Zdjęcie w tle
SignumTemporis

SignumTemporis

Tytan
  • 109wpisy
  • 684komentarzy
cebulaZrosolu

@SignumTemporis ten pierwszy to ewidentnie @Yes_Man !

Zaloguj się aby komentować

#swiatprzypraw #pracbaza


Heh...tak to jest jak sie podejmuje nieprzemyślane decyzję i ogólnie się k⁎⁎wa nie myśli xdxd


Rok temu firma stwierdziła, po np. Akcjach z e. Coli w cebuli w macsyfie w US, ze suszona cebula kupowana przez nas jako surowiec musi mieć status Ready to eat. Oznacza to, ze total plate count z prob mikro musi osiągnąć wynik log 5 redukcji.


No to zaczęli szukać dostawcy, który zapewni tego typu surowiec. Jeden z dostawców byl w trakcie kończenia nowej fabryki dostosowanej do produkcji tego typu cebuli, poprzez jakieś modyfikacje w procesie ssuszenia. oh ah! Jak za⁎⁎⁎⁎scie! Super!


Jakieś mądre głowy z działu zakupów podpisało kontrakty na ogromne ilosci dostaw. Nie mam pojęcia jak duże ofkrz, ale powiedzmy ze w 2024 roku cała firma zużyła ogółem 6000 ton, ale różnego rodzaju cebuli, nie tylko rte. Nawet jeśli to będzie tylko kilka procent z tych 6k ton to i tak i tak będzie spory hajs. Cena sie waha między 1,5 a 6 euro za kg xd.


Zrobili to ZANIM K⁎⁎WA ten dostawca wysłał nam probki do porównania z obecnymi materiałami. 2 tyg temu przyszły probki i......i jest k⁎⁎wa kompletnie inna ta cebula xdxd ciemniejszy kolor, dość mocno wyczuwalne słodkie nuty, smakuje bardziej jak toasted onion a nie normalna xdxdxd zrobiliśmy testy w przyprawie zawierające 40% cebuli, zaaplikowalismy na chipsy i nawet ja (ze ślepota barwną) bylem w stanie odróżnić je po kolorze, a co dopiero po smaku xdxd.


Wydaje mi sie ze sporo osób w dziale zakupów będzie musiało szukać nowej pracy xdxdxdxd

Sveg

Niekompetentne osoby w biurze w uk? Nowe, nie znałem 😤

Budo

@SignumTemporis to jest koszt braku jakości. Macie 9001?

Zaloguj się aby komentować

Yes_Man

@SignumTemporis przez chwilę myślałem że to wibrator xD

Zaloguj się aby komentować

#gownowpis #zdrowie #hejto30plus

Ale mnie dzisiaj w krzyżu łupie, noż kurła jak nie bark to krzyż. Musi wjechać deep heat zaraz bo nie zniosę. Nie cierpię tego zapachu ale będzie trzeba wytrzymać

Hajt

Jakie deep heat? Garść tramadolu i do spania

sireplama

@SignumTemporis masz w portfelu numer do śmieciarzy?

Ragnarokk

Znak czasu. Nomen omen

Zaloguj się aby komentować

#swiatprzypraw #jedzenie #ciekawostki


Dawno nic nie wrzucałem na tag, więc pomyślałem, że warto by coś dodać. Jako żródło posłużył mi kurs dotyczący produktu opracowanego przez firmę w której pracuję. Boję się, że będzie to trochę chaotyczne i niepełne, bo nie chcę wchodzić głębiej w opis produktu z wiadomych względów, ale mam nadzieję, że chociaż częściowo Was zainteresuje.


Dzisiejszy wpis będzie o czymś, co praktycznie każdy z nas używa codziennie w kuchni, a mianowicie o soli.


Sól towarzyszy nam od zarania dziejów, na przestrzeni wieków służyła jako konserwant, ale w dzisiejszych czasach jest wykorzystywana głównie z powodu jej pozostałych właściwości.


SMAK

Sół wzmacnia całościowy smak potrawy, z tego powodu jest kluczowym składnikiem wielu potraw


TEKSTURA

NaCL jest głównym źródłem sodu w produktach piekarskich. Jest ważnym składnikiem wpływającym na reologię i funkcję ciasta -atomy sodu tworzą mostki pomiędzy włóknami glutenu, dzięki czemu włókną są ciasniej upakowane, ciasto jest sprężyste i nie ‘’rozlewa się’’


FUNKCJONALNOŚĆ

Sód jest jednym z kluczowych składników odżywczych odpowiedzialnym za utrzymanie prawidłowego poziomu plazmy komórkowej, równowagi kwasowo-zasadowej, działania pompy protonowej w neuronach i ogólnym prawidłowym funkcjonowaniu komórek naszego organizmu.


