Zdjęcie w tle
UncleFester

UncleFester

GURU
  • 563wpisy
  • 7657komentarzy
owczareknietrzymryjski

@UncleFester już leci, jak coś to ja potrzebuję 20 za komentarze

Hajt

@owczareknietrzymryjski Dziękuję 👑

Hajt

Ja za komentarz,😮💨

strzepan

Jeszcze brakuje zakazu zatrzymywania się

UncleFester

@strzepan i zawracania

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

UncleFester

@owczareknietrzymryjski dzięki

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

RACO

Było wypić Sheridansa z mlekiem

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Alawar

@UncleFester Co Ty chcesz go zabić tymi piorunami?

bori

@UncleFester Again?

UncleFester

@bori no tak mnie nękają

JackDaniels

Widać, że Lewandowskiemu już się siwy włos trochę sypnął

Zaloguj się aby komentować

Tu zakład przetwórstwa mleczarskiego, dziś było robione masło i twarożek.

Z masłem był mały kłopot bo ni-chu nie chciało się ubić przez wstrząsanie słojem ze śmietaną.

Ten patent widziałem u mojej Babci i działał, widocznie miała więcej pary w łapach niż ja.

Po 15 minutowym wytrząsaniu, w ruch poszedł ciężki sprzęt i ubiło się w jakieś 5 min.

Z twarożkiem tym razem ostrożnie. Poprzedni był za suchy, za bardzo ogrzałem mleko około 45*C.

Tym razem grzałem do 35*C i skrzep był bardzo delikatny.

Na fotkach:

  • osełka masełka

  • masło bezpośrednio po ubiciu

  • twarożki w foremkach do ociekania

  • zsiadłe mleko z pociętym i ogrzanym skrzepem

#serowarstwo #gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #festerpichci #foodporn

eadc1208-8308-4e8b-bc21-e69f55052f8f
fd494bf7-3327-4361-ae14-2f616f67f329
76ffc9b7-86c7-4bc3-9d32-210eb6a2427f
1ccdc76b-324d-4d94-b504-f488616f3818
paulusll

@Half_NEET_Half_Amazing Od krowy?

Half_NEET_Half_Amazing

@paulusll 

pytam bo na sklepowym słabiej wychodzi

cebulaZrosolu

@UncleFester może by człowiek wrócił do serowarstwa

UncleFester

@cebulaZrosolu fajna zabawa i smaczne rzeczy wychodzą

Astro

@UncleFester do niektórych śmietan dodaje się stabilizatory co mocno utrudnia zrobienie masła. Być może to Twój przypadek…

UncleFester

@Astro Nope, śmietanę sam zbierałem z odstanego mleka, prosto od krowy, zero dodatków.

Zaloguj się aby komentować

Rzeznik

Jeśli jeszcze aktualne to poproszę 30p

A_a

@UncleFester well done ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

malodobry

@A_a tutaj to już chyba "congratulations"

RACO

Ty to od wiosny trzymałeś?

Zaloguj się aby komentować

bori

@UncleFester Masz trochę ode mnie

Zaloguj się aby komentować

NVMe, to ZUO.

Strzeżcie się trybu tylko do odczytu, to najprostsza droga do utraty danych.

Uszkodzony dysk przełączył się w tryb RO, ale oczywiście pozwalał na pracę.

Na szczęście czujny kierownik zgłosił, że coś za wolno działa.

Odzysk danych z padłego dysku trwał 27 godzin !!!

ddrescue robi robotę


#informatyka #odzyskiwaniedanych #diy

3d215c92-f0c5-4a34-9167-0382be5d4032
MrAjL

Dziękuję NajszybszyWujku. Dam ostatnią szansę "temu dysku". Dysk jest zewnętrzny, i podłączany USB 3. Chyba to nie będzie przeszkodą dla użycia tych narzędzi?Myślisz że Sudo będzie niezbędne? Nigdy nie używałem Linuxa.

UncleFester

@MrAjL USB = ZUO, jak masz możliwość podłącz dysk bezpośrednio do płyty głównej, będzie szybciej i bezpieczniej. Domyślny użytkownik gparted-live nie ma uprawnień roota, ale jest członkiem grupy sudoers, musi używać sudo.

MrAjL

Niestety, dysk jest nierozbieralny i "polutowany". Tylko USB zostaje.

MrAjL

To oprogramowanie o którym mówimy współpracuje z USB 3 ?

UncleFester

@MrAjL Nie testowałem, ale raczej tak.

Zaloguj się aby komentować

bori

@UncleFester Daj z 20

Djnx

@bori poszło trochę.

