes_Man

@SignumTemporis mieszałbym

d_kris

spoko pomysł ale uważaj na Vlookup, czasami zwraca krzaki jeżeli nie masz danych posortowanych alfabetycznie. MATCH() + INDEX() mogą się tu lepiej sprawdzić.

fisti

Dzięki za ciekawy wpis :) Skąd widomo, co jest dobrym odpowiednikiem? Przecież trzeba wybrać z pośród np. 50 czarnych pieprzów.

Zaloguj się aby komentować

#pracbaza #swiatprzypraw kurła w tej robocie albo przez miesiac nie ma co robic i zasypiam z nudów albo zwala mi sie na głowę 30 różnych surowców na raz. Pol dnia ten syf logowałem do systemu i juz mnie oczy od Excela bolą.


Jeszcze do tego w poniedzialek( ‾ʖ̫‾)

25a2628b-6e3a-4095-8887-7c6295c6d91f
Half_NEET_Half_Amazing

a kogo ja to widzę

dzień dobry

Zaloguj się aby komentować

#gownowpis #niewiemjaktootagowac

Meksykaniec z roboty właśnie sklada papiery na nowy paszport bo mu sie konczy waznosc. Kurde wyglada to tak jakby rzad Meksyku robil wszystko, zżeby obywatelom utrudnić wyjazd z kraju.


Koszt wyrobienia paszportu w Londynie to £150. Koszt wyrobienia paszportu w Meksyku to....4120 peso. Co jest praktycznie rzecz biorąc po przeliczeniu tyle samo co w Londynie. Problem w tym, ze pracując na minimalnej w meksyku masz 280 pesos...na dzien. Trzeba zapierniczać 14 dni zeby wyrobić paszport


Co ciekawe to możesz wybrać okres waznosci, który różni sie cena. 3 lata, 6 lat albo 10

Vampiress

@SignumTemporis żeby im obywatele nie uciekali to mogliby jeszcze ogarnąć kartele (marzenie ściętej głowy)

Zaloguj się aby komentować

#pracbaza

Jak czesto macie do czynienia ze świeżo upieczonymi absolwentami studiów w robocie? Nie mowie tu o jakis gównokierunkach, ale o jakichś normalnych ofkrz xp.


Nie wiem czy to kwestia ignorancji, arogancji czy po prostu cecha brytoli, ale nie raz mialem do czynienia w pracy z ludźmi po biomedical science, biologii, food science, chemii i bardzo czesto po tym jak w rozmowie mowie im co studiowalem (mowie ze food engineering, bo jest najbliższe do polskiej technologii zywnosci), a pozniej temat zahacza o chemię/mikrobiologie zaczynają sie zachowywać i mowic, jakbym byl kompletnym laikiem i nie mial pojęcia o tych dziedzinach xdxd.


Mam nowa wspollokatorke, świeżo po biomedical science (mam juz nw chacie 2 laski <25 lat. Zaczynam sie czuć jak dziadek ). Dostala robote jako scientist w labie mikro w NHS. Coś tam ostatnio z nia gadałem o jej pracy i w pewnym momencie zaczęła mi tłumaczyć z miną mentorki dlaczego do hodowli różnych bakterii uzywa sie różnych typów agarów i po co próbki muszą byc inkubowane w określonych temp. Xdxdxd


Jak jej zwróciłem uwagę, ze nie musi mi tego tłumaczyć to za⁎⁎⁎⁎ła pikachuface "ale jak? Skąd to wiesz?". W tym przypadku po prostu nie wiedziała czym tak naprawdę sa moje studia, ale w przeszlosci, szczególnie absolwenci chemii jak poruszałem jakies tematy chemii zywnosci to ignorowali co mowilem, albo patrzyli się na mnie z wyższością.

Zastanawiam się czy tez tak się zachowywałem zxdxd

Jak tam wyglada teraz nastawienie mlodych Polaków w pierwszej pracy? Srają wyżej niz mają d⁎⁎e?

ErwinoRommelo

Ja zawsze pytam czy mi mescaline zrobia to eee ooo ee krecenie noskiem, jak chemik to tylko amator bow tych szkolach to robia sojakow samych.

MostlyRenegade

@SignumTemporis ja myślę, że to cecha uniwersalna ludzi, którzy chcą zabłysnąć. W Polsce studia w dalszym ciągu traktuje się jak konieczność jeśli nie chce się być "robolem z produkcji", więc ludzie też tak bardzo nie mają się czym chwalić.