Niestety kij ma dwa końce.


Zbyt wysokie spożycie soli wiąże się z podwyzszonym ciśnieniem krwi i zwiększonym ryzykiem chorób serca i udaru. Zalecane przez WHO dzienne spożycie sodu to mniej niż 5g, podczas gdy rzeczywiste globalne średnie spożycie waha się pomiędzy 9 i 12 g.


Skupmy się na smaku. Jak smakuje sól? Proste - Jest.....słona

Oczywiście jajogł.....ekhm. Flavouriści nie mogli tego pozostawić w tak prostej formie i musieli przyjrzeć się temu dokładniej. Wyodrębnili 3 wzajemnie uzupelniąjące się mechanizmy odczuwania smaku słonego.

  1. Upfront Impact – Bardzo silne, natychmiastowe, ale krótkotrwałe odczucie smaku słonego

  2. Middle impact, roudness – sharmonizowany, zbalansowany smak słony

  3. Late lingering – bardzo czysty, przyjemny, ściągający (lingering) smak soli

Widzimy więc, że odczucie słonego smaku nie jest wcale czymś prostym, a kompleksowym mechanizmem, który wpływa na ogólny smak jedzenia

Jak już wspomniałem produkty z obniżoną zawartością soli cieszą się na świecie coraz większą popularnością. Ale co się stanie jeśli po prostu zmniejszymy zawartość soli w produkcie?

  1. Jedzenie będzie mniej słone

  2. Kwaśny smak będzie intensywniejszy

  3. Smak gorzki oraz ‘’off-notes’’ będą również intensywniejsze

  4. Smak umami nie będzie zbalansowany

Niesie to ze sobą spore wyzwania, jeśli chcemy zredukować zawartość soli bez utraty smaku.

Najprostszym sposobem na zastąpienie NaCL jest użycie KCL. Niestety KCL jest wyrażnie mniej słony, dodatkowo nadaje jedzeniu gorzki posmak.

Sód, jako składnik odżywczy wchodzi w interakcje ze specyficznymi receptorami, a sygnał przez nie generowany jest unikatowy. Alternatywne rozwiązania (np. Wspomniany KCL) nie wywołują odpowiedzi tych receptorów, dlatego należy wywołać reakcję krzyżową, poprzez aktywację innych receptorów, które wygenerują odpowiedź zbliżoną do odpowiedzi wywoływanej przez atomy sodu.

Kluczowe znaczenie ma tutaj pobudzenie receptorów umami, które mogą doprowadzić do zasymulowania smaku słonego, bez niepożądanego zintensyfikowania smaku kwaśnego i/lub gorzkiego.


Chciałbym kontynuować i opowiedzieć nieco więcej o produkcie o którym wspomniałem na początku....no ale nie zrobię tego.

Powiedzmy, że ten produkt, poprzez kompleksowe działanie jest w stanie skompensować negatywne efekty obniżenia zawartości soli w produkcie i eliminuje konieczność użycia KCL lub MSG+rybotydów (IMP & GMP), a których użycie wymaga umieszczenia na etykiecie znienawidzonych i przerażających literek "E"


Za jakiś czas postaram się wrzucić wpis o innym produkcie, mającym podobny cel, a mianowicie zredukowanie zawartości cukru w produkcie

4c4d51a1-6adf-4c24-b1fd-9692ee62438d
9952edf1-025c-489b-a9bd-9e6c8bd378ab
a37ffbc4-017e-4748-917e-42729d536f9c
373f3221-e1cf-4ee0-b8fe-b0ce7b2a1313
Felonious_Gru

@SignumTemporis 

NaCL jest głównym źródłem sodu,

( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)

Felonious_Gru

@SignumTemporis przyznaj się, że po prostu marmite produkujesz xd

pvintage

@SignumTemporis ciekawy wpis, dla mnie przede wszystkim jako chodzi o zastępowanie soli poprzez aktywowanie innych niż "słone" receptory. Jedna uwaga:

Late lingering – bardzo czysty, przyjemny, ściągający (lingering) smak soli lingering to "utrzymujący się", ściągający to "astringent" ;)