Djnx

@UncleFester Dziękuję serdecznie. Szacuneczek i kłaniam się nisko

A_a

@UncleFester jak Ci się jeszcze chce, to dej mi. Mam chore komentarze ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Ta krowa to jakaś rekordzistka, więc ciąg dalszy zabaw mlekiem.

Dziś na tapet idą twaróg i masło.

Zaskoczyła mnie ilość śmietany w pełnym mleku.

Z około 16L mleka zebrałem około 3 litry śmietanki!!!


Na fotkach:

  • mleko na twaróg ogrzane do 34*C

  • odczyn po dodaniu startera w okolicach 6.5pH

  • odebrana śmietana

  • Biblie serowarstwa


# serowarstwo #gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka #festerpichci #foodporn

fd73ad8b-85b6-4559-8d50-98efb6370024
b01b5a1f-139a-49bd-be88-f3f24d2fa6f9
6cb1b65f-d32e-4a3f-8376-64427077b975
16e98d1d-82c1-43ca-969b-8a12289786fd
Hajt

O paski pH 👍 dobre tez do ogrodnictwa 🍀

Rozpierpapierduchacz

@Hajt Ja z takim za psem latałem żeby mu ph moczu sprawdzać XD

Zaloguj się aby komentować

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@UncleFester a żebyś kurna wiedział, że na pewno, bo miałem teraz akurat kilkadziesiąt do rozdania za wpisy, to zapiorunowałem ci co jeszcze nie było

UncleFester

@NiebieskiSzpadelNihilizmu THX

Zaloguj się aby komentować

bori

@UncleFester Proszę

winiucho

@UncleFester zobacz co się u mnie dzieje, normalnie lipiec, same pioruny

winiucho

@UncleFester ile jeszcze?

100mph

@winiucho mi do lidera jeszcze 16% brakuje, ehhh

KUROT

I na co wam te pioruny? tylko cali fioletowi się od tego robicie.

winiucho

@KUROT to jest lawendowa mafia

Zaloguj się aby komentować

suseu

@UncleFester ja zawsze xD

owczareknietrzymryjski

@UncleFester ja bardzo chętnie 75 w komentarze jeśli ktoś ma mozliwość. Po wypłacie oddam

owczareknietrzymryjski

@suseu bardzo dziękuje weszlo

inty

Ja mam dychę za komentarze xd

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

To jeszcze mały mozzarellowy afterek.

Projekt poboczny ricotta

Projekt poboczny "Rivella v2.0"

na fotkach:

  • wrząca serwatka po mozzarelli. Myślałem, że nic nie wyjdzie, bo nic nie wypłynęło.

  • serwatka odcedzona po godzinie w spokoju

  • świeża ricotta po odcedzeniu

  • dalsze odciekanie na gazikach jałowych. Żonka już zapowiedziała, że mamy szczypiorek...

  • eksperymentalny napój serwatkowy. Pachniała apetycznie, to dostała sekretne dodatki i poszła do cichej fermentacji.

#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #festerpichci #foodporn #serowarstwo

d3a11556-5b33-4d8e-b494-9b13078aacdb
b402b5df-2aec-4282-8955-1cc7326964ac
fee2114e-da1e-42bc-be66-88e2bb1e1c28
cc8e8a34-6772-4054-85e2-f5a80b24c02e
b64c5bc6-f73b-4381-bcc6-29cd3c42a9d6

Zaloguj się aby komentować

Mozzarella dzień drugi, wszystko poszło książkowo. .

Pomimo odebrania części śmietany produkt przepyszny, żółty, maślany, lekko kwaśny, lekko słony, faktura prawidłowa, lekko skrzypi w zębach.

Przepis sprawdzony i godny polecenia.

Na fotkach:

  • pocięta masa po nocy w serwatce

  • masa nasolona

  • formowanie na gorąco (patent z dwoma łyżkami działa)

  • kule mocy

  • w zalewę i do lodówy

#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka #festerpichci #foodporn #serowarstwo

7f06c66a-4c3b-4103-b9cb-4cb357b2feec
6fc80ab6-c011-4176-b058-cd5e68fca8b7
22bccf49-26ce-4d5d-a5ff-fa45653b936e
e9ed1615-5fca-4123-8613-12253dd302ad
227d4363-b7f8-47f6-80c6-db19f6659dd6
cebulaZrosolu

@UncleFester 


wszystko poszło książkowo

Mówiłem ᕦ( ͡° ͜ʖ ͡°)ᕤ


W sumie to nawalileś 2 linijki tagów a nie dałeś #serowarstwo xD

UncleFester

@cebulaZrosolu mosz prawie

Zaloguj się aby komentować

Następna