Zdjęcie w tle
bagienny

bagienny

Zawodowiec
  • 5wpisy
  • 54komentarzy
Zrobiłem sobie japonskie curry z ryżem (kare raisu). Uwielbiam, bo jest smaczne i proste, co znaczy że można je szybko zrobić. A to plus, bo zwykle mi sie nie chce :v

#gotujzhejto #japonia #omnomnom
a0cbfe55-6cb0-4c01-be70-c1d073e144e6
Mielonkazdzika

@bagienny bardzo fajne

wonsz

@bagienny pogooglałem, brzmi dobrze, będzie robione, idealnie mi zakupy do paczkomatu przyszły.

8c784c47-acd7-43ed-8fea-27bc1542b0b1
bagienny

Przepis jak coś w komentarzu niżej, polecam! :)

wonsz

@bagienny pogooglałem znaczy znalazłem

Navane

Jak robiłeś sam sos to dawaj przepis na całą potrawę. Jak gotowiec z kostki to nie trzeba :⁠-⁠)

bagienny

How dare you! Tutaj przepis, nie wiem, na ike będzie wyraźny :D Pochodzi z książki widocznej w tle na głównym zdjęciu, autorstwa Maori Muroty.

abef0744-f780-43c8-8787-bd04958c469d

Zaloguj się aby komentować

Taki sobie ostatnio ramen zrobiłem. Paitan Ramen (na skrzydełkach), tare z dużą ilością imbiru, olej cebulkowy (:P). Moje drugie podejście i tym razem chociaż jestem całkiem zadowolony.
#gotujzhejto #jedzenie #ramen
78afbfd9-212b-4bcb-b756-d1e8c3e05e55
bagienny

@Opornik olej, do którego wrzucasz zieloną cebulkę i podsmażaną przez chwilę i odcedzasz. Co do cebulki to ja też nie byłem, do tego w sumie trzeba mieć sprawdzoną cebulę - i wtedy na surowo super się sprawdza w tym kontekście :)

bagienny

@Mrozna z 6 godzin. A mięsko to karkówka w stylu chashu, czyli duszona w sosie sojowym, mirin, grzybach i dymce.

justypl

@deepth0ught a ja już od dłuższego czasu robię tak: gotuję wywar (kurczak, kaczka, kość wołowa, co mam pod ręką + warzywa, przyprawy, zioła itd) następnie odlewam do mniejszego garnka tyle ile porcji potrzebuję. Dodaję pokrojone pieczarki, orzeszki ziemne (czasami tofu) i gotuję przez ok 10 min. Do misek wrzucam makaron (ryżowy zazwyczaj), kolendrę, szczypiorek, ostre papryczki, sos sojowy, sos rybny, plastry wołowiny (wcześniej zamrożonej, łatwiej pokroić) lub mięso z wywaru. Zalewam, czekam chwilę i jem Taka trochę wariacja na temat ramenu, ale bardzo polecam. Na początek może takiego czegoś spróbuj, a zwykłego niedzielnego rosołu już na stole nie postawisz

Ps. Do swojej miski wrzucam też wakame ( nie każdy lubi), super sprawdza się również rukola Główny wywar gotuję 5-6 godzin lub dłużej, na małym ogniu, tak żeby sobie pyrkał.

Edit: No i garnek potrzebny żeby jednej porcji nie robić, a na kilka dni wyszło.

Zaloguj się aby komentować