Dobra to może taki tag :
#Jakdzialakuchnia

i jeszcze:
#gotujzhejto

Dzięki wszystkim za sporo komentarzy i odzew.

bede się starał wrzucać co jakiś czas nowe przepisy, a odpowiadać na pytania w komentarzach pod postami dość regularnie.

jak macie czas wieczorem to spieszę z przepisem na fajnego kurczaka/wieprzowinę/wołowinę a’la Teriyaki.

Na statku często się kombinuje jak zrobić coś z niczego, dlatego na wstępie, nie będzie żadnych dziwnych list zakupów typu pióro ptaka Dodo.

  • Weź mięso jakie chcesz : kurczak/wieprzowina/Wołowinkę

  • pokroj w paski (jakie ci się podobają, mogą być i kostki, a nawet prostokąty)
  • dopraw lekko solą i pieprzem
  • Odłóż na bok (nic im nie będzie)
  • do garnka wlej buteleczkę sosu sojowego (taka mała ze sklepu, zostanie ci więcej sosu na później do sałatki czy coś)
  • postaw garnek na gaz/palnik/grzałkę/ognisko/co tam używasz
  • dodaj cukru, powiedzmy na 100 g sosu jakieś 80g cukru, nic się nie bój (najlepszy brązowy, ale daj biały i tez będzie git)
  • wcisnij sok z połówki cytryny
  • dodaj imbir jak masz (jak nie masz to nie dawaj, nic nie szkodzi
  • opcjonalnie możesz dać ziarenka sezamu (jak nie dasz nic nie szkodzi)
  • Wyciśnij dwa ząbki czosnku
  • gotuj, długo (jakieś 20 minut zapewne), aż się lekko zagęści sos i skarmelizuje
  • Nie karmelizuje się ? Dodaj więcej cukru
  • dobra teraz mięsko, obtocz dokładnie w mące ziemniaczanej albo kukurydzianej ( a jak masz pszenną to tez będzie ok
  • usmaż, normalnie na większej ilości oleju, na patelni
  • jak będzie gotowe odłóż do miski
  • teraz jak sos będzie gotowy, daj mu chwilkę odetchnąć, jak będzie miał znośna temperaturę ( czytaj, nie pali się żywym ogniem ) zalej mięsko w misce
  • teraz wymieszaj dokładnie, a następnie wyjmij widelcem/szczypcami mięso z sosu.
  • to co miało zostać na mięsie już tam jest, resztę masz extra (polej sobie na koniec makaron/sałatkę/jeszcze więcej na mięso, zależy jak lubisz
  • z dodatków polecam makaron, normalnie możesz dać zwykle spaghetti (jak masz noodle to wiadomo ze lepiej ale ze zwykłym tez jest ok)
  • na koniec zsiekaj sobie szczypiorek i posyp (jak nie masz to tez ok)
  • voila ! Szybko, tanio i smacznie, może nie dostaniesz gwiazdki Michelin ale będziesz czuł się fajnie.

pozdrawiam was koledzy i koleżanki !
def

jak zamienisz mięso na tofu to wyjdzie przepis na tzw "tofu zmieniające życie"

DzialaczWiejski

@def :D może być i tofu stary. Co kto lubi, jak kto może i potrafi. Ważne, żeby smakowało

CzosnkowySmok

@DzialaczWiejski podoba mi się twoje podejście. Jak szczura się uda kupić to też będzie xD

DzialaczWiejski

@CzosnkowySmok taka prawda, sam się denerwuje niemiłosiernie jak z sztuczną pompą restauracje upiększają menu. ,,Ziemniaki okryte pierzynką z pietruszki” brzmi lepiej niż tłuczone z pietruszką, ale przecież to jest to samo. Mięsko można zawsze dodać jakie się chce, często nawet z najgorszej części wołowiny można zrobić pyszne danie, o ile się odpowiednio zamarynuje i poddusi

UncleFester

@DzialaczWiejski Kuchnia stosowana, partyzancko-nieortodoksyjna, bez kija w doopie. Podoba mi się. Leci pierun.

