Zdjęcie w tle
SignumTemporis

SignumTemporis

Tytan
  • 104wpisy
  • 663komentarzy

#dobrywieczor #pijzhejto #piwo #whisky


Cz.3. Miała być też 4, ale po jednym łyku wziąłem i wylałem. No nie dla mnie. Ten terminator byl spoko. Wystarczy mi IPA na nast rok xdxp. Przerzucam sie na coś innego dzisiaj

47d0af2f-b7e8-4d04-a893-0e205707179a
155d9331-7f2a-4d88-a9e6-4edaebcf3943
cbb3f9c7-b7e1-4336-9781-b982b3f60e75
ErwinoRommelo

Jak to wylales ehh toz to nie po bozemu

Zaloguj się aby komentować

ErwinoRommelo

Takie sztosiwa a ten kreci noskiem !

Zaloguj się aby komentować

#dobrywieczor #pijzhejto #piwo

Cz. 1 - Elektronický mordulec


Nie jestem fanem ipa, dla mnie piwo to lager ale stwierdziłem ze mała odmianę sobie zrobię.


Jako ze nie znam sue kompletnie na ipa to brałem skuszony etykieta xdxd jeszcze 3 inne w lodówce.


Update: kurła dobre jest!

5495cbd0-eb4b-49f5-962b-1f87eaaac5f3
c841f125-a483-44d6-b92e-f5132e3f4e09
2a3a7d46-082f-42e2-9232-33081f0609a2
vredo

@SignumTemporis "Nie jestem fanem ipa" "Elektronický mordulec" a co ty se myślisz, tosterze, że mi ludzi wybijesz i wojnę wygrasz? ODPALAM!

https://www.youtube.com/watch?v=NZHs--fJerA

Yes_Man

@SignumTemporis jest info jakich chmieli użyto?

Zaloguj się aby komentować

paramyksowiroza

@SignumTemporis Z "Indianami" przesadził jeszcze bardziej

Zaloguj się aby komentować

#komputery

Mój zasilacz do lapka przed chwilą stwierdzil ze pi⁎⁎⁎⁎li, nie robi. Poszły k⁎⁎wa iskry i dym.


Moje pytanie brzmi - kupować jakiś zamiennik z Amazonu czy nie ma sensu i brać org?

6af6676c-4d57-4714-ba27-7b7aa4fcbf58
Fly_agaric

Zależy. To pewnie jest zasilacz wyprodukowany przez Deltę, więc jak znajdziesz od Delty, to wporzo. Z chińszczyzną, to niestety bardzo różnie - bez dostępnych testów konkretnego, nie łasiłbym się.

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

AdelbertVonBimberstein

@SignumTemporis serek wiejski jest? Jest. Pan nie jedno ma imię i ci błogosławi.

bori

@SignumTemporis A gdzie Kielecki?

Zaloguj się aby komentować

#gownowpis #uk

K⁎⁎wa.....ten tydzień jest jakiś po⁎⁎⁎⁎ny. Poniedziałek- m5 zamknięte bo wypadek. Wróciłem do domu. Wczoraj? Dwa auta sie zjebaly. Jedno zaraz za zjazdem z m32 na m4....drugie zaraz na zjeździe z m4 na m5. To jakies 3,5km odcinek. Dwa pasy zablokowane. Godzinę dłużej zajęło mi dojechanie do roboty. Dzisiaj to samo, tylko na drodze przed m32, na ktorej przejechanie 1,5km zajmuje jakies 20' o tej godzinie, wiec JAK ONI ZDOLALI SIE ROZJEBAĆ?!?!. Wkurwiłem sie, zaparkowałem sobie na bocznej uliczce i raz na jakiś czas sprawdzam czy sie korek rozluźnił. patrzę przed chwilą.....na bocznych, na których ruch jest jeszcze wolniejszy waze pokazuje kolejne dwie stłuczki. Co do k⁎⁎wy jest z tymi debilami?