Zaloguj się aby komentować

#pracbaza #gownowpis


Mmmmm....poniedziałek. wiedziałem ze będzie ciekawy. W piatek zamawiałem próbki materiałów do nast. Grupy konsolidacyjnej. Patrzę na listę i widzę, ze dwie probki, majeranek i lisc laurowy są z włoskiego oddziału firmy. Baba, ktora zajmuje sie tam ogarnianiem tego jest k⁎⁎wa prawdziwym wrzodem na d⁎⁎ie i chyba sprawia jej przyjemność utrudnianie życia innym. Wchodzę dziś w system, widze ze request odrzucony. Powód? Przeterminowany materiał. Sprawdzam w SAP i oba materiały mają termin ważności do maja 2026. I tak jest k⁎⁎wa za każdym je⁎⁎⁎ym razem jak coś stamtąd potrzebuje. Zawsze znajdzie jakis powod zeby ofrzucic zamowienie. Teraz muszę do niej dzwoni i ja prosić zeby łaskawie to wysłała.


Niech sie udławi nitką spaghetti. Ewentualnie wyślę jej hawajską w ramach podziękowań.

Mikel

@SignumTemporis Nie rozumiem, czemu nie zalatwisz to przez jej kierownika albo przynajmniej nie wyslesz jej zapytania czemu odrzucila z jej kierownikiem w CC?

Nie rozumiem podejscia przepychania sie z wrednymi Grazynami, jakby byly corkami prezesa i pod nikogo nie podlegaly. Jezeli ktos Ci robi pod gore to sie go temperuje na poczet przyszlej wspolpracy. Z tego co rozumiem nie jest to chyba pierwszy jej taki wybryk wiec pytanie do Ciebie - ile jeszcze takich wybrykow bedziesz tolerowac? Biernosc to godzenie sie na takie wybryki a akceptacja zabiera Ci prawo do narzekania

Zaloguj się aby komentować

#filmy


Właśnie skończyłem oglądać. Film jest....ciężki? Bardzo długo sie rozkręca, ale myślę, ze warto pooglądać. Osobę odpowiedzialna za ścieżkę dźwiękowa powinni przybić za jaja do pieńka, położyć w pobliżu nóż i pozwolić zdecydować samemu czy chce sie uwolnić. Momentami sie k⁎⁎wa czułem jakbym słuchał 4 latka, ktory dostał zabawkowe pianino


Ogólnie 7/10 (byłoby 8 gdyby nie ta j⁎⁎⁎na muzyka)


https://m.imdb.com/title/tt30144839/

dolitd

Gówniany film o lewicowej grupie terrorystycznej, który zdobędzie kilka Oscarów, bo jest polityczny. Bardzo dobre role Penna i Del Toro, ale to nadal gówniany film o lewicowej grupie terrorystycznej.

Zaloguj się aby komentować

dez_

Eee lipa, wystygnie zanim do mnie dowiozą :)

skorpion

@SignumTemporis ja bym zaczał od oliwek, ale w sumie wszystko jedno

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

#swiatprzypraw #jedzenie

Ale ta przyprawa jest za⁎⁎⁎⁎sta. Oryginalnie powinna być do jagnięciny, ale jak zrobiliśmy testy to smak mięsa kompletnie zamaskował przyprawe. Wczoraj spróbowaliśmy na kurczaku i wchodzi nieziemsko, wiem z czym będę jadł kurę przez jakiś czas xp.


Jako ciekawostkę dodałem składniki. Trochę długa lista, więc jak sie skończy to wątpię żeby mi sie chciało robić ją jeszcze raz xp


Zamazany skladnik to wzmacniacz smaku o specyficznej nazwie handlowej. W 100% naturalny, modyfikowany ekstrakt drozdzowy

a9a31505-78d2-44a7-9587-3ddd5174b0c8
ffd53bec-cf69-4ec4-9d0a-03349294e472
Opornik

@SignumTemporis CTRL-V czy CTRL-C?

Fly_agaric

Jest to już w sprzedaży, czy dopiero to tworzycie?

Zaloguj się aby komentować

cebulaZrosolu

@SignumTemporis ale żeś zrobił smaka

Zaloguj się aby komentować

#gownowpis


Was też wkurwiaja pochowane w pizdu opcje anulowania subskrypcji na jakiś portalach? Kończy mi sie w przyszłym miesiącu abonament w vodafone. W abonamencie miałem subskrypcję na Spotify. dostałem dzisiaj SMS, ze wraz z końcem abonamentu moja subskrypcja na Spotify przestanie być darmowa. Jeśli chce ja anulować muszę kliknąć w link z SMS i ja anulować. Klikam w link...i c⁎⁎j. Straciłem 15' szukając czegokolwiek przypominającego "cancel subscription", poddałem sie i straciłem kolejne kilka minut na "rozmowie" z botem, który na moje pytania po prostu wysylal mi treść tego SMS. Na końcu musiałem sie połączyć z konsultantem i w końcu udało mi sie anulować. Jakieś pół h stracone na coś co powinno być załatwione za jednym kliknięciem (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻


Podobnie wygląda sytuacja z przejściem z abonamentu na pay as you go. Chcesz zrobić upgrade planu? Nie ma problemu - dwa kliknięcia w appce! Nie ma nawet wzmianki o tym, zeby przejściem na pay as u go. Poszedłem do salonu. Typ mi zaczął pi⁎⁎⁎⁎lic, ze a

Pay as u go to źle, bo czasu dużo zajmuje płacenie (xd) bla bla bla i zaczął mi przedstawiać oferty abonamentow. Mówię ze nie chce . "To musi Pan zadzwonić do customer service" (╯°□°)╯︵ ┻━┻

MJB

@SignumTemporis pamiętam jak kiedyś chciałem anulować jakiś abonament. Dla pewności chciałem też odpiąć kartę. Okazało się że nie mogę swojej własnej karty odpiąć, bo musi być jakakolwiek forma płatności. Nawet jak nic nie płacę. Musiał pisać bezpośrednio do nich i mi łaskawie odpieli kartę. Ale ciekawe ilu było takich, co np źle klikneli w anulowanie i im cały czas ciągnęło za abonament, bo uznali że jak nie da się odpiąć, to nie, no trudno.

DexterFromLab

@SignumTemporis zakładasz osobną kartę wirtualną na każdą usługę. Płacisz i blokujesz kartę. Jeśli chcesz kontynuować to odblokowujesz karte. Proste. Nieopłacona subskrypcja to nie twoja problem tylko dostawcy usługi. Dzięki temu kasa nie ucieka i nie musisz się mordować z każdym portalem osobno ktory gdzieś tam kiedyś chciałeś spróbować

wielbuont

@SignumTemporis do subskrybcji podpinam karte revolut i po prostu gdy probują zasiorbać w pewnym momencie nie ma z czego i pln sie automatycznie robi damrowy/ anulowany. Jeśli nie planujesz przelduzac to karta jednorazowa dziala jeszcze lepiej

Zaloguj się aby komentować

#gownowpis #chwalesie

Pizga w nocy od kilku dni fest. A że stary czlowiek jestem i budze sie przynajmniej raz w nocy, zeby do kibla skoczyć to przez tą temp te wycieczki stały się koszmarem. Więc se dzisiaj kupiłem milusi szlafroczek i pantalony w renifery z browarem!

3404b174-5368-4ac9-b1d6-5c86520cb5ea
7dc10972-2e0b-4513-94e1-474d9dccca62
Yes_Man

@SignumTemporis stylówa pierwsza klasa

AndrzejZupa

C⁎⁎ja pomoże, ale trzymam kciuki! #bezsennosc

pigoku

Bardzo ładne. Ale jak takie wstawanie staje się normą to trza się zacząć badać niestety.

Zaloguj się aby komentować

#uk #emigracja #ludzietodebile


Samolot Kraków- Bristol 5 dni temu


Mam wrażenie, ze Policjantka z miłą chęcią by mu prz⁎⁎⁎⁎⁎⁎oliła w ten głupi brytyjski ryj i się powstrzymuje resztkami siły woli xpxp


https://www.newsflare.com/video/808644/exclusive-intoxicated-passenger-delays-flight-landing-before-being-apprehended-by-police

Zaloguj się aby komentować

#pracbaza kurła ale sie porobiło.....

Moja manager dzisiaj na callu pochwaliła sie całemu teamowi zdjęciem USG. Ciaza 16 tydzien xp. Rok temu brała ślub i tak z meksykancem heheszkowalismy, ze zaraz wypierdoli na macierzyński pewnie xdxd


Przyszły rok bedzie ciekawy. Nie dość, ze z naszego teamu robia nowy "pododdział" w R&D, ja nie mam pojęcia jak bedzie wyglądała moja rola w tym nowym oddziale, chce isc zeby mnie pokroili i naprawili bark, czyli bede na lekarskim przez kilka tygodni to jeszcze dodatkowo osoba odpowiedzialna za to jak będzie wyglądał moj progres (wiem, ze to ja jestem za to odpowiedzialny, ale to ona mi w tym bardzo pomaga i umożliwia )znika na rok czy ile tam trwa macierzyński xp. Muszę kurde z nia o tym wszystkim pogadać i dowiedzieć sie co i jak xdxd

Gustawff

A team zrobił "oh wow, anyway..."

Zaloguj się aby komentować

#uk #royalmail #gownowpis


Widzę ta paczkę i sie zastanawiam, czy listonosz został zaatakowany przez jakiegoś psa, który mu tą paczkę wyrwał, zeżarł a potem wyrzygał czy moze to listonosz byl glodny o_O


Tyle dobrego ze w środku nie bylo nic kruchego ( ‾ʖ̫‾)

3dd45fb9-6a93-472c-8f01-8518c1928c7f
jakibytulogin

Ta z Cast away wyglądała lepiej

owczareknietrzymryjski

@SignumTemporis wygląda lepiej niż paczki z vinteda

Dzielny

@SignumTemporis zapewne ta paczka na magazynie robiła za piłke do nogi w przerwie pracy.

Zaloguj się aby komentować

#heheszki #uk #pracbaza


Ale jaja....dosłownie i w przenośni xdxdxd

Chyba każdy wie i widział jak ciężkie mogą byc relacje między kobietami w pracy. Mogą sie posunąć do wszystkiego z zazdrości. Nawet do najgorszych czynów!!


Moja współlokatorka z Ghany jest naprawdę wzorowym pracownikiem. I głupim, bo daje sie wykorzystywać innym i wypruwa sobie zyly naprawiając błędy innych nawet w swoim wolnym czasie. No ale chyba jej szef to zauwazyl, bo 2 tyg temu wzial ja na rozmowe, powiedział, ze on w przyszłym roku odchodzi na emeryturę i zaproponował jej przejęcie stanowiska i ze przygotuje ja do tego zanim odejdzie.


Tylko jedna osoba poza nimi o tym wiedziała i tak mialo pozostać, no ale typ nie wytrzymał i powiedział jednej lasce. Też z Ghany. Nie za bardzo jej sie to spodobało i zaczęła wszystkim rozpowiadać, ze Sandra dostała ten awans, bo sypia z szefem.


Moja współlokatorka skonfrontowała sie z nia, powiedziała ze oczekuje przeprosin i ze ta ma powiedziec kazdemu, ze to kłamstwo. Inaczej idzie z tym do hr i szefa.


Zawistna baba stwierdziła, ze sama pojdzie do szefa i do hr i oskarży Sandrę o fałszywe oskarżenie, ze ta rozpowiada o niej plotki xdxd. (Nie wiem jak to w jej umyśle mialo niby zadziałać xd)


Na koncu....wysłała do Sandry wiadomośc glosowa....

" Od wczoraj zaczęłam rozbijac jajka. Będę rozbijać jedno jajko codziennie, wiec nieważne czy dostaniesz tą prace czy nie, bo klątwa i tak Cie zabije!!"


Biedna sandra

pluszowy_zergling

@SignumTemporis szczerze, przerażające

Brudnema_Jaja

Problemy trzeciego świata...

Zaloguj się aby komentować

Furto

Co to za jungla xD

SignumTemporis

@Furto klub Loco w Bristolu. Fajne jungle dnb napierniczali xp

Furto

@SignumTemporis lubię "lokale" w takim klimacie. Sami mieliśmy wczoraj wpaść na teki, ale jednak innym razem

Zaloguj się aby komentować

mannoroth

@SignumTemporis zawalista, ja daję cheddar i paprykę do środka

SignumTemporis

@mannoroth kurde nie pomyslalem o papryce. Też moglem dodac

mannoroth

@SignumTemporis  biorę żółtą, czerwona i zieloną, drobno kroję, trochę podsmażyć i jazda. Starty cheddar i gouda elegancko trzymają to w kupie

Zaloguj się aby komentować

paramyksowiroza

A po tym kawałku mam wrażenie jakby to byl kompletnie inny jezyk xd xd xd

@SignumTemporis Ja po tym kawałku mam wrażenie, że jest po angielsku

Alembik

@SignumTemporis Strolowałeś nas? Przecież to angielski.

SignumTemporis

@Alembik moj ziomek wczoraj siedzi, słuchamy tego kawałka i wjeżdża ten moment gdzie pojawia sie cyrylica. "Tyyyyyy.....ten ukraiński jakis dziwny jest!!!!" xdxdxdxdxd

Fly_agaric

Masz tu ukraiński, i to chyba nawet staro-ukraiński:

https://www.youtube.com/watch?v=sDeMfL8Ib9A

Zaloguj się aby komentować