pigoku

@DzialaczWiejski podoba mi się takie podejście. Otwórz lodówkę, znajdź trzy rzeczy, które jeszce nie zgniły, zrób obiad. Sam tak robię że jak wyciągam garnek i patelnię z szuflady to jeszcze nie wiem co na obiad będzie 😀

DzialaczWiejski

@pigoku ja na jednym wyjeździe musiałem załogę wyżywić przez tydzień mąką, kartoflami i kurczakiem. Dało radę, choć głowa leciała na najwyższych obrotach co tu jeszcze wykombinować

galencjusz

@DzialaczWiejski daj jakiś przykład co z tego udawało się wyczarować :D

DzialaczWiejski

@galencjusz kilka z brzegu to pizza z kurczakiem na białym sosie (nie miałem pomidorowego)

zapiekanka makaronowa z tym wszystkim

kluski z kurczakiem

curry z marchwią i kurczakiem

placki ziemniaczano marchwiowe z….kurczakiem xd

fretster

@DzialaczWiejski Czad

splash545

Fajny przepis trzeba będzie spróbować A w szczególności podobają mi się fragmenty w nawiasach typu:

jak nie masz to nie dawaj, nic nie szkodzi

Szanuję za takie podejście

DiscoKhan

@DzialaczWiejski to mi się podoba, w końcu przepisy które są do mnie adresowane.


Widać, że dobry kucharz, bo już całkiem straciłeś wiarę w ludzką domyślność i inteligencję - znaczy się zmysły masz sprawne a to w tej robocie chyba jest dosyć ważne xD


No ale tak poważnie to takie łopatologiczne podejście mi się bardzo podoba, dzięki wielkie!

DzialaczWiejski

@DiscoKhan ok tak, czasami ręce opadają Chociaż dzięki temu wydaje mi się, że w łatwy i przystępny sposób nauczyłbym małpę gotować

RastaaMastaa

No i taki przepis to ja rozumiem. Bez zbędnego pierdololo. Bez potrzeby używania wagi jubilerskiej i zaglądania do jakichś szamanów w celu znaleźć pazur bazyliszka moczony 3 dni w occie. Nice. Tag obserwowany, wpis spierunowany. Czekam na więcej.

DzialaczWiejski

@RastaaMastaa dzięki, ja tez wole jak jest szybko bez zbędnego pier…. Jak chce coś ugotować to chce przepis a nie historię Dania i gdzie kto to jadał

koszotorobur

@DzialaczWiejski - ale musisz dodać zdjęcie do posta - chociaż jedno takie zwinięte z netu co jako tako obrazuje potrawę lub nawet baitowe nie mające nic wspólnego z rzeczywistością - to zwiększy Ci zasięgi

DzialaczWiejski

@koszotorobur niby tak tylko dla mnie liczy się to, żeby komuś łatwo i dobrze wyszło, zasięgi mniej ważne. Chociaż fakt, zacznę robić własne zdjęcia bez dziwnych przeróbek, wtedy wiadomo co i jak wyglada. Dzięki za pomysł

grzmichuj_gniezno

@DzialaczWiejski Elegancko ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Możesz też wrzucać jakieś porady jak optymalizować robotę w kuchni.


Czasem gdy schodzi mi na krojeniu i przygotowywaniu wszystkiego (za) dużo czasu to zastanawiam się jak to robią profesjonaliści, bo nie jest możliwe żeby się z tym tak pierdolili ( ͡° ͜ʖ ͡°)


No więc, masz jakieś triki? Jakie umiejętności wydają ci się kluczowe w sprawnym przygotowywaniu potraw? A może masz jakieś narzędzia (oprócz noża rzecz jasna ), bez których nie wyobrażasz sobie roboty?

DzialaczWiejski

@grzmichuj_gniezno 

dobry blender/ robot kuchenny to podstawa. Nie żeby się nie dało bez tego, ale w czasie kiedy on za ciebie miesza cały ten bałagan, możesz zając się innymi sprawami.

jak cokolwiek robię w kuchni w większej ilości zawsze mam odpalony palnik i gar z wodą, można na szybko coś podgotować albo trochę oszukanie zblanszować warzywa.