36e31d5d-536c-4348-82c3-589667d12327
roadie

@SignumTemporis może specjalnie tak robią żeby nie iść do roboty

Glonojad

Szacuneczek za Waze, szerokości

Zaloguj się aby komentować

winet

Jak tu się nie wkurwic kiedy tyłu chuji wkoło?! Kiedy władza tego kraju przypomina zoo?!

Zaloguj się aby komentować

roadie

gratulacje ale ja jadłem ciasto z tuńczykiem

Richter

Dlaczego w lewym narożniku jest „Not for EU”?

Peter_Mountain

@SignumTemporis U la la. U nas nie ma nadziewanych!

Zaloguj się aby komentować

#gownowpis #uk #pracbaza


Mmmm nie ma to jak poniedziałek. Utknąłem k⁎⁎wa w 10km korku, bo ani google maps ani Waze nie rzucił mi rano komunikatu, ze drogi pozamykane. Wyjechałem o 8 30, pol godziny temu wróciłem do domu. 27 km drogi w jedną stronę. Zjazd na wcześniejszy junction zajął mi godzinę więc dzisiaj praca z domu. A ze za wiele nie ma do roboty to.....dobranoc hejtowiczom. Idę w kimę xd


https://www.somersetlive.co.uk/news/somerset-news/m5-diversion-route-full-after-10679186

sireplama

@SignumTemporis #wracajdolozka w najlepszym wydaniu :')

Zaloguj się aby komentować

Alawar

@SignumTemporis Schowaj ostre przyprawy. Współlokatorki mają ostatnio dziwne pomysły. Poczytaj dzisiejsze wpisy. Ja tylko ostrzegam.

SignumTemporis

@Alawar wszystko pochowane. Dzieki za ostrzeżenie!

Yes_Man

@SignumTemporis współlokatorka?! Młody, będzie co tego?!

SignumTemporis

@Yes_Man raczej nie. A szkoda bo fajna, młodziutka czekoladka xdxdxd


Edit: jeśli ja jestem młody to ona jest dzieciak xdxd 23 lata xd

Half_NEET_Half_Amazing

będzie jakie śmiru-miru pod kocykiem?

Zaloguj się aby komentować

#gownowpis #jedzenie

Kurła!!!! Moja współlokatorka robi sobie łososia na patelni na masełku. Wzięła w połowie gotowania jebla od serca chilli w proszku......z mojej półki. Czyli takie....no ostrzejsze niż to co kupisz w ssklepie. Nie wiem czy nie trafiła na patelni w maslo czy co ale tak zaczelo dymić i gryźć w oczy i gardło ze trzeba było wyjsc z salonu na 15' i wywietrzyć wszystko

85452af3-4e1b-4d6f-9e73-fe5dc7b61aee
sireplama

Gazy bojowe, przyprawowe xD

Zaloguj się aby komentować

deafone

@SignumTemporis IV - świetny album

Zaloguj się aby komentować

cebulaZrosolu

@SignumTemporis ten pierwszy to ewidentnie @Yes_Man !

Yes_Man

@cebulaZrosolu o chuj, zostałem namierzony xD

SignumTemporis

@Yes_Man no i na gorąca czekoladę nie wszedłeś nawet!!

4b7805e3-0d51-4cef-b779-f4b2b28b77d9
8265c0b2-bd91-4779-a225-db26a3526c07

Zaloguj się aby komentować

#swiatprzypraw #pracbaza


Heh...tak to jest jak sie podejmuje nieprzemyślane decyzję i ogólnie się k⁎⁎wa nie myśli xdxd


Rok temu firma stwierdziła, po np. Akcjach z e. Coli w cebuli w macsyfie w US, ze suszona cebula kupowana przez nas jako surowiec musi mieć status Ready to eat. Oznacza to, ze total plate count z prob mikro musi osiągnąć wynik log 5 redukcji.


No to zaczęli szukać dostawcy, który zapewni tego typu surowiec. Jeden z dostawców byl w trakcie kończenia nowej fabryki dostosowanej do produkcji tego typu cebuli, poprzez jakieś modyfikacje w procesie ssuszenia. oh ah! Jak za⁎⁎⁎⁎scie! Super!


Jakieś mądre głowy z działu zakupów podpisało kontrakty na ogromne ilosci dostaw. Nie mam pojęcia jak duże ofkrz, ale powiedzmy ze w 2024 roku cała firma zużyła ogółem 6000 ton, ale różnego rodzaju cebuli, nie tylko rte. Nawet jeśli to będzie tylko kilka procent z tych 6k ton to i tak i tak będzie spory hajs. Cena sie waha między 1,5 a 6 euro za kg xd.


Zrobili to ZANIM K⁎⁎WA ten dostawca wysłał nam probki do porównania z obecnymi materiałami. 2 tyg temu przyszły probki i......i jest k⁎⁎wa kompletnie inna ta cebula xdxd ciemniejszy kolor, dość mocno wyczuwalne słodkie nuty, smakuje bardziej jak toasted onion a nie normalna xdxdxd zrobiliśmy testy w przyprawie zawierające 40% cebuli, zaaplikowalismy na chipsy i nawet ja (ze ślepota barwną) bylem w stanie odróżnić je po kolorze, a co dopiero po smaku xdxd.


Wydaje mi sie ze sporo osób w dziale zakupów będzie musiało szukać nowej pracy xdxdxdxd

Sveg

Niekompetentne osoby w biurze w uk? Nowe, nie znałem 😤

Budo

@SignumTemporis to jest koszt braku jakości. Macie 9001?

SignumTemporis

@Budo mamy. Problem w tym, ze cebula jest zajebiscie, ale to zajebiscie problematycznym suszonym warzywem (ze względu na uprawę, to jak rośnie, jak sie składowana, jaki ma kształt itp) i naprawdę trzeba sie postarać (i zapłacić), żeby była mikrobiologicznie bezpieczna bez siegania po IRR lub ETO. To nie jest tak ze jedynie firma w której pracuję ma taki problem

Budo

@SignumTemporis spoko, ale standard wymaga kontroli nad zmianami oraz nad dostawcami. Skoro kontrakt został zapłacony przed badaniem próbek (mikrobiologicznym czy organoleptycznym), to jak działa ten proces? Chyba kiepsko. Proces powinien wymusić odpowiednie kroki zanim się na to rzucicie...

SignumTemporis

@nodrog to już nie moja sprawa xp nie znam sie na handlu xpxp w takiej wielkości firmach jak ta wątpię ze będzie to takie proste. Raczej nie zajmuja sie odsprzedazą surowcow do np. Konkurencji . Ale mówię- nie znam sie. Poza tym jeśli opchną ten towar to muszą kupić też inny, zeby pokryć braki surowca do produkcji.


Kontrakt na dostawy był podpisany na początku tego roku z dostawami na przyszły. To też może mieć wpływ na cenę materialy, który chcieliby na szybkiego kupić

Zaloguj się aby komentować

SignumTemporis

@TyGrySSek cena mnie rozpierdala......

cebulaZrosolu

@SignumTemporis @TyGrySSek z 15-17 lat temu widziałem hmmm chyba gonciarza (chociaż nie wiem) jak był w USA i pokazywał pastę do zębów i smaku bekonu xD

Yes_Man

@SignumTemporis przez chwilę myślałem że to wibrator xD

Zaloguj się aby komentować

#gownowpis #zdrowie #hejto30plus

Ale mnie dzisiaj w krzyżu łupie, noż kurła jak nie bark to krzyż. Musi wjechać deep heat zaraz bo nie zniosę. Nie cierpię tego zapachu ale będzie trzeba wytrzymać

Hajt

Jakie deep heat? Garść tramadolu i do spania

AdelbertVonBimberstein

@Hajt Tramadol to zdradliwe gówno, nie polecam. Trzeba mieć mocną psyche a i tak opio niejednego położyło. Ja to wyjebałem z domu jak już mnie przestało boleć, a głosik w głowie mówił: "a może jeszcze dzisiaj tableteczkę...". Brrr... Jakby sam diaboł mi szeptał. Nie polecam.