Opornik

@SignumTemporis może mów food science nie food technology

Zaloguj się aby komentować

Kronos

Apple ma kilka seriali które mi podeszły. Rozdzielenie, Kulawe Konie, Silos, Fundacja, Ted Lasso. No i tyle, w zależności od tego co kto lubi można znaleźć 5-10 pozycji a potem nie ma co oglądać. Teraz była promocja na miesiąc za darmo, wszystko co mi się podobało już obejrzałem poza ostatnim odcinkiem Kulawych Koni który ma być w środę i nie miałbym dalej co oglądać nawet gdyby nadal było za darmo. Za rok może coś dokręcą to znowu wezmę jak będzie jakaś promocja

Zaloguj się aby komentować

zachlapany_szczypior

@SignumTemporis jeżu jaki słodziak.

Poji

@SignumTemporis ale co za problem z nadeptywaniem skoro pies BYŁEJ współlokatorki? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

cebulaZrosolu

@SignumTemporis @Cybulion ziomki ale mi smaka robicie xD a ja głodny akurat i zjem dopiero za jakieś półtorej godz.


Smacznego

Odwrocuawiacz

W sumie wyglada spoko.

Ja bym ser wrzucił cos a'la cheddar, a sos jakiś chilli cheese lub mieszankę z "czostkowym"

Zaloguj się aby komentować

Felonious_Gru

@SignumTemporis na wynos łatwiejsze xd

Zaloguj się aby komentować

Cybulion

Johny walker to gunwo. Co by nie kombinowali

AdelbertVonBimberstein

@Cybulion ja bym powiedział, że za 26 funtów to ma już jakiegoś single malta i każdy malt będzie lepszy od blendow johnego, ale ja się nie znam bo nie piję alkoholu.

Cybulion

@AdelbertVonBimberstein ale masz racje bp johny skupuje gowno. Za 26 funtow masz juz glenfodicha albo macallana 12yo double oak.

DirtDiver

"Fruity flavour: Sweet raspberry and blackberry" - shut up and take my money

Zaloguj się aby komentować

AndrzejZupa

Zajedwabiste! Dziękować!

Zaloguj się aby komentować

#ciekawostki #jedzenie

W robocie powoli projekt konsolidacyjny zbliża sie ku końcowi, bedziemy po przyprawach zabierać sie za kolejna grupę surowców, jeszcze nie wiadomo jakich.


Manager ostatnio zrobila nam prezentacje dotyczącą flavours. Poruszyła ciekawy temat tego, w jaki sposob koncerny, takie jak coca cola czy pepsi albo mcdonald chronią swoje tajne składniki receptur. Nazwała to "ingredient black box".


Otóż newralgiczne składniki, np w coli sa robione przez kilku podwykonawców, powiedzmy ze czterech. Każdy z nich robi/miesza tylko czesc surowców z danego tajnego składnika i dostarcza je do fabryki Coca coli. Podwykonawca nie zna skladnikow I receptur dostarczamnych przez pozostałych podwykonawców. Na miejscu polprodukty od wszystkich czterech sa ze soba mieszane w proporcjach nie znanych nikomu spoza Coca coli.


W ten sposob zmniejszają ryzyko nie tylko tego, ze któryś z kontrachentów ukradnie recepture, ale rowniez ryzyko kradzieży przez własnych pracowników.


Ot taka ciekawostka. Nie wiem czy to powszechnie znana praktyka czy nie xp. Ja o tym nie wiedzialem

plemnik_w_piwie

@SignumTemporis żona podobnie robi, ale trochę inaczej.

Znajduje przepis w necie, a kiedy go odtwarza zmienia w nim wszystko, proporcje, składniki, kolejność...

Wychodzi za⁎⁎⁎⁎ste, a na pytanie jak to dokładnie zrobiłaś?

-Nie wiem

globalbus

@plemnik_w_piwie robię tak samo, potem nie pamiętam proporcji

Na szczęście do robienia piwa są stosowne programy, np. brewtarget, żeby nie zapomnieć

GazelkaFarelka

@plemnik_w_piwie tez tak robię tylko wychodzi chujowe i narzekam ze chujowy przepis

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #gotujzhejto

Po zakupie sosów od razu jak wrocilem do chaty je stresowałem na burgerach z Bbq pulled chicken thights xdxd


Zacząłem zawijać burgery w papier. Nie wiem kurde dlaczego dopiero teraz na to wpadłem, nic nie wypada i jakoś łatwiej sie je xdxd

f96d9a62-ad6f-416f-ba08-18180dc4e714
7ed884e1-3001-486c-813f-1e0a3682bd67
55a374b7-e748-43ea-9882-89db1c5e596d
008c71e1-bc3e-4d56-9198-595f0d76de59
Umypaszka

@SignumTemporis mi UK tak zryło mózg że odczuwam dyskomfort od widzenia warzyw na czerwonej desce xD

koszotorobur

@Umypaszka - to trzeba się było nie zaciągać

Fly_agaric

Ten okrągły ser w plastrach, jest też u mnie sprzedawany, jako taki do burgerów właśnie. Niespecjalnie mi podchodzi. Jak go znajdujesz?

Bardziej mi pasi właśnie plasterek amerykańskiego (ten z folijki) i mieszanki startego cheddara z mozarellą.

SignumTemporis

@Fly_agaric no mi właśnie pasuje i zawsze jak je gdzie widze to kupuje. Szczególnie jak jakies ciekawe smaki sa. Hamerykanski pseudoser musi byc xdxd. Imo najlepsze sa z hochlandu.

Pomidorro

@SignumTemporis @Fly_agaric Cytrynian sodu (soda oczyszczona + kwasek cytrynowy) starty ser plus mleko i macie serek topiony super do burgerów.

f082e009-d36a-472f-a7a7-4ca3fe92864d
Felonious_Gru

@SignumTemporis zrób poradnik jak się zawija w papier. Nie, nie robię se jajec xD

Zaloguj się aby komentować

#swiatprzypraw #jedzenie #uk #ciekawostki

No wiec w Bristolu jest farma papryczek chilli. Robią sosy i sa....ZA⁎⁎⁎⁎STE


Manager zabrała nas na wycieczkę na farmę chilli w Bristolu (za wszystko zapłaciła firma, no bo to przeciez bylo związane z naszą pracą.... )


Fajne i ciekawe miejsce. Ziomek w sombrero tez spoko, smieszny i wygadany. Na początku troche sie stresował. Powiedział ze zazwyczaj wycieczki to takie 20-30 osob ma, a nie 6 i ze troche tak dziwnie. Ale po pewnym czasie sie rozluźnił i na koniec nawet Powiedział, ze to byla miła odmiana, ze z każdym z nas mógł pogadać a nie bawic sie w performance jak zazwyczaj.


Biznes założył jakies 20 lat temu. Wcześniej pracowal jako chemik, ale mu sie nie podobało i ktos mu podsunął pomysl na hodowle chilli, które lubił. Spróbował i wyszło.


Regularnie organizuja festiwal (o którym nigdy wcześniej nie slyszalem), na ostatnim podobno bylo 10k osob.


Z takich ciekawostek to raz niemal zabił typa. A raczej to typ sie prawie sam zabil. Gość zjadł cała łyżeczkę oleozywicy. Musial wzywać ambulans i podobno gęsto sie tłumaczyć policji.


Jak ktos jest w uk to polecam sobie zamówić od nich sosy. Nie sa tak ostre jak mi sie wydawało ze beda, ale to nawet lepiej, bo sa pyszne i maja ciekawy smak a nie tylko smak bólu i ognia. Nie lubie Mango, ale sos Mango, Lime & habanero jest za⁎⁎⁎⁎sty. Tak samo Megalodon, roasted garlic, ginger i chipotle tez. Green Jalapeno jest średniawy.


https://www.uptonchilli.co.uk/


Ps. Na zdjęciu drapie sie po zew. Czesci nosa, a nie w środku xp

da17e395-bb87-4a57-8645-5a32239b3e0d
5ca6f89d-6420-447e-9e75-1bdbb15463f4
65102257-fddc-408f-a4bb-49f8bb53a8a0
9eabe0dd-c436-4897-9831-e6bc8418cdfa
7d9aeae0-9762-4b7f-939a-c4fbadfceef0
sireplama

Czy my się nie znamy?

SignumTemporis

@sireplama na pewno nie z widzenia xp

roadie

@sireplama to jest ten diler co miał najlepszy majeran na hejto

rith

@SignumTemporis wrócił! Piękna papryczka guru!

AdelbertVonBimberstein

@SignumTemporis dobra, właśnie mnie olśniło. Bardzo miło cię znowu widzieć (to ja rozkręciłem akcję i się z tobą przez znajomych kontaktowali xD).

Zaloguj się aby komentować

#gownowpis #dobrywieczor Bążur


Edit: chciałem dodac zdjęcie, zeby niektórzy skapnęli sie kim jestem. Chciałem dodać awatar. Obie rzeczy nie działają @bojowonastawionaowca o co chodzi?

cebulaZrosolu

@SignumTemporis a bo ty myślisz, że to tak prosto?

SignumTemporis

@cebulaZrosolu no właśnie kurde myślałem ze tak . Chciałem dodac zdjęcia z mojej wycieczki z farmy papryczek chilli a tu chuj(╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻

michalnaszlaku

@SignumTemporis Nowi użytkownicy nie mogą dodawać zdjęć w nocy.

3t3r

@SignumTemporis to witamy ponownie, tak jak koledzy pisza, zeby uniknac "Rumuna z wykopu" sa limity w nocy dla nowych uzytkownikow

SignumTemporis

@3t3r wykopkołaki grasują tylko w nocy xdxdxd

Felonious_Gru

@SignumTemporis kepucz heinz zjadłem może 1/3 i wyjebalem resztę na śmietnik.


Kupiłem keczup marki własnej lidla, niebo a ziemia xd

Zaloguj się aby komentować

Poprzednia