Ostry i dobry nóż to podstawa, ale nie musi być drogi, najlepszy taki, którym pewnie możesz wykonać większość prac bez potrzeby ciągłego ostrzenia ( a takich noży co po kilku cięciach trzeba ostrzyc jest sporo)

cokolwiek smażysz , zaczekaj aż olej dobrze się rozgrzeje, ominie cię przybieranie do patelni i wkur… się

warto wyrobić sobie nawyk marynowania mięs, przynajmniej olej+sól+pieprz, tak na noc zostawiasz w lodowce i jest petarda z rana cokolwiek z tym mięsem nie robisz.

jeśli jakiś przepis jest dla ciebie niejasny albo zbyt skomplikowany, zostaw go sobie na czas, kiedy wszystko inne masz zrobione, zajmij się najpierw resztą, to unikniesz biegania i wkurw… się

warto sobie zblanszować warzywa korzenne na parze, potem w zimną wodę, tak zahartowane szybciej się upieką/usmażą później


to tak na szybko co mi do głowy przychodzi

grzmichuj_gniezno

@DzialaczWiejski dzięki

RogerThat

@DzialaczWiejski dołączam się do podziękowań, nie lubię sojowego, ale ten sposób tłumaczenia do mnie przemawia. Może masz sposób na taki sos jak pieczeniowy jasny z torebki, ale wiadomo, żeby nie był z torebki?

DzialaczWiejski

@RogerThat jasne !

zrób sobie beszamel


roztop w garnku masło i na wolnym ogniu dodawaj, sól, troszkę pieprzu i gałki muszkatołowej, potem wsyp maki i wymieszaj mniej więcej tyle, żeby się zrobiło takie a’la ciasto/grudki. Zalej to mlekiem, zawsze robię to na oko ale mniej więcej kostka masła to z 100-150 gram mąki i do tego jakieś 300-400 ml mleka.

zagotuj to ciagle mieszając aż wyjdzie ci taka kremowa, gęstsza konsystencja. Jak jest za rzadkie albo za gęste to odpowiednio dodaj mleka lub trochę jeszcze podgrzewaj dłużej (może potrzebować więcej czasu)


masz wtedy gotowa bazę, wystarczy teraz dodać podgrzanego rosołku albo zwykła kostkę bulionową rozpuszczona we wrzątku. Mieszasz wszystko razem i jak się ładnie połączy doprawiana tylko do smaku, tak wyglada większość sosów. Na beszamelu można stworzyć w sumie wszystko, dlatego jest tez jednym z 5 sosów bazowych


ewentualnie jak chcesz na totalnej wyjebce, zagrzej sobie trochę rosołu/bulionu i dodaj trochę śmietany, wymieszaj i dopraw, jak smak ci odpowiada to w małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą, i stopniowo dolewaj mieszając do wywaru. Efekt ten sam co prawda smak troszkę mniej wyrazisty ale to moje zdanie tylko

RogerThat

@DzialaczWiejski dziękuję, ściskam, pozdrawiam, zero potrzeb

konrad1

ale ten cukier to konieczny jest?

DzialaczWiejski

@konrad1 piękny zamiennik to miód, jak wolisz zdrowiej można ksylitolu użyć, ważne żeby pozwalało na karmelizację

konrad1

@DzialaczWiejski oko

Xianth

@DzialaczWiejski idź do sklepu, pozagladaj na śmieszne polski i zgadnij pastę Gochujang i dodaj do sosu, z dobrego dania wyjdzie ci

DzialaczWiejski

@Xianth czekaj, można jeszcze raz? Bo nic nie zrozumiałem, chyba autokorekta ci słowa pozamieniała

Xianth

@DzialaczWiejski chodziło o dodanie pasty gochujang którą znajdziesz w sklepie na śmiesznych (orientalnych) półkach. Osobiście uwielbiam i stosuje w takim zastosowaniu jak pisałeś o sosie sojowym z cukrem. Zagęszcza więc nie trzeba tyle cukru dawać

DzialaczWiejski

@Xianth No i sprawdzam jak wrócę do domu, może być całkiem dobre

Zaloguj się aby komentować