SignumTemporis

@AdelbertVonBimberstein ogólnie to unikam jakichkolwiek leków przeciwbólowych. Musi być ze mną naprawdę zajebiscie źle zeby po nie sięgnąć

sireplama

@SignumTemporis masz w portfelu numer do śmieciarzy?

SignumTemporis

@sireplama jutro jest odbiór śmieci, poproszę wspollokatorke zeby rano zajrzała do mnie i miała czarny worek na wszelki wypadek

Ragnarokk

Znak czasu. Nomen omen

Zaloguj się aby komentować

#swiatprzypraw #jedzenie #ciekawostki


Dawno nic nie wrzucałem na tag, więc pomyślałem, że warto by coś dodać. Jako żródło posłużył mi kurs dotyczący produktu opracowanego przez firmę w której pracuję. Boję się, że będzie to trochę chaotyczne i niepełne, bo nie chcę wchodzić głębiej w opis produktu z wiadomych względów, ale mam nadzieję, że chociaż częściowo Was zainteresuje.


Dzisiejszy wpis będzie o czymś, co praktycznie każdy z nas używa codziennie w kuchni, a mianowicie o soli.


Sól towarzyszy nam od zarania dziejów, na przestrzeni wieków służyła jako konserwant, ale w dzisiejszych czasach jest wykorzystywana głównie z powodu jej pozostałych właściwości.


SMAK

Sół wzmacnia całościowy smak potrawy, z tego powodu jest kluczowym składnikiem wielu potraw


TEKSTURA

NaCL jest głównym źródłem sodu w produktach piekarskich. Jest ważnym składnikiem wpływającym na reologię i funkcję ciasta -atomy sodu tworzą mostki pomiędzy włóknami glutenu, dzięki czemu włókną są ciasniej upakowane, ciasto jest sprężyste i nie ‘’rozlewa się’’


FUNKCJONALNOŚĆ

Sód jest jednym z kluczowych składników odżywczych odpowiedzialnym za utrzymanie prawidłowego poziomu plazmy komórkowej, równowagi kwasowo-zasadowej, działania pompy protonowej w neuronach i ogólnym prawidłowym funkcjonowaniu komórek naszego organizmu.


Niestety kij ma dwa końce.


Zbyt wysokie spożycie soli wiąże się z podwyzszonym ciśnieniem krwi i zwiększonym ryzykiem chorób serca i udaru. Zalecane przez WHO dzienne spożycie sodu to mniej niż 5g, podczas gdy rzeczywiste globalne średnie spożycie waha się pomiędzy 9 i 12 g.


Skupmy się na smaku. Jak smakuje sól? Proste - Jest.....słona

Oczywiście jajogł.....ekhm. Flavouriści nie mogli tego pozostawić w tak prostej formie i musieli przyjrzeć się temu dokładniej. Wyodrębnili 3 wzajemnie uzupelniąjące się mechanizmy odczuwania smaku słonego.

  1. Upfront Impact – Bardzo silne, natychmiastowe, ale krótkotrwałe odczucie smaku słonego

  2. Middle impact, roudness – sharmonizowany, zbalansowany smak słony

  3. Late lingering – bardzo czysty, przyjemny, ściągający (lingering) smak soli

Widzimy więc, że odczucie słonego smaku nie jest wcale czymś prostym, a kompleksowym mechanizmem, który wpływa na ogólny smak jedzenia

Jak już wspomniałem produkty z obniżoną zawartością soli cieszą się na świecie coraz większą popularnością. Ale co się stanie jeśli po prostu zmniejszymy zawartość soli w produkcie?

  1. Jedzenie będzie mniej słone

  2. Kwaśny smak będzie intensywniejszy

  3. Smak gorzki oraz ‘’off-notes’’ będą również intensywniejsze

  4. Smak umami nie będzie zbalansowany

Niesie to ze sobą spore wyzwania, jeśli chcemy zredukować zawartość soli bez utraty smaku.

Najprostszym sposobem na zastąpienie NaCL jest użycie KCL. Niestety KCL jest wyrażnie mniej słony, dodatkowo nadaje jedzeniu gorzki posmak.

Sód, jako składnik odżywczy wchodzi w interakcje ze specyficznymi receptorami, a sygnał przez nie generowany jest unikatowy. Alternatywne rozwiązania (np. Wspomniany KCL) nie wywołują odpowiedzi tych receptorów, dlatego należy wywołać reakcję krzyżową, poprzez aktywację innych receptorów, które wygenerują odpowiedź zbliżoną do odpowiedzi wywoływanej przez atomy sodu.

Kluczowe znaczenie ma tutaj pobudzenie receptorów umami, które mogą doprowadzić do zasymulowania smaku słonego, bez niepożądanego zintensyfikowania smaku kwaśnego i/lub gorzkiego.


Chciałbym kontynuować i opowiedzieć nieco więcej o produkcie o którym wspomniałem na początku....no ale nie zrobię tego.

Powiedzmy, że ten produkt, poprzez kompleksowe działanie jest w stanie skompensować negatywne efekty obniżenia zawartości soli w produkcie i eliminuje konieczność użycia KCL lub MSG+rybotydów (IMP & GMP), a których użycie wymaga umieszczenia na etykiecie znienawidzonych i przerażających literek "E"


Za jakiś czas postaram się wrzucić wpis o innym produkcie, mającym podobny cel, a mianowicie zredukowanie zawartości cukru w produkcie

4c4d51a1-6adf-4c24-b1fd-9692ee62438d
9952edf1-025c-489b-a9bd-9e6c8bd378ab
a37ffbc4-017e-4748-917e-42729d536f9c
373f3221-e1cf-4ee0-b8fe-b0ce7b2a1313
Felonious_Gru

@SignumTemporis 

NaCL jest głównym źródłem sodu,

( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)

SignumTemporis

@Felonious_Gru 

NaCL jest głównym źródłem sodu w diecie,

Poprawione xp

Felonious_Gru

@SignumTemporis ja też dobry jestem bo jakoś inaczej to wtedy przeczytałem, chyha "składnikiem" zamiast "źródłem "

Felonious_Gru

@SignumTemporis przyznaj się, że po prostu marmite produkujesz xd

SignumTemporis

@Felonious_Gru w życiu bym nie przyłożył ręki do produkcji tego gówna xdxd

Felonious_Gru

@SignumTemporis czyli vegemite ( ͡° ͜ʖ ͡°)

pvintage

@SignumTemporis ciekawy wpis, dla mnie przede wszystkim jako chodzi o zastępowanie soli poprzez aktywowanie innych niż "słone" receptory. Jedna uwaga:

Late lingering – bardzo czysty, przyjemny, ściągający (lingering) smak soli lingering to "utrzymujący się", ściągający to "astringent" ;)

SignumTemporis

@pvintage masz rację.....nie wiem dlaczego tak napisałem tym bardziej ze bardzo często używam obu pojec xdxdxd

SignumTemporis

@pvintage ogólnie wszystkie te linie produktów są dość ciekawe. Jest jedna od soli, od cukru, od umami i jedna, chyba najciekawsza, ktora pozwala w dość dobry sposób symulować wrażenia towarzyszące piciu alkoholu w napojach bezalkoholowych